۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۴۲۰۸۵
تعداد نظرات: ۴۰ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۱ - ۰۴-۰۹-۱۳۹۱
کد ۲۴۲۰۸۵
انتشار: ۱۲:۲۱ - ۰۴-۰۹-۱۳۹۱
دکتر ضیاء موحد:

فرزند دکتر حسابی، چهره پدرش را مخدوش می کند

دکتر حسابی مسلماً خدمتگزار فرهنگ ایران و انسانی ایراندوست بود و به عنوان یک سناتور، از امکاناتش برای پیش بردن علم فیزیک در ایران استفاده کرد.
عصر ایران؛ هومان دوراندیش - ضیاء موحد استاد فلسفه و منطق و مدیر گروه منطق انجمن حکمت و فلسفه ایران است.

وی در سال 1321 در اصفهان چشم به جهان گشود و در سال 1339 تحصیلات خود را  دانشکده علوم دانشگاه تهران در رشته فیزیک تحصیل کرد.
موحد تا مقطع فوق لیسانس در رشته فیزیک تحصیل کرد و پس از آن به پس از آن به یونیورسیتی کالج لندن رفت و مدرک دکتری خود را با نگارش رساله ای درباره مفهوم اندیشه در آرای فرگه، اخذ کرد.

 موحد در دانشگاه تهران شاگرد دکتر محمود حسابی بوده است و او را از منظر یک "دانشجو" نیز دیده است.

به بهانه سخنان متناقض ایرج حسابی و رضا منصوری درباره اهمیت و جایگاه علمی دکتر محمود حسابی در علم فیزیک، این بار به سراغ دکتر ضیاء موحد رفتیم تا نظر او را نیز در این باره جویا شویم.

*** 

بعضی ها معتقدند درباره دکتر حسابی، غلوهای زیادی در جامعه ما شده است. به نظر شما، دکتر حسابی دانشمند بزرگی بود یا اینکه صرفاً یک استاد فیزیک بود؟

ما در دنیایی زندگی می کنیم که اغراق درباره اشخاص، خیلی زود آشکار می شود. دکتر حسابی اگر دانشمند بین المللی بزرگی بود، ما باید در مجلات علمی معتبر دنیا، مقالاتی از او می دیدیم و فیزیکدان های دنیا هم باید به مقالات او ارجاع می دادند.چنین مقالاتی از دکتر حسابی که منتشر نشده است.

 دکتر حسابی مسلماً خدمتگزار فرهنگ ایران و انسانی ایراندوست بود و به عنوان یک سناتور، از امکاناتش برای پیش بردن علم فیزیک در ایران استفاده کرد.
این ها مسجل است و ما از این بابت به دکتر حسابی احترام می گذاریم.
ولی دکتر حسابی، برخلاف ادعای پسرش، نابغه نبود. اینکه فرزند دکتر حسابی، پدرش را نابغه جلوه می دهد، شاید محصول علاقه پسر به پدر باشد. شاید هم، خدای نکرده، با هدف سوءاستفاده از اسم پدرش صورت می گیرد.

بنده شاگرد دکتر حسابی بودم و دو تا درس با او داشتم. این نبوغ ادعایی، در دکتر حسابی وجود نداشت و هیچ کس چنین ادعایی نداشت و اصلاً نام دکتر حسابی هم در تاریخ علم فیزیک، به عنوان یک دانشمند بزرگ ثبت نشده است.

شما چه درس هایی را در کدام دانشکده با دکتر حسابی گذراندید؟

من از سال 1339 تا 1343 دانشجوی دانشکده علوم بودم و با دکتر حسابی، دو درس اپتیک و نظریه الکترومغناطیس را گذراندم. من تا مقطع فوق لیسانس فیزیک خواندم. شما از دکتر مهدی گلشنی که تا مقطع دکترا فیزیک را ادامه داد و فیزیکدان قابلی است و شاگرد دکتر حسابی هم بوده، در این باره سوال کنید. ببینید آیا دکتر گلشنی چنین حرفهای غلوآمیزی را درباره دکتر حسابی تایید می کند؟

متاسفانه حرفهای فرزند دکتر حسابی درباره پدرش، از اغراق گذشته است. یعنی پسر دکتر حسابی حرفهایی می زند که شنونده حیرت می کند! آیا بیان این حرفهای عجیب و غریب، جز اینکه آبروریزی برای دکتر حسابی، که به هر حال ایرانی وطندوست خدمتگزاری بود، فایده دیگری هم دارد؟ این حرفها چهره دکتر حسابی را مخدوش می کند و اصلاً به نفع دکتر حسابی نیست.

