۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۲۲۵۳۵
تعداد نظرات: ۲۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۶ - ۲۱-۰۴-۱۳۹۱
کد ۲۲۲۵۳۵
انتشار: ۱۱:۰۶ - ۲۱-۰۴-۱۳۹۱
پرونده های راکد

17 کشته و مجروح و 38 روز سوختن نفت ایران

آن ها به خوبی می دانند که طبق گزارش كمیسیون انرژی مجلس هشتم، حدود 4 روز قبل از فوران چاه، شواهدی مبنی بر رفتار نامتعارف مخزن هیدوركربوری مشاهده شده كه با این وجود هیچ دستوری مبنی بر توقف عملیات حفاری داده نشد

عصر ایران- در روزهایی که به دلیل تحریم های بین المللی و نوسانات بازار جهانی، ارزش بشکه های نفت ایران بیش از پیش برای همه عیان شده است، بازخوانی پرونده ای که در آن نزدیک به دویست هزار بشکه نفت ایران نابود شد و مهمتر از آن چند تن از زحمتکشان عرصه نفت نیز جان خود را از دست دادند، شاید تلنگری باشد برای مسئولینی که از کنار آن فاجعه بی تفاوت عبور کردند.

روز هشتم خرداد ماه سال 89 چاه شماره 24 نفت شهر بر اثر عدم توجه مجریان به هشدارهای کارشناسان و حفاری غیر ایمن در عمق حدود ۶۰۰ متری، با نشت و خروج گاز و نفت از داخل و اطراف چاه، دچار حادثه شد و دکل حفاری مستقر بر روی این چاه هم سوخت. در این حادثه چهار نفر از کارکنان شرکت حفاری شمال کشته و چند تن دیگر نیز مجروح شدند. پس از آن عملیات مهار در منطقه آغاز شد و سرانجام چاه ۲۴ نفت شهر در مدت ۳۸ روز و در ۱۵ تیرماه مهار شد و تحت کنترل در آمد.

یک سال پس از این ماجرا، دکتر حمیدرضا کاتوزیان رئیس وقت کمیسیون انرژی مجلس هشتم گفت: مسئله انفجار چاه نفت شهر به دلیل برخورد غیر مسئولانه برخی مدیران فنی منجر به حادثه بزرگی شد كه تعدادی كشته و زخمی داد . بعد از خاموش كردن آتش این چاه توسط نیروهای توانمند وزارت نفت در مراسمی در برابر دیدگان حیرت زده ناظران به عامل اصلی انفجار هم در كنار زحمت كشان وزارت نفت، لوح تقدیر داده شد. این موضوع توسط اینجانب به عنوان شاكی به كمیسیون اصل نود ارجاع داده شده كه امیدوارم از طریق این كمیسیون به نتیجه برسیم.

اما حاصل امیدواری کاتوزیان به بررسی های کمیسیون اصل نود چه بود؟ عماد حسینی که در مجلس هشتم سخنگوی کمیسیون انرژی بود، می گوید: "ما گزارش های کارشناسی کمیسیون را در ختیار کمیسیون اصل 90 قرار دادیم و آن ها باید بر اساس گزارش های ما اعلام نظر می کردند. اما تا جایی که من خبر دارم هیچ کسی از نظر کمیسیون اصل 90 به عنوان مقصر معرفی نشد و اشکالات فنی به عنوان علت حادثه اعلام شد." حسینی با اشاره به اینکه عملیات حفاری در نفت شهر به دلیل خطرات ایمنی در سال های قبل انجام نشده بود ولی در سال 89 علی رغم هشدارهای کارشناسان این عملیات را آغاز کردند و به آن فاجعه منتهی شد، به عصر ایران گفت: "ما اعضای کمیسیون انرژی مجلس هشتم این آمادگی را داریم تا اگر خانواده های کشته شدگان و یا مقامات قضایی بخواهند این پرونده را پی گیری کنند، نتایج گزارش های کارشناسی را در اختیار آن ها قرار دهیم."

سید فاضل موسوی، دبیر کمیسیون اصل نود مجلس هشتم هم در این باره به عصر ایران گفت: "متاسفانه پرونده نفت شهر هیچ وقت در کمیسیون اصل 90 به طور جدی بررسی نشد و من به یاد ندارم مسئولین برای پاسخگویی در باره این فاجعه به کمیسیون اصل 90 آمده باشند و دلایل قانع کننده ای ارائه کرده باشند."

موسوی با تاکید بر اینکه پرونده نفت شهر در کمیسیون اصل نود مجلس مختومه نشده ، اظهار امیدواری کرد که نمایندگان مجلس نهم و اعضای کمیسیون اصل 90 این مجلس پرونده نفت شهر را بررسی کرده و مقصران این فاجعه را به مراجع قضایی معرفی کنند.

آنچه در این میان باقی می ماند اولا جان هموطنان زحمتکش عرصه نفت است که بر اثر سهل انگاری مسئولان، در این فاجعه هزینه شد و در ثانی دکل حفاری جدید ده‌ها میلیون دلاری به خاکستر تبدیل شد و بالغ بر 13 هموطن دیگر نيز در این حادثه ناگوار زخمی شدند و میلیون‌ها دلار بابت هزینه اشتعال گاز و نفت از منابع زیرزمینی نفتی کشور به هدر رفت.

پس از این حادثه، اسفندیار جهانگیری معاون مديرعامل در عمليات شرکت حفاري شمال، ميزان نفت سوخته و سوزانده شده در اين حادثه را 30 هزار بشکه در روز تخمين زد. این در حالی بود که فکور، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی گفته بود: با آتش گرفتن چاه شماره 24 نفت شهر روزانه حدود 4 تا 5 هزار بشکه نفت سوخته شده است. براین اساس با احتساب رقم 90 دلار برای هربشکه نفت و سوزانده شدن 190 هزار بشکه طی 38 روز، طی این مدت ایران تنها از محل سوزانده شدن نفت در این چاه بیش از 15 میلیون و 300 هزار دلار درآمد را از دست داده است.

حتی اگر این در آمد مالی با وجود تحریم های فعلی هم برای صنعت نفت ایران ناچیز به شمار بیاید، و حتی اگر چاه های نفت شهر به گفته مسئولان وزارت نفت، یک سال پس از آن فاجعه با افزایش تولید نسبت به قبل، به کار خود ادامه داده باشند، سهل انگاری هایی که منجر به قربانی شدن هموطنانمان در این ماجرا شد، اقتضا می کند که اعضای کمیسیون اصل 90 مجلس روش مصلحت اندیشی پیشین را کنار بگذراند و حتی اگر مطرح پی گیری این پرونده به ضرر وزیر نفت وقت و رئیس امروز کمیسیون انرژی مجلس نهم یعنی مسعود میرکاظمی باشد، به سوگندی که برای دفاع از قانون و حقوق مردم یاد کرده اند، وفادار بمانند.

آن ها به خوبی می دانند که طبق گزارش كمیسیون انرژی مجلس هشتم، حدود 4 روز قبل از فوران چاه، شواهدی مبنی بر رفتار نامتعارف مخزن هیدوركربوری مشاهده شده كه با این وجود هیچ دستوری مبنی بر توقف عملیات حفاری داده نشد.

این پرونده یکی از ده ها پرونده راکدی است که با نگاه مصلحت اندیش کمیسیون اصل 90 مجلس هشتم، به آن رسیدگی نشد و این انتظار از مجلس نهم وجود دارد که از کنار آن به سادگی عبور نکند.

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
23
56
جاي بس تاسف دارد. عزيزاني كه ديگر در بين ما نيستن.
مديران ترسو نفتي.....!
درود به شرف شماها سخت كوشان صنعت حفاري كه به ديار باقي عزيمت كرديد.
پاسخ ها
ابی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
مدیران ترسو نفتی را کاملا تایید میکنم
توفیق
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
11
65
از این که رای نیاوردی متاسفم .از اینکه تا خودت بودی بیشتر احمال کاری کردید و امتیازاتت را افزایش دادی وسکوت کردی بیشتر متاسفم .حالا که رفتی داری سیاسی کاریت را افزایش میدهی باز هم متاسفم .درد خانواده قربانیان را بیشتر از این تازه نکن زیرا آنها که رفتن هدف واعتقاد داشتن و نیازی نیست که شما مدارک در اختیار آنها بگذاری .راستی اگر شما دیگر انجا نیستی واسناد را تحویل داده ای چطور به مدارک محرمانه سطح بالای نظام دسترسی داری که این جای شگفتی دارد ..مسولین باید بیشتر به فکر نگهداری اسناد باشند تا مثل پایگاه ویکی لیکس پته همه شما روی آب ریخته نشود .وبعد با هزینه گزاف باید جمع اوری شود که از چاههای نفت شهر بیشتر شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
جناب آقاي توفيق! اسمت مرا به ياد مجله اي مي اندازد كه در اين مملكت منادي حق گويي بود اما ظاهرا خودت از اين صفت بي بهره اي... يعني چه كه درد خانواده قربانيان را بيشتر نكن؟ اتفاقا آن عزيزان خيلي بيشتر راغبند تا مقصر اين حادثه پيدا و مجازات شود! "منظورت از آنها كه رفتن هدف و اعتقاد داشتن" (گرچه غلط نوشتاري هم داري) چيست؟ يعني آنها دوست داشتند همينطوري مفت و مجاني جان عزيزشان را از دست بدهند؟ يعني آنها به اين كه بي مبالاتي ديگران باعث از دست رفتن آنها و ميليون ها دلار پول شود اعتقاد داشتن؟!!!
ضمنا مسئولين بايد بيشتر مراقب جان و مال و ناموس مردم باشند نه نگهداري اسناد و مدارك....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
20
78
جان مردم عادی و مصالح ملی تنها چیز بی ارزش در این مملکت میباشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
گل گفتی ...
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
14
45
تنگ بيجار بخاطر دستور غير علمي و غير فني يك مدير منفجر شد. در حالي كه چندين نامه از مديران و كارشناسان در خصوص تعطيلي اين واحد صادر شده بود وسازمان بازرسي نيز به تخلف مديرمربوطه پي برد اما بجاي تنبيه ،مدير مربوطه تشويق وترفيع گرفت .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
10
37
تو این زمونه جان انسان ها کمترین ارزش رو داره حتی کمتر از یک بشکه 159 لیتری نفت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
51
16
بابا دلت خوشه! این که چیزی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
0
59
مجلس نهم از همین اول روی مجلس هشتم رو با تأیید اعتبار دزد و قاتل سفید کرد. شما هم چه انتظاراتی دارید!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
7
7
میتونم یه راه برای خاموش کردن این آتش نشون بدم عصری جون
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
بسم الله...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
بسما لله
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
23
48
یاد تبلیغات صدا و سیما افتادم زمانی که شرکت BP کمی دیر بحران نشت نفت دریای کارائیب را مهار کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
5
30
مهندس نفت هستم و از این مساله هم به شدت ناراحتم؛ همه ما ناراحتیم؛ ولی شما هم توضیح دهید که از لحاظ تکنیکی "رفتار نامتعارف مخزن هیدوركربوری" یعنی چه؟
از عصر ایران بیشتر از اینها انتظار داریم؛ انتظار داریم اگر خبری می دهید کاملا مستند و قابل پیگیری باشد.
پاسخ ها
جنوب ایران زمین
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
منظورش این بوده که Gas Kick مشاهده شده و اونا با کم توجهی از کنار این قضیه رد شدند و نتیجه این چیزی شد که نباید میشد.

ای بابا، به پرونده هایی که این همه شاکی داشت و آبروی نظام را زیر سوال برد (کوی دانشگاه، کهریزک... ) رسیدگی نشد. این که در برابر تونا هیچه
ناشناس
| France |
۲۳:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
رفتار ناا متعارف نسبت خروجی گازها در سطح چاه و در سطح دکل است شما مطمئنی که مهندسی‌ از دانشگاه هاوایی نگرفتی‌؟
جنوب ایران زمین
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
عجیب مردمانی هستیم، خری گم گشته و به دنبال نعل آن می گردیم.
آقای ناشناس، فرض بر اینکه عصر ایران توضیح داد که این Gas Kick به دلیل وجود Gas Pocket و عدم توجه به این موضوع در هنگام حقاری آن لایه گازی بوده است ایا مشکل شما حل میشود!؟
برای عرض اندام را های دیگری نیز هست اقای مهندس نفت.
انشالا تا به امروز اگر عملیات حفاری نرفته ای حد اقل چاه نفت را از نزدیک دیده باشی
پارسا
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
0
15
در منطقه ی تنگ بیجار ایلام با توجه به هشدار کارشناسان در مورد پوسیدگی لوله های انتقال
گاز و عدم توجه مسوءلین امر و با دستور غیر کارشناسی آقای ضیغمی میلیاردها تومان سرمایه ی کشور دود شد کو پیگیری!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
1
38
اگه اين اتفاق تو آمريكا افتاده بود تا 3 روز بايد همش تحليلاي آقايون رو از تلويزيون ميديدم كه دم از بي عرضگي و اهميت قائل نشدن آمريكاييها براي مردمشون ميزدن ، ولي وقتي تو مملكت خودمون اتفاق ميوفته روزنامه ها يا حق چاپ كردن مطلب در موردش ندارن يا اگه دارن بايد با كلي سانسور بنويسن بعدشم كه هيچي به هيچي شتر ديدي نديدي !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
1
11
ای بیابا دلت خوشه .تواین مملکت هرکس بفکر خویشه...........
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
0
6
شرکت حفاری شمال کاری کاملاً تخصصی انجام می دهد ولیکن رفتار مدیریت و معاونان آن ، حرفه ای نیست و شاید به این دلیل باشد که علیرغم واگذاری سهام مدیریتی آن شرکت از طریق سازمان بورس ، به دلیل عدم تسویه کامل ، هنوز عمده اعضای هیئت مدیره از طرف شرکت نفت تعیین می گردد. اگر مدیران آن شرکت در مجمع سالیانه آتی در خصوص هیئت مدیره قانونی و مورد قبول ثبت شرکت ها و یا در مورد مشکلات ناشی از سهل انگاری در خرید ساختمانی در شیراز مایل به ارائه توضیحان شفاف باشند ، آنگاه لایه هایی از حرفه ای نبودن مدیران آن شرکت تخصصی معلوم خواهد گردید.
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
4
11
سلام من یک کارشناس حفاری هستم که بیش از بیست سال است در این صنعت سابقه کار دارم وبا بعضی از مرحومان حادثه نفت شهر افتخار همکاری داشته ام.از آقای کاتوزیان وجناح مورد علاقه ایشان خواهشمندیم که مسائل تخصصی وحرفه ای صنایع نفت را بیش از از این وارد دعوا های سیاسی وجناحی نفرمایند.صنعت نفت به دلیل ورود افراد غیر متخصص چه در رده های بالای مدیریتی وزارت نفت وچه در سازمانهای نظارتی هم چون کمیسون انرژی مجلس و....ضربه های کاری بسیار خورده است.نفت ومسائل آن را به اهلش بسپارید وانرژی خود را در مجلس صرف کارهای تخصصی که در آن خبره هستید بکنید.نگاهی به وزرای نفت در 4 سال اخیر ونیز معاونین اصلی وزیر ارت نفت خود گویای همه چیز میباشد.غزت زیاد
پاسخ ها
!!!
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
من فکر کنم اصل خبر کاتوزیان نیستا عزیز جان !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
1
13
این پرونده یکی از ده ها پرونده راکدی است که با نگاه مصلحت اندیش کمیسیون اصل 90 مجلس هشتم، به آن رسیدگی نشد

باعث تاسفه !
نوید
United States of America
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
0
1
مهندس نفت هستم.
اولا رفتار نامتعارف مخزن جزیی از عملیات حفاری است و نیاز به توقف کامل حفاری نیست فقط باید تمهیدات مورد نیاز اتخاذ کرد.
ثانیا شرکت حفاری شمال و کارفرمایش نفت مناطق مرکزی از کمبود دانش فنی رنج میبرند نه چیز دیگه.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۲
0
0
خونشون به گردن مسسب حادثه است و اون دنیا حتما به سزای کارش میرسه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۳
0
0
با سلام. قابل توجه مسئولین بالا دستی و اعضای کمسیون نفت....
بنده کارمند نفت میباشم به اطلاع می رسانم که یک حادثه ناگوار در ناحیه مارون رخ داد که منجر به کشته شدن دو نفر کارگر پیمانکاری بنام یحیی باوی و مطهر شعبانی شد
حادثه در اواخر زمستان سال 90 رخ داد