۰۹ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۶
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۶۶۹۸۷
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۴ - ۰۵-۰۳-۱۳۹۰
کد ۱۶۶۹۸۷
انتشار: ۰۸:۵۴ - ۰۵-۰۳-۱۳۹۰

روزگار ناخوش پايتخت سفال ايران

اين در حالي است كه كارشناسان و فعالان ميراث فرهنگي بارها پيشنهاد داده‌اند اين مكان‌ها ثبت ملي و تبديل به فرهنگسرا و موزه سفال شوند. اما غالب شدن منافع كوتاه مدت، فعاليت كارگاه‌هاي سفال را به‌حداقل رسانده است.

جام جم آنلاين: وقتي پايتخت سفال ايران را به نام لالجين زدند، سفال لالجين جهاني بود. طبق آمار ارائه شده تا دهه60 ، لالجين برخوردار از 600 كارگاه سفالگري بود و بيش از 75 درصد مردم در اين رشته فعال بودند و مخارج زندگي‌شان را تامين مي‌كردند.

اما حالا از نام و شهرت جهاني لالجين تنها يادي مانده در خاطره همان 80 كارگاه سفالگري كه به زحمت مخارج زندگي روزمره‌شان را تامين كرده و كارگاه‌هاي چندصد ساله را تبديل به رستوران و آپارتمان مي‌كنند.

حسين زندي، دبير پژوهشي انجمن ايران‌شناسي كهن‌دژ همدان به خبرگزاري ميراث مي‌گويد: از آنجايي كه كارگاه‌هاي ثبت شده در لالجين به تعداد انگشتان دست نمي‌رسد و تنها 2 كارگاه در لالجين ثبت شده و هيچ قانوني هم براي حفظ بافت‌هاي سنتي و كارگاه‌ها وجود ندارد از 600 كارگاهي كه در اواخر دهه 60 گزارش شده است، امروز كمتر از 80 كارگاه مانده است.

اين كارگاه‌ها در شهر قرار دارند و با رشد جمعيت و تغيير بافت‌ها دچار دگرگوني محسوسي شده‌اند. به گفته زندي از يك‌سو مديران شهري نتوانسته‌اند نياز‌هاي مسكوني مردم را مديريت كنند و از سوي ديگر نبود حمايت‌هاي دولتي، مالكان را ترغيب به تخريب اماكن و كارگاه‌هاي سنتي سفالگري كرده است.

در حال حاضر آپارتمان و رستوران جاي كارگاه‌هايي را گرفته كه به گفته يكي از اعضاي شوراي شهر تنها 2 كارگاه ثبت شده در حالي كه كارگاه‌هاي باسابقه 400 ساله در اين شهر شناسايي شده است.

تجربه نشان داده است كه با ايجاد تحول در صنعت گردشگري، بافت تاريخي از ساخت آپارتمان و فضاهاي تجاري درآمدزايي بيشتري به دست مي‌آورد.

اين در حالي است كه كارشناسان و فعالان ميراث فرهنگي بارها پيشنهاد داده‌اند اين مكان‌ها ثبت ملي و تبديل به فرهنگسرا و موزه سفال شوند. اما غالب شدن منافع كوتاه مدت، فعاليت كارگاه‌هاي سفال را به‌حداقل رسانده است.

با اين‌كه سفال لالجين، شهرتي جهاني دارد و صادرات سفال از منابع اصلي درآمدزايي مردمان اين شهر محسوب مي‌شود اما در سال‌هاي اخير مسائل و معضلات عديده‌اي آن را از رونق انداخته و ورود سفال ارزانقيمت چيني، تهديد جدي براي اين صنعت به شمار مي‌رود.

كارگاه‌هاي سنتي سفالگري شهرستان لالجين در استان همدان به لحاظ سازه و بناي كارگاهي و همچنين ابزارها، وسايل و دستگاه‌هاي سفالگري از قدمت تاريخي برخوردارند و مي‌توانند به عنوان جاذبه‌اي فرهنگي و تاريخي مورد توجه قرار گيرند اما به دليل نبود برنامه‌ريزي و مديريت‌شهري، آسيب‌هاي جدي بر پيكره شهر وارد شده است.

ارسال به دوستان
وضعیت سلامتی امیرحسین صدیق بازیگر در بیمارستان ترافیک روان تهران در هوای بارانی و سرد حقیقت مهم درباره مصرف سیر و پیاز جوانه زده دیدنی های امروز؛ از سانحه هوایی مرگبار در کره جنوبی تا تشییع جنازه نخست وزیر سابق هند حزب اللهی واقعی سوز دارد نه دود؛ سکانسی از آژانس شیشه‌ای به بهانه موتورسواری علیه رفع فیلترینگ (فیلم) تنها شرط کریم باقری برای قبول سرمربی‌گری پرسپولیس اگر ستاره‌ای در نزدیکی زمین منفجر شود، چه اتفاقی می افتد؟ طراح کارزار تغییر ریاست دانشگاه بهشتی: حراست دانشگاه به‌جای نظارت، به ابزار فشار بر دانشجویان تبدیل شده است/ کارزار را با ۲۲۵۳ امضا تعطیل کردند/ مشکلات: از تفکیک جنسیتی تا خوابگاه و غذا شیر را سرد بخوریم یا گرم؟ روش اصولی شستشوی کلم بروکلی قله محبوب پژوهشگران طب سنتی واکنش استاد جامعه‌شناسی به اعتراض‌ها علیه رفع فیلترینگ: اقلیت نمی‌تواند برای اکثریت تصمیم بگیرد خوشبختی، خیال و یک سیرْ سرمای دارالخلافه فت باکس؛ تجربه‌ای متفاوت از هارلی دیویدسون (عکس) بارش برف سنگین در خرقان استان مرکزی (فیلم)