عصر ایران

آرشیو مطالب
یک برش دانایی

پیوند ناگسستنی فلسفه و زندگی

محوری‌ترین و ماندگارترین ایده در «ذات فلسفه»، درک دیلتای از فلسفه به مثابه فعالیتی عمیقاً انسانی و ریشه‌دار در کلیت زندگی است. او فلسفه را نه یک بازی فکری مجرد، بلکه پاسخی ضروری به پرسش‌ها و معماهایی می‌داند که از متن تجربه زیسته انسان سر بر می‌آورند.
۱۴۰۴/۰۱/۱۵ ۱۰:۳۱

«اسپینوزا» به زبان ساده: خدا پیرمردی در آسمان ها نیست

اگر من تحت تأثیر خشم، ترس یا هیجان تصمیم بگیرم، برده‌ هستم. ولی اگر بتوانم بفهمم که این احساس‌ها از کجا آمده‌اند و به‌جای واکنش، انتخاب کنم، آن‌وقت آزادترم. آزادی واقعی، در دانایی‌ست، نه در رهایی ظاهری.
۱۴۰۴/۰۱/۰۷ ۲۲:۵۳

تنها چیزی که همه عمر آدمی صرف آن می شود / جستجوی حقیقت؛ از افلاطون تا گادامر، سفری دراز و بی‌پایان

پرسش هایی نظیر "ز کجا امدم و آمدم بهر جه بود؟" که به تعبیر استاد ملکیان پاسخ آن ها از محدوده دین نیز خارج است، از اساسی ترین پرسش هایی است که بشر همچنان پاسخی حداکثری که عقلا را اقناع کند، نیافته است.
۱۴۰۴/۰۱/۰۶ ۰۹:۵۵

«نهایت تلاشت را بکن» گاهی توصیۀ مزخرفی است

تمام مشکلات مهم ایجاب می‌کنند که عاقلانه، صبورانه، صادقانه، خوش‌بینانه و خلاقانه تلاش کنیم. چه‌بسا این شیوه‌های تلاش و تکاپو، از نظر احساسی، به همان اندازۀ «نهایت تلاش» برای ما دردناک و از این جهت به همان اندازه «سخت» باشند، اما تفاوتشان در پذیرش این حقیقت است که آدمی و موقعیت‌هایش اساساً در حال تغییروتحول هستند و نمی‌توان در قالب نهایت‌ها و تَرین‌های کلی آن‌ها را درک کرد.
۱۴۰۴/۰۱/۰۵ ۱۱:۴۷

کسانی که دیگر نمی‌خوانند، توان اندیشیدن را هم از دست می‌دهند

ماریان وولف، محقق آمریکایی، می‌نویسد: ما در دنیای آنلاین دائماً در حال اسکرول‌کردن، نصفه‌نیمه خواندن یا ذخیره‌کردن متن‌هاییم تا در آینده‌ای نامعلوم آن‌ها را بخوانیم، چون این رسانه برای خواندنِ عمیق طراحی نشده است.
۱۴۰۴/۰۱/۰۴ ۱۵:۰۵

«ارسطو» به زبان ساده: انسان، حیوان سیاسی است

اگر بخواهیم طوری بگوییم که همیشه در یادتان بماند این تعبیر و تمثیل را به کار می بریم: "اگر شادی را یک جرقۀ کوچک در زندگی است یودایمونیا مانند نوری است که همیشه در زندگی ما روشن می‌ماند."
۱۴۰۳/۱۲/۲۳ ۱۳:۰۱

«فردریش نیچه» به زبان ساده : خدا مرده است و ما او را کشته ایم!

