معاون بهداشتی وزارت بهداشت با بیان اینکه وارونگی هوا که موجب آلودگی هوای تهران شده تا اواسط هفته آینده ادامه دارد، گفت: در صورت لزوم احتمال تعطیلی مجدد وجود دارد و اگر به لزوم این مسئله برسیم از دولت درخواست تعطیلی میکنیم.
به گزارش مهر، علیرضا مصداقی نیا روز پنج شنبه در نشست خبری مسئولان وزارت بهداشت درباره آلودگی هوا در دفتر وزیر بهداشت با بیان اینکه برخورداری از هوای پاک اکنون یکی از شاخصهای توسعه یافتگی کشورهاست، گفت: در کشورما هم طرحهای مختلف هم درسطح دولت و هم درسطح مجلس برای کنترل آلودگی هوا تصویب شده اما به علل مختلف از جمله انجام نشدن وظایف برخی دستگاهها باعث شده نتوانیم به همه اهداف این برنامهها برسیم.
مصداقینیا با اشاره به اینکه آلودگی هوا هم بر سلامت انسانها تأثیر منفی زیادی دارد و هم آثار سوء و شدید اقتصادی دارد، افزود: آلودگی هوا در یک منطقه ممکن است باعث بروز باران های اسیدی در منطقه دیگر بشود اما ما متأسفانه از این نظر بررسی دقیقی در کشور نداریم.
وی از تشکیل کمیته تخصصی بررسی آثار آلودگی هوا برسلامت در وزارت بهداشت به ریاست وزیر بهداشت خبر داد و گفت: معاون بهداشتی، معاون پژوهشی که اتقاقاً فوق تخصص ریه هم هست و رئیس دفتر وزیر بهداشت که متخصص بیماریهای قلبی است و رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اعضای این کمیته هستند.
معاون وزیر بهداشت افزود: این کمیته هر روز آخرین وضعیت آلودگی هوا را به وزیر بهداشت منعکس میکند و وزیر بهداشت نیز به صورت روزانه یا در زمانهای مشخص این گزارش را به رئیس جمهوری منتقل میکند.
وی در ادامه گفت: مهمترین عوامل آلودگی هوا در تهران عبارتند از مونوکسید کربن، مواد معلق و ذرات ریز آلاینده موجود در هوا، اکسیدهای ازت و ازن که اکثر آنها در روزهای گذشته در تهران از حد مجاز بالاتر بوده است.
مصداقی نیا اضافه کرد: علت بروز آلودگی هوا در تهران یکی مسائل انسان ساز مانند استفاده زیاد از خودروها و سوختهای فسیلی در منازل و صنایع است، همچنین ضعف سیستم حمل و نقل عمومی و علت بعدی آن پدیده طبیعی وارونگی هواست که هر سال در فصل پاییز و زمستان دچار آن میشویم و باعث میشود هوا نتواند تهویه شود و تخلیه آلودگی ها را نداشته باشیم.
وی گفت: در کنار این مباحث وجود کوهها و ارتفاعات در اطراف شهرها نیز باعث میشود تبادل هوا به خوبی انجام نشود و این پدیده تشدید شود.
وی افزود: دراین شرایط لازم است مردم آگاه باشند که هیچ کس بیشتر ازخودشان نمیتواند به آنها کمک کند، مردم باید خودشان تصمیم بگیرند از خودروهای شخصی کمتر استفاده کنند، بیماران تنفسی، قلبی، سالمندان تا جای ممکن از خانه بیرون نیایند یا به مناطق خوش آب و هوا تر بروند.
وی در پاسخ به این سئوال که آلودگی هوا تا کی ادامه دارد و آیا احتمال تعطیل مجدد وجود دارد گفت: انتظار می رود تا اواسط هفته آینده دچار پدیده اینورژن یا وارنگی هوا در تهران باشیم و در صورت لزوم احتمال اعلام تعطیل مجدد وجود دارد و اگر لازم باشد، درخواست تعطیلی مجدد را به دولت ارائه میکنیم. از رسانهها هم میخواهیم در این ایام بیشتر در این زمینه برای مردم اطلاع رسانی کنند.
وی درباره اینکه قانون برای کنترل عوامل آلودگی هوا نقص ندارد و آیا لازم نیست قوانین اصلاح و سختگیرانه تر شود، گفت: برنامه جامع آلودگی هوا در دولت وجود دارد، یکی از اهداف این برنامه استاندارد سازی خودروها و سوختهای تولید داخل است تا با بهره گیری از استانداردهای مناسب کمتر هوا را آلوده کنند و اگر این اقدام صورت گیرد میزان زیادی از آلودگی هوا کم میشود.
وی ادامه داد: سرمایهگذاری برای توسعه حمل و نقل عمومی هم از جمله مواد این برنامه است، بنابراین ضعف قانون و برنامه نداریم، مهم اجرای برنامه هاست.
معاون وزیر بهداشت گفت: آلودگی هوا قطعاً در بروز موارد مرگ به خصوص بین بیماران تنفسی، قلبی و افراد مسن تأثیرگذار است اما در کشور سیستم ثبت موارد مرگ ناشی از آلودگی هوا وجود ندارد و آمارهای موجود نیز تخمینی هستند.