۲۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۲۷۴۲۰
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۷ - ۲۳-۰۵-۱۳۹۱
کد ۲۲۷۴۲۰
انتشار: ۱۴:۱۷ - ۲۳-۰۵-۱۳۹۱

آمار زلزله های صدسال اخیر در کشور

وی همچنین با تاکید بر اینکه در 10 سال اخیر 14 زلزله با بزرگای بین 6 تا 7 در مقیاس ریشتر رخ داده است، ادامه داد: در این مدت 111 زلزله با بزرگای 5 تا 6 و یک‌هزار و 318 زلزله با بزرگای 4 تا 5 به وقوع پیوسته است.

رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه زلزله اهر و ورزقان تاکنون 1300 پس لرزه داشته است، افزود: تیم تحقیقاتی پژوهشگاه برای نصب دستگاه های لرزه نگار عازم این منطقه می شوند.

به گزارش مهر، دکتر عباسعلی تسنیمی در نشست خبری امروز دوشنبه با اشاره به خطرپذیری کشور افزود: ایران از جمله کشورهایی است که در سند چشم انداز به طور جدی به موضوع زلزله توجه کرده و ما خواهان آن هستیم تا موضوع زلزله از حد قوانین خارج و برای تحقق واقعی ایمنی در کشور گام های اساسی برداشته شود.

رئیس پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به شواهد تاریخی در خصوص رخ داد زلزله در منطقه تبریز اظهار داشت: زلزله منطقه اهر و ورزقان در عمق 10 کیلومتری رخ داده که شتاب زلزله اول 4 دهم g و شتاب زلزله دوم 5 دهم g بوده است.

وی با اشاره به مقایسه دو زلزله اهر و ورزقان با سایر زلزله های مهم کشور خاطر نشان کرد: شتاب عمودی زلزله بم با بزرگای 6.6 حدود یک g و شتاب افقی آن 7 دهم g  بوده است، همچنین زلزله منجیل با بزرگای 7.3، 6 دهم g و زلزله طبس با بزرگای 7.4، حدود 9 دهم g بوده است.

تسنیمی با اشاره به زمان وقوع زلزله اهر- ورزقان ادامه داد: گسل مسبب این زلزله احتمالا گسل شمال تبریز است که از جمله گسل های مهم منطقه است و با وقوع این دو زلزله در این منطقه ممکن است بر روی ساز و کار گسل های مجاور در فرآیندهای تاریخی که در زلزله های مجاور رخ می دهد، تاثیر گذارد.

بررسی صدساله زلزله های کشور

وی در ادامه با اشاره به زلزله های رخ داده در بین سال های 1900 تا 2010 در ایران یادآور شد: در این مدت 13هزار و 655 زلزله با بزرگای 4 تا 5 در مقیاس ریشتر در کشور رخ داده که از این تعداد 117 زلزله با بزرگای 6 تا 7 ریشتر بوده و یک‌هزار و 354 زلزله نیز با بزرگای 4 و 5 در مقیاس ریشتر رخ داده است.

تسنیمی با بیان اینکه هر 10 سال یک زلزله بزرگ تر از 7 در کشور رخ می دهد، اضافه کرد: براساس داده های موجود هر سال یک زلزله با بزرگای 6 تا 7 و هر 12 سال یک زلزله با بزرگای 5 تا 6 داشته‌ایم.

وی همچنین با تاکید بر اینکه در 10 سال اخیر 14 زلزله با بزرگای بین 6 تا 7 در مقیاس ریشتر رخ داده است، ادامه داد: در این مدت 111 زلزله با بزرگای 5 تا 6 و یک‌هزار و 318 زلزله با بزرگای 4 تا 5 به وقوع پیوسته است.

تسنیمی در عین حال با تاکید بر آنکه در 15 سال اخیر زلزله ای با بزرگای بیش از 7 در کشور نداشتیم، توضیح داد: داده های بدست آمده بر اساس ثبت تاریخی است و ثبت دستگاهی پدیده های زلزله از سی سال اخیر داشته ایم در صورتیکه زلزله های صد سال اخیر کشور از طریق دستگاه بود، آمار زلزله ها دقیق تر بیان می شد.

اعزام تیم تحقیقاتی به منطقه اهر- ورزقان

رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله از اعزام تیم های تحقیقاتی به منطقه اهر- ورزقان خبر داد و گفت: به منظور نصب 17 دستگاه لرزه نگاری در منطقه، تیم تحقیقاتی به منطقه اهر- ورزقان اعزام شده است. این تیم به منظور کنترل و مانیتورینگ وضعیت منطقه تحقیقات را انجام خواهد داد.

وی مطالعات ژئوتکنیک منطقه اهر- ورزقان را از دیگر برنامه های تحقیقاتی این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: از سوی پژوهشگاه تیم دیگری متشکل از اعضای هیأت علمی پژوهشگاه به منطقه اعزام شده و ماموریت آنها انجام مطالعاتی در زمینه های لرزه زمین ساخت، ژئوتکنیک، ساخت و ساز و کاهش خطرپذیری تعریف شده است.

وقوع بیش از هزار پس لرزه در اهر- ورزقان

رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به وضعیت پس لرزه های دو زلزله اخیر اهر- ورزقان خاطر نشان کرد: این زلزله تاکنون بیش از یک‌هزار و 300 پس لرزه داشته که این تعداد پس لرزه نشان از حساسیت منطقه و لرزه خیزی آن دارد.

وی همچنین با تاکید بر آنکه تاکنون 105 پس لرزه با بزرگای بیش از 3 در این منطقه رخ داده است، اضافه کرد: این در حالی است که انتظار زمین لرزه در این منطقه وجود نداشت و این وضعیت نشان می دهد مناطق مختلف کشور پتانسیل لرزه خیزی را دارد.

تلاش پژوهشگاه زلزله برای ایجاد آزمایشگاه های تخصصی

تسنیمی ایجاد آزمایشگاه تخصصی در حوزه زلزله شناسی و زمین لرزه را از برنامه های این پژوهشگاه نام برد و اظهار داشت: این پروژه که قرار است در منطقه سوهانک اجرایی شود، شامل آزمایشگاه پیشرفته در زمینه های مربوط به حوزه زلزله است.

وی با اشاره به جزئیات این آزمایشگاه خاطر نشان کرد: این آزمایشگاه شامل سه سیستم به روز در دنیا است که شامل سانتریفیوژ برای مطالعات ژئودینامیک تا 120g، میز لرزه با 6 درجه آزادی و کف و دیوار مقاوم می شود.

وی همچنین یادآور شد: در این آزمایشگاه قادر خواهیم بود تا نمونه های مورد مطالعه را در مقیاس واقعی حفظ کنیم.

انتشار ویرایش چهارم طراحی ساختمان در برابر زلزله

تسنیمی همچنین از ویرایش چهارم استاندارد 2800 خبر داد و در این باره توضیح داد: استاندارد 2800 آئین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله است که نسخه نهایی آن تهیه و تا مهر ماه منتشر خواهد شد.

ارسال به دوستان