عصر ايران - 17 سال از تصويب قانون
" ممنوعيت به كار گيري تجهيزات دريافت از ماهواره " مي گذرد و طبيعتا هدف قانونگذار از وضع قانون اجراي درست و صحيح آن بوده است ، اما اگر امروز از خود بپرسيم كه اين قانون تصويب شده از سوي مجلس پنجم در چه وضعيت اجرايي قرار دارد پاسخ چه خواهد بود ؟
در زمان تصويب اين قانون شايد بر بام كمتر از 1 درصد خانه هاي تهران و ديگر شهرها و روستاهاي كشور آنتن ماهواره بود ، اما اگر امروز نگاهي به پشت بام خانه هاي تهران يا ديگر شهرهاي كشور بيندازيم ، شايد كمتر خانه اي باشد كه دیش ماهواره بر پشت بام آن نباشد!
البته هر از چند گاهي هم خبرهايي مبني بر برخورد مقطعي و محلي نيروي انتظامي با دارندگان آنتن ماهواره منتشر مي شود و اخيرا نيز طبق برخی گزارش ها در نقاطی از تهران اين برخورد صورت گرفته است ، اما كيست كه نداند حتي انداختن آنتن ماهواره ها از پشت بام خانه ها تنها چند ساعت و حداکثر چند روز دوام دارد و خانواده هاي استفاده كننده از اين وسيله " به شب نرسيده " آنتني ديگر مهيا كرده و باز به استفاده از اين وسيله ارتباطي مشغول مي شوند!
در ارزيابي كلي از وضعيت اجراي قانون منع خريد و فروش و استفاده از دستگاه ماهواره بايد گفت كه در 17 سال پس از تصويب اين قانون نه تنها اين قانون موفق نبوده ، بلكه استفاده كنندگان از اين وسيله چندين ده برابر هم شده اند و روز به روز بر تعداد آنها افزوده مي شود.
فارغ از اينكه تصويب قانوني كه جمع كثيري از مردم يك كشور را قانون شكن كند تا چه ميزان با مصالح كلان كشور و ملت سازگاري دارد يا نه؟ در نگاهي عملگرايانه به موضوع ماهواره بايد گفت كه سياست " ممنوعيت " عملاً شكست خورده است و اعتراف به اين شكست جهت چاره جويي ، نخستين گام است .
بايد اعتراف كرد كه مشكلي ساختاري و بنيادي وجود دارد كه چنين شده است و بنا به قول حكما " تشخيص صحيح بیماری ، نخستين گام درمان است ".
حال بايد ديد كه در مبحث ماهواره مشكل كار در كجاست و چرا علي رغم قانون ممنوعيت آن ، در ساليان گذشته تعداد مشتريان اين وسيله روز به روز افزايش يافته است ؟
به گمان راقم اين سطور تا زماني كه ميان برنامه هاي ماهواره اي و برنامه هاي شبكه هاي صداوسيما شكافي قابل توجه ( از نظر كيفيت و كميت و تنوع و...) وجود دارد ، نياز و تقاضا براي ماهواره وجود خواهد داشت و اين نياز نه تنها فروكش نخواهد كرد بلكه روز به روز افزايش هم خواهد يافت.
بنابراين نخستين گام ، كم كردن هر چه بيشتر شكاف برنامه هاي داخلي با برنامه هايي است كه از شبكه هاي ماهواره اي پخش مي شود ، اما اين راهكار نيز در صورت اجراي صحيح تنها مي تواند درصدي در كاهش مخاطبان برنامه هاي ماهواره اي موثر باشد ، و اساسا ميل به تنوع طلبي ، انسانها را به داشتن امكان ها و دريچه هاي متعدد و متنوع براي ارتباط با جهان و ديدن و شنيدن آنچه در دوردست ها مي گذرد ، وامي دارد.
