۲۳ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۳
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۱۰۲۹۴۰۹
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۵ - ۲۳-۱۰-۱۴۰۳
کد ۱۰۲۹۴۰۹
انتشار: ۱۲:۱۵ - ۲۳-۱۰-۱۴۰۳

آتش‌سوزی کالیفرنیا، رنج دیگری در آینهٔ ایدئولوژی

آتش‌سوزی کالیفرنیا، رنج دیگری در آینهٔ ایدئولوژی
موضع‌گیری رسمی رسانه‌های حکومتی و طرفداران آنها، در کنار بی‌اعتنایی به حقیقتِ انسانیِ رنج، نوعی دعوت به بی‌تفاوتی یا حتی شادی بر رنج دیگران را نیز در خود نهفته دارد.
مسعود آذرفام؛ دکتری علوم سیاسی دانشگاه تهران*
 
آتش‌سوزی در کالیفرنیا، در نگاه نخست، یک فاجعهٔ طبیعی است، رخدادی که از دل طبیعت برمی‌خیزد و انسان را در برابر قدرت سرکش طبیعت به زانو در می‌آورد. اما وقتی این فاجعه در ترازوی تفسیرهای ایدئولوژیک قرار می‌گیرد و به ابزاری برای تسویه‌حساب‌های سیاسی بدل می‌شود مسئله دیگر نه طبیعت، که طبیعت ایدئولوژی است؛ طبیعتی که در آن، رنج دیگران ابزاری برای اثبات موضع، نمایش خشم یا تحکیم دشمنی است. 
 
رسانه‌های حکومتی ایران، که این آتش‌سوزی را بهانه‌ای برای بازنمایی قهر الهی و شماتت آمریکا یافته‌اند، در واقع پرده‌ای دیگر از نمایش دیرپای تقابل‌های ایدئولوژیک را به صحنه آورده‌اند. اما آیا چنین رویکردی چیزی را روشن می‌کند؟ یا برعکس، غباری بر حقیقت می‌افکند؟
ویژه نامه تسنیم برای آتش سوزی کالیفرنیا
 
در اینجا چیزی بیش از یک رویکرد سیاسی در کار است. این نگاه ریشه در نوعی تقلیل‌گرایی هستی‌شناختی اخلاقی دارد که جهان را به دو قطب خیر و شر، مظلوم و ظالم تقسیم می‌کند؛ و هر رخدادی حتی یک فاجعهٔ طبیعی باید در خدمت این دوگانه قرار گیرد. آتش سوزی کالیفرنیا در این چارچوب، دیگر یک حادثهٔ طبیعی نیست؛ بلکه موهبتی است که باید از آن برای اثبات موضع استفاده کرد.
 
شعله‌های آتش، در این روایت، نه ابزار ویرانی، که زبان عدالت کیهانی می‌شوند؛ زبانی که طبیعت از طریق آن علیه «ستمگران» سخن می‌گوید. اما این تفسیر، هرچند هیجان‌انگیز و در نگاه نخست قانع‌کننده برای مخاطبان هدف، در واقع چیزی جز تحریفِ حقیقت نیست. طبیعت، زبانی برای عدالت ندارد. آتش بی‌طرف است. و هر کوششی برای پیوند دادن آن به نظمی اخلاقی، چیزی جز تحمیل ایدئولوژی بر واقعیت نیست.
 
 
آنچه در این میان برجسته‌تر می‌شود شیوه‌ای است که رسانه‌های حکومتیِ ایران، در فرایند روایت این فاجعه به کار گرفته‌اند. آن‌ها، با ولع، جزئیات این آتش‌سوزی را دنبال می‌کنند، در حالی که بحران‌هایِ داخلی خود را به حاشیه می‌رانند.
 
