۲۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۷
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۱۹۸۳۴۶
تعداد نظرات: ۱۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۵ - ۰۵-۱۱-۱۳۹۰
کد ۱۹۸۳۴۶
انتشار: ۱۲:۱۵ - ۰۵-۱۱-۱۳۹۰

خاله‌ از ياد رفته‌ سال هاي خاك و خون بيمارستان سوسنگرد! (+عکس)

او مي‌گويد: "خيلي كار مي‌كردم، حتي غذا نمي‌خوردم، از قبل از جنگ توي بيمارستان كار مي‌كردم، روزي پنج تومان حقوقم بود، پنج تا يك توماني، مي‌شد ماهي 150 تومان.
تنهايي بد است، سياه است، اندوه است، شب است، روزهاي تنهايي هم شب است، خاكستري است، دود است، دود سيگاري دور تا دور روزگار از ياد رفته زني، كه در دوران جنگ در بيمارستان سوسنگرد ماند و توي غوغاي خاك و خون، تا توانست پتوهاي زخمي‌هاي جبهه‌هاي جنوب را شست و تيمارشان كرد، اما حالا "هله" در انتهاي سالخوردگي، توي دود سيگار نصفه‌نيمه‌اش گم شده است.

"هله عبيات" تنهاست، خيلي كار كرده و خيلي خسته شده است اما از روزگارش تنها مانده است و تنهايي بد دردي است.

به گزارش ايسنا، او در سال‌هاي جنگ تحميلي كارگر ساده بيمارستان سوسنگرد بود و با شست‌وشوي پتوها و ملافه‌هاي خونين سربازان مجروح جبهه خوزستان، گليمش را از آب بيرون مي‌كشيد. شوهرش طلاقش داده و او به تنهايي سه دخترش را از آب و گل بيرون كشيده و خانه شوهر فرستاده است، حالا در آلونكي زمستان‌زده در كوچه‌اي به موازات شط آرام كرخه تك و تنها مانده است، كرخه از حميديه آرام مي‌گذرد، آرام از روزگار از ياد رفته خاله هله.

هله مي‌گويد: " مسير دور است، ماشين‌ها از حميديه تا بستان هزار تومان مي‌گيرند كه ببرند و هزار تومان مي‌گيرند كه بياورند، من ندارم، دخترهايم را نمي‌بينيم، آنها هم زندگيشان خوب نيست، من اينجا، آنها بستان."

او اينجا تنهاست، در تك‌اتاق تاريكي گوشه حياطي مختصر. ديوارهاي اتاقك سياه است، سقف اتاقك از باران چند هفته پيش شبانه روي سر هله در حالي كه خواب بوده، فرو ريخته و همسايه‌ها دوباره سقف آلونك را برايش سرهم‌بندي كرده‌اند.

هله را مي‌شود از ته دل دوست داشت، هله پيرزن مهربان، اما غمگين‌ را، كه صورت گرد و كوچكش توي چين و چروك‌هاي سالخوردگي مچاله است، اشك‌هايش روي‌ هاشورهاي چروك صورتش مي‌ريزد و مي‌گويد: "شبها نمي‌خوابم، گريه مي‌كنم، هيچي ندارم، ولي خدا بزرگ است، خدا بزرگ است..." و اين جمله را چند بار تكرار مي‌كند و دستانش را رو به آسمان آلونك تاريك بلند كرده و خدا را شكر مي‌كند.

پاكت سيگارهايش را از زير پتوي مندرس نازك نشان مي‌دهد و مي‌گويد: "خاله‌جان، خيلي ناراحتم، خيلي ناراحتم... اين كلمه را چند بار مي‌گويد و ادامه مي‌دهد: "وقتي خيلي ناراحتم سيگار مي‌كشم."

وي ادامه مي‌دهد: "خجالت مي‌كشم به كسي بگويم به من كمك كند، خيلي خجالت مي‌كشم، چه كار كنم، پولي براي چاي و غذا ندارم."

از گوشه اتاقك‌، كيسه پلاستيكي‌اش را بر مي‌دارد و چادر نماز گل‌دار و جانماز قديمي‌اش را نشان مي‌دهد، هله مادري است مثل همه مادرها، مي‌شود خيلي دوستش داشت. مهر نمازش را بر مي‌دارد، مي‌بوسد و مي‌گويد: "خدا كريم است مادر".

صداي تق‌تق در حياط مي‌آيد، زن همسايه با يك كاسه سوپ و قرصي نان از لاي در پيداست، خاله با او خوش و بش مي‌كند، همين همسايه‌ها خاله هله را نهار و شام مهمان مي‌كنند، خاله همان يك كاسه سوپ گرم را تعارفمان مي‌كند.

او مي‌گويد: "خيلي كار مي‌كردم، حتي غذا نمي‌خوردم، از قبل از جنگ توي بيمارستان كار مي‌كردم، روزي پنج تومان حقوقم بود، پنج تا يك توماني، مي‌شد ماهي 150 تومان.

