۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
به روز شده در: ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۷
کد خبر ۱۰۴۹۰۷۸
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۶ - ۱۷-۰۱-۱۴۰۴
کد ۱۰۴۹۰۷۸
انتشار: ۱۲:۰۶ - ۱۷-۰۱-۱۴۰۴

کشف استراتژیک در دل آسیای مرکزی: قزاقستان به قطب فلزات نادر تبدیل می‌شود؟

کشف استراتژیک در دل آسیای مرکزی: قزاقستان به قطب فلزات نادر تبدیل می‌شود؟
این مواد کلیدی‌ترین عناصر در مسیر گذار به انرژی پاک به‌شمار می‌روند و برای تولید باتری‌ها، توربین‌های بادی، خودروهای الکتریکی، و حتی صنایع نظامی و فضایی کاربرد حیاتی دارند.

دولت قزاقستان اعلام کرده است که بزرگ‌ترین ذخیره‌ٔ فلزات نادر، در تاریخ این کشور، در منطقهٔ مرکزی قره‌قنده (Karaganda) کشف شده. این ذخیره، که حجم اولیه‌ٔ آن حدود یک میلیون تُن برآورد شده، شامل عناصر ارزشمندی همچون سِریوم (Cerium)، لانْتانْ (Lanthanum)، نئودیمیوم (Neodymium) و ایتْریوم (Yttrium) است.

به گزارش یک پزشک، این مواد کلیدی‌ترین عناصر در مسیر گذار به انرژی پاک به‌شمار می‌روند و برای تولید باتری‌ها، توربین‌های بادی، خودروهای الکتریکی، و حتی صنایع نظامی و فضایی کاربرد حیاتی دارند.

بر اساس اعلام وزارت صنایع قزاقستان، این کشف، تا این لحظه، بزرگ‌ترین اکتشاف منابع فلزات نادر در تاریخ این کشور به‌شمار می‌رود. جالب آن‌که این خبر درست در آستانهٔ برگزاری نخستین نشست سران اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی منتشر شده است؛ نشستی که به‌میزبانی ازبکستان برگزار خواهد شد و می‌تواند زمینه‌ساز رقابت تازه‌ای میان قدرت‌های جهانی در این منطقه شود. قزاقستان حالا در موقعیتی قرار گرفته که ممکن است به یکی از قطب‌های تأمین فلزات نادر در سطح جهان تبدیل شود.

پیش‌بینی اولیه‌ از سوی مقام‌های رسمی، نشان می‌دهد که با تکمیل مطالعات ژئولوژیکی و پژوهش‌های بیشتر، حجم واقعی ذخیره می‌تواند به ۲۰ میلیون تُن نیز برسد. چنین رقمی، در صورت تأیید، قزاقستان را در ردهٔ کشورهای پیشتاز در حوزهٔ منابع راهبردی قرار خواهد داد؛ جایگاهی که هم‌اکنون در اختیار کشورهایی چون چین، ایالات متحده و استرالیاست.

از منظر ژئوپلیتیکی، این کشف می‌تواند توازن نفوذ در آسیای مرکزی را تغییر دهد؛ چرا که اتحادیه اروپا، روسیه، چین و ترکیه همگی در رقابت برای دسترسی به منابع طبیعی این منطقه هستند. به‌ویژه اتحادیه اروپا که به‌دنبال تحقق هدف «کربن‌خنثی» یغنی استفاده کنتر از سوخت فسیلی و استفاده بیشتر از انرژی‌های به اصطلاح پاک تا سال ۲۰۵۰ میلادی است، علاقه‌مندی خود را برای سرمایه‌گذاری و همکاری‌های معدنی در قزاقستان اعلام کرده است.

با این‌حال، چالش بزرگ همچنان پابرجاست: قزاقستان در حال حاضر فاقد فناوری‌های پیشرفته‌ برای استخراج و فرآوری این مواد است و برای بهره‌برداری مؤثر، نیازمند جذب سرمایه‌گذاری خارجی، انتقال دانش فنی، و مشارکت‌های بین‌المللی گسترده خواهد بود.

 این کشور که در دهه‌های اخیر از یک جمهوری شوروی سابق به کشوری با اقتصاد باز و منابع غنی تبدیل شده، اکنون بر سر یک دو‌راهی قرار دارد؛ یا به‌سوی توسعه پایدار و نقش‌آفرینی جهانی گام برمی‌دارد، یا قربانی رقابت‌های خام و تسلط فناوری خارجی می‌شود.

ارسال به دوستان
بلیط هواپیما فلای تودی
هشدار بهداشتی در هرمزگان؛ شهروندان توصیه‌ها را جدی بگیرند هرمزگان در شوک؛ شمار مجروحان از 700 نفر گذشت طلسم نبردن شکست؛ استقلال با غلبه بر پیکان، چشم به جام حذفی دوخت حذف سپاهان، تیر خلاص به امیدهای آسیایی پرسپولیس تاج و تخت در یک قدمی باواریایی‌ها؛ بایرن مونیخ قهرمانی را نشانه گرفت سیگنال مثبت از مسقط؛ آمریکا از پیشرفت در مذاکرات با ایران خبر داد شگفتی در انزلی؛ ملوان با حذف سپاهان در پنالتی به نیمه‌نهایی جام حذفی صعود کرد ورود وزیر کشور به بندرعباس پس از حادثه؛ تاکید بر امداد فوری و جلوگیری از گسترش آتش   به یاد یوهان کرایف کبیر برد سیتی، تاوان سنگین برای 19 رقیب؛ هزینه دادگاه به گردن لیگ برتر رکورد خیره‌کننده یامال مقابل رئال؛ آیا دفاع قهرمان اروپا مغلوب اعجوبه می‌شود؟ آکسیوس: مذاکرات ایران و آمریکا در حال پیشرفت است ماموریت جدید در قاره سیاه؟ کی‌روش گزینه اول هدایت پرافتخارترین تیم آفریقا ابهام در جشن قهرمانی تبریز؛ تراکتور و چالش حضور تماشاگران در بازی نساجی حمله جدید ارتش یمن به اهداف اسرائیل در یافا و عسقلان