برنجک که به برنج پفی یا سریل نیز معروف است به همراه گندمک و شاه دانه گزینه مناسبی برای میان وعده و تنقلات شب یلدا است. برنجک در مقایسه با گندمک ارزش تغذیهای بالایی ندارد، اما در نوع خود آنقدرها هم بی ارزش نیست. برنجک تا حدودی شبیه گندمک تهیه میشود، اما در نوع صنعتی از ترکیب دو آرد برنج و بلغور ذرت به همراه روغن نباتی، پودر پنیر و نمک تهیه میشود.
به گزارش تصویر زندگی، برنج مورد استفاده برای تهیه برنجک بو داده کاملا سلیقهای و ذائقهای میباشد و تاثیر چندانی در روند تهیه آن ندارد. برای مثال اگر از برنجهای دانه بلند برای تهیه این میان وعده استفاده نمایید محصول نهایی ظاهری کشیده و شکیل خواهد داشت. و در صورت استفاده از برنجهای کوتاه قد و معطر برنجکهای تپلتر و کوتاهتر با عطر و طعم بینظیر خواهید داشت.
برنجهای باقی مانده از وعدههای غذایی اصلی خود را نیز میتوانید برای تهیه برنجک بکار ببرید و در واقع راه حل مناسبی برای مصرف این قبیل برنجهای باقیمانده در یخچال است.
گرچه برنجک به دلیل جذب روغن کمی پرکالری است، اما اگر روغن به کار رفته در آن مرغوب و در اثر نگهداری نامناسب، بوی ماندگی نگیرد، محصولی سهل الهضم، تا حدودی سیرکننده و برای بیماران اسهالی بسیار مناسب است و اگر از آرد بلغور ذرت در تهیه آن استفاده شده باشد، میتواند تامین کننده درصدی از ریزمغذیهای بدن باشد.
لازم است بدانید براساس حجم پفکی غلات فرآوری شده، سه چهارم تا یک و نیم پیمانه برنجک یا گندمک معادل یک واحد غلات محسوب میشود.
هر فرد براساس سن، جنسیت، توده بدنی و دیگر شاخصها، روزانه بین ۶ تا ۱۱ واحد غلات نیاز دارد که چند واحد آن میتواند از طریق مصرف برنجک، گندمک، ذرت حجیم شده و برشتوک یا کورن فلکسهای مخلوطی که حاوی دانه کامل غلات است، تامین شود.
برنج ایرانی یک پیمانه
روغن ۱ قاشق سوپخوری
شیر ۱ لیوان
نمک ماسه ای نصف قاشق سوپخوری
آماده سازی: ۶۰ دقیقه
زمان پخت: ۳۰ دقیقه
مجموع زمان پخت: ۹۰ دقیقه
ابتدا برنج ها را بشویید و در کاسه ای بریزید.
سپس یک لیوان شیر به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت ۳ ساعت در شیر خوب خیس بخورد.
پس از گذشت این مدت آن را در سبدی آبکشی کنید تا شیر اضافی آن خارج شود.
داخل یک تابه گود یک قاشق روغن بریزید و برنج خیس خورده در شیر را در روغن تفت دهید.
پس از اینکه مدتی تفت داده شد آب نمک را آماده کنید و داخل برنج بریزید.
به حرارت دادن ادامه دهید تا آب آن تبخیر شود.
برای بودادن برنج ها نیز با رسوب نمک در ته ظرف آن را عوض کنید و ظرف دیگری را روی حرارت بگذارید.
مدت زمان لازم برای بودادن ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه است.
نکته : بهتر است از نمک ماسه ای استفاده کنید و بدون ید باشد.
نکتهای که در ارتباط با سرخ کردن برنجک باید بدانید این است که :
بهتر است برنجها را در اندازه کم درون توری بریزید و درون روغن سرخ کردنی (روغن کنجد مناسبترین گزینه است) غوطهور کنید.
برنجها بلافاصله پف خواهند کرد.
همچنین به این نکته توجه داشته باشید که برنجها نباید تغییر رنگ دهند.
برنجک بو داده را به وسیله نمک و یا در صورت تمایل شکر طعمدار کنید.
برنجک شور را به همراه گندمک و شاهدانه و برنجک شیرین را به همراه شیر و عسل میتوانید میل نمایید.