۲۴ فروردين ۱۴۰۴
به روز شده در: ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۴
کد خبر ۱۰۴۹۵۵۱
تعداد نظرات: ۲۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۸:۵۸ - ۱۸-۰۱-۱۴۰۴
کد ۱۰۴۹۵۵۱
انتشار: ۱۸:۵۸ - ۱۸-۰۱-۱۴۰۴

آهنگ عمو نوروز شهرام ناظری ؛ چشمها را نمی‌توان بست، درد وجود دارد

آهنگ عمو نوروز شهرام ناظری ؛ چشمها را نمی‌توان بست، درد وجود دارد
کامبیز نوروزی حقوقدان در یاداشتی تند درباره ترانه عمو نوروز شهرام ناظری نوشت: این ترانه ادامه همان ادا و اصول منحط قدیمی ‌‌‌است که آدم اهل هنر و اندیشه باید قیافه غمگین بگیرد و ذکر مصیبت کند تا بزرگی‌‌‌اش نمایان شود.

عصر ایران ؛ نهال موسوی - تقریبا یک هفته از انتشار آهنگ «عمو نورزو» به خوانندگی شهرام ناظری، آهنگسازی تهمورس پورناظری بر روی اشعار پوریا سوری گذشته است و در این مدت با واکنش‌های مختلفی مواجه شده است.

گروهی این اثر را تحسین کرده و آنرا منطبق با شرایط زندگی کنونی مردم ایران دانسته‌ و گروهی دیگر آنرا اثری مایوس کننده و غیرمسولانه قلمداد کرده‌اند.

کامبیز نوروزی حقوقدان نام‏‏‌آشنا در یاداشتی تند درباره ترانه عمو نوروز نوشت: « فارغ از ارزش موسیقایی آن که دندانگیر نیست، یک مرثیه‌‌‌سرایی مایوس و غیرمسوولانه است. اگرچه مایل نیستم در مورد آقای ناظری چنین تعبیری به کار برم، اما این ترانه نه‌تنها دور از واقعیت‌‌‌های پنهان و آشکار جامعه ایران است، بلکه زهر ناامیدی در رگ جامعه می‌‌‌ریزد.

این ترانه ادامه همان ادا و اصول منحط قدیمی ‌‌‌است که آدم اهل هنر و اندیشه باید قیافه غمگین بگیرد و ذکر مصیبت کند تا بزرگی‌‌‌اش نمایان شود.»

یادداشت کامبیز نوروزی با انتقادهایی هم روبه‌رو شد و سایت تابناک در واکنش به آن نوشت: «شهرام ناظری، به عنوان هنرمندی که همواره پیوندی با مردم داشته، این بار نه از «شمس و مولانا» که از عمو نوروز می‌‌‌خواند تا فریاد بی‌‌‌پناهی جامعه‌‌‌ای را بازتاب دهد که در توفان تورم، فساد و حکمرانی اقتصادی ناکارآمد، نفس‌‌‌هایش به شماره افتاده است.»

شهرام ناظری بدون ترید یکی از خواننده‌های سرشناس معاصر ایران است که سبک و سیاق شخصی خود را دارد، که آلبوم‌ها و آهنگ‌های زیادی با اشعارمولوی، حافظ، فردوسی، خیام و ... منتشر کرده است و از این حیث در موسیقی سنتی و اصیل ایرانی جایگاهی ویژه برای خود دارد، مخصوصا آثاری که در آنها موسیقی را با شعر مولانا به‌طور گسترده تلفیق کرد.

درکنار این رویه ناظری با وفاداری به ریشه‌های موسیقی سنتی، نوآوری‌هایی هم داشته است، از جمله همکاری با آهنگسازان مدرنی مثل پسرش حافظ ناظری و تهمورس پورناظری و تلفیق موسیقی ایرانی با سازها یا سبک‌های دیگر.

آهنگ عمو نوروز شهرام ناظری ؛ چشمها را نمی‌توان بست، درد وجود دارد

در این اثر اخیر هم که برگرفته از ملودی و ریتم موسیقی اصیل و فولکلور کردی است اتفاقا باز یک نوع دیگر از همین نوآوری دیده می‌شود که موسیقی را با شعر پوریا سوری درآمیخته است که او به عنوان یک شاعر دغدغه‌مند اجتماعی شناخته شده است.

روزنامه اعتماد سال 1391 مطلبی دربارهٔ کتاب «تناسخ به درخت» پوریا سوری نوشته بود و در آن آمده بود: «نکته قوت اشعار این مجموعه آنجایی است که حتی در کلاسیک‌ترین اشعار به جای توصیف چشم و لب و… معشوق، با شاعری متفکر و دغدغه‌هایی اجتماعی و فرهنگی روبه رو هستیم که با تعاملی سازنده با جامعه پیرامون، شعری از لحاظ محتوا بسیار فراتر از آنچه ذائقه عام و جشنواره‌های دولتی می‌خواهند رقم می‌زند.»