شما که در کلاس های درس دکتر حسابی حضور داشتید، بفرمایید ایشان به عنوان یک استاد دانشگاه، چگونه استادی بود؟

بسیار متوسط بود. در دوره ما، دکتر حسابی سناتور بود و به همین دلیل، و البته به دلیل احترامی که مردم برای او قائل بودند، در قیاس با سایر استادان، رفت و آمد بسیار باشکوهی به دانشگاه تهران داشت. یعنی ماشین شخصی و راننده داشت و این گونه به دانشگاه می آمد.

 در کلاس درس هم، خودش تدریس نمی کرد. دانشجویان را تصادفاً از روی دفترچه اش انتخاب می کرد که بیایند درس جلسه بعد را بگویند. خودش هم در گوشه ای از کلاس می نشست و گاهی اوقات اظهار نظری هم می کرد.

در آن زمان، کتاب هایش و جزوه الکترومغناطیس اش هم چاپ نشده بود. این جزوه پر از غلط بود و ما از اول تا اخر ترم، دائماً باید کلنجار می رفتیم تا ببینیم این طرف معادله های آن جزوه با آن طرفش جور درمی آید یا نه!

ضیا موحدالبته من همیشه به دکتر حسابی به عنوان یک معلم احترام می گذاشتم ولی به هیچ وجه یک معلم خوب فیزیک نبود. مطلقاً معلم خوبی نبود. جزوه اش اصلاً جزوه درست و حسابی ای نبود. بزرگترین خدمتی که دکتر حسابی به دانشجویانش کرد، این بود که ما را مجبور کرد برویم کتاب های انگلیسی را مطالعه کنیم و همین باعث شد که ما با زبان انگلیسی آشنا شویم.

اگر در کلاس درس دکتر حسابی دانشجویان درس می دادند، پس خود او چه می کرد؟

گوش می کرد و گاهی اوقات اظهار نظر می کرد و توضیحاتی می داد.

درباره دکتر حسابی گفته می شود که علاوه بر فیزیکدان بودن، پزشک و موزیسین و ادیب هم بود و انواع مدارک مهندسی را هم را دریافت کرده بود. آیا واقعا این طور بود؟

آن طور که خود دکتر حسابی می گفت ( و من این خاطره را از خودش شنیدم)، تحصیلات اولیه اش مهندسی بوده. آن موقع هم در بیروت بوده. بعد از آن، از بیروت  به غرب می رود تا فیزیک بخواند.
یکی از فیزیکدان های غربی به او می گوید تو دیگر سن و سالت از فیزیک خواندن گذشته است؛ اما حالا که اصرار بر خواندن فیزیک داری، برو درباره فلان پدیده تحقیق کن تا ببینم چه کار می کنی. من این حرف را از خود دکتر حسابی شنیدم.

خلاصه، دکتر حسابی هم می رود درباره آن پدیده تحقیق می کند و آن استاد هم به او می گوید معلوم است که تو آدم کوشایی هستی؛ پس بیا فیزیک بخوان.
دکتر حسابی هم درس می خواند و زحمت می کشد و دکتری فیزیک می گیرد. بعد هم به ایران می آید و با توجه به علاقه و عشقش به علم فیزیک، دانشکده های علوم، مهندسی فنی و هواشناسی را تاسیس می کند.

در هر صورت، دکتر حسابی از نفوذش برای تقویت دانشگاه استفاده می کند. بعد از انقلاب، بچه های تندرو خیال می کردند سناتورهای زمان شاه، حتماً نوکر انگلیس و آمریکا بوده اند و به همین دلیل، به دکتر حسابی خیلی توهین می شد. رضا منصوری و چند نفر دیگر برای اینکه این وضع را عوض کنند، تصمیم گرفتند از دکتر حسابی تجلیل کنند.
 اما این تجلیل به دست پسر دکتر حسابی، آلوده شد. یعنی پسر دکتر حسابی درباره پدرش چنان اغراق هایی کرد که رضا منصوری و دیگران درماندند که چه کار کنند!