توي جنگ، مجروح‌ها را از جبهه با هلي كوپتر به بيمارستان مي‌آوردند. من و بقيه همكارهايم مجروح‌ها را از هلي‌كوپتر پايين مي‌آورديم، لباس‌هايشان را عوض مي‌كردم، رختخوابشان را عوض مي‌كردم، لباس‌ها و پتوهايشان را مي‌شستم. دكتر مي‌گفت بيا نهار بخور، مي‌گفتم نه، اول كارم را تمام مي‌كنم، بعد نهار مي‌خورم."

هله، 24 سال در بيمارستان سوسنگرد كار كرده، اما در سال‌هاي بعد از جنگ اخراج شد و از آنجا براي كار به پادگان لشكر 92 زرهي اهواز رفت، آنجا هم به سختي كار مي‌كرد تا از پا افتاد.

از سال‌هاي جنگ تحميلي و همكارانش در بيمارستان سوسنگرد تعريف مي‌كند، هنگام اسم بردن از همكارانش ذوق مي‌كند، اسم‌هايشان را با شوق مي‌گويد: "خانم موسوي بازنشسته شده، بدريه جلالي هم بود، آقاي سوداني هم در بيمارستان مسئولمان بود. خانم شاه‌محمدي و خانم دكتر هندي هم بودند، اسمش يادم نيست، خيلي وقت پيش بود."

چشم‌هاي كم‌سوي خاله هله برق مي‌زند، گوشه پلكش را نشان مي‌دهد، جاي زخمي قديمي و بخيه‌هاي شتاب‌زده از زير چروك‌هاي صورت خاله پيداست، مي‌گويد: "قيامت شده بود، قيامت، قيامت، قيامت، همه جا را زده بودند، بيمارستان را هم زده بودند،‌ من داشتم كار مي‌كردم، به دكتر گفتم ولش كن، پانسمان نمي‌خواهم. اصلاً نفهميده بودم زخمي شده‌ام، دكترها به من گفتند ننه بيا دراز بكش پانسمانت كنيم، گفتم براي چي؟ گفتند دارد از بيني‌ات خون مي‌آيد"

جاي زخم تركش‌ها روي صورت و دست‌هاي خاله هله‌ بخيه خورده است، بخيه‌ها سال‌خورده‌اند، جاي زخم تركش‌ها روي صورتش را هم مي‌شود، دوست داشت.

توي خرت و پرت‌هاي خاله هله يادگاري‌هاي قديمي‌اش در حال پوسيدن هستند، كپي يك صفحه روزنامه روزهاي سال‌هاي 60 را رو به دوربين مي‌گيرد، آن‌ وقت‌ها خبرنگار ديگري توي بيمارستان سوسنگرد با او مصاحبه كرده و آن مصاجحبه همراه با عكس خاله هله كه مشغول كار كردن است، چاپ شده است.

خاله هله توي جبهه براي رزمنده‌ها "يزله" مي‌خوانده، يزله شعرهاي حماسي عربي است، خاله هله يزله مي‌سروده و با دشمن كل مي‌انداخته و بچه‌هاي جبهه را شاد مي‌كرده است.

خاله مي‌گويد: "تا مرز مي‌رفتم، جنگ بود، توي جبهه پرچم دستم مي‌گرفتم و براي رزمنده‌ها يزله مي‌انداختم."

دست روي سينه‌اش مي‌گذارد و مي‌گويد:" من ايراني‌ام، چه فرقي دارد عرب يا فارس؟ چه طور مي‌رفتم كنار عراقي‌ها مي‌ايستادم؟ من اين جا بزرگ شده‌ام، نان و آب ايران را خورده‌ام، ‌اين جا احترام دارم، از خدا و ايران احترام دارم، توي جبهه كنار بقيه جلوي عراقي‌ها ايستادم."

اما دلش تنگ شده و اين مساله به خوبي معلوم است.

وي ادامه مي‌دهد: " توي بيمارستان احترام داشتم، دوستم داشتند، حالا كسي تحويلم نمي‌گيرد، پيش مردم احترام ندارم. آن وقت‌ها صبح زود سركار مي‌رفتم، چاي درست مي‌كردم تا بقيه هم بيايند. ساعت هفت از حميديه به سوسنگرد مي‌رفتم، منتظر همكارهايم مي‌ماندم. حالا با اين سن و سالم هم اگر بگويند برگرد سركار، بر مي‌گردم بيمارستان، نه به خاطر پولش، به خاطر مملكت، من هم مديون مملكتم."

لباس‌هاي كارش را مي‌پوشد، روپوش سورمه‌اي، پيش‌بند، ماسك سبز ... روي پيش‌بندش لكه‌هاي نارنجي بتادين پخش شده، دست مي‌گذارد روي لكه‌ها، حرف مي‌زند و از تنهايي گريه مي‌كند، تنهاييش با دود سيگار پر مي‌شود، دورتا دور روزگار از ياد رفته خاله هله.

خاله هله

خاله هله

خاله هله

خاله هله

برچسب ها: سوسنگرد ، هله عبیات
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۲
غیر قابل انتشار: ۰
لاله از آلمان
Germany
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
1
109
سلام. وای ی ی ی ی ...برما! بس که فراموش کارشدیم و مثل کبک سرمان را کردیم زیر برف....دلم را خوش می کنم که گاهی وقتی چنین مسایلی را می خوانم از عصر ایران درخواست می کنم که آدرسی از این عزیزان بدهد و یا طریقی که بتوان به این عزیزان کمک مالی کرد را بفرمایند اما ظاعرا خود عصر ایران و فارس و بقیه خبر گزاری ها هم مثل خودمان درخوابند و فقظ برای جریحه دارکردن احساسات ما و شکاندن دل نازک !!! و ظریف و حساس مسئولین عزیزمان!!! این ها را می نویسند . عصر ایران اگه حرفم را قبول نداره ، لااقل محبت کنه به ما ایمیل بزنه بگه چطور می شه باری از روی دوش این درد کشیده روزهای جنگ برداریم ... دیگه تامین اجتماعی و وزارت بهداشت و بنیاد امور ایثارگران و .... سرشان زیاد شلوغه...
ایرانی
-
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
1
78
خاله جان
خدا خودش پاسخ زحماتت رابدهد در سرزمینی که پر است از انسانهای قدر نشناس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
1
48
من جنگ رو نديدم ولي سلامت امروزم رو قلبا مديون امثال خاله هله هستم. دنياي بدي شده ...من اگه بخوام به ايشون كمك كنم ميتونم ...ولي واقعا توي اين مملكت كسي نيست دست اين افراد زحمت كش و سالخورده رو بگيره ؟!!....حتما بايد يه گزارشگري بره يه مصاحبه اي بكنه و ما ها بفهميم؟انصاف، احساس ، عدالت ، امنيت و..گمشده هاي دوره ما هستند، در حالي كه همون زمان جنگ هم ما از اين موضوعات بي بهره نبوديم.. نمونه اش همين خاله هله ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
2
82
وای بر ما فردای قیامت چه جوابی داریم ؟سهم خاله از 3000میلیارد توان چقدر است؟
reza
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
9
49
كجايند فيلم سازان غير سياسي كه از زندگي امثال خاله ها فيلم بسازند تا نسل بعد بداند آزادي ارزان بدست نيامده
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
2
54
با سلام
چرا بيمه نيست ؟
با گزارشي كه داديد ، خيلي ها حاضرند به ايشان كمك كنند . هر كس در حد وسعش كمك مي كند .
شما اقدام كنيد . شماره حساب بدهيد . مردم هستند . ما هستيم .
ahmad
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
2
98
نگذاریم این غیرتها از بین برود کاری باید کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
2
49
درود به شرف اين شير زنان كه پشتيبان واقعي رزمندگان و بسيجيان بودند . كاش مسؤلين نيازهاي امروز اين عزيزان را مرتفع مي كردند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
53
137
کاش "بعضیا" یه جو شرف و غیرت این زن رو داشتن...
مصاحبه امشب پزشکیان با رسانۀ آمریکایی/ در آستانۀ توافق 20 ساله با مسکو و بازگشت ترامپ/ زمان، مهم‌تر از محتوا؟ کی راضی است؟/ روزنامه هم‌میهن: تندروها به خواست مردم پایبند نیستند/ از شعار تا اتلاف منابع جنگ از سر گرفته می‌شود؟! پیش‌بینی دلار ۹۰ هزار تومانی با تورم ۴۰ درصدی/ کارشناس: به جای سرکوب قیمت، نرخ تورم را کاهش دهید شبکه سی بی اس آمریکا: توافق حماس و تل آویو بر سر پیش نویس آتش بس در غزه لغو امتحانات مدارس اردبیل تا پنجشنبه عراقچی: مذاکره با آمریکا تنها در صورت بازگشت به برجام سعید احمد عباسی در جمع ۱۰ بازیکن برتر فوتسال جهان در سال ۲۰۲۴ تعطیلی مدارس اراک و برخی روستاها به دلیل آلودگی هوا رحیم چمران، پسر شهید چمران، در لباس آتش‌نشانی در کالیفرنیا (عکس) ادعای عجیب نماینده عضو جبهه پایداری: پذیرش FATF یعنی دادن اطلاعات مالی مردم ایران به آمریکا و انگلیس! اندونزی حداقل سن استفاده از شبکه‌های اجتماعی را تعیین می‌کند امتحانات مدارس کرمانشاه در روز چهارشنبه لغو شد حمله پهپادی و موشکی یمن به تل‌آویو و ایلات تخلفات جدی در یک داروخانه کنگاور؛ پلمب با دستور دادستان