۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۵۳۲۹۷
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۲ - ۲۷-۱۰-۱۳۸۹
کد ۱۵۳۲۹۷
انتشار: ۱۵:۴۲ - ۲۷-۱۰-۱۳۸۹

مشاور شوراي امنيت ملي: درباره توقف غني‌سازي اورانيوم مذاكره نمي‌كنيم

زهره‌وند با بيان اينکه موضوع تعليق برنامه هسته‌يي و يا تعليق غني‌سازي از رده خارج شده و تاريخ مصرف آن گذشته است، گفت: اين مباحث را ما هيچ وقت نه در دستور کار داريم و نه حاضر به شنيدن آنها هستيم لذا فکر مي‌کنم اين بحث قابل توجهي در مذاکرات استانبول نيست.
مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران با بيان اين‌که نگاه تهران به مذاکرات استانبول مثبت است، ابراز اميدواري کرد که گروه 1+5 نيز با اين نگاه تهران هماهنگ و همراه باشد.

به گزارش ايسنا، ابوالفضل زهره‌وند در آستانه برگزاري نشست استانبول تصريح کرد: اميدواريم درباره مشترکات دو طرف که براي از سرگيري همکاري با يکديگر تلاش مي‌کنند، به نتيجه برسيم تا از اين رهگذر به نقطه‌اي مثبت دست پيدا کنيم. مذاکرات استانبول قرار است 21 و 22 ماه ژانويه 2011 مصادف با اول و دوم بهمن ماه برگزار شود.

روسيه، چين، آمريکا، انگليس و فرانسه به عنوان پنج عضو شوراي امنيت سازمان ملل به علاوه آلمان شش کشور عضو گروه موسوم به 1+5 هستند.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران گفت: مذاکرات استانبول تابعي از يک فرآيند است که از ژنو -1 شروع شده و پس از آن مذاکرات ژنو-2 و ژنو-3 ‌برگزار شد و به عبارتي ژنو-4 در استانبول برگزار مي‌شود.

مذاکرات ژنو 1 و 2 به ترتيب در تيرماه 1387 و مهرماه 1388 برگزار شده بود و سومين دور مذاکرات، 14 ماه بعد در همين شهر اروپايي صورت گرفت.

زهره‌وند خاطرنشان کرد: انتظار ما اين است که دو طرف در مذاکرات استانبول درباره زمينه‌هاي مشترک به توافق‌هايي روشن دست بايند تا شرايط براي رسيدن به نتايجي که مدخل آغاز هکاري بين ايران و گروه 1+5 درباره محورهايي که در مذاکرات سوم ژنو به آنها رسيديم، فراهم شود.

وي خاطرنشان کرد: در مذاکرات استانبول بسترسازي‌ها و تعيين چارچوب عمل مناسب براي ادامه گفت‌وگوها صورت خواهد گرفت و البته همه چيز به تمايل طرف غربي بستگي دارد؛ زيرا ايران آماده همکاري است.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران با بيان اين‌که غرب و به ويژه آمريکا براي جو سازي با اهداف تبليغاتي تلاش مي‌کند، گفت: ايران به مذاکرات استنابول نگاه مثبتي دارد و اميدوار است که طرف غربي نيز با اين نگاه هماهنگ باشد.

زهره‌وند تصريح کرد: آنچه براي ايران حائز اهميت است، مذاکرات دوجانبه با گروه 1+5 و پيشرفت بر اساس محتواي مذاکرات است و اگر غرب بخواهد با پرونده هسته‌يي ايران مستقلانه تعامل داشته باشد، استانبول جاي آن نخواهد بود و اين امر به علت شفافيت برنامه هسته‌يي ايران که آژانس نيز بر آن نظارت دارد، است.

وي گفت: موضوع فعاليت هسته‌يي ايران در چارچوب اساسنامه و مقررات آژانس و اصول پادمان تنظيم مي‌شود، ما مسير خود را به عنوان عضو آژانس پيش مي رويم و اگر موضوع فعاليت‌هاي هسته‌يي در چارچوب زمينه مشترکي که اساسا براي فعاليت‌هاي هسته‌يي تمامي کشورها در نظر گرفته مي‌شود، موضوع ايران هم مي تواند در همان چارچوب نقاط مشترک مورد بررسي قرار بگيرد، اما اگر بخواهند موضوع فعاليت هسته‌يي ايران را به عنوان يک موضوع مجزا و به طور مشخص مورد بررسي قرار بدهند، محل آن، مذاکرات استانبول نخواهد بود.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران اظهار داشت: اگر سه محور خلع سلاح، عدم اشاعه و فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌يي مورد بحث قرار بگيرد، مشکلي نيست و ما درباره اين سه محوربحث و مذاکره مي‌کنيم و موضوع فعاليت هسته‌يي ايران هم مي‌تواند در همين چارچوب قرار بگيرد.