آنها می خواستند برای دکتر حسابی تجدید آبرویی بکنند ولی کارشان زمینه ساز شکل گیری یک دکان شد. دکان نابغه تراشی! ما از خدا می خواستیم که دکتر حسابی یک نابغه فیزیک باشد. ولی این طور نبود. فیزیکدان هایی که ما بعد از دکتر حسابی داشته ایم، سر و گردن ها از حسابی بالاترند. چه در خارج و چه در ایران، حتی کسانی که در همین ایران دکتری فیزیک گرفته اند، در علم فیزیک از حسابی بالاترند.

می توانید دو نفر از این افراد را نام ببرید؟

خود رضا منصوری، در مقایسه با دکتر حسابی، فیزیکدان بهتری است. مهدی گلشنی و خرمی هم این طور. دکتر ارفعی، دکتر اردلان هم دو نفر دیگرند. دکتر حسابی کی توانست رتبه ای مثل دکتر اردلان داشته باشد که در کل دنیا دائماً به کارهایشان ارجاع داده می شود.

آیا این مدعا درست است که نوع رفتار دکتر حسابی، یکی از علل مهجور ماندن دکتر خمسوی در جامعه ایران بوده است؟

در این باره اطلاعات دقیقی ندارم ولی دکتر خمسوی، در امر تدریس انصافاً یکی از استادان درجه یک بود و من شاهد بودم که دانشجویان، اشکالات خودشان را از کلاس درس سایر اساتید، نزد دکتر خمسوی می آوردند و از او سوال می کردند. خمسوی یک استاد بی سر و صدا، ولی به مراتب بهتر از دکتر حسابی بود. در این باره شک نداشته باشید.

اما من نمی توانم پاسخ سوال شما را بدهم چون اساساً کاری با حاشیه ها نداشتم و سرم به کار خودم بود.

اگر دکتر حسابی فیزیکدان بزرگی نبود، چرا جامعه ایران به چنین تصوری از او رسیده است. بر فرض که فرزندش غلو می کند. مردم و مقامات کشور چرا به چنین باوری رسیده اند؟

هر جامعه ای دوست دارد شخصیت های بزرگی داشته باشد. ما همین الان هم افتخارمان به ابن سینا و فارابی و ابوریحان بیرونی است. مردم همه کشورها این طورند. مردم ایران هم دوست دارند دکتر حسابی فیزیکدان بزرگی بوده باشد و از او تجلیل کنند. این حق مردم است. من هم اصراری ندارم کسی را ناامید کنم. اگر بنا بود چنین شود، خود فیزیکدان های ایران شب و روز تذکر می دادند که دکتر حسابی چنان نبود که شما می انگارید.

 البته بعضی ها مقالاتی در این زمینه نوشتند ولی کسی کاری به این حرفها ندارد. مردم دوست دارند دکتر حسابی قهرمان علمی آنها باشد. اکثر فیزیکدان ها هم در برابر این گرایش عامه مردم، سکوت کرده اند. اشکالی هم ندارد. مگر چه می شود؟ 

سوال من در اصل این بود که چرا، مطابق توضیح شما، چنین کلاه گشادی بر سر افکار عمومی در ایران رفته است؟

افکار عمومی دوست دارد قهرمان داشته باشد. مگر افکار عمومی قهرمانان ورزشی را دوست ندارد؟

چرا یک فیزیکدان دیگر قهرمان علمی مردم ایران نشده است؟ چرا دکتر حسابی؟

چون دکتر حسابی به افکار عمومی تزریق شده است. اغراق های پسر دکتر حسابی، علت اصلی این وضع بوده است. در محیط غیرعلمی، بالاترین استعدادهای از بین می روند و شارلاتانیسم میدان تاخت و تاز پیدا می کند. شما فکر می کنید نابغه دروغین آفریدن، فقط مربوط به زمان دکتر حسابی است؟ همین الان هم این کارها صورت می گیرد. در دورانی که اینترنت نبود و ارتباطات محدود بود، دروغ گفتن آسان تر بود. دکتر حسابی هم در همان دوران به عنوان نابغه علمی ایران به خورد افکار عمومی ایرانیان داده شد.

در همین انجمن حکمت و فلسفه، برای من و دکتر اعتماد و چند نفر دیگر، از فلان نهاد نامه آمده بود که ما می خواهیم شما را به عنوان دانشمند ده سال اخیر انتخاب کرده ایم؛ لطفاً به فلان حساب 200 پوند واریز کنید! و بعد گفته بود اگر می خواهید دانشمند پنجاه سال اخیر شناخته شوید، پانصد یا هزار پوند واریز کنید (رقم دقیقش را الان به خاطر ندارم.) افسوس که این نامه ها را پاره کردم و انداختم در سطل آشغال! دکتر حسابی را هم با همین بازی ها، مرد علمی سال 1990 در رشته فیزیک کردند.