منظورش این بود که مردم دیگر مثل گذشته به دین پایبند نیستند ولی ارزش های جایگزین هم پیدا نکرده اند و این، باعث ایجاد خلأ در جوامع انسانی می شود و مشکلات بعدی را به وجود می آورد که حول محور "پوچی" می چرخند. 
۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۸:۵۹

«کارل پوپر» به زبان ساده : همیشه آماده باشیم که از باورهایمان دست بکشیم، دانش ما همواره ناقص و موقت است

ما باید همیشه آماده باشیم که از باورهایمان دست بکشیم، زیرا دانش ما همواره ناقص و موقت است. علم با تلاش برای ابطال نظریات پیشرفت می‌کند، نه با تلاش برای تأیید آن‌ها.
۱۴۰۳/۱۲/۱۲ ۲۱:۳۵

هویت چیست؟ تعریف هویت فردی در روانشناسی

“هویت، داستانی است که هر فرد درباره خود می‌نویسد. این داستان نه تنها از تجربیات و خاطرات شکل می‌گیرد، بلکه از آرزوها، رویاها و انتخاب‌های ما نیز تأثیر می‌پذیرد. هویت ما در حقیقت، بازتابی از ارزش‌ها و باورهایی است که ما به آن‌ها پایبندیم و سفری است برای کشف خود و معنا.”
۱۴۰۳/۱۲/۰۸ ۰۹:۱۶

فلسفه رواقی چیست و چگونه در عصر جدید می‌توان رواقی شد؟

زنون که تحت تاثیر جملات کتاب قرار گرفته بود از کتاب‌فروش پرسید: آیا هنوز می توان مردانی چون سقراط را یافت؟  از بخت خوب او، درست در همان لحظه ، یکی از فیلسوفان معروف به نام کراتس از جلوی کتابفروشی می گذشت. کتابفروش به زنون گف: این همان کسی است که دنبالش می گردی. 
۱۴۰۳/۱۱/۲۸ ۱۴:۰۳

زندگی فلسفی با زندگی غیرفلسفی چه تفاوتی می‌کند؟

زندگی فلسفی، با جست‌وجوی حقیقت و تلاش برای پاسخ‌دادن به پرسش‌های بنیادین، ذهن را به عمق معنا و آگاهی می‌رساند. در مقابل، زندگی غیرفلسفی، تنها به شگفتی‌های زودگذر و مشاهدات پراکنده بسنده می‌کند و از ملالت و بیهودگی رنج می‌برد. اگنس کالارد، استاد فلسفه دانشگاه شیکاگو، در جستاری تأمل‌برانگیز، تفاوت این دو شیوه زیستن را واکاوی کرده و ما را به جرئت پرسیدن دعوت می‌کند: آیا آماده‌ایم تا ذهن‌مان را به چالش بکشیم و معنای واقعی زندگی را بیابیم؟
۱۴۰۳/۱۱/۲۵ ۱۰:۱۹

چگونه فلسفه یاد بگیرم و از کجا شروع کنم؟

شاید هم دچار سرگشتگی فکری هستید و سوال تان این است که اساساً چه سوالی باید بپرسید؟ اگر درگیر سوالات جدی هستید، به طور آشکاری استعداد یادگیری فلسفه را دارید؛ تبریک می گوییم و منتظر اولین کتاب فلسفی تان در چند سال آینده هستیم.
۱۴۰۳/۱۱/۲۰ ۱۵:۱۲

چرا نسل زد به ترامپ رأی داد؟ / نسل زد دیگر نه نماد ترقی‌خواهی، بلکه نمایندۀ واقعیت‌های تلخ است

نسل زد، برخلاف شهرت ترقی‌خواهانه‌اش، در انتخابات اخیر آمریکا گرایشی به جناح راست نشان داده است. این نسل که زمانی برای عدالت اجتماعی و تغییرات محیط‌‌زیستی می‌جنگید اکنون به‌دنبال امنیت و ثبات است. این تغییر نگرش، چهره‌ای متفاوت از این نسل ترسیم می‌کند، چهره‌ای که شاید دیگر پیام‌آور تغییر نباشد.
۱۴۰۳/۱۱/۱۴ ۱۰:۰۱

فلسفه، برگر و باب‌اسفنجیِ شلوار مکعبی

ایده‌آل در معنای افلاطونی آن، امری نه مختص یک فرد، بلکه چیزی در دسترسِ تمام جهانیان است. بااین‌وجود، برای یک درخت، دنیای ایده‌آل، چیزی است که فقط از نور خورشید، باران، خاک، بدون هیچ‌گونه ردی از آتش، تشکیل شده باشد، چراکه نیازها و ترجیحات آن‌ها اندکی با ما تفاوت دارد.
۱۴۰۳/۱۱/۰۷ ۰۹:۲۵
1 صفحه