بنابراين در موضوع ماهواره و ممنوعيت آن بايد به چند نكته اساسي توجه كرد :
1- اين قانون از همان ابتدا نيز بنا به دلايل زير مشکل دار بوده است :
- عدم امكان براي نيروي انتظامي براي جمع آوري دستگاه هاي دريافت امواج ماهواره اي از همه خانه ها
- تبعيضي كه در برخورد با دارندگان آن شده است به اين معنا كه با توجه به عدم امكان براي برخورد با همه دارندگان اين وسيله ، نيروي انتظامي در برخي موارد به صورت " رندوم " و يا گزارش شده ، در برخي محلات با دارندگان ماهواره برخورد كرده و قوه قضاييه دارندگان ماهواره را جريمه كرده اما درصدي كه با آنها برخورد شده شايد كمتر از 1 درصد دارندگان اين وسيله بوده است
- ممنوع كردن ماهواره اتفاقا در بسياري از موارد سبب تحريك مردم براي استفاده از آن شده است
- با ممنوعيت اين وسيله مشاغلي كاذب و رونق قاچاق اين وسيله و شبكه اي از توليد كنندكان و توزيع كنندگان غير قانوني شكل گرفته كه مي تواند حتي در بخش هايي از شبكه دولتي نيز نفوذ و رخنه كرده باشد و اين مساله في نفسه فساد آور شده است
2- همان طور که گفته شد براي كاهش مخاطبان ماهواره بايد شكاف بين برنامه هاي صداوسيما با ماهواره را كم كرد . تجربه هاي موفق صداوسيما در برخي برنامه هاي پرمخاطب ( از جمله برنامه نود و يا برخي سريال هاي طنز همچون شب هاي برره و..) نشان دهنده اين حقيقت است كه صداوسيما با بودجه هاي كلاني كه در اختيار دارد مي تواند هم سليقه مخاطبان را مديريت كند و هم اينكه از عهده خوراك رساني به ذائقه هاي مخاطبان بربيايد، اين تجربه ها بايد در تمام زمينه ها و براي همه ذائقه ها ادامه يابد.
3- بايد بر اين نكته توجه داشت كه هر چقدر هم صداوسيما بخواهد در جذب مخاطبان همت گمارد اما به هر حال سيستم مديريت دولتي آن و نيز جمع محدود مديران استراتژيست اين سازمان قابل مقايسه با تنوع و خرد جمعي دهها و صدها مدير و برنامه ساز در شبكه هاي خصوصي نيست.
لذا بايد موضوع راه اندازي شبكه هاي خصوصي را جدي گرفت و توجه داشت كه حضور شبكه هاي متعدد خصوصي به هر حال از مخاطبان شبكه هاي ماهواره اي خواهد كاست. به نظر مي رسد اين موضوع هيچ محدوديت قانوني نيز نداشته باشد چه آنكه اين قضيه با تفسیر جدید اصل 44 قانون اساسي رفع شده است.
4- بايد نگاه محدوديت نگر به رسانه ، جاي خود را به نگاه تنوع و تكثر بدهد . دريچه ها و مجاري اطلاع رساني بايد گسترش يابد و به قول معروف " هيچ خبري زير ميزي رد و بدل نشود " و تا حد امكان مردم در جريان اخبار و تحولات روزانه كشور قرار بگيرند.
به عبارت ديگر بايد به مردم اعتماد كرد و از انسداد مسير و جريان آزاد اطلاع رساني پرهيز شود ، چه آنكه اگر مجاري رسمي اطلاع رساني مسدود شود اخبار همانند آب هاي جاري روي زمين متوقف نمي شوند و نهايتا با يافتن مسيري "ميانبر" به گوش همه مي رسند ، بنابراين بايد توجه داشت كه در بسياري از مواقع محدوديت هاي اطلاع رساني بدون اينكه ما خودمان متوجه شويم ، مشتريان ماهواره را افزايش داده است.
در جمع بندي موضوع بايد گفت كه نگاه " ممنوعيت و محدوديت " جواب نداده و پس از گذشت 17 سال از تصويب قانون ممنوعيت خريد و فروش و استفاده از تجهيزات ماهواره اي ، استفاده از اين وسيله نه تنها متوقف و يا كم نشده بلكه دهها و يا شايد صدها برابر شده است و مشتريان آن نيز روز به روز در حال افزايش است.
سوال اساسي كه با ديدن اين وضعيت پيش مي آيد اين است كه آيا وقت آن نرسيده كه قانونگذاراني كه هم اكنون به جاي اسلاف خود در مجلس پنجم هستند فكري براي اين قانون كرده و موضوع را يك بار ديگر با عينكي واقع بين بينانه و با در نظر گرفتن مصالح ملي نگاه كنند و تصميمي شجاعانه بگيرند كه به صلاح كشور و ملت باشد؟
1-تفاوت صدا و سیمای ما با شبکه های ماهواره ای مانند تفاوت خودرو اردی تولید ایرانخودرو با سوناتا تولید کره است .
