۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۰۱۵۲۳۸
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۹ - ۳۰-۰۸-۱۴۰۳
کد ۱۰۱۵۲۳۸
انتشار: ۱۱:۱۹ - ۳۰-۰۸-۱۴۰۳

شهید سید حسن مدرس و خانه‌ای که با پول قرضی خرید(+عکس)

شهید سید حسن مدرس و خانه‌ای که با پول قرضی خرید(+عکس)
علما، وزرا، درباریان و شخصیت‌های تاریخی و معروف بخش بزرگی از تاریخ فرهنگی و اجتماعی اودلاجان را به خود اختصاص داده‌اند.

اودلاجان رجال بزرگ تاریخی کم نداشت. اگر محدوده جغرافیای اودلاجان قدیم را در نظر بگیریم چهرهای تاریخی برجسته ای در این محله زندگی می‌کردند. میرزا بزرگ حاج ابراهیم نخستین صدراعظم قاجار، میرزا محمود وزیر، کمال‌الملک و استاد جلال‌الدین همایی تاریخ‌نگار و ریاضی‌دان ساکن این محله بودند و باغ‌ها و خانه‌های بسیاری از آن‌ها به یادگار مانده است.

همشهری آنلاین، از معروف‌ترین رجال سیاسی و علمای ساکن دراین محله می‌توان به سید عبدالله بهبهانی و شهید آیت‌الله سید حسن مدرس نام برد. کوچه بهبهانی‌ها در اودلاجان یادآور سید عبدالله بهبهانی است. کوچه‌ای که خاطراتش با خاطرات مشروطه گره خورده است و رجال سیاسی در ایام مشروطه دران رفت‌وآمد می‌کردند. از مجتهدان شیعه و رهبران جنبش مشروطه ایران بود.

شهید سید حسن مدرس و خانه‌ای که با پول قرضی خرید

خانه بهبهانی تا سه نسل متعلق به خانواده بهبهانی بوده، آیت‌الله سید عبدالله بهبهانی، آیت‌الله سید محمد بهبهانی و سید جعفر بهبهانی، اما سال ۱۳۶۹ وارثان تصمیم می‌گیرند این ملک را بفروشند. رحیم طوبایی از معتمدین محله اودلاجان می‌گوید: «قدیمی‌های محل روضه‌های هفتگی خانه آیت‌الله بهبهانی که بعد از فوت سید محمد بهبهانی به حسینیه تبدیل‌شده بود را خوب به یاد دارند. از ۱۰ فرزند پسر و دو فرزند دختر آیت‌الله بهبهانی بیش از ۶۰ نتیجه باقی‌مانده که برخلاف اجدادشان هیچ‌یک در فعالیت‌های سیاسی دخالتی ندارند. خانه آیت‌الله بهبهانی در اودلاجان تنها خانه باقی‌مانده از رهبران صدر مشروطیت در تهران است.»

شهید سید حسن مدرس و خانه‌ای که با پول قرضی خرید
خانه آیت الله بهبهانی

خاطرات نماینده نامدار مجلس ایران که یک‌تنه در مقابل استبداد رضاخانی ایستاد در محله اودلاجان ماندگار است. شهید آیت‌الله سید حسن مدرس با پس‌انداز و قرض خانه مشیرالدوله در اودلاجان را خریداری می‌کند و این خانه محل زندگی و تدریس اومی شود.

شهید سید حسن مدرس و خانه‌ای که با پول قرضی خرید

از دیگر شخصیت‌هایی که اهالی اودلاجان از او خاطره دارند حاج حسن چمران پدر شهید چمران است. طوبایی می‌گوید: «او علاقه زیادی به بقعه پیرعطا در اودلاجان داشت. حتماً برای خواندن نماز با آنجا می‌آمد. با اهالی اودلاجان دم خور بود. اهمیت زیادی به جوان‌های محله می‌داد. جوانی به نام علی سید ابوالفضل که از جوانان نااهل اودلاجان بود باد رایت او سربه راه شد. او علی را به خانه‌اش برد و فضایی از آن رادراختیار علی و خانواده‌اش قرارداد. در نزدیکی تکیه اودلاجان فضایی بود که بعد از ماه صفر خالی بود. آنجا را تبدیل به پارکینگ موتورسواران کرد و علی را مسئول آنجا کرد. علی بعد از آن اهل مسجد و هیات شد.»

درباره نامگذاری محله اودلاجان دو روایت وجود دارد. روایت نخست که معتبرتر به نظر می‌رسد این است که واژه اودلاجان از واژه اولاجان تغییر یافته است. در ساختار نام این محله «او» به معنای آب است که از زبان محلی شمیرانی گرفته شده؛ همان زبان محلی که در روستاهای شمال تهران و حتی در قلب تهران قدیم زبانی رایج بود. باقی واژه نیز از «دراجیدن»به معنای تقسیم کردن آب به رشته‌های کوچک‌تر مشتق شده است.

ارسال به دوستان
پیشنهاد وسوسه‌انگیز عربستان برای وینیسیوس؛ آیا رئال کوتاه می‌آید؟ بازگشت مردان آهنین به تلویزیون؛ تاثیر مثبت بر ورزش همگانی توصیه رخشان بنی‌اعتماد به دیدن فیلم «علت مرگ: نامعلوم» ؛ هوایی بس تازه در غربت سینمای اجتماعی دلیل تغییر نام بخشی از اتوبان هاشمی رفسنجانی اصفهان از زبان سخنگوی شورای شهر عیسی آل‌کثیر؛ از ناکامی تا بازگشت به گلزنی در پرسپولیس توصیه پلیس به مردم برای انجام معاملات ملکی (فیلم) ترک لیورپول به مقصد رئال؛ تصمیم شوکه کننده ترنت الکساندر آرنولد برای اولین بار بعد از 10 سال / ملاقات حزب کردها با عبدالله اوجلان تحلیل مربی سرشناس عرب: تفکرات کوته فدراسیون عربستان، عامل تضعیف تیم ملی ۳ برابر جمعیت تهران؛ تماشاگران میلیونی ال‌کلاسیکو در اسپانیا رایزنی وزرای خارجه آمریکا و ترکیه درباره سوریه رئال مادرید و درآمد شگفت‌انگیز در جام جهانی باشگاه‌ها توصیه‌ای که بشار اسد نپذیرفت شکایت رسمی خیبر از داور بازی با پرسپولیس؛ دو پنالتی دیده نشد! ۵ کشته در تنش مرزی پاکستان و طالبان (فیلم)