نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه در مصاحبهای مدعی شد که این رژیم هنوز به دنبال عادیسازی روابط با عربستان سعودی است.
به گزارش فارس، در حالی که برخی گزارشها حاکی است بنبست غزه عربستان سعودی را دستکم فعلاً از سازش با صهیونیستها منصرف کرده بنیامین نتانیاهو گفت او هنوز در حال تلاش برای عادیسازی روابط با عربستان است.
نتانیاهو گفت: «این توافق کنار گذاشته نشده است. هنوز آنجا است.»
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در بخش دیگری از اظهاراتش در مصاحبه با کانال 14 تلویزیون رژیم مدعی شده که چنانچه او بعد از انتخابات سال 2021 از قدرت کنار نرفته بود توافق سازش با عربستان اکنون محقق شده بود.
این در حالی است که خبرگزاری رویترز ماه پیش به نقل از دو مقام سعودی و چهار مقام غربی گزارش داده بود عربستان سعودی پیگیری طرح بلندپروازانه خود برای عقد معاهده دفاعی با واشنگتن در ازای سازش با اسرائیل را کنار گذاشته است.
به نوشته رویترز، عربستان اکنون در اندیشه رسیدن به یک توافق همکاری نظامی کوچکتر با آمریکا است.
مطابق برخی ادعاها، عربستان سعودی چند ماه قبلتر در راستای تلاش برای رسیدن به این معاهده امنیتی دوجانبه موضع خود در خصوص موافقت اسرائیل با تشکیل کشور فلسطین را نرم کرده بود.
رویترز نوشته ریاض چند ماه قبلتر به واشنگتن گفته بود که تنها یک تعهد علنی از سوی اسرائیل مبنی بر موافقت با راهکار دودولتی برای حرکت در جهت عادیسازی روابط با اسرائیل کفایت خواهد کرد.
دو منبع سعودی و سه منبع غربی در آن زمان در گفتوگو با رسانه انگلیسی تصریح کردند اقدامات اسرائیل در غزه و در دیگر نقاط خاورمیانه خشم عمومی در عربستان سعودی را به اندازهای بالا برد که «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی بار دیگر تشکیل کشور فلسطین را به پیششرط هر گونه اقدام در جهت سازش با اسرائیل تبدیل کرد.
دیپلماتهای غربی تصریح کرده بودند بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هنوز برای عادیسازی رابطه با عربستان سعودی اشتیاق فراوانی دارد.
با وجود این، او هم بعد از عملیات ۷ اکتبر موسوم به طوفانالاقصی با مخالفتهای فزایندهای در فلسطین اشغالی در خصوص اعطای هر گونه امتیاز به فلسطینیها روبرو است.
منابع مورد استناد رویترز گفته بودند در شرایطی که سران دو نفر با مشکل افکار عمومی در داخل روبرو هستند ریاض و واشنگتن امیدوار هستند که عقد یک توافق دفاعی در مقیاس کوچکتر قبل از خروج جو بایدن از قدرت امکانپذیر خواهد بود.
معاهده جامع دفاعی بین عربستان سعودی و آمریکا نیازمند تأیید در مجلس سنای آمریکا خواهد بود. ۶ منبع به رویترز گفتند که کسب چنین مجوزی از سوی سنا مگر در صورت عادیسازی رابطه بین عربستان و اسرائیل ممکن نخواهد بود.
توافق نظامی کوچکمقیاسی که آمریکا و عربستان در حال حاضر مشغول کار بر روی آن هستند گسترش مانورهای مشترک نظامی و برگزاری تمرینهایی برای مقابله با تهدیدهای منطقهای را شامل میشود.
این توافق علاوه بر این به دنبال تقویت روابط بین شرکتهای دفاعی آمریکا و غربستان سعودی خواهد بود.
تحلیلگران پیش از این گفتهاند هدف آمریکا از چنین معاهدهای جلوگیری از نزدیکتر شدن روابط عربستان سعودی و چین در عرصههای نظامی است.
این توافق همچنین به دنبال افزایش سرمایهگذاری عربستان در فناوریهای پیشرفته به ویژه دفاع پهپادی خواهد بود. همچنین ایالات متحده از طریق آموزش، لوجستیک و حمایتهای سایبری حضورش در عربستان را تقویت خواهد بخشید و ممکن است اقدام به نصب یک سامانه موشکی پاتریوت در این کشور کند.
با وجود این، ایالات متحده در این توافق ضمانتی به عربستان سعودی برای کمک به این کشور در برابر یک حمله خارجی احتمالی نخواهد داد.
خبرگزاری رویترز نوشته عاملی که موضوع توافق ریاض-واشنگتن پیچیدهتر میکند روی کار آمدن دونالد ترامپ طی چند ماه آینده است.
برنامهای که ترامپ به دنبال پیشبرد آن برای حل مسئله فلسطین است فاقد هیچ بندی برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین است. ترامپ از طرف دیگر جزو متحدان نزدیک محمد بنسلمان، به عنوان حاکم غیررسمی عربستان به شمار میرود.
رویترز نوشته مقامهای فلسطینی و برخی از مقامهای عربی نگران هستند دونالد ترامپ و داماد او جارد کوشنر به دنبال متقاعد کردن بنسلمان برای رها کردن مسئله فلسطین و حرکت به سمت سازش باشند.
با وجود این، حوادث مربوط به جنگ اسرائیل در غزه و لبنان صحنه سیاسی منطقه را نسبت به دور اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ کاملاً دگرگون کرده است.