2-ممنوعیت استفاده از ماهواره مثل ممنوعیت استفاده ار تریاک بوده که همه جذب مواد صنعتی خطرناکتر شده اند و اوضاع به این شکل شده...
3- راحترین راه حل برای مسئولیم ما, که میخواهند مشکلات رااز سر بگذرانند این است که بگویند "محدودش کنید".در طول تاریخ نشان داده هر چی محدودیتش بیشتر باشد مردم ایران راقب تر میشوند.
4- فرض همه ماهواره ها از پشت بامها جمع شود.با تکنولوژی جدید چه میکنید؟ با ضعف صدا وسیما چه میکنید؟
5-ماهواره مثل تمام وسایل ساخت بشر هم کارکرد خوب دارد و هم کارکرد بد
برادران غیورعشایرهم درکنارچادرهایشان دیش ماهواره دارند
چه برسدبه شهرنشینی ها...
مگه عصرحجرهست که مردم راازتکنولوژی محروم کنند...
الانسان حریص لمامنع...
هرچه ممنوعیت بیشترباشد ولع وحرص انسان نسبت به اون موضوع بیشترمیشود...
یاحق
ضمنا" فيلتر شدن وكاناليزه شدن اغلب اخبار كشور هاي دنيا توسط صدا وسيما خود موجب بي اعتمادي مردم به رسانه ملي شده و مردم را براي كسب اخبار دنيا به سوي رسانه هاي خارجي سوق مي دهد .
...
ممنوع کردن استفاده از یک تکنولوژی مختص مملکتهایی مثل ماست چون جایگزین بهتر نداریم و یا نمیتوانیم از این امکان خوب و در جهت خواست و سلیقه مردم استفاده کنیم به ممنوع کردن روی می اوریم . الان صدا وسیما ده ها کانال دارد روی ماهواره ولی اقبال عمومی به انها کم است چون اولا برنامه ها تکرار هم هستند و دوما واقعا و انصافا پول خرج میکنند ولی برنامه ها محتوا ندارند اگر واقعا این قانون اجرا میشد خود امثال شما سایتهای خبری و خبر گزاریها اخبارتان بروز نبود اینکه عده ای بد استفاده میکنند بدلیل بی فرهنگی خودشان است و ریختن نیروی انتظامی در خانه مردم هم اصلا کار درستی نیست ما باید یاد بگیریم از یک تکنولوژی درست استفاده کنیم و مسئولین و نیروی انتظامی هم باید یاد بگیرد در چهار چوب خانه مردم نیاید دخالت کند
باید استفاده از آن آزاد باشد تا لااقل شان قانون بی اعتبار نگردد
نکنه تبعيد بودي و خبر نداري!
فقط لنگ همین کار بودیم
که شما زحمتشو کشیدی
(نظرات منو هم که هیچوقت درج نمیکنی)
1-مگر نه اینکه حکومت ما از نوع جمهوری می باشد و وضع قوانین باید به نفع اکثریت مردم باشد ؟
2-" استفاده كنندگان از اين وسيله چندين ده برابر هم شده اند و روز به روز بر تعداد آنها افزوده مي شود" آیا این بدین معنی نیست که اکثریت مردم از داشتن این تکنولوژی احساس رضایت می کنند ؟!
3-قوانین همیشه برای زندگی اجتماعی وضع میشود و نه برای زندگی و حریم شخصی افراد. همین اندازه که مردم به قوانین موجود در اجتماع احترام بگذارند، کافی نیست ؟
در کل وضع چنین قوانین مزاحم حریم شخصی افراد نادرست و به دور از جمهوریت است !
اگر جهت گيري خود را رضايت خداوند قرار دهيم آيات و روايات زيادي داريم كه انسان مسلمان را از نگاه حرام منع مي كند بنا بر اين استفاده از اين تجهيزات در اكثر موارد به مخالفت با دستورات خداوند متعال مي انجامد.