این انتخاب، در نگاه نخست، ممکن است به دلیل جذابیت ذاتی خبرهای مربوط به کشوری چون آمریکا باشد، اما در عمقِ خود، چیزی فراتر از این است. این جابه‌جاییِ توجه از مسائل داخلی به فجایع بیرونی، به‌ویژه در کشوری که با بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی عمیقی دست و پنجه نرم می‌کند، نه تنها یک استراتژی رسانه‌ای، که یک ضرورت سیاسی است. پرداختن به دردهای دور راهی است برای گریز از مواجهه با دردهای نزدیک. آتشِ کالیفرنیا سایه‌ای بر آتش‌های خاموش‌نشده در خانه است.
 
تیتر اول همشهری
 
اما این همهٔ ماجرا نیست. موضع‌گیری رسمی رسانه‌های حکومتی و طرفداران آنها، در کنار بی‌اعتنایی به حقیقتِ انسانیِ رنج، نوعی دعوت به بی‌تفاوتی یا حتی شادی بر رنج دیگران را نیز در خود نهفته دارد. این دعوت هرچند ممکن است در ظاهر با استناد به تاریخچه‌ای از مظلومیت و بی‌عدالتی توجیه شود، در واقع نقض همان اصولی است که از آن دفاع می‌کند.
 
اگر ظلم به فلسطینی‌ها بهانه‌ای برای محکومیت جهانیان به دلیل بی‌تفاوتی است، چگونه می‌توان از دیگران انتظار همدلی داشت، وقتی خود در برابر رنج دشمن، نه تنها سکوت، که شادی می‌کنیم؟
 
این تناقض، نه یک خطای اخلاقی ساده، که شکافی در بنیان‌های استدلالی این نوع نگاه است. برای کسی که همواره از جهانیان انتظار عدالت و همدلی دارد رنج دیگران، حتی دشمنان، نمی‌تواند بی‌اهمیت یا سزاوار شماتت باشد.
 
کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است
 
اما شاید پرسش اصلی این باشد: چنین رویکردی چه چیزی به دست می‌آورد؟ آیا این نوع روایت‌سازی، که در آن رنج دیگران به ابزاری برای تحقیر و تسویه حساب بدل می‌شود، می‌تواند مخاطب را قانع کند؟ واقعیت این است که اکثر مردم ایران به این رویکرد بی‌اعتنا هستند. تجربهٔ زیستهٔ آنها، که پُر از بحران‌های حل‌نشده و وعده‌های برآورده‌نشده است، آنها را نسبت به چنین روایت‌هایی بی‌اعتماد کرده است.
 
آنها می‌دانند که فریاد بر سر فجایعِ دور، اغلب تلاشی است برای نادیده گرفتن فجایعِ نزدیک. آن‌ها می‌دانند که آتش‌های داخلی، اگرچه در سکوت رسانه‌ای می‌سوزند، اما واقعی‌تر و ملموس‌تر از آتش‌هایی‌اند که در آن‌سوی جهان زبانه می‌کشند.
 
در نهایت، آنچه باقی می‌ماند، نه تنها یک فاجعهٔ طبیعی، که پرسشی اخلاقی است: چگونه می‌توان در برابر رنج، به جای همدلی، شماتت را برگزید؟ و چگونه می‌توان از جهانیان انتظار همدلی داشت، وقتی خود، حتی در برابر دشمن، از آن دریغ می‌کنیم؟ این پرسش‌ها اگرچه پاسخ مشخصی ندارند، اما ما را به تأملی عمیق‌تر دعوت می‌کنند: تأملی بر مرزهای انسانیت، حتی در میانهٔ تقابل‌های ایدئولوژیک.
 
