۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۰۸۴۴۰
تاریخ انتشار: ۱۸:۰۳ - ۲۰-۰۱-۱۳۹۱
کد ۲۰۸۴۴۰
انتشار: ۱۸:۰۳ - ۲۰-۰۱-۱۳۹۱

ايران يك راكتور استخري ديگر مي‌سازد

ساخت راكتور تحقيقاتي 40 مگاواتي اراك و همچنين آماده‌سازي براي طراحي و ساخت راكتور 10 مگاواتي آب سنگين مشابه راكتور تهران كمك كرده است تا تجربيات زيادي را به دست بياوريم و سازندگان داخلي را تشويق كرده است تا در ساخت راكتورهاي بعدي مشاركت كنند و حتي هستند شركت‌هايي كه روي ساخت راكتورهاي هزار مگاواتي با ما وارد مذاكره شده‌اند.
رييس سازمان انرژي اتمي از ساخت اولين مجتمع سوخت با غناي 3,5 درصد در مقياس كوچك‌تر از سوخت واقعي يك نيروگاه خبر داد و گفت: اين مجتمع را ساخته و تست كرده‌ايم. اين مجتمع طراحي هوشمندانه‌اي دارد از اين نظر كه قرص‌هاي سوخت با غناي 3,5 درصد را در غلاف قرار مي‌دهيم.

به گزارش ایسنا، فريدون عباسي ادامه داد: اين اولين بار است كه سوخت ميله‌اي با غناي 3,5 درصد در كشور ساخته مي‌شود. تعدادي از اين ميله‌ها را طوري در يك مجموعه قرار داده‌ايم كه ابعاد آن مجموعه مشابه ابعاد مجتمع‌هاي صفحه‌اي سوخت راكتور تهران باشد. سوخت راكتور تهران سوخت استخري با غناي 20 درصد است و ما نظير ابعاد سوخت راكتور تهران سوختي درست كرديم با غناي 3,5 درصد و اين اقدام مخصوص ايران است.

عباسي درباره هدف ايران از ساخت چنين سوختي در كشور گفت: ما ابتدا مي‌خواستيم سوخت ميله‌اي بسازيم و تست‌هاي غيرمخرب را بر روي آن انجام دهيم. اين مساله بيشتر براي تست سوخت و آزمايشي براي ساخت سوخت نيروگاه‌هاي بزرگ است. اين تجربه مقدمه‌اي براي ساخت سوخت راكتور تحقيقاتي اراك است.

رييس سازمان انرژي اتمي گفت: طي شش ماه گذشته كار ساخت اين مجتمع سوخت انجام شده است.

وي همچنين از توليد سوخت مجازي راكتور اراك خبر داد و گفت: در حال حاضر خط توليد سوخت مجازي راكتور تحقيقاتي 40 مگاواتي اراك راه افتاده است. به جاي قرص اورانيوم طبيعي، از قرص سوخت در ميله‌هاي سوختي استفاده مي‌كنيم. قرص‌هاي سربي و غلاف‌ها آماده شده‌اند و در نوبت مونتاژ در كارخانه توليد سوخت قرار دارند. همچنين در كارخانه توليد سوخت راكتور تهران (صفحات سوختي) در حال آماده شدن هستند.

عباسي درباره ساخت صفحات سوخت جديد براي راكتور تهران، گفت: صفحات سوخت جديد آماده شده است، در عين حال ما سعي داريم به مرور زمان كه جلو مي‌رويم سوخت‌هاي جديد را به لحاظ مقدار اورانيوم و بحث‌هاي مكانيكي و متالوژيكي بهينه سازيم.

رييس سازمان انرژي اتمي درباره تعويض تمامي سوخت راكتور تهران در آينده با توليدات داخلي كشور، تصريح كرد: راكتور تهران با 20 مجتمع سوخت صفحه‌اي جديد مي‌تواند به كار خود ادامه دهد، چنانچه همه‌ مجتمع‌هاي سوخت را عوض كنيم اما قرار نيست ما همه آنها را عوض كنيم در حال حاضر 32 مجتمع سوخت در راكتور تهران قرار دارد. از آنجايي كه اين سوخت‌ها مصرف شده‌اند تعدادشان زيادتر است.

وي ادامه داد: ما سعي داريم در سال 92 تمامي مجتمع‌هاي سوخت راكتور تهران را جايگزين كنيم.

رييس سازمان انرژي اتمي در ادامه در پاسخ به اين سوال كه برخي تحليل‌ها بر اين اساس است كه در مذاكرات آينده ايران و 1+5، آن‌ها درخواست تعليق توليد اورانيوم با غناي 20 درصد و نيز تعليق كار در سايت فردو را درخواست خواهند كرد، تصريح كرد: ما هيچ توجيهي براي چنين درخواستي از سوي كشورهاي 1+5 نمي‌بينيم.

او ادامه داد: ما سوخت تا غناي 20 درصد را بيش‌تر از نيازمان توليد نمي‌كنيم چرا كه به صرف ما نيست كه آن را توليد و نگهداري كنيم. ما به اندازه‌اي توليد مي‌كنيم كه پاسخگوي راكتور تهران و نيز سوخت راكتور بعدي كه مي‌خواهيم در آينده آن را بسازيم و به آژانس اعلام خواهيم كرد، باشد.

عباسي در رابطه با راكتور بعدي ايران خاطرنشان كرد: ما قصد داريم يك راكتور استخري ديگر با قدرت 10 مگاوات را طراحي و بسازيم و به‌زودي اطلاعات آن را به آژانس اعلام خواهيم كرد.

رييس سازمان انرژي اتمي هم‌چنين از شناسايي مكان ساخت راكتورهاي آينده ايران در كشور خبر داد و افزود: مكان‌هاي مناسب براي ساخت راكتورهاي آينده ايران شناسايي شده است و در آينده نزديك بعد از هماهنگي‌هاي لازم با وزارت كشاورزي و وزارتخانه‌هاي ديگر اين مكان‌يابي‌ها را به اطلاع آژانس مي‌رسانيم. در حال حاضر مكان‌هاي مختلف شناسايي و دسته‌بندي شده‌اند.

وي درباره تعداد ساختگاه‌هاي نيروگاهي شناسايي شده گفت: حدود 20 مكان شناسايي شده است اما همه‌ي مكان‌ها براي ما در اولويت نيستند. اين مكان‌ها در جنوب، شمال و نواحي مركزي كشور كه در آن‌ها دسترسي به آب وجود دارد قرار دارند.

عباسي درباره برنامه ايران براي توليد سوخت نيروگاه‌هاي آتي ايران، خاطرنشان كرد: در فرآيند توليد سوخت طبيعي است بخشي از توليدات ما به لحاظ كنترل كيفيت رد شوند؛ بنابراين منطقي است كه ما در توليد سوخت نيروگاه‌هاي‌مان در آينده و نيز حال حاضر ذخيره استراتژيك داشته باشيم.

رييس سازمان انرژي اتمي ادامه داد: ما پيش‌بيني كرديم وقتي به مقدار كافي سوخت تا غناي 20 درصد توليد شد آن را متوقف كنيم و پس از آن تجهيزات مربوط به توليد سوخت تا غناي 20 درصد را تبديل به توليد سوخت با غناي 3,5 درصد مي‌كنيم، طراحي سيستم‌هاي جديد ما اين قابليت را در خود دارند.

او در عين حال تاكيد كرد: خواست كشورهاي 1+5 در رابطه با تعليق فعاليت‌هاي سايت فردو غيرمنطقي است. سايت فردو هيچ فرقي با سايت نطنز ندارد، هر دو براي انجام غني‌سازي اورانيوم طراحي شده‌اند و هر دو در زير زمين قرار دارند. تا به حال سوخت تا غناي 20 درصد در نطنز توليد مي‌شد اما با توجه به اين كه آزمايشگاه طراحي شده براي توليد سوخت تا غناي 20 درصد را براي كار ديگري نياز داشتيم، انجام اين كار را به سايت فردو منتقل كرديم. از نظر من به لحاظ مكاني اين دو سايت هيچ تفاوتي با هم ندارند.

عباسي خاطرنشان كرد: وقتي يك سايت هسته‌يي در زير زمين قرار مي‌گيرد، به خاطر تحريم‌ها و تهديد به حمله‌اي است كه از سوي برخي كشورها صورت مي‌گيرد. متاسفانه برخي كشورها كه در ميان كشورهاي عضو 1+5 هم هستند و سابقه جنگ‌افروزي دارند دست به تهديد مي‌زنند. اگر تهديد نكنند و تعهد دهند كه حمله‌اي صورت نمي‌گيرد ديگر لزومي ندارد كشورها تاسيساتشان را در زير زمين بسازند. آن‌ها بايد رفتار و ادبياتشان را تغيير دهند.

رييس سازمان انرژي اتمي گفت: ما معتقديم برنامه هسته‌يي ايران مشكل خاصي ندارد.

وي در ادامه اين گفت‌وگو در رابطه با مذاكرات ايران و آژانس كه سال گذشته در دو دور انجام شد، گفت: آن‌ها پيش‌فرض‌هايي را براي خود گذاشته‌اند و هر چه كه مي‌خواهند بر اساس آن پيش‌فرض‌ها مي‌پرسند و انتظار دارند پاسخ آن‌ها را هم بگيرند. ايران هم برنامه خود را دارد و دليلي ندارد كسي براي ما تعيين و تكليف كند و يا گروهي بگويد بايد به تعداد مشخصي از سوالات پاسخ دهيد. ما بايد اول ببينيم مبناي كار آن‌ها چيست، همين كه حاضر شديم با آن‌ها گفت‌وگو كنيم بزرگ‌ترين امتيازي است كه به آژانس داديم تا آژانس بتواند اين توانايي را در عرصه بين‌الملل از خود نشان دهد كه حل كننده مشكلات است.

عباسي ادامه داد: انتظار ما اين بود وقتي آژانس وارد كار مي‌شود با ادله قابل قبول وارد شود. هر جا ما از آن‌ها مدرك خواستيم آن‌ها گفتند نمي‌توانيم اصل آن را نشان دهيم اما با نشان دادن تعدادي فايل‌هاي پاورپوينت، استدلال‌هاي آن‌ها نمي‌تواند مورد پذيرش ما قرار گيرد، اين فايل‌ها مي‌تواند توسط هر كسي و هر جايي ساخته و پرداخته شود. اين‌ها مداركي نيستند كه با توجه به آن‌ها كشوري پاي ميز مذاكره و پاسخ‌گويي قرار گيرد.

رييس سازمان انرژي اتمي با بيان اين كه بنده از مدارك ارائه شده از سوي آژانس قانع نشدم، تصريح كرد: وقتي من به عنوان يك متخصص امر از اين مطالب قانع نمي‌شوم چگونه مي‌توانم مقامات كشورم را توجيه كنم كه اجازه بازديد و دسترسي به بازرسان آژانس داده شود.

او به طور خاص در رابطه با درخواست آژانس براي بازديد از سايت نظامي پارچين، تصريح كرد: ما دليل مشخصي در اين رابطه دريافت نكرديم كه بايد اين سايت را به معرض بازديد و بازرسي بازرسان قرار دهيم، آن‌جا نه سايت هسته‌يي است و نه سابقه فعاليت‌هايي از اين دست دارد. مناطقي كه آن‌ها براي بازديد عنوان مي‌كنند فاقد مختصات مشخص است. آن‌ها شبهات و يا اطلاعاتي از سرويس‌هاي امنيتي دارند كه از نظر ما آژانس با استناد به چنين استناداتي گمراه شده است.

عباسي گفت: به نظرم آژانس در سال‌هاي گذشته راه مناسبي را طي نكرده است و در اين مسير هم وقت متخصصان آژانس گرفته شده است و هم به ايران خسارت‌هايي وارد شده است.

رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين كه از سوي ايران اعلام شد چنان چه چارچوب مشخصي ميان ايران و آژانس توافق شود، ايران حاضر است يك بار ديگر سايت پارچين را در معرض بازرسي و بازديد بازرسان آژانس قرار دهد، گفت: ابتدا بايد يك چارچوب و محدوده‌ مشخصي براي بحث‌ها مشخص شود كه مثلا مابه‌ازاي هر مساله‌اي كه مطرح مي‌شود،‌ چيست. فرض كنيم ما وارد مذاكره شديم و ثابت كرديم كه استنادات آن‌ها و مدارك‌شان غلط است. بايد مشخص شود كه بعد از آن، آژانس چه خواهد كرد، بايد اين مساله به صورت مكتوب مشخص شود. ما بايد فرآيند را از ابتدا تا پايان مشخص كنيم كه از كجا مي‌خواهيم شروع كنيم و به كجا مي‌خواهيم برسيم.

وي گفت: اگر ما مساله‌اي را مشخص كرديم و پاسخ داديم، آن‌ها بايد پرونده آن مساله را ببندند، اما آن‌ها مي‌گويند خير، ما اين را باز مي‌گذاريم شايد در آينده مدارك جديدي به دستمان برسد! مطمئنا ما اين گونه نمي‌توانيم مذاكره كنيم.

عباسي ادامه داد: ما معتقديم درباره مسائل فيمابين ايران و آژانس بايد با آرامش و صبر برخورد شود، ايران هيچ خطري براي كسي ندارد. در عين حال ما فرآيند هسته‌يي شدن را طي كرده‌ايم و همه چيز تحت نظارت و بازرسي بازرسان آژانس قرار دارد.

رييس سازمان انرژي اتمي ابراز عقيده كرد: برخي از بندهاي گزارش مديركل آژانس از نظر ما قابليت انتشار ندارد و قابل بحث نيست و ما براي بسياري از ابهامات و سوالات آژانس پاسخ داده‌ايم اما آژانس دائم مي‌گويد من قانع نشدم. نمي‌توان هميشه به طور شكلي و نه محتوايي با اين مساله برخورد كرد و مساله را از مسير اصلي منحرف كرد. معتقدم بايد در يك فضاي دوستانه و صميمي بدون عجله بنشينيم و بحث كنيم.

وي درباره مذاكرات آينده احتمالي ايران و آژانس در مورد سوالات آژانس از ايران گفت: ما هميشه آماده مذاكره با آژانس بوده‌ايم و در حال و آينده هم هستيم. هر وقت تشخيص داده شود كه لازم است طرفين بنشينند و صحبت كنند اين كار انجام مي‌شود.

عباسي گفت: ما معتقديم آژانس ابهامات را خودش براي خود ايجاد كرده است. آژانس با فريب خوردن از سرويس‌هاي امنيتي كشورهايي كه با ما خصومت دارند، براي خود موضوع كرده است. بهتر است اين مساله را كنار بگذارد و به نحو ديگري راستي‌آزمايي را انجام دهد.

رييس سازمان انرژي اتمي درباره اين كه در چه شرايطي ايران حاضر است درخواست‌هاي آژانس مبني بر اجراي كد 3/1 كه اصلاحيه و درخواست‌هاي ديگر را به اجرا درآورد، تصريح كرد: اجراي اين درخواست‌ها مشروط به اين است كه از مرحله فعلي يعني پيگيري مسائل ادعايي و يا ابعاد احتمالي نظامي عبور كنيم. وقتي معاون مديركل آژانس در امور پادمان‌ها به ايران آمد كارخانه آب سنگين اراك و مركز تحقيقات مربوط به سانتريفيوژها را بازديد كردند كه در چارچوب تعهدات ايران براي بازرسي بازرسان آژانس نيست؛ بنابراين ما همين حالا با آژانس همكاري‌هاي زيادي فراتر از تعهدات‌مان داريم.

او افزود: اما آن‌ها پس از اين همكاري‌هاي ايران باز هم گزارش منفي عليه ايران نوشتند و حتي لحن‌شان مثبت نشد. ما تاكنون روند مثبتي را با آژانس طي كرده‌ايم اما ظاهرا آژانس معذوراتي دارد و تحت فشار است و تصميماتي را متاسفانه در چنين فضايي اتخاذ مي‌كند.

عباسي درباره زمان آماده شدن و نصب محفظه‌ رآكتور 40 مگاواتي اراك اظهار كرد: محفظه راكتور در شش ماه اول سال جاري تمام مي‌شود و از كارخانه براي نصب به اراك منتقل مي‌شود. ساخت محفظه راكتور توان توليدي شركت‌هاي خصوصي مرتبط با ساخت محفظه اين راكتور را بالا برده است؛ به طوري كه الان اين شركت‌ها درباره راكتورهايي با توان متوسط (مثل راكتور 360 مگاواتي دارخوين و يا راكتورهايي با توان 440 مگاوات) با ما وارد مذاكره شده‌اند.

وي درباره زمان راه‌اندازي راكتور اراك افزود: در پايان سال 91 راكتور اراك با سوخت مجازي راه‌اندازي مي‌شود و اميدواريم تا پايان سال 92 به راه‌اندازي مقدماتي با سوخت اصلي برسيم.

رييس سازمان انرژي اتمي درباره نيروگاه بوشهر خاطرنشان كرد: اين نيروگاه در حال حاضر با 75 درصد قدرتش در حال كار است و چند بار مطابق استانداردها آزمايش‌هاي مورد نظر را انجام داده‌ايم و روند مثبتي را در آن شاهد هستيم . اشكالي در آن ديده نشده است و اميدواريم تا پايان فروردين سال جاري آزمايش‌هاي 75 درصد قدرتش انجام شود.

عباسي گفت: از اواخر فروردين به سمت اينكه نيروگاه را به قدرت هزار مگاوات برسانيم، مي‌رويم. اين روند آزمايش‌هاي خاص خود را دارد و تا زماني كه آزمايش‌هاي آن به سلامت انجام نشده است نمي‌توانيم بگوييم به هزار مگاوات دست پيدا كرده‌ايم. در عين حال از اينكه در تابستان امسال بتوانيم كمك حال منطقه در برق‌رساني باشيم، خوشحاليم.

وي درباره زمان تحويل موقت نيروگاه بوشهر به بهره‌بردار ايراني نيز افزود: طبق زمان‌بندي‌ روس‌ها، مهر و آبان‌ماه سال جاري تحويل موقت صورت مي‌گيرد و تعداد پرسنل روسي كم مي‌شوند اما ممكن است اين روند به طول انجامد. در حال حاضر 1500 تا 1700 پرسنل روسي در نيروگاه بوشهر مشغول به كار هستند كه اين تعداد تا بهره‌برداري نهايي بسيار كاهش مي‌يابد.

رييس سازمان انرژي اتمي همچنين درباره خريد راديوايزوتوپ‌ها از روسيه تصريح كرد: خريد ما از روسيه لغو نشده است. ما در مواقعي كه لازم است از روسيه راديوايزوتوپ وارد مي‌كنيم. در حال حاضر تحت نظارت سازمان انرژي اتمي به طور خصوصي از جاهاي ديگر هم راديوايزوتوپ و راديو دارو وارد مي‌شود.

عباسي اظهار كرد: راكتور تهران به مقدار نياز كشور راديوايزوتوپ و راديودارو توليد مي‌كند. با اين حال در شرايط تعمير راكتور ما نياز داريم تا به شكلي نياز كشور را براي مسائل درماني و دارويي تامين كنيم.

وي درباره روند استخراج سنگ اورانيوم از معدن ساغند نيز خاطر نشان كرد: ما در سال‌هاي گذشته علاقمندي‌ها و اولويت‌هايمان در بخش‌هاي ديگر چرخه هسته‌يي بود. اينكه منابعمان را در كدام بخش مصرف كنيم، بنا به تصميم و مديريت كشور است. ما در سال‌هاي گذشته و الان به اندازه كافي مواد لازم براي غني‌سازي در اختيار داريم و توانستيم در سال‌هاي گذشته فناوري هسته‌يي‌مان را به اثبات برسانيم اما از سال گذشته به بحث اكتشاف بيشتر توجه كرديم.

رييس سازمان انرژي اتمي ادامه داد: با تغير ساختاري و به‌كارگيري بخش خصوصي و سياست‌هاي تشويقي سرعت خوبي در زمينه اكتشاف و استخراج پيدا كرده‌ايم و اميدواريم تا شش ماه اول سال جاري بحث استخراج سنگ اورانيوم از ساغند را به جاي خوبي برسانيم و كارخانه اردكان يزد را راه‌اندازي مقدماتي كنيم.

عباسي درباره محصولات معدن بندرعباس يادآور شد: اسفندماه سال گذشته محموله ديگري به ميزان 14 تن كيك زرد به كارخانه اصفهان تحويل داده شد.

وي همچنين درباره افزايش تعداد سانتريفيوژها در سايت نطنز با توجه به مشكلاتي كه پيش از اين بوده است، گفت: ما توانستيم بر مشكلاتمان غلبه كنيم. ما خوشبختانه با دشمنان خوب و قوي سر كار داريم. وقتي با يك حريف قوي دست و پنجه نرم كنيم چيزهاي زيادي به ما ياد مي‌دهد. دشمن ما تمام تلاش خود را به كار برده است كه به ما ضربه بزند اما موفق نشده و متخصصان ما توانسته‌اند با حملات مختلف آنها مقابله كنند و تجهيزاتمان را توانسته‌ايم سر پا نگه داريم؛ البته در اين دوره كار ما متوقف نشد. ما تعداد سانتريفيوژهايي را كه در اختيار داشتيم حفظ كرده‌ايم و بخش‌هاي تحقيقات را توسعه داده‌ايم.

رييس سازمان انرژي اتمي خاطرنشان كرد: ما توانستيم سانتريفيوژهاي نسل جديد را به نتيجه برسانيم و يك زنجيره در چارچوب پايلوت را بازدهي كرديم كه توان جداسازي‌اش به 5/3 برسد و در مواردي حتي آن را به 7 هم رسانده‌ايم. اين نسل‌هاي سانتريفيوژ، روتورهاي كامپوزيتي هستند. الان نسل‌هاي پيشرفته‌تري از سانتريفيوژها در دست اقدام هستند.

عباسي درباره روند افزايش تعداد سانتريفيوژهاي نطنز يادآور شد: ما به مقدار نيازمان سانتريفيوژها را افزايش مي‌دهيم. دليل ندارد ما ظرفيت نطنز را با سانتريفيوژهاي نسل اول تكميل كنيم. ما مي‌خواهيم نسل بعدي را به نتيجه برسانيم و خط توليدمان تثبيت شود و بعد از آن به سمت توليد انبوه سانتريفيوژهاي نسل جديد برويم و فضاهاي خالي نطنز را با اين نوع سانتريفيوژها تكميل كنيم؛ بنابراين براي غني‌سازي فرصت داريم. ما ماده غني‌ شده به مقدار كافي داريم كه بخواهيم سوخت توليد كنيم.

وي در پاسخ به اين سوال كه اين نوع مديريت براي افزايش سانتريفيوژها امري كاملا منطقي است اما ممكن است اين نوع مديريت ايران از سوي برخي كشورها عقب‌نشيني ايران برداشت شود، گفت: آنها كه متخصص امر هستند و اهل فن هستند، مي‌دانند كه گذر از مرحله نيمه‌صنعتي به صنعتي در عرصه هسته‌يي زمان و شرايط خاص خود را مي‌خواهد. ما الان در چارچوب روند قبلي در حال توليد هستيم و در سال 90 پنجاه درصد اين ميزان افزايش يافته است. همچنين كارخانه توليد سانتريفيوژ ما در سال آينده و سال‌هاي ديگر فعاليت خواهد كرد و افزايش ظرفيت هم خواهيم داشت اما حساب شده.

كارخانه توليد سانتريفيوژ ما در سال آينده و سال‌هاي ديگر فعاليت خواهد كرد و افزايش ظرفيت هم خواهيم داشت اما حساب شده

رييس سازمان انرژي اتمي گفت: بحث ايران هسته‌يي و اثبات فناوري صلح‌آميز هسته‌يي ايران امري شناخته شده است. آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در حال حاضر به طور كامل و دقيق بر فعاليت‌ها و مواد هسته‌يي ايران نظارت كامل دارد. ما در چند سال گذشته هيچ مشكلي با آژانس در رابطه با همكاري‌ها نداشته‌ايم و اينكه مدعي هستيم آژانس بايد زمان كافي براي گفت‌وگو با ايران بگذارد بر همين مبناست. ايران به عنوان كشور عضو آژانس بسيار فراتر از تعهداتش با آژانس همكاري كرده است.

معاون رييس‌جمهور ادامه داد: ما تلاش مي‌كنيم سرمايه ملي‌مان را حفظ كنيم و مديريت بر منابعمان را به درستي انجام دهيم. لزومي ندارد دستگاه‌‌هاي سانتريفيوژيمان را افزايش دهيم در حالي كه راكتورهايمان هنوز عقب است بنابراين در يكي دو سال آينده ساخت تجهيزات راكتور در داخل كشور در اولويت ماست و روي آن سرمايه‌گذاري مي‌كنيم.

عباسي ادامه داد: حتي در تحقيق و توسعه در رابطه با سانتريفيوژهاي نسل جديد تا يك SWU خاصي بيشتر جلو نمي‌رويم و سعي مي‌كنيم تا يك مرحله خاص، خود را تثبيت كنيم و بعد آن را به مرحله توليد مي‌بريم.

وي در رابطه با امكانات محدود و تحريم‌هاي بين‌المللي عليه ايران و لزوم داشتن همكاري‌هاي بين‌المللي در عرصه هسته‌يي به ويژه طراحي و ساخت تجهيزات راكتورها و نيروگاه‌هاي هسته‌يي نيز گفت: فعاليت در عرصه هسته‌يي موجب مي‌شود كه تمامي صنايع كشور فعال شوند اما اين امر سرمايه‌گذاري و زمان زيادي مي‌طلبد.

رييس سازمان انرژي اتمي در اين رابطه افزود: ساخت راكتور تحقيقاتي 40 مگاواتي اراك و همچنين آماده‌سازي براي طراحي و ساخت راكتور 10 مگاواتي آب سنگين مشابه راكتور تهران كمك كرده است تا تجربيات زيادي را به دست بياوريم و سازندگان داخلي را تشويق كرده است تا در ساخت راكتورهاي بعدي مشاركت كنند و حتي هستند شركت‌هايي كه روي ساخت راكتورهاي هزار مگاواتي با ما وارد مذاكره شده‌اند.

عباسي خاطرنشان كرد: هيچ كشوري در دنيا بدون همكاري با كشورهاي ديگر به پيشرفت و توسعه و نتيجه نرسيده است. آمريكايي‌ها، اروپايي‌ها و روس‌ها در شرايطي به رشد در اين زمينه دست پيدا كرده‌اند كه علم و فناوري را به اشتراك گذاشته‌اند. ما هم بايد چيزي در دست داشته باشيم تا بتوانيم با ديگران آن را به اشتراك بگذاريم و تبادل علم و دانش كنيم. در حال حاضر توانسته‌ايم به اين مرحله برسيم.

وي همچنين درباره نياز رشد و توسعه علم و فناوري در كشور به فضاي آرام و اقتصادي مطمئن تصريح كرد: فضاي آرام ابتدا بايد در داخل كشور فراهم شود و خوشبختانه حضور مردم در عرصه‌هاي سياسي اين فرصت را براي متخصصان كشور ايجاد مي‌كند تا به سمت توسعه علم و دانششان بروند. در عين حال كه هر كشوري براي رشد و توسعه به تثبيت سرزميني و سياسي نياز دارد، به تثبيت علمي هم نيازمند است. ما از مرحله تثبيت سرزميني و سياسي عبور كرده‌ايم و در مرحله بعدي هستيم.

معاون رييس‌جمهور اظهار كرد: ما در تمام مراحل تثبيت سرزميني و سياسي فشارهاي زيادي را متحمل شده‌ايم اما توانسته‌ايم ثبات خوبي را نسبت به كشورهاي اطرافمان به دست آوريم. با وجود تلاطم‌هايي كه در چند سال گذشته در كشور ديده شد، مجموع حركت مردم و مسئولان نظام به سمتي بوده است كه تثبيت سياسي را به‌ويژه به دنيا نشان داد. طبيعي است در دوره تثبيت علمي فشارها وجود داشته باشد و الان با تحريم و بستن راه‌هاي مبادلات اقتصادي، خواسته‌اند ما را به زانو در آورند تا از اين مرحله عبور نكنيم.

عباسي گفت: ما از ابتداي انقلاب در تحريم بوده‌ايم و به ويژه در بحث هسته‌يي اين تحريم هميشه شامل حال ما بوده است اما با تحريم همه چيز را توليد كرديم و الان وارد مرحله توليد تجهيزات راكتور شده‌ايم. ما از هرگونه كمك خارجي استقبال مي‌كنيم اما تحريم‌ها باعث شده است بسياري از نيازهايمان را در داخل كشور خودمان توليد كنيم. شايد تحريمي كه اخيرا از آن صحبت مي‌كنند و مي‌خواهند درباره ايران اعمال كنند دستاوردهاي بيشتر و بهتري نسبت به گذشته براي ايران در پي داشته باشد.

وي خاطرنشان كرد: در سال آينده بر توسعه كاربرد پرتوها در زندگي مردم و ساخت هر چه بيشتر تجهيزات نيروگاهي متمركز خواهيم شد.

رييس سازمان انرژي اتمي گفت:‌ پيش از اين در زمينه توسعه كاربرد پرتوها در زندگي مردم در بخش پزشكي بيشترين فعاليت را داشته‌ايم و سعي داريم از اين پس در زمينه صنعت و كشاورزي بيشتر كار كنيم.

عباسي گفت: مسئولان كشور نيز با اين برنامه سازمان انرژي اتمي موافق هستند و در ديداري كه صبح روز يكشنبه با رييس‌جمهور داشتيم از وزير كشاورزي و وزير صنعت، معدن و تجارت نيز دعوت شد زيرا آنها هم عزمشان را جزم كرده‌‌‌اند تا از توانمندي سازمان انرژي هسته‌يي در بهينه‌سازي توليداتشان استفاده كنند.

وي همچنين از عزم جدي سازمان متبوعش در ساخت شتاب‌دهنده‌هاي پزشكي خبر داد و يادآور شد: ساخت شتاب‌دهنده‌هاي الكترون و شتاب‌دهنده‌هاي پزشكي براي تمامي بيمارستان‌هاي كشور ضروري است و سازمان عزمي جدي در اين زمينه دارد و مقدمات لازم را فراهم كرده است و با مشاركت وزارت بهداشت و معاونت علمي و فناوري رييس‌جمهور ساخت شتاب‌دهنده‌ها را آغاز كرده‌ايم.
ارسال به دوستان
اعتراض جمعی از هنرمندان به ستاد بزرگداشت «فروغ و سهراب» نتا S چینی و تحمل 7.7 تن فشار؛ آلمانی ها و آمریکایی ها کجایید؟! (+فیلم) عملیات استشهادی در غزه / حماس : یکی از نیرو‌های مقاومت خود را در میان نیرو‌های اسرائیلی منفجر کرد آقای جلیلی! اگر «عمق راهبردی» توقف قانون حجاب را درک کنید متوجه می‌شوید چه معنایی دارد ثبت لحظه حضور پلنگ ایرانی با توله‌اش در جنگل‌های گیلان (فیلم) مدودف : جنگ بین روسیه و آمریکا، اتمی خواهد بود عراقچی وارد پکن شد شمار کشته‌های حمله هوایی پاکستان به افغانستان به ۵۰ تن رسید جذاب و قدرتمند؛ رولزرویس کولینان منصوری با قیمت ۴۰ میلیارد تومان معرفی شد(+عکس) یک روز پس از مشاهده در آسمان، پوستر سیاسی جنگنده نسل ششم چینی ها آمد(عکس) داستان آشنایی پیمان قاسم‌خانی با همسرش و آرزوی بزرگ او (فیلم) روش‌های هک Wi-Fi و تقویت امنیت شبکه بحران سیاسی کره جنوبی ؛ کار رئیس‌جمهور موقت هم به استیضاح کشید حضور صدها بابانوئل در مترو مسکو (فیلم) فرمانده سپاه بوشهر : دشمن در جنگ ترکیبی و شناختی، زنان را هدف قرار داده است