۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۸۳۱۵۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۱ - ۰۷-۰۷-۱۳۹۰
کد ۱۸۳۱۵۳
انتشار: ۱۲:۰۱ - ۰۷-۰۷-۱۳۹۰

روز دختر و مشکلات دختران

اشتغال دختران و رسيدن آنان به استقلال مالي تمايلشان را به ازدواج كاهش مي دهد و همين امر باعث بالا رفتن سن ازدواج در دختران مي شود، بطوريكه 10/7 در صد ازدواج هاي ثبت شده در سال1388 به بعد نشان دهنده بالا بودن سن دختران نسبت به پسرهاست.


ایرنا‏: به جمعي از دختران نزديك مي شوم . با خوشرويي و صميميت مرا در جمع خود مي پذيرند. صحبت از دختر و تفاوت دختر امروز با دختران گذشته پيش مي آيد . معصومه مي گويد:«دخترها هم بايد مثل پسرها جواني كنند مگه ما دل نداريم» .بقيه حرفش را تاييد مي كنند. ريحانه در حاليكه در آيينه جيبي خودش را نگاه مي كند ، مي گويد: «الان ديگه دختر و پسر نداره ، جوانها بايد درس بخوانند و كار كنند» .

فريبا نگاهي به ساعتش مي اندازد و مي گويد :«ديگه دخترها آقا بالاسر نمي خواهند،گذشت آن زمانيكه دختر بايد توي خانه منتظر خواستگار بمونه» .و دختري ديگر مي گويد:« دختران ديگر از مرد توقع نان دهي و فرمانروايي ندارند،خودشان به استقلال مالي رسيده اند» .

سالهاست كه دختران ايراني با تلاش فراوان توانسته اند از اندروني خانه بيرون آمده وبه عرصه اجتماع قدم بگذارند و در عرصه هاي مختلف علمي ،اجتماعي، اقتصادي و ورزشي همانند مردان حضوري فعال داشته باشند، آنها تحصيل كرده و وارد بازار كار شده اند.

اين در حالي است كه با وجود همه اين تحولات همچنان از آنها انتظار مي رود كه منتظر خواستگار بنشينند و در اطرافشان هنوز ازدواج هاي از قبل تنظيم شده و همسر شناخته شده صحبت مي شود .

اشتغال نخستين مشكل

«فاطمه كرمي» مربي كانون پرورش فكري كودكان بزرگترين مشكل دختران را اشتغال مي داند: « من با مدرك كارشناسي ارشد ادبيات ماهي يك ميليون و دويست هرار ريال حقوق مي گيرم. حالا خدا را شكر، كار من در يك محيط فرهنگي و مناسب است. خيلي از دختران كه تحصيل كرده هم هستند با مزاياي خيلي كم و بيش از ساعات قانون كارمشغول فعاليتند و كار فرما براي اينكه بيمه شان نكند عذرشان را مي خواهد. در حقيقت از دختران به خصوص كساني كه نيازمندند، بيش از توانشان كار مي خواهند » .

حضور 60درصدي دختران در دانشگاه ها

مسئله اي كه متاسفانه مسئولان هر ساله از آن با افتخار ياد مي شود اين است كه بيش از 60% جمعيت دانشگاهها را دختران به خود اختصاص داده اند و در شهرستان خمين هم طبق آمار سال 1387 از 9هزار و 320 دانشجو ، بيش از 6 هزار نفر دختر هستند .

اما سوالي كه مطرح مي شود اين است كه رشته هاي دانشگاهي كه دختران در آن مشغول به تحصيل اند تا چه حد با نياز بازار كار تطابق و تعادل دارد .

مهمترين مشكل دختران بعد از اتمام تحصيلات يافتن شغل مناسب است چرا كه دختران به اميد يافتن يك شغل و رسيدن به استقلال مالي به دانشگاه رفته اند و همين تلاش براي پيدا كردن كار و ادامه تحصيل تمايل آنها به ازدواج را كم مي كند و باعث بالا رفتن سن ازدواج در بين دختران مي شود .

