۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۹۸۲۷۲
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۶ - ۰۴-۱۱-۱۳۹۰
کد ۱۹۸۲۷۲
انتشار: ۱۹:۴۶ - ۰۴-۱۱-۱۳۹۰

وقوع 36 خرد زمين‌لرزه فوج‌گونه در اراک

با توجه به اين كه ثبت خرد لرزه ها در چند سال اخير معمول شده، ممكن است در دهه‌هاي گذشته هم در همين محدوده فوج زمين‌لرزه – به جاي وقوع زمين‌لرزه شديد – رخ داده باشد كه با توجه به اندازه رخداد – بزرگي کمتر از 4 - ثبت نشده باشد.
رخداد 36 خرد زمين‌لرزه پياپي در شمال شرق اراک طي يازده روز گذشته به عنوان پديده‌اي بي سابقه با توجه به اطلاعات موجود در خصوص زمين‌شناسي و تاريخچه زلزله‌هاي ثبت شده منطقه، توجه محققان پژوهشگاه زلزله‌شناسي را به خود جلب كرده است.

دكتر مهدي زارع، معاون پژوهشي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله در گفت‌و‌گو با ايسنا اظهار داشت: بر اساس گزارش شبکه ملي باند پهن پژوهشگاه از شنبه 24 دي ماه تا سه‌شنبه چهارم بهمن ماه تعداد 36 زمين‌لرزه با بزرگي 2.5 تا 4 در مقياس امواج دروني زمين در حوالي داوودآباد در شمال شرق اراك رخ داده كه بزرگترين زمين‌لرزه با بزرگي 4 در ساعت 13:14 روز يکشنبه دوم بهمن ماه ثبت شده است.

وي خاطرنشان كرد: وقوع اين زمين‌لرزه ها به صورت فوج گونه در محدوده کوير ميغان و کنار گسل توزلو جالب توجه است. با توجه به روندهاي گسله موجود در منطقه به نظر مي‌رسد که محل تلاقي دو روند ساختاري در شمال افتادگي توزلو موجب وقوع اين زمين‌لرزه‌ها شده باشد.

زارع تصريح كرد: پديده فوج زمين‌لرزه كه در مناطق جنوبي زاگرس مثل هرمزگان پديده‌اي كاملا معمول است در ناحيه ايران مرکزي هم در محدوده ساختاري ناحيه گرمسار در سالهاي 1367 و 1386 و در محدوده قم در سالهاي 1361 و 1386 ديده شده بود ولي رخداد زمين‌لرزه‌هاي فوج گونه در ناحيه اراک براي اولين بار ثبت مي شود كه براي محققان زلزله‌شناسي پديده جالبي است.

وي خاطرنشان كرد: البته با توجه به اين كه ثبت خرد لرزه ها در چند سال اخير معمول شده، ممكن است در دهه‌هاي گذشته هم در همين محدوده فوج زمين‌لرزه – به جاي وقوع زمين‌لرزه شديد – رخ داده باشد كه با توجه به اندازه رخداد – بزرگي کمتر از 4 - ثبت نشده باشد.

معاون پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي با اشاره به اين كه رخداد زلزله‌هاي فوج گونه در قم و گرمسار با وجود گنبدهاي نمكي متعدد كه در سطح زمين قابل مشاهده هستند، توجيه مي‌شود، خاطرنشان كرد: ممكن است چنين ساختارهاي گنبدي بدون بيرون زدگي سطحي در بخش‌هاي زيرين پوسته در منطقه داوودآباد هم وجود داشته و موجب آزادي انرژي به صورت تدريجي در گسل‌هاي اين منطقه شده باشد.

وي تصريح كرد: با توجه به جالب توجه بودن رخداد زمين‌لرزه‌هاي فوج گونه در اين منطقه در تلاشيم مطالعاتي در خصوص وضعيت منطقه از سوي محققان زلزله شناسي انجام شود.
ارسال به دوستان