این نامه ها را کدام نهاد برای شما فرستاد؟


افسوس که نامه ها را نگه نداشتم. شاید دکتر اعتماد آنها را داشته باشد.

نهاد ارسال کننده نامه، در خارج از کشور بود؟

نه، در داخل ایران بود.

بعضی ها در صحت فهرست بلندبالای "خدمات دکتر حسابی" هم تردید دارند. مثلاً راه اندازی اولین راه اندازی اولین راکتور اتمی سازمان انرژی اتمی کشور، راه اندازی اولین مرکز زلزله شناسی کشور، راه اندازی اولین آنتن فرستنده در کشور، راه اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران ...

این ها اغراق است. تاسیس دانشکده فنی، دانشکده علوم و ایستگاه هواشناسی، جزو خدمات مسلم دکتر حسابی است و هر سه هم خدمات بزرگی بوده اند.

دانشگاه تهران چطور؟

دانشگاه تهران چه ربطی به دکتر حسابی دارد؟!

ایرج حسابی می گوید دانشگاه تهران را نیز دکتر حسابی پس از متقاعد کردن رضا شاه، تاسیس کرده است.

کذب محض است! تاریخ دانشگاه تهران کاملاً روشن است. دکتر حسابی اصلاً آن موقع کاره ای نبوده که بخواهد دانشگاه تهران را تاسیس کند. تاریخ دانشگاه تهران که معلوم است. شما چرا این سوال را از من می پرسید؟

چون در بحث "غلوهای مربوط به دکتر حسابی" هستیم، پرسیدم.

شما هر چیزی که از پسر دکتر حسابی درباره پسرش می شنوید، اصل را بر عدم صحت حرف او بگذارید مگر اینکه خلافش ثابت شود!

واژه های دانشگاه و دانشکده و ... هم گفته می شود که کار دکتر حسابی و احمد فردید و چند نفر دیگر بوده است. این مدعا صحت دارد؟

دکتر حسابی در این زمینه کارهایی انجام می داد و حتی یک واژه نامه هم منتشر کرد که البته پر از غلط و اشتباه بود. آخر هر کسی را بهر کاری ساختند. من حق ندارم به ریشه شناسی واژه ها بپردازم. این کار مستلزم زبان شناسی و آشنایی با قواعد این کار است. سابقه غور در ادبیات می خواهد. همین طوری که نمی توان لغت وضع کرد.

 دکتر حسابی به فارسی نویسی علاقه داشت و به همین دلیل، به کار ابداع واژه های نو روی آورد. مثلاً به جای واژه الکترومغناطیس، واژه کاهنربایی را پیشنهاد کرد که البته جا نیفتاد. کارهای او در این زمینه، علمی نبود؛ بیشتر ذوقی بود. یک نفر دلش خواسته معادلی فارسی برای فلان واژه پیشنهاد کند. حالا چرا من گریبانش را بگیرم؟

دکتر حسابی با اینشتین حشر و نشر عمیق داشت و شاگرد خاص اینشتین بود؟

این مدعا هم تا جایی که من می دانم، دروغ است ولی احتمال اینکه حسابی از اینشتین وقت ملاقات خواسته باشد و اینشتین هم وقت ملاقات به او داده باشد، خیلی زیاد است. این چیزها زمانی افسانه بود اما الان دیگر این چیزها افسانه نیسند.

 زمانی علامه جعفری با انشای دکتر حسابی، برای راسل نامه می نوشت و در ایران چه سر و صداها که نمی شد. اما الان ایمیل هر دانشجوی ایرانی را نگاه کنید، ممکن است چنین نامه هایی را در آن بیابید. یعنی در ایمیل دانشجویان ایرانی، نامه هایی از چامسکی و هابرماس و دریدا را می بینید.

 شما به هر آدم فرهنگی جهان غرب نامه بنویسید، منشی او جواب شما را می دهد. ادب حکم می کند که او به شما جواب بدهد. این اصلاً واقعه مهمی نیست. اهمیت نامه راسل در ایران، ناشی از این محیط عقب مانده بدبخت ارتجاعی ماست. تفاخر به نامه نگاری با فلان اندیشمند غربی، محصول عقب ماندگی ماست.