ازدواج مشكل دوم دختران

....در اينجا مشكل دوم مطرح مي شود (ازدواج). اشتغال دختران و رسيدن آنان به استقلال مالي تمايلشان را به ازدواج كاهش مي دهد و همين امر باعث بالا رفتن سن ازدواج در دختران مي شود، بطوريكه 10/7 در صد ازدواج هاي ثبت شده در سال1388 به بعد نشان دهنده بالا بودن سن دختران نسبت به پسرهاست.در سالهاي اخير ديدگاهي كه نسبت به دختران وجود داشته نه تنها در شهرهاي بزرگ بلكه در شهرستانها هم تغيير كرده است .

عدم وجود ورزشگاه و مكان فرهنگي اختصاصي

وجود چهار دانشگاه در خمين حاكي از اين امر است.اما هنوز هم ديد سنتي و متعصبانه نسبت به دختران وجود دارد. بعضي خانواده ها دختران خود را در سنين پايين شوهر مي دهند يا مقيد به ازدواجهاي فاميلي هستند. دختران به جزء دانشگاه به مراكز فرهنگي و هنري هم نياز دارند اما تنها يك مركز فرهنگي و اجتماعي بانوان در خمين وجود دارد كه از اين مركز بيشترزنان خانه دار استفاده مي كنند .

در خمين پنج مكان ورزشي وجود دارد كه هيچكدام مختص بانوان نيستند و 2000 ورزشكار خانم بطور مشترك با مردان از اين ورزشگاه ها استفاده مي كنند .

استفاده هاي نابجا و زياده روي در طلب حق

«اكرم السادات هاشمي» مشاور كانون فرهنگي اجتماعي بانوان شهرستان خمين مي گويد: « نوشتن از مشكلات دختران در جامه هاي كوچك شهري به اندازه خود مشكلات، آنها سخت و دشوار است.دختر امروز هميشه نگران آينده است و اعتماد به نفسش از اينكه او را به نام دختر بودنش محكوم به محدوديت مي كنند زخمي است. دختر امروز يا مادر فردا قانون نمي داند و اگر هم اطلاعاتي را بدست مي آورد شيوه ي بهره مندي و استفاده مناسب از اين قوانين را نمي داند و با استفاده هاي نا بجا و زياده روي جامعه را متزلزل مي كند .

نمونه بارزش صفهاي طولاني زناني است كه در راهروهاي دادگاه ايستاده اند براي طلب مهريه شان . دختر امروز نگران تساوي هاست و غافل از تفاوتها و خود اين عاملي است براي اينكه ندانسته عمل كند. دختر امروز باور مي خواهد. بايد به او فهماند از همان كودكي كه او دختر است با تمام ويژگيهاي خاص جنس مونث و تفاوت او با جنس مذكر به معناي حقارت نيست كه در ذهن دختران جا گرفته .

وقتي در خيابانها و كوچه ها و دانشگاهها قدم بزنيم و نگاه كنيم به راحتي آنچه برخي دختران امروز را به ابراز وجودهاي غلط مي كشاند مشاهده خواهيد كرد . آنها با تمام وجود جنسيتشان را ابزار ابراز وجود كرده اند و نه استعدادهاي درونيشان را . براي بررسي مشكلات دختران بهتر است ريشه اين مشكلات را پيدا كرد نه ظواهر».

عدم حمايت مسئولان

«نسترن عاليخاني » كه به همراه خواهر دوقلويش در زمينه هاي ورزشي و هنري به مقامهاي كشوري دست يافته بزرگترين مشكل دختران را عدم حمايت مسئولان مي داند و معتقد است:« نسبت به سالهاي گذشته ديد مردم به دختراني كه فعاليتهاي خارج از خانه به ويژه ورزش را دارند تغيير كرده اما هنوز عده اي باور ندارند يك دختر مي تواند و هنر و ورزش اختصاص به پسرها ندارد».

وقتي به صحبتهاي دختران دقت مي كنيم صحبتهايشان شبيه هم است.اگر قرار است روزي را به عنوان روز دختر به طور نمادين جشن بگيريم بهتر است تمام روزهاي سال را نيز روز دختر بدانيم و براي نيازها،مشكلات و خواسته هايشان برنامه ريزي كنيم.
ارسال به دوستان