زهره‌وند خاطرنشان کرد: تجربه ايران در فعاليت‌هاي صلح آميز هسته‌يي تجربه باارزشي است که مي‌تواند مبنايي براي دستيابي به پادمان‌هاي جديد باشد.

وي خاطرنشان کرد: ما مي‌توانيم مسيرهاي جديدي را پيشنهاد کنيم که در اين مسيرها هم امکان فعاليت هاي صلح آميز فراهم باشد و هم موضوع عدم انحراف رعايت شود.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران گفت: جمهوري اسلامي ايران در سطح منطقه و بين الملل از تجربه برخوردار است و به عنوان دومين قدرت انرژي در جهان که دومين ذخاير عظيم گاز را در اختيار دارد و داراي تجربه خوبي در حوزه نفت و گاز است، شناخته مي‌شود.

زهره‌وند با بيان اينکه ايران در حياتي ترين نقطه ژئوپولتيک جهان قرار گرفته است، افزود: ايران از ظرفيت هاي بسيار بالايي برخوردار است که مي تواند در تعادل بخشي و تقويت امنيت منطقه و جهان نقش موثري داشته باشد و ما آماده بحث در باره اين مسائل هستيم تا راهکار مناسبي را براي همکاري مداوم و گسترده پيدا کنيم.

وي تصريح کرد: ايران در مسير خود پيش مي‌رود و به همه موازين و تعهدات منطقه‌يي و بين المللي پايبند است و حسن نيت خود را درباره حل مشکلات منطقه که غرب با اشتباه هاي بزرگ و مکرر خود ايجاد کرده، نشان داده است.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران اظهار داشت: مشکل افغانستان همچنين بر ايران فشار وارد مي کند زيرا هزاران آواره افغانستاني را پناه داده است و اگر زمان جنگ در اين کشور به طول بکشد، شمار اين آوارگان اضافه خواهد شد.

زهره‌وند خاطرنشان کرد: گروه 1+5 بايد منطق شفاف و واقع گرايانه‌اي را در مذاکرات در پيش گيرد و بايد براي جلوگيري از تکرار اشتباه‌هايي که اين کشورها ايجاد کرده‌اند و سبب خسارت هاي زيادي شده است، با ايران همکاري کنند. البته برخي از کشورهاي اين گروه با پيشنهادهاي ايران موافقت کرده‌اند، اما برخي ديگر نيز شروط غيرقابل قبول و خارج از چارچوب مذاکرات مطرح مي‌کنند.

وي تاکيد کرد: برخي کشورها به دنبال بزرگ نمايي برخي مسائل و جوسازي عليه ايران هستند اما ايران براي رفع نگراني همه طرف‌ها آماده همکاري است.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران گفت: ترکيه در مذاکرات ايران و گروه 1+5 فقط براي نزديک کردن ديدگاه‌هاي دو طرف تلاش خواهد کرد و طرفي در اين مذاکرات نخواهد بود.

زهره‌وند که در برنامه من طهران ( از تهران) شبکه العالم با عنوان "مذاکرات استانبول ... چشم انداز و انتظارات" شرکت کرده بود،ابراز اميدواري کرد که مذاکرات استانبول با توجه به شفافيت کاملي که ايران از خود نشان مي‌دهد، شاهد انعطاف بيشتري از سوي طرف ديگر باشد و البته با روي کارآمدن کاترين اشتون، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا، سياست معقولانه تري را در مذاکرات در پيش گرفته است.

وي تاکيد کرد که ايران هيچگاه در مذاکرات آينده با گروه 1+5 درباره موضوع توقف غني سازي اورانيوم مذاکره نخواهد کرد.

زهره‌وند با بيان اينکه موضوع تعليق برنامه هسته‌يي و يا تعليق غني‌سازي از رده خارج شده و تاريخ مصرف آن گذشته است، گفت: اين مباحث را ما هيچ وقت نه در دستور کار داريم و نه حاضر به شنيدن آنها هستيم لذا فکر مي‌کنم اين بحث قابل توجهي در مذاکرات استانبول نيست.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران تصريح کرد: بعد از روي کار آمدن دولت آقاي احمدي نژاد و مذاکراتي که به صورت يک فرآيند و با ژنو يک شروع شد تا زمان نشست استانبول، ما اجازه نداده‌ايم چنين مسائلي طرح شود.

وي در پاسخ به اين سوال كه اگر در نشست استانبول موضوع مبادله سوخت و انتقال بيش از 1200 کيلوگرم اورانيوم غني شده به ترکيه را مطرح کنند، پاسخ ايران چه خواهد بود؟ گفت: اين موضوع به اين مساله برمي گردد که برخي با اصول کار زياد آشنا نيستند، موضع تبادل سوخت کلا به موضوع سايت تحقيقاتي تهران در چارچوب بيانيه تهران برمي‌گردد.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران افزود: در بيانيه تهران موضوع تبادل سوخت مطرح شد، ما الان بخشي از نياز سايت تهران را خودمان تامين کرده‌ايم چه در بخش اورانيوم غني شده 20 درصد و چه در بحث توليد صفحات سوخت. در واقع يک نيازي بود که در آن زمان پيشنهاد شد تا در چارچوب بيانيه تهران و از طريق گروه وين اين نياز تامين شود ولي تحرک لازمي از گروه وين نديديم و ايران خودش وارد کار شد و گام‌هاي خوبي براي اين کار برداشت، حال بحث چندکيلو فکر مي‌کنم باز خارج از اين بحث است.