*منبع: پیج اینستاگرامی نویسنده
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۱۲۵
غیر قابل انتشار: ۰
سلیمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
22
26
فقط تاسف میخورم ؛
اینکه تا کجا میخواهیم از انسانیت فاصله بگیریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
7
14
فراریان از مناظره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
22
29
غصه برای یکسال دیگه هست که اونها از خاکستر شهر رو دوباره ساختند و همه دارند در بهترین شرایط زندگی می کنند و اینجا ویرانه های جنگ 35 سال قبل هنوز پابرجاست!! من ویدیویی ندیدم که در اون افراد از این وضع در آه و ناله و شیون باشند. ولی ویدیویی رو دیدم که خانه در حال سوختن بود و صاحبش با خونسردی و دقت مشغول جمع کردن پرچم آمریکا از جلو در بود که همراه خودش ببره و در آتش نسوزه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
42
31
جمع کنین این روشن فکری احمقانه تونو کشور آمریکا سالهاست دنیا را با سیطره طلبی هاش به خاک وخون کشیده همه مردم پشت این جمهوری خواهان و دموکرات‌ها ست
چرا نباید حزبی مخالف این سیطره طلبی ها تو آمریکا رشد کنه این نشون میده اکثریت مردم آمریکا مثل دولتشون هستن سالهاست دارن مالیات میدن که بمب بشه سر مردم خاورمیانه من از ته قلبم خوشحالم مردم آمریکا تاوان سکوتشان در قبال سیاست های دولت مردانشون میدن
آرین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
17
35
فعلا برن خرابی های آبادان رو درست کنم بعد سی سال، نمیخواد بفکر کالیفرنیا باشن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
19
28
بسیار عالی و تاثیر گذار بود
فقط انسانیت است که می ماند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
26
30
بیش از هر چیز، رویکرد امثال صدا و سیما و کیهان و تسنیم در واقع توهین به شعور مردمی است که هنوز به اینها حداقلی از اعتماد دارند.
م ی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
38
30
من كه خيلی خوشحال هستم از آتش سوزی آمریکا. نزدیک یک سال و نیم مسئولین همین کشور با استفاده از مالیات همین مردم بیش از ۴۰ هزار انسان بی گناه را کشتند. حالا که اموال بخشی از مرفهین همین کشور آتش گرفته ناراحت شوم؟ آه مظلومان دامنگیر ظالمان میشود. شاید همین اتفاق آمریکا را کمی سر جایش بنشاند تا دست از خونریزی در دیگر کشورها بردارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
38
34
باشه . خودتونو به ندید بزنید.
شنیدین خانه میلیاردی خانم آنجلیا جولی هم آتش گرفته؟
این خانم انجلیا جولی همون زنیه که دلار‌های امریکایی رو می‌گرفت و دختران شیعه‌ی ایرانی رو تشویق به کشف حجاب و مبارزه با ایات صریح قرآن می‌کرد. درخواست می‌داد دختران ایران موهاشونو ببرند، بفرستند و باهاشون کلکسیون درست کنه.

چقدر با نرگس محمدی علیه نظام مظلوم ما دروغ پراکنی کرد.
آنوقت سایت شما روز سکوت گرفته بود ! و حالا از قانون طبیعت که آنهم دست خداست حرف میزنه!
مبلغ خسارت بیمه شخص ثالث اتومبیل را در محل حادثه دریافت کنید بهترین میوه ها و دمنوش ها برای بهبود مبتلایان به ویروس جدید (+9 توصیه) مرخصی این کارگران در سال پنج هفته است کسانی که می‌خواهند رمزارز استخراج کنند، بخوانند چهارشنبه تهرانی‌ ها آلوده است رعنا آزادی‌ور به احترام کدام فیلم ایستاده دست می‌زند؟ ؛ فیلمی که به یادم آورد چرا عاشق سینما هستم (+عکس) ان‌بی‌سی: حدود ۳۵ هزار خانه و کسب‌وکار در لس‌آنجلس همچنان برق ندارند سینمای ایران در جشنواره رتردام 2025 دانستنی هایی درباره بیماری «دست، پا و دهان»/ نامی چند بخشی برای یک بیماری دوربین ENVG-B؛ چشمان تیزبین نیروهای ویژه اوکراین در شب(+فیلم و عکس) رضایت فدراسیون در پرونده فریاد شیران موتورسواری در جهنمِ لس‌آنجلس (فیلم) آتش سوزی در کالیفرنیا؛ سلبریتی‌های ثروتمند آمریکا هر کدام چقدر ضرر کردند؟ ترامپ: سیاستمداران بی‌کفایت نمی‌دانند چطور آتش را مهار کنند نادر فریاد شیران چرا با شکایت تاج بازداشت شد؟