۰۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۰۱۴۴۹۶
تاریخ انتشار: ۰۶:۰۰ - ۲۸-۰۸-۱۴۰۳
کد ۱۰۱۴۴۹۶
انتشار: ۰۶:۰۰ - ۲۸-۰۸-۱۴۰۳

دانشمندان با ویرایش ژن کریسپر، گوجه فرنگی شیرین و بزرگ تولید کردند

دانشمندان با ویرایش ژن کریسپر، گوجه فرنگی شیرین و بزرگ تولید کردند
دانشمندان چینی با مهار دو ژن، گوجه‌فرنگی‌های جهش‌یافته‌ای تولید کردند که ۳۰ درصد شیرین‌تر از گوجه‌فرنگی‌های موجود در بازار هستند.

گوجه‌فرنگی‌هایی که امروزه به‌طور صنعتی کشت می‌شوند، اغلب به اندازه کف دست می‌رسند؛ اما اجداد طبیعی آن‌ها بسیار کوچک‌تر بودند. آن‌ها همچنین به دلیل آب کمتر، در مقایسه با گوجه‌فرنگی‌هایی که در فروشگاه‌های مواد غذایی عرضه می‌شوند، شیرین‌تر و خوش‌طعم‌تر بودند. اکنون به‌لطف پیشرفت‌های ژنتیکی، ترکیب این دو ویژگی برای گوجه فرنگی‌ها امکان‌پذیر شده است.

به گزارش زومیت، پژوهشگران با استفاده از تکنیک‌های ویرایش ژن کریسپر، گوجه‌فرنگی‌های جهش‌یافته‌ی جدیدی را پرورش داده‌اند که با وجود بزرگ‌بودن، طعمی شیرین‌تر و دلپذیرتر دارند. تنها کاری که برای دستیابی به این ویژگی‌ها انجام شد، غیرفعال کردن دو ژن بود.

گروهی از پژوهشگران تحت هدایت ژنتیک‌دانان آکادمی علوم کشاورزی چین در پکن از تکنیک CRISPR-Cas9 برای شناسایی ژن‌های کنترل‌کننده میزان قند در گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) استفاده کردند. ژن‌های موردنظر عبارت بودند از پروتئین کیناز وابسته به کلسیم ۷ (SlCDPK27 یا SlCPK27 ) و پارالوگ آن یعنی SlCDPK26.  این ژن‌ها با تخریب آنزیم مسئول تولید ساکارز، تولید قند در گوجه فرنگی را کاهش می‌دهند.

پژوهشگران با غیرفعال کردن دو ژن مذکور، موفق به تولید گوجه‌فرنگی‌هایی شدند که نسبت به گوجه‌فرنگی‌های موجود در بازار، ۳۰ درصد گلوکز و فروکتوز بیشتری دارند. اصلاح ژنتیکی همچنین به تغییر معنادار در اندازه‌ی میوه منجر نشد. به‌نوشته‌ی پژوهشگران، گرچه گوجه‌فرنگی‌های جهش‌یافته دانه‌های کمتر و سبک‌تری داشتند، جوانه‌زنی آن‌ها طبیعی بود.

نویسندگان می‌گویند گوجه‌فرنگی‌های جهش‌یافته‌ی جدید ویژگی‌هایی دارند که آن‌ها را از گوجه‌فرنگی‌های معمولی که در بازار یافت می‌شود، متمایز می‌کند. مردم غالبا از بی طعم‌بودن گوجه فرنگی‌های معمولی شکایت دارند و می‌گویند مزه‌ی آب می‌دهند‌.

فقط بهبود طعم نیست که اهمیت دارد. سالانه حدود ۲۰۵ میلیون تن گوجه فرنگی در سراسر جهان تولید می‌شود که بیشتر آن‌ها ۱۰۰ برابر بزرگ‌تر از اجداد وحشی خود هستند. برای تولید محصولاتی مانند رب گوجه فرنگی نیاز است آب اضافی حذف شود و این امر هزینه‌هایی را به دنبال دارد.

گوجه‌فرنگی‌های شیرین‌تر ممکن است روزی گزینه‌های تولیدی پربازده‌تری برای تولیدکنندگان باشند. از آن‌جا که دو ژن جداشده در مطالعه جدید، در بسیاری از گونه‌های گیاهی دیگر نیز یافت می‌شوند، ویرایش ژنتیکی مشابه ممکن است در آینده به بهبود سایر محصولات کشاورزی نیز کمک کند.

برچسب ها: گوجه فرنگی ، شیرین
ارسال به دوستان
سفر تاریخی چائوشسکو به ایران؛ از دیدار با رفسنجانی تا سقوط در رومانی زمین؛ بی‌فروغ‌تر از همیشه سم آلتمن: ابرهوش‌ مصنوعی باعث افزایش 10 برابری پیشرفت‌های فناوری می‌شود موشک روسی هواپیمای آذربایجانی را سرنگون کرد؟ ادعای تکان‌دهنده منابع دولتی باکو وزیر نیرو: قول می‌دهم سال آینده مشکلات برقی را رفع کنیم (فیلم) حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا؛ هدف قرار دادن بیماران و مسافران (فیلم) شاخه خراسانی تحریرالشام جولانی به رهبری «مولوی عبدالفتح» خلاصه بازی چادرملو اردکان ۰ - استقلال ۰ (فیلم) طلسم گل نزدن در لیگ برتر شکست؟ نه! چادرملو و استقلال هم صفر-صفر کردند پزشکیان: ما چه چیزی از همسایگان عرب کم داریم؟ آخر هفته‌ای بارانی و برفی در قم؛ ورود سامانه بارشی از جمعه پزشکیان: شخصاً در مدرسه‌سازی کارگری می‌کنم (فیلم) سفر مهم رئیس جمهور به روسیه؛ امضای توافقنامه همکاری با پوتین پزشکیان از تغییر شیوه آموزش در مدارس دولتی خبر داد (فیلم) رفع کمبود فضای آموزشی ظرف یک سال؛ از تغییر روش تدریس تا کارگری رئیس‌جمهور در مدرسه‌سازی