زهره‌وند اظهار داشت: همانطور که آقاي صالحي سرپرست وزارت خارجه اشاره داشتند ما مسير تامين نياز راکتور تهران را قويا داريم جلو مي‌بريم. بي شک اگر چنانچه مساله تامين سوخت و توليد صفحات سوخت تکميل شود، موضوع بيانيه تهران نيز به طور کامل ساقط مي‌شود و از دستور توجه خارج خواهد شد. بيانيه تهران در آن زمان به اين خاطر پيش رفت که وارد بحث توليد سوخت 20 درصد نشده بوديم. اين کوتاهي از سمت گروه وين موجب شد تا ما يک ظرفيت اضافه‌اي را به موضوع تامين احتياجات راکتور تهران اختصاص دهيم.

وي درباره اهميت بازديد نمايندگان کشورهاي عضو آژانس از جمله کشورهاي عدم تعهد و گروه 77 و جمعي از کشورهاي عربي و اسلامي از تاسيسات هسته‌يي اراک و نطنز گفت: اهميت اين بازديد در واقع مويد مواضع برحق ماست، تا امروز همواره در موقعيت هاي مختلف اعلام کرده‌ايم که برنامه‌ها و سياست‌هاي جمهوري السلامي ايران کاملا شفاف و مسيري که مي‌رود کاملا صلح آميز است و به هيچ عنوان موجب نگراني نيست و ناظر بر نقض معاهده ان پي تي و يا قواعد و ضوابط آژانس بين المللي انرژي هسته‌يي نيست.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران خاطرنشان کرد: در همين چارچوب بود که قبل از مذاکرات استانبول از اعضاي آژانس دعوتي صورت گرفت و آنها به ايران آمدند تا از نزديک ببينند هم سايت اراک را که بسيار در موردش تبليغ و ادعا مي کردند در آنجا ايران دارد بمب توليد مي کند يا فعاليت هاي خارج از معاهده ان پي تي دارد و اتفاقا چندين نوع محصول دارويي در کارخانه آب سنگين اراک بهره برداري شد و اينها همه ناظر بر فعاليت هاي شفاف و صلح آميز ايران است.

زهره‌وند تاکيد کرد: همه فعاليتهاي ايران زير نظر آژانس است، دوربين هاي آژانس ناظر هستند و امروز هم تيمي را ما ميزبانشان هستيم و دارند از نزديک مي بينند و تيم‌هاي بعدي نيز مي‌توانند در قالب يک تور به ايران بيايند و از نزديک فعاليت‌هاي صلح آميز هسته‌يي ايران را بينند.

وي با اشاره به ترور دانشمندان ايراني به دست تروريست‌هاي مزدور سازمان تروريستي و جاسوسي رژيم صهيونيستي (موساد) گفت: اسنادي در اين خصوص وجود دارد که فاش شد ، در اين زمينه برخي بازداشت شدند و اعتراف کردند که از سوي موساد آموزش ديده و حمايت مي شدند.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران با انتقاد از درز اطلاعات محرمانه که فقط در اختيار آژانس بين المللي انرژي اتمي قرار دارد و افتادن آنها به دست موساد گفت: ايران اين موضوع را در مذاکرات استانبول مطرح خواهد کرد و همچنين اسنادي را که به آن دست يافته است را ارائه مي‌دهد.

زهره‌وند درخصوص آنچه حمله ويروسي به تاسيسات اتمي ايران خوانده مي‌شود، اظهار داشت: اين ويروس هيچ تاثيري بر برنامه هسته‌يي ايران نداشته است و بزودي نيروگاه بوشهر توليد برق را آغاز خواهد کرد.

وي خاطرنشان کرد: غرب و رژيم صهيونيستي نمي‌خواهند کشورهاي اسلامي در عرصه علمي و فناوري پيشرفت داشته باشند.

مشاور دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در خصوص درخواست رژيم صهيونيستي از آمريکا براي متوقف کردن برنامه هسته‌يي ايران از طريق حمله نظامي گفت: رژيم صهيونيستي بر اساس تجاوزگري و جنايت استوار است و آمريکا نبايد به ضرر نظاميان، مردم و تحمل خسارت هايي که چهره آن را در جهان و منطقه بيش از پيش بدترمي کند، به خواسته‌هاي بيمارگونه رژيم صهيونيستي گوش کند.
ارسال به دوستان