هر ایرانی ای که انگلیسی را در حد متوسط بلد باشد، می تواند از یک اندیشمند غربی وقت بگیرد و به دیدن او برود و گپ و گفت مختصری با او داشته باشد. تازه می تواند عکاس هم با خودش ببرد و با آن متفکر، عکس هم بگیرد! این که چیز مهمی نیست. قضیه عقب ماندگی فرهنگی است. بگذریم!
 
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۸۸۱
غیر قابل انتشار: ۲۰
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
180
781
عجب ، دکتر حسابی هرکی بود و هرچی بود به مردم خدمت کرد ، زحمت کشید
و قهرمانه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
21
423
چرا مصاحبه اقاي ميرفخرايي با دكتر حسابي را نتشر نمي كنيد؟
فكر مي كنم برنامه گفتگو ي پنجشنبه ها حدود بيست و دو سال قبل در راديو بود. صداي دكتر حسابي در مصاحبه با اقاي ميرفخرايي هست.
جهانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
75
278
بنده خودم از زبان دکتر حسابی در تلویزیون جمهوری اسلامی از شخص دکتر حسابی شنیدم قصه دانشگاه تهران را .این حرفهای آقا ضیا و آن حرفهای دکتر حسابی عجیب به نظر می رسد .
ایرانیِ با افتخار
United States of America
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
321
516
متن را 2 بار خواندم. نمی دانم گریه کنم و یا خنده!! متاسفم برای به ظاهر دانشمندانی که با اشاره به مدارکی فضایی و غیر موجود، سعی بر هجو علمی فردی دارند.
حالا گیریم استاد حسابی دانشمند نبودند، بجز اینکه این افراد در لجبازی با فرزند استاد پیروز شوند، چه نتیجه ای حاصل می شود؟ نتیجه اسف بار است.
1> دانشجویان یاد می گیرند در آن مرتبه پایین علمی و با گذراندن 2 درس نزد استادی (اگر واقعی باشد ماکزیمم 40 ساعت) می توان راجع به درجه علمی او اظهار نظر کرد!

2> جوانان فرامی گیرند چندان اطمینانی نیز به سایر مفاخر علمی / ادبی وطنمان نمی توان داشت چرا که مدتی بعد حتما و حتما افرادی پیدا خواهند شد که یا همسایه آن مفاخر بوده اند و یا دو دست تخته نرد با ایشان بازی کرده بودند. و وای به حال روزی که بازی را از ایشان باخته و یا روزی شیشه پنجره شان را شکسته باشند.

3> تشکیک در تاریخ ممکن است سازنده تاریخ باشد ولی با شواهدی متقن. نه اینکه من 2 درس در کلاس استاد بودم پس هستم!!

4> عصر ایران گرامی اجازه ندهند تا از گرمای اعتبار استاد حسابی فخر فیزیک این مملکت، تنور فرزند وی و یا بدخواهان وی گرم شود. استاد حسابی متعلق به هیچ کدام این دو گروه نبوده. همانطور که فردوسی و خیام و ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
81
438
دكتر حسابي انسان سخت كوش والبته سختي كشيده اي بود كه زحماتي غير قابل انكاري براي پيشبرد علوم و فنون در كشور داشته ولي به حق ايشان نابقه اي در فيزيك نبوده اند. مقالات قابل استنادي هم ندارند. همين الان در بين فيزيك دانان كشور (حداقل آنهايي كه من مي شناسم) كساني هستند كه نه تنها از لحاظ قدرت علمي در فيزيك از دكتر حسابي بسيار بالاترند بلكه مقالات و اكتشافات آنها در تمام دنيا شناخته شده و قابل ارجاع و استناد كردن است : به عنوان نمونه «دكتر ثبوتي»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
170
127
با طرح این مسایل مشکلات جامعه علمی می شود!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
30
485
عقب ماندگی فرهنگی رو واقعا درست گفته
شبنم
Switzerland
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
510
285
اظهارات این آقا واقعا خجالت آوره. ما ایرانیا عادت داریم دیگران رو نردبون درست کنیم تا خودمون بریم بالا
رویا
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
94
421
بسیار مصاحبه جالبی بود...
حقیقتا از لحاظ فرهنگی عقب مانده هستیم.
هر فرد یا مملکