۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۲۹۴۵۷
تاریخ انتشار: ۱۳:۳۶ - ۰۷-۰۶-۱۳۹۱
کد ۲۲۹۴۵۷
انتشار: ۱۳:۳۶ - ۰۷-۰۶-۱۳۹۱
اجلاس تهران در گفت و گو با جواد جهانگیرزاده:

جنبش عدم تعهد به آرمان هایش بازگردد

جنبش به هر مقداری که از ریشه‌هایش دور می‌شود به‌‌‌‌ همان اندازه هم انسجام و پیوستگی بین کشورهای عضو کمتر می‌شود و طبیعی است که این موجب می‌شود که نتوانند آن طور که از یک تشکل جهانی انتظار می‌رود، در اتفاق‌های مختلف تاثیرگذار باشند.

عصر ایران؛ سعید شمس - جواد جهانگیرزاده عضو هیات رییسه و یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم معتقد است که برگزاری اجلاس عدم تعهد در ایران ، فرصتی برای جمهوری اسلامی است تا بکوشد مناسبات بین المللی را به سمت منطقی شدن پیش ببرد.  گفتگوی با «عصر ایران» پیش روی شماست. 

 جنبش عدم تعهد چرا مهم است و اصولا این تشکل چه شرایطی را در حال تجربه کردن است؟

جنبش عدم تعهد در زمانی تشکیل شد که دنیا به طور دو قطبی اداره می‌شد و به همین دلیل با توجه به شرایط آن روز‌ها اساسنامه‌اش تایید شده و هدف‌هایی برای این جنبش در نظر گرفته شده بود. اما در حال حاضر وضعیت به گونه‌ای است که جنبش عدم تعهد نمی‌تواند مانند قبل عمل کند. به هر حال تغییرات به وجود آمده باعث شده است تا کشورهای زیادی با سلایق مختلف و همچنین وابسته به غرب عضو شود تا عملا عدم تعهد نتواند به آرمان‌های اولیه‌اش پایبند باشد.

 این گفته‌های شما این پرسش را به وحود می‌آورد که اهمیت جنبش با شرایط جدید در چه چیزی است؟

به هر حال به عنوان تشکلی که فارغ از عضو کشی‌های شرق و غرب فعالیت می‌کند، می‌تواند جایگاه معتبری را داشته باشد و دقیقا به همین دلیل است که برگزاری اجلاس تهران هم برای جنبش و هم برای ایران اهمیت بالایی دارد.

 شرایط جدید چه تاثیری بر میزان تاثیرگذاری جنبش عدم تعهد گذاشته است؟

واقعیت موجود این است که جنبش به هر مقداری که از ریشه‌هایش دور می‌شود به‌‌‌‌ همان اندازه هم انسجام و پیوستگی بین کشورهای عضو کمتر می‌شود و طبیعی است که این موجب می‌شود که نتوانند آن طور که از یک تشکل جهانی انتظار می‌رود، در اتفاق‌های مختلف تاثیرگذار باشند.

از بحث ساختار جنبش خارج شویم، تمایل دارید درباره میزبانی تهران صحبت شود؟

حتماً ! تهران میزبان اجلاس جنبش عدم تعهد است و این نشانگر این است جمهوری اسلامی با وجود بدخواهی دشمنان و مخالفان خود سرپاست و همچنان در مناسبات مختلف جهانی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و بر خلاف بد خواهان ایران را همه باید به عنوان یکی از کشورهای مهم دنیا بشناسند.

جنبش عدم تعهد در جاهایی باید دچار تناقض می‌شود. در حالیکه آمریکا با پذیرایی بحرینی‌ها حضوری خطرآفرین در منطقه دارند و همچنین عربستان سعودی هم از آن‌ها در قبال مردمشان حمایت می‌کند.

باید گفت که بحرین هم وابسته آمریکا است و هم وابستگی شدید به وابسته دیگر آمریکا یعنی عربستان دارد. این شرایط نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی نمی‌تواند با چنین کشوری همخوان باشد، اما به این دلیل که میزبان است به ناچار از آن‌ها هم دعوت کرده است و از کسانی که دستشان به خون مردم خود آلوده است، میزبانی کند که حتما نمی‌تواند مطلوب ما شود.

 ریاست جنبش عدم تعهد چه دست آوردهایی می‌تواند برای جمهوری اسلامی داشته باشد؟

طبیعی است که ایران به عنوان رییس جنبش عدم تعهد می‌تواند مفید باشد و به همین دلیل باید با تدبیر این ریاست را به نوعی مدیریت کنیم که هم برای جمهوری اسلامی دستاوردهایی داشته باشد و هم اینکه شرایطی را به وجود بیاوریم که جنبش هم بتواند ایراداتش را به حداقل برساند تا از این طریق بتواند به آرمان‌های اولیه خود بازگردد.

 پرسش مهم این است که ریاست بر جنبش عدم تعهد می‌تواند موقعیتی برای کاهش مشکلات ایران در راستای تحرکات هسته ای‌اش باشد؟

ببینید! اعضای غالب کشورهای عضو «نم»(عدم تعهد) همیشه همراهی خوبی با فعالیتهای هسته‌ای ایران داشتند و نظرات مثبتی را در این مورد مطرح کرده و از این پس هم خواهند کرد. اما واقعیت این است که جمهوری اسلامی هیچگاه دنبال این نیست که از موقعیت به دست آمده استفاده ابزاری کند. هدف، این است که با رفتارهایی منطقی موجب این شود که مناسبات قدرت در دنیا بر اساس منطق پیگیری شود. تاکید من این است که جنبش عدم تعهد بتواند به آرمان‌های اصلی خود بازگردد و اهداف تعیین شده در زمان تاسیس جنبش را برای بار دیگر به عنوان هدف‌های مهم مطرح کند.


ارسال به دوستان