اين را بدان فقط كساني ماهواره را صرفا وسيله اي براي گناه مي دانند كه در دنياي آنها چيزي غير از مسايل ضد اخلاقي وجود ندارد بنابراين بقيه انسانها را با ذهن منحرف و فاسد خود مي سنجند.
فقط سطح تقوا و غیرت در دین مهم است؟
دروغ یک امر دینی نیست؟ تهمت مهم نیست؟ افترا مهم نیست؟ تجسس در حریم خصوصی افراد اهمیتی ندارد؟ بی عدالتی در اجرای قوانین چطور؟
در این سی سال طوری از دین صحبت شده که دین فقط یعنی حجاب برای زنان و غیرت برای مردان !!
شما که از نگاه حرام می گویید، از دروغ و غیبت هم می گویید؟
دین را به سلیقه و منفعت خود تفسیر کردن، نتیجه اش هیمنی هست که می بینید.
با توجه به علاقهای که به موسیقی آذری دارم اکثرا به این برنامه ها نگاه میکنم
...بنظرم بهتر از برنامه های بی محتوای صدای و سیمای خودمان است
2- اگر ماهواره بد است چرا از برنامه آنها تقلید می کنند . مثلا برنامه خبری دقیقا از بی بی سی فارسی تقلید شده
این دغدغه سالیان دراز فرهیختگان است.
البته دلیلتو نمی دونم!!
باید کانال ورزش، موسیقی، فیلم، سریال، کودک و .... تخصصی باشه و خصوصی.
من مخالف ماهواره نیستم اما به هر حال باید این قوانین اصلاح شوند. قانون که وحی منزل نیست. چرا نباید تلویزیون های خصوصی فعال شوند!
برنامه های خوب، باعث می شود مخاطب راضی شود و دنبال چیز دیگر نباشد. بعنوان مثال، فردوسی پور برنامه ای ساخته که دیگه جایی برای ماهواره در زمینه ی فوتبال وجود ندارد.
اما در زمینه اخبار، وقتی اخبار داخلی به شدت گزینشی و ضعیف هست مردم مجبور می شوند بی بی سی نگاه کنند. وقتی سریال خوب نمایش داده نمی شود، فارسی وان جایگزین می شود. وقتی موسیقی و آلات آن از صداوسیما حرام هست، کانال های متعدد جایگزین می شوند.
راستی چند سال پیش قرار بود خصوصی بشه چرا نشد؟
میخواستم بگم دنیا پیشرفت کرده الان سال 2011 ملتها نبال چی هستند ما دنبال چی هستیم
هنوز در خم این هستیم که آقا ماهواره قانونی است یا نه کل ملت ماهواره دارن
(نظراتی که دادم تا حالا که ثبت نشده نمی دونم شاید کار من ایراد داره)
خیلی از والدین هم فکر میکنند بزرگترین مشکل ماهواره برنامه هایی هست که کاملا غیر اخلاقی هستن و خوب اون شبکه ها رو به اصطلاح میبندن ولی خطر بزرگتر در برنامه هایی هست که صحنه ی غیر اخلاقی نداره ولی یک پیام رو به ندرت و ظرافت خاص به مخاطب منتقل میکنه. هر رسانه برای انتقال پیام اون پیام رو مکررا به روشهای مختلف به مخاطب ارزه میکنه و مهمتر از اون اینکه اون پیام رو همراه با یک حس عاطفی (گریه، خنده، احساس همدردی، احساس دلسوزی، ...) در مقابل مخاطب قرار میده. همه ما از کلاس های درس اونجاهایی که معلم یک مطلب رو با جوک و لطیفه برامون تعریف کرد خوب یادمونه و این ترفندیه که یک رسانه موفق به کرات ازش استفاده میکنه.
شبکه های ماهواره یی برای انتقال یک پیام غیر انسانی و غیر اخلاقی سالها کار میکنن و توی جامعه ی ما مسئولان سعی میکنن یک پیام اخلاقی و انسانی رو یک شبه و ضربتی منتقل و اعمال کنن.
آنوقت عربها mbc 6 تا کانال درست می کنند و همه هم ------؟همه کانالهای ما به خانه بر میگردیم نشون میدن
اگر دموکراسی در کشوری حاکم باشد، هرگز قوانینی وضع نمیشوند که اکثریت مردم حاضر به اجرای آنها نباشند.