از طرف دیگر هم شیوه آهنگسازی تهمورس پورناظری هم کاملا شناخته شده است و بسیاری از آثار او برپایه موسیقی اصیل و سنتی است که رویکردی نو و متفاوت در ارائه و ترکیب ساز‌های مختلف در آن مشخص است.

در آهنگ عمو نوروز ملودی و ریتم بر اساس یک رقص کردی بسیار قدیمی منطقه کرمانشاهان است به اسم «سه جار» که در آن منطقه بسیار معروف است و اتفاقا نکته جالب توجه این است که چنین اشعاری بر روی چنین ملودی و ریتمی قرار گرفته است که در زمان شادی و عروسی اجرا می‌شود.

نکته قابل توجه دیگر در ارائه این اثر موزیک ویدئو آن است، شاید اگر این آهنگ را فقط گوش دهیم به اندازه‌ای که موزیک ویدئو آن را می‌بینیم به آن اندازه تاثیرگذار نباشد، اما ویدئو آن با تم خالی از رنگ و به شکل سیاه و سفید همراه با سردرگمی و ناراحتی افرادی که در آن می‌بینیم پیام آنرا ضریبی چند برابر می‌دهد.

به هر حال هنرمند هم از دل جامعه بیرون آمده است و زندگی شخصی و هنری او هم طبیعتا متاثر از اتفاقات جامعه است. بحران‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و ... همگی بر جامعه و هنرمندان جامعه تاثیرگذار است.

اتفاقا این که هنرمند دردهای جامعه را بدون پرده نشان دهد یک ارزش محسوب می‌شود و این امر باعث می‌شود هرچه بیشتر به فکر راه حل باشیم، از مردم عادی گرفته تا مسولان.

برعکس نظر کامبیز نوروزی باید گفت آهنگ عمو نوروز یک کنش مسولانه در ارتباط با جامعه است. با استدلال این مایوس کننده است، نمی‌توان و نباید چشمها را بر دردهای جامعه بست.

آهنگ عمو نوروز استاد شهرام ناظری

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۲۸
غیر قابل انتشار: ۰
صالحی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
84
9
کوی نومیدی مرو امیدها است
سوی تاریکی مرو خورشیدها است
مولوی
استاد ناظری هم جو گیر شده است و برای جلب نظر دریای نومیدی و یاس و.. را با این عمو نوروز اش تولید کرده است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
کار از نومیدی گذشته
بحث از مشکلات گذشته
خودمونو که نمیتونیم خر کنیم
با حلوا حلوا کردن هیچ دهنی شیرین نمیشه
امیری
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۳:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
چه امیدی؟ دلار ۱۰۵ تومانی مگه امیدی هم داره؟ داریم به سرعت بسمت کره شمالی میریم ، امید کیلویی چند آقا؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
بدون توجه به این آهنگ مگه فکر می کنی در جامعه امیدی باقی مونده؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
8
61
هرچه بگویند کار شهرام ناظری کار خوبی است
پاسخ ها
عزراییل
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
امید؟؟ کوی نومیدی ؟! خودت را زدی کوچه علی چپ یا واقعا ساقی خوبی داری ؟! آنکس که نداند نداند که نداند ...........
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
0
49
نمیشه انکار کرد که مشکل اقتصادی و درد و رنج وجود داره و هر روز داره بیشتر میشه بخاطر بی ارزش تر شدن ریال و کسی هم به این موضوع توجه نمیکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
1
57
جناب استاد شهرام ناظری خدا قوت، دم شما و عصر ایران گرم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
2
47
پوشاندن درد جامعه همچون فردیست که دردهایش را از همه مخفی میکند و یکباره در جا می افتد و فلج میشود و یا می میرد و همه میگویند این که تا دیروز هیچیش نبود .آهنگهای شهرام ناظری را همیشه با آن صدای تاثیر گذارش دوست داشتم....اندک اندک اندک اندک جمع مستان می‌رسند ....
علی از بیستون
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
1
6
استاد شهرام ناظری شناسنامه موسیقی ایرانه، آخرین بازمانده نسل طلایی موسیقی ایران
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
1
12
رسالت هنرمند همراهی با مردم است. شرایط این روزهای ما بسیار حادتر از چیزی است که استاد در اثر جدیدشان بازتاب داده اند. برخی همین اشاره ی کوتاه را هم تاب نیاورده اند.
درود بر شوالیه که همواره با مردم همراه بوده. بعد از عروج استاد شجریان چشم و گوش ما به آواز کیست؟
تنها تو بخوان
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
2
10
با سلام بر هموطنان و همسفران عزیز
آقای کامبیز نوروزی ، آقای شهرام ناظری البته استاد شهرام ناظری احتیاجی به ادا و اصول نشان دادن بزرگی خود ندارد چون بزرگ هستند
شما بی که این همه مشکلات مردم رو ادا و اصول میدانید بسیار کوچک هستید و با این حرفها هم کوچکتر کوچکتر میشوید
اگر این همه مشکل رو ادا و اصول میدانید بیائید با هم یک روز به کف خیابانها رفته و درد ها و مشکلات مردم رو با هم بنویسیم شاید پی به مشکلات ببرید
مشکل این مملکت کارشناسان نا کارشناسی هستند که از هیچ علم و آگاهی نسبت به کشور و جامعه خبر ندارند
کشور بیمار است بیماری هم خطرناک است سر از برف بیرون بیاورید
زهر نا امیدی دیر زمانی ست که در رگ های مردم این سرزمین جاری شده است
طفلی است به نام شادی دیر زمانی ست گم شده است
هر کس دا رد نشانی ز او ما را کند خبر
این هم نشان ما
یک سو خلیج فارس سوی دیگر خزر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
1
8
اتفاقا خیلی قشنگ و با مفهوم واقعیت جامعه گفت دمت گرم استاد
یک فرهنگی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
10
2
حیف از استاد ناظری که متاسفانه این بار این کارو ارائه دادن !
خیلی عمناک بود !
درسته گرونیه ولی واقعا مردم به برکت ماه رمضان عید خوبی داشتن و سال جدید رو خوب شروع کردن .
بازار خرید هم همچنان گرم بود
با اینکه تحریم هستیم ولی بازم همه کم و بیش دارن زندگی شونو میکنن.
کاش موسیقی و هنر اونم با صدای گیرا و دلچسب شهرام ناظری در جهت امید و نشاط مردم گام برداره !
نه اینکه جامعه ایران رو سیاه و زندگی رو ماتم نشون بده ?
المیرا
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
7
ممنونم استاد ناظری خسته نباشید.. ممنون که راه استاد خودتون رو میرید و از درد مردم میخونید... خدا قوت
ناشناس
Singapore
۰۴:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
6
هنرمند مسئول و مستقل ( نه مجیز گوی حکومت ) میدونه کی و کجا چه اثری رو از خودش بجا بذاره ، درود به استاد شهرام ناظری و جناب پورناظری عزیز
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
6
جالبه که آقای حقوقدانی که باید در رساندن صدای حق مردم پیشتاز و در پی احقاق حقوق جامعه باشد از هنرمندی گلایه می کند که با اثر زیبا و به موقعش بیش و پیش از ایشان آن را فریاد می زند.
خداوند حافظ و نگهدار آقای شهرام ناظری باشد که آرمان هنرش را ارج می نهد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
5
هم وطن استاد ناظری جوگیرنشده شما چشم هایتان رابر واقعیت جامعه بستیدنتیجه نبودن عدالت اجتماعی واختلاس نجومی ،نتیجه اش میشود جامعه افسرده که نخبگانش از کشور نه که مهاجرت می‌کنند بلکه اگر توانایی مالی داشته باشندفرارمیکنند ماباقی ازناامیدی خودکشی می‌کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
5
هنرمند باید آینه تمام نمای جامعه باشد و این اثر استاد ناظری اینگونه است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
3
0
این روزها تمام خانم ها موهایشان را رنگ می کنند، معلوم می شود که خانم های شاعر، آهنگساز نوازندگان و خواننده موهایشان را رنگ نمی کنند. باید بررسی شود که علت آن دوست داشتن موی سفید است یا فقر.
سید خلیل
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
4
سلام اینکه اقای نوروز ی فرموده ارزش هنری ندارد میخوام اینو یگم که در ویدیو که درسامانه که من ملاحظه کردم چیزی جز واقعیت رو نشان می دهدواینکه احوال جامعه خوب نیست قیافه ها همه تکیده همه غم گین کسی در روز نوروز احوالش خوب نسیست رو نشان می ده واینکه رسالت هنر مند چیزی جز بیان حقیقت موجود در جامعه نیست براورده نمی شود به نظر م اقای نوروزی نفس اش از جای گرم در می اد که این جوری به بیان حقیقت موجود در جامعه اعتراض می کند در شعرش هم از خوب نبودن احوال جامعه رو بیان می کند عمو نوروز سمبل خوشحالی است در حالی احوال جامعه خوب چگونه می توان از این نماد انتظار خوب حالش را داشت
بلیط هواپیما فلای تودی