۲۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۷
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۱۰۸۳۸۴
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۳ - ۲۵-۰۱-۱۳۸۹
کد ۱۰۸۳۸۴
انتشار: ۱۳:۰۳ - ۲۵-۰۱-۱۳۸۹

4 راه برای داشتن کلیه سالم

روغن‌های هیدروژنه، نمک، شکر، مواد اعتیادآور، نگهدارنده‌ها، آنتی‌بیوتیک و برخی هورمون‌ها ترکیباتی هستند که برای عملکرد صحیح کلیه مضر شناخته شده‌اند.

شبکه ايران: از آنجا که سلامت کلیه ارتباط محکمی با عملکرد صحیح دیگر اعضای بدن از جمله کبد، چشم و مو دارد مراقبت از این عضو اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. پرهیز از مصرف یکسری مواد غذایی مضر، استفاده بیشتر از نوشیدنی‌ها یا غذاهای مفید و در کل تغییر سبک زندگی نه تنها عملکرد کلیه‌ها را بهبود می‌بخشد بلکه بر دیگر اعضای بدن نیز تأثیر مثبت خواهد داشت.

رژیم غذایی سالم: گنجاندن مواد غذایی مفید در رژیم غذایی برای بهبود عملکرد کلیه، به این عضو برای دفع سموم از بدن کمک زیادی می‌کند. نوشیدن حداقل هشت لیوان آب، مواد مضر را از بدن خارج کرده و باعث کارکرد بهتر آن می‌شود.

هندوانه یکی از میوه‌های مفید برای کلیه است که باعث شست‌وشوی آن شده و احتمال بروز انواع عفونت‌ها را کاهش می‌دهد. چای تهیه‌شده از دانه هندوانه نیز پاک‌کننده‌ای قوی برای کلیه محسوب می‌شود.

برای این منظور یک قاشق از دانه هندوانه را در یک لیوان آب جوشیده مخلوط کرده و برای مدت پنج دقیقه صبر کنید. استفاده از این نوشیدنی روزی یک مرتبه برای سه روز در ماه مفید است. سیب‌قرمز، موز، کیوی، توت، کلم، هویج و تربچه نیز از مواد غذایی پرخاصیت برای بهبود عملکرد کلیه محسوب می‌شود.

بید گیاه یا علف گندمی نوعی گیاهی دارویی است که حاوی پلی‌ساکارید، روغن‌های فرار و مواد مغذی است که ادرارآور بوده و بسیاری از عفونت‌های مجاری ادراری، عفونت مثانه و سنگ کلیه را بهبود می‌بخشد.

چای سبز نیز که مصرف آن از سالها پیش رواج یافته است شامل ترکیبات مفیدی از جمله پلی‌فنول است که از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری کرده و مانع از سرطان پروستات، تخمدان، کبد، روده بزرگ و پستان می‌شود. این نوشیدنی سیستم گردش خون را بخصوص در کلیه‌ها بهبود بخشیده و علاوه بر کاهش میزان کلسترول خون، خواص ضدالتهابی نیز دارد.

چای جاوه که در ایران به چای نمسه معروف است از برگ‌های درختچه‌ای با بوی شبیه به چای معمولی تهیه شده و به عنوان گیاه پاک‌کننده کلیه شناخته شده است.

چای جاوه حاوی فلاون، گلیکوزاید، روغن‌های فرار و مقادیر فراوان پتاسیم است که توانایی کلیه را برای دفع نیتروژن افزایش داده و علاوه بر درمان سنگ کلیه، بسیاری عفونت های کلیه و مجاری ادراری را بهبود می‌بخشد.

کاهش مصرف مواد غذایی مضر: روغن‌های هیدروژنه، نمک، شکر، مواد اعتیادآور، نگهدارنده‌ها، آنتی‌بیوتیک و برخی هورمون‌ها ترکیباتی هستند که برای عملکرد صحیح کلیه مضر شناخته شده‌اند.

اگرچه وراثت نقش مهمی در بروز سنگ کلیه دارد ولی رژیم غذایی عامل مهمی در شکل‌گیری سنگ کلیه شناخته شده است. از آنجا که مواد غذایی یا فیبر غیرقابل حل مانند گندم، جو و برنج با کلسیم اضافی روده ترکیب شده و باعث دفع آن از طریق روده می‌شود، تأثیر بسزایی در کاهش میزان دفع کلسیم از طریق ادرار داشته و تأثیر مثبتی بر کاهش خطر تشکیل سنگ دارد.

اگزالات، نمکی غیرقابل حل است که در موادغذایی مانند حبوبات، چغندر، شکلات، کافئین، بادمجان، بامیه، فلفل سبز، تره‌فرنگی و دانه‌های خوراکی یافت می‌شود و مصرف بیش از اندازه آن در رژیم غذایی باعث ترکیب آن با کلسیم شده و خطر تشکیل سنگ را افزایش می‌دهد.

زیاده‌روی در مصرف نمک و ترکیبات حاوی سدیم نیز مسئله دیگری است که دفع کلسیم از طریق ادرار را افزایش داده و باعث افزایش خطر تشکیل سنگ های کلسیمی در کلیه می‌شود.

این درحالی است که مواد غذایی غنی از پروتئین نیز تأثیرمثبتی بر دفع کلسیم از طریق ادرار دارد و قندها نیز میزان تشکیل سنگ های اگزالاتی و کلسیمی را افزایش می‌دهند.

بر این اساس متخصصان توصیه می‌کنند این قبیل مواد غذایی به میزان کمتری مصرف شود اما قطع استفاده آن را هرگز توصیه نمی‌کنند.

فعالیت جسمانی: ورزش و تسریع گردش خون نه تنها باعث کاهش استرس می‌شود بلکه عملکرد کلیه را بهبود بخشیده و به دفع مواد زائد کمک می‌کند.

شناخت علائم هشداردهنده: اختلال عملکرد کلیه و یا نارسایی آن، عارضه‌ای است که با سلامت مو ارتباط مستقیمی دارد. چنانچه مو، خشک و شکننده است و یا درخشندگی‌اش را از دست داده، نیاز به بررسی عملکرد کلیه وجود دارد. همچنین نازک و سفید شدن زودرس موها نیز ممکن است علامتی از اختلال عملکرد کلیه باشد که باید هرچه سریعتر مورد بررسی قرار گیرد.

هپاتیت و یا اختلال عملکرد کبدی نیز از دیگر علائم هشداردهنده برای کلیه است که باید جدی گرفته شود. تحقیقات نشان داده است، افزایش فشار خون یکی از دلایل عمده نارسایی کلیوی است.

این عارضه باعث آسیب به عروق خونی شده و توانایی کلیه را در دفع محصولات زائد از جمله نیتروژن کاهش می‌دهد. از آنجا که تنظیم میزان آب بدن و حذف آب اضافی جزو کارهای مهمی است که کلیه انجام می‌دهد، تجمع آب بخصوص در قوزک پا، نشانه‌ای از بیماری کلیوی است که باید جدی گرفته شود.

ارسال به دوستان
مصاحبه امشب پزشکیان با رسانۀ آمریکایی/ در آستانۀ توافق 20 ساله با مسکو و بازگشت ترامپ/ زمان، مهم‌تر از محتوا؟ کی راضی است؟/ روزنامه هم‌میهن: تندروها به خواست مردم پایبند نیستند/ از شعار تا اتلاف منابع جنگ از سر گرفته می‌شود؟! پیش‌بینی دلار ۹۰ هزار تومانی با تورم ۴۰ درصدی/ کارشناس: به جای سرکوب قیمت، نرخ تورم را کاهش دهید شبکه سی بی اس آمریکا: توافق حماس و تل آویو بر سر پیش نویس آتش بس در غزه لغو امتحانات مدارس اردبیل تا پنجشنبه عراقچی: مذاکره با آمریکا تنها در صورت بازگشت به برجام سعید احمد عباسی در جمع ۱۰ بازیکن برتر فوتسال جهان در سال ۲۰۲۴ تعطیلی مدارس اراک و برخی روستاها به دلیل آلودگی هوا رحیم چمران، پسر شهید چمران، در لباس آتش‌نشانی در کالیفرنیا (عکس) ادعای عجیب نماینده عضو جبهه پایداری: پذیرش FATF یعنی دادن اطلاعات مالی مردم ایران به آمریکا و انگلیس! اندونزی حداقل سن استفاده از شبکه‌های اجتماعی را تعیین می‌کند امتحانات مدارس کرمانشاه در روز چهارشنبه لغو شد حمله پهپادی و موشکی یمن به تل‌آویو و ایلات تخلفات جدی در یک داروخانه کنگاور؛ پلمب با دستور دادستان