۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۲۴۴۷۰
تعداد نظرات: ۳۴ نظر
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۰۴-۰۵-۱۳۹۱
کد ۲۲۴۴۷۰
انتشار: ۰۹:۳۸ - ۰۴-۰۵-۱۳۹۱

تحلیلی بر طرح لاریجانی برای حل بحران سوریه: واقع گرایی برای حل مشکل

آنچه مسلم است این که اگر بحران سوریه ، با برگزاری انتخابات آزاد و زودهنگام به پایان برسد ، بسیار متمدنانه تر و بهتر از آن است که این کشور به جنگی خونین و فرسایشی دچار شود و در این میان ، انسان های بسیاری کشته شوند.
عصر ایران ؛ رضا غبیشاوی - علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به تازگی از پیشنهاد جدیدی برای حل بحران در سوریه خبر داده است.لاریجانی

لاریجانی در مصاحبه با شبکه العالم گفته است: "می توان کمیته ای را در سوریه تشکیل داد که از طریق آن ظرف مدت مشخصی انتخابات مجلس با مشارکت همه گروه ها و حتی مخالفان برگزار شود، و در همین فاصله انتخابات ریاست جمهوری انجام شود ... دولت سوریه با این مسائل مخالفتی ندارد ولی فرصتی برای این مسائل نیست."

براساس این راه حل ، با تشکیل کمیته ای احتمالا خارج از سازوکار فعلی ستاد برگزاری انتخابات،انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در سوریه برگزار می شود.
نکته مهم این که طبق این طرح لاریجانی پیشنهاد کرده است در انتخابات همه گروه ها و حتی مخالفان نیز حضور داشته باشند.

لاریجانی به این نکته نیز اشاره کرده است که "دولت  سوریه با این مسئله مخالفتی ندارد" که احتمالا اشاره به این موضوع دارد که این راه حل با مقامات سوریه مطرح و نظر مثبت آنها نیز دریافت شده است.

سوریه در سال گذشته شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی بود و پیشنهاد لاریجانی برای برگزاری دوباره این انتخابات تایید کننده این موضوع است که این انتخابات نتوانسته درخواست ها برای تغییرات دموکراتیک در سوریه را تحقق ببخشد.

البته قبل از این علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران گفته بود که بشار اسد رئیس جمهور سوریه باید تا انتخابات بعدی در سال 2014 در قدرت باقی بماند.

با وجود اینکه هم اکنون سوریه و پایتخت این کشور شاهد درگیری های گسترده و خونین نیروهای دولتی و مخالفان است اما این طرح در صورت تحقق می تواند احتمال خروج سوریه از بحران فعلی را افزایش دهد.

بحران سوریه

این در حالی است که تاکنون از یک سو مخالفان مسلح نتوانسته اند دولت سوریه را سرنگون کنند و همزمان دولت دمشق هم با وجود استفاده گسترده از قدرت نظامی، نتوانسته مخالفان را حذف نماید و بحران را پایان دهد.

در شورای امنیت هم قطعنامه های پیشنهادی غرب، با بن بست رای "وتو" روبه رو شده است و تهدیدات برای حمله نظامی به سوریه هم در شرایط فعلی دور از ذهن است.

همچنین ناآرامی ها و خشونت ها در سوریه در 17 ماه گذشته ، منجر به کشته شدن بیش از 15 هزار نفر شده و حدود 400 هزار نفر از سوریه به کشورهای همسایه پناهنده شده اند.
شهرها و روستاهای بسیاری هم در این خشونت ها ، با آسیب و ویرانی های بسیاری روبه رو شده اند.
این وضعیت لزوم ارائه پیشنهادی برای حل بحران سوریه را بیش از پیش جدی تر می کند.

در این شرایط می توان با رایزنی با روسیه وچین از یک سو و کشورهای غربی و عربی از سوی دیگر، این طرح پیشنهادی را به عنوان شیوه ای متمدنانه برای خروج سوریه از بحران فعلی  عملی کرد ، به ویژه اگر انتخابات ریاست جمهوری در آینده ای بسیار نزدیک در سوریه برگزار شود و اسد بپذیرد که زودتر از موعد مقرر ، قدرت را کنار بگذارد و تصمیم را به مردم بسپارد.

در صورتی که در این انتخابات پیشنهادی، بشار اسد کاندیدا نشود ، عملا می توان گفت بحران در این کشور به میزان زیادی کاهش می یابد چرا که شخص دیگری به جز اسد، ریاست جمهوری را به عهده خواهد کرد و قطعا می توان به ایجاد دولت انتقالی، اصلاح قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد در آینده امیدوار بود.

اما در صورتی که بشار اسد نیز در این انتخابات کاندیدا شود و مخالفان نیز ضمن پذیرش ورود به انتخابات، رویارویی مسالمت آمیزی میان مخالفان و دولت برقرار خواهد شد تا هر یک بتوانند نظر خود را از طریق صندوق های رای ،اعمال کند.

قبل از این در انتخابات ریاست جمهوری در سوریه، تنها یک کاندیدا معرفی می شد و رای دهندگان می توانستند برای این کاندیدا، گزینه آری یا خیر را انتخاب کنند! مشابه این روش در عراق دوران صدام انجام می شد. در مصر حسنی مبارک هم ، به جز آخرین دوره انتخابات ریاست جمهوری ، تنها خود مبارک کاندیدا می شد و برنده رقابت(!) نام می گرفت.
بشار اسد پس از مرگ پدرش حافظ اسد (رئیس جمهور سابق) در سال 2000 و با تغییر قانون اساسی، به عنوان رئیس جمهور جدید معرفی شد.

براساس اصلاحات حکومت سوریه، انتخابات بعدی ریاست جمهوری در سال 2014، با حضور چند کاندیدا برگزار می شود و هر فرد تنها می تواند دو دوره متوالی، بر کرسی ریاست جمهوری تکیه بزند. اما طرح لاریجانی ، انتخابات زودهنگام را تجویز می کند.

سوریه از 17 ماه پش با موجی از بحران و ناآرامی ها روبه رو است. مخالفان خواهان کناره گیری بشار اسد از قدرت هستند و هر گونه مذاکره با دولت فعلی سوریه را منوط به تحقق این پیش شرط می دانند.

هم اکنون درگیری های شدید نظامی میان نیروهای دولتی و مخالفان مسلح به مناطق مختلف سوریه و از جمله به پایتخت کشیده شده و این کشور شاهد خون ریزی روزانه است.

دولت سوریه از زمان آغاز بحران در سوریه ، سعی کرده است با انجام اصلاحات و تغییراتی همراه با حفظ بشار اسد رئیس جمهور در قدرت، به درخواست ها برای دموکراسی خواهی پاسخ دهد اما این روند نتوانسته است بحران را متوقف و معترضین و مخالفان را قانع کندزیرا آنها معتقدند که تغییر واقعی بدون کنار رفتن اسد محقق نخواهد شد و اصلاحات وی، صوری است.

هم اکنون مهمترین خواسته مخالفان در سوریه موضوع کناره گیری بشار اسد از قدرت است . همان موضوعی که با سرسختی دولت سوریه و حامیان خارجی آن یعنی ایران، روسیه و چین نیز روبه رو شده است.

به هر روی ، آنچه مسلم است این که اگر بحران سوریه ، با برگزاری انتخابات آزاد و زودهنگام به پایان برسد ، بسیار متمدنانه تر و بهتر از آن است که این کشور به جنگی خونین و فرسایشی دچار شود و در این میان ، انسان های بسیاری کشته شوند.
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۱۰۴
غیر قابل انتشار: ۳۶
رضا
Germany
۰۹:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
35
368
فکرنمی کنم این کارشدنی باشه اگه مخالفان به دولت سوریه اعتمادداشتن که این حوادث روی نمی دادانتظاردارین مخالفان بیان ودرانتخاباتی که برگزارکننده اون همین دولته شرکت کنن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
من فكر ميكنم فقط انتخاباتي را مخالفين قبول ميكنن كه تمام امورات اجرايي آن توسط سازمان ملل يا مراجع مشابه اجرا بشه چون الان دولت بشار اسد را به رسميت نمشناسن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
این مشکل به راحتی قابل حل است. کافی است یک گروه ناظر از طرف سازمان ملل به سوریه اعزام شود تا بر اجرای انتخابات مستقیما نظارت کند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
تا حالا چند بار دولت سوریه درخواست نشست کرده ولی مخالفین که میدونند بین مردم جایگاهی ندارند حاضر به مذاکره نیستند.
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
به نظرمییاداستراتژی مادرقبال سوریه یکم تغییر کرده........................
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
غربی ها هدفشون سرنگونی اسد به شیوه ای نظامی است نه دموکراتیک
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
74
102
طرح خیلی خوبیه.
اینطوری همه میفهمن مردم با کدوم طرف هستند و درگیری ها تموم میشه.
البته بهتره که یه ناظر بین المللی مثل کوفی عنان بر انتخابات نظارت کنه که حرف و حدیثی بعدش نباشه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
انتخابات باید کاملاً تحت نظر نهادهای بین المللی(ناظران از کشورهای مختلف) برگزار شود
ناشناس
Spain
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
12
159
باید دید که آیا بشار اسد موافقت میکند که کناره گیری کرده و انتخابات زود هنگام برگزار شود؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
عمرا قبول نكنه.بعد از كنناره گيري بايد محاكمه بشه كه اونهم مي دونه چه جنايتايي كرده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
البته اول باید انتخابات را برگزار کند بعد اگر فرد دیگری رای آورد کنار رود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
98
44
بسیار فکر و پیشنهاد خوبی است.
ناشناس
Netherlands
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
8
46
اصلا هم معلوم نیست نتیجه انتخابات چه خواهد شد ؟! :)))
mohamad
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
141
31
متاسفانه كشورهاي غربي و بعضي خئد فروختگان عرب به هيچ وجه نخواهند گذتشت بصورت مصالمت آميز قضيه حل و فصل شود . ميبينيم كه جهان اسلام با يك رويكرد انحرافي مواجه شده و با استفاده از خشك مغزان سلفي و وهابي حتي مقوله جهاد في سبيل الله هم به ابزاري براي برادر كشي و حتي نسل كشي مسلمين بدل شده . درچنين شرايطي كه حتي حركتهاي مردمي مسلمين مثل مصر و ليبي و اتخابات آزاد مثل تركيه در چار چوب اراده ي غرب و دست نشاندگان حاكم بر مسلمانان منترل مي شود وجود فردي ضد غرب و آشنا به ترفند انحراف از سوي طرفهاي غربي و عربي مثل بشار اسد در راس قدرت به هيچ وجه مورد قبول غربيان نيست و مي دانند با بودن بشار اسد حكومتي دست نشانده در راس قدرت سوريه بعيد به نظر ميرسد . به هر حال غرب و مرتجعين عرب با درك بشار از وضع كنوني نظم مورد نظر غرب مشكل دارند نا نبودن انتخابات
ازاد در سوريه كما اينكه دست نشاندگان آنها در چند كشور عربي خود از قلدر تربين و ظالم ترين سيستم حكومتي بر خوردارند .به هر حال بشار 2 راه در پيش رو دارد يا كناره گيري و سپردن قدرت به حاميان مرتجع عرب و مجاهدان منافع صهيونيست يا مقاومت و دل سپردن به سرنوشت ......
(با اجازه عصر ايران البته چون دهها نظر نوشتم تا حالا و لي حتي در غير قابل انتشار هم شماره نخورده خوب اينا نظر دادنه با منفي مثبت دوستان كاربر دلمون خوشه)
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
10
186
از قدیم گفته اند خون که ریختی دیگه با هیچی نمی تونی پاکش کنی...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
10
111
اگه انتخابات زیر نظرذ سازمان ملل و با مجریان بی طرف برگزار بشه شاید قابل قبول باشه!!!
وگرنه مثل انتخبات صدام حسین و بعضی از آشنایان نتیجه رایی 120% ملت به بشار اسد از صندوق ها بیرون میاد.
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
71
24
آیا مشکل غرب با دولت و مردم سوریه فقط در برقراری دمکراسی در سوریه است که با این طرح موافقت کنند ! مشکل برای آنها ایران و حزب الله است ین سوریه؟
مهمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
96
18
اصلاحات و تغییرات همش کشکه مخالفان چیز دیگه ای تو ذهنشونه همه هم این رو می دونن.
بحران در سوریه رو نمی شه با انقلاب های اسلامی در کشور های عربی مقایسه کرد .
انقلاب در بحرین,مصر,یمن,و ... مردمی بود اما اینجا...
کناره گیری اسد خواست مردم سوریه نیست خواست کسای دیگه ایه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
13
63
آقای دکتر لاریجانی در حوادث پس از انتخابات 88 نیز طرحی برای پایان دادن به وقایع جاری آن زمان، ارائه کرد. اما سریعا به حمایت از فتنه گران و... متهم شد.
بیان طرح ها و سخنان منطقی، در شرایط بحرانی یک هنر است. اما چه فایده که گوش شنوایی نیست...!!!!!
ایمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
107
49
ایکاش آقایان مسئول و شما دوستان می فهمیدید که مشکل سوریه هرگز این چیزها نبوده و نیست. انتخابات چه آزاد و چه غیر آزاد مشکل سوریه را حل نمی کند. مگر فکر می کنید آمریکا و اسراییل و انگلیس و ترکیه و قطر و عربستان به دنبال مردم سالاری و دموکراسی در سوریه هستند؟!!! بخدا قسم اگر همین بشار اسد بقول شما دیکتاتور فردا اسراییل را برسمیت بشناسد و رابطه اش را با ایران و حزب الله قطع کند و یک سفر برای پابوسی خادم الحرمین به عربستان سفر کند نه تنها تمام مشکلات خودش و سوریه حل می شود بلکه مادام العمر هم با عزت احترام و با کمک دلارهای قطر و عربستان بر سر قدرت باقی می ماند. تازه بلندیهای جولان را هم دو دستی تحویلش می دهند و کشورش را هم مثل ترکیه برایش آباد می کنند!خواسته مردم سوریه هم کشک است کشک! مشکل فقط ایران است و حزب الله و مقاوت وگرنه انتخابات و آزادی و دموکراسی برای غرب پشیزی ارزش ندارد.به آقای لاریجانی هم بگویید بجای دادن پیشنهادات اتمی! در مورد سوریه خودشان را برای حکومت دست نشانده بعد از بشار که متحد سرسخت آمریکا و اسراییل خواهد بود آماده کنند. پس خیلی خودشان را ناراحت نکنید چون بحث اصلا بحث انتخابات آزاد نیست. مگر در عربستان و قطر که متحد غربند انتخاباتی هست؟مگر مردم آنجا می توانند سرنوشت خود را تعیین کنند که مردم سوریه بتوانند؟ مشکل ماییم دوستان. بیچاره مردم سوریه که باور کنید تا قبل از این به همین بشار اسد شبه دیکتاتور راضی بودند لا اقل یک امنیت و آرامشی نسبی داشتند. از این به بعد چه بشار باشد یا نباشد دیگر نه آرامشی دارند نه امنیتی نه آزادی نه دموکراسی! فتنه عظیم در راهست. بهتر است واقع نگر باشیم.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
5
66
متمدنانه؟!!! اگر این کار را بکنند خیلی خوب میشود.اما نوع کشتارها در سوریه اصلا با تمدن همخوانی ندارد.انقلاب با شورش فرق می کند.در کدام انقلاب زنان و کودکان را مثله می کردند.کاش عاقل بودند و این طرح اجرا می شد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
5
88
برادر دیره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
5
73
انتخابات بایستی بدون کوچکترین دخالت دولت اسد و مخالفان توسط مراجع معتبر برگزار شود و تنها دراینصورت است که میتوان به آینده سوریه امید داشت وگرنه انتخاباتی که برگزار کننده آن دولت اسد باشد کاری عبث و بیهوده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
59
11
شار اسد نباید بازیچه قدرتهای حهانی شده و کشور خود را به نابودی بکشاند. هر یک از قدرتهای جهانی به فکر منافع خود هستند و تنها چیزی که مد نظر آنها نیست منافع ملی سوریه است. بشار باید با اتخاذ یک تصمیم شجاعانه و مستقل با نظارت گسترده سازمانهای بین المللی نسبت به اجرای انتخابات زود هنگام اقدام کند. بدیهی است که در صورت پیروزی مورد توافق جامعه جهانی و نیز مخالفان داخلی قرار خواهد گرفت و بحران خاتمه خواهد یافت.
یونس
-
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
5
41
دیگه از این متمدنانه تر نمیشه اگه بشار قبول کنه برا همه خوبه.
ناشناس
United States of America
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
40
9
پیش فرض ذهنی من این است که مخالفان برای بدست گرفتن قدرت از سوی کشورهای دیگری تحریک شده اند و این طرح پاسخگوی خواست آنها نیست. البته شاید با این طرح بهانه ها را کمتر کرد اما وقتی بنا بر ناسازگاری باشد فایده ای ندارد
ناشناس
Germany
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
3
33
آخه ما الان این جا نشستیم و با فکری آروم میگیم که این خوبه و آن بده.آخه اوضاع اونجا به شدت آشفتس الان.نفرت شدیدی بین دو طرف هست.اگر انتخابا هم بشود فکر نمی کنم خون ریزی تمامی داشته باشد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
2
55
اگر انتخابات زیر نظر نظارت بین المللی باشه درسته.
ق ل ق ل ک
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
8
87
برادر لاریجانی! مگه مردم سوریه از اول حرفشون غیر از این بود!؟؟؟؟ ولی کی گوش میکرد؟؟؟؟
نا شناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
17
92
چه طور ميشود انتظار داشت با اين همه كشتار و قتل و عامي كه جاني (بشار اسد)انجام داده است مخالفان و بشار در يك جبهه قرار گيرند...؟؟؟؟اين پيشنهادات بايد با اولين جرقه اعتراضات و مخالفتها داده مي شد.پس اين همه خونهاي كه ريخته شده اند تكليفشان چي ميشود؟؟؟؟؟؟؟؟؟/
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
33
16
این پیشنهاد بسیار معقول است واز متلاشی شدن سوریه جلو گیری میکند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
130
26
بشار اسد نباید کشور را رهاکنه اگر نه این تروریستای خونخوار که با پول سعودی دارند مردم را میدرند به هیچکس رحم نمیکنند. انتخابات توسط این حکومت اما با نظارت بین المللی باید برگزار بشه.
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
3
27
اين پيشنهاد بايد در همان ابتداي ناآراميها و از 1.5 سال پيش اجرايي مي شد اما دولت سوريه با تكبر فكر مي كرد مي تواند با ابزار سركوب و... مخالفان را ساكت كند البته خطر مخالفتها را جدي نمي پنداشت.
ناشناس
Switzerland
۲۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
28
12
آقای لاریجانی فک کرده که قضیه سوریه به همین راحتی حل میشه و آمریکا هم میذاره که این کشور دوباره روی آرامش ببینه؟! اگه به این سادگی بود که کوفی عنان تا حالا این قضیه رو حل کرده بود. جنگ سوریه بیشتر از اینکه در درون سوریه باشه یک جنگ فرامنطقه اییه و با انتخابات و این جور چیزا حل نمیشه!
پل ارتباطی سونیک‌ و اتریوم فعال شد! پس چرا قیمت FTM همچنان کاهش می‌یابد؟ بدتر از نیمار، بازیکنی که بیشترین افت قیمت را داشت حضور تیمی از دادستانی جمهوری آذربایجان در محل سقوط هواپیمای این کشور ترکیب پرسپولیس و خیبر خرم آباد ادعای شبکه ۱۲ اسرائیل: بمبی که هنیه را به شهادت رساند، در بالش شخصی او کارگذاشته شده بود تحلیلگران: دارندگان آلت کوین‌ها در سال ۲۰۲۵ فوق‌العاده ثروتمند خواهند شد امام جمعه اهواز: جهان به زودی شاهد تحولات بزرگی خواهد شد قصه تیتراژ «شهریار»؛ «موسیقی خوب» هدیه این آهنگساز است بیانیه انجمن فین‌تک ایران درباره اقدامات مخرب بانک مرکزی در حوزه رمزارزها هشدار جدی ژائو؛ اشتباهی که می‌تواند به قیمت از دست دادن رمزارزهایتان تمام شود! ویدیویی متفاوت از جنگنده F۱۴ نیروی هوایی ایران در نمایشگاه هوایی کیش (فیلم) یک روحانی افغان: ایران از افغانستان ضربه مهلک می‌خورد (فیلم) تولد 80 سالگی مردی که 51 سال پیش بالاتر از پروین، حجازی و قلیچ خانی به‌عنوان بازیکن سال ایران انتخاب شد (+عکس) همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌ های خورشیدی اولین اطلس کیهانی اقلیدس منتشر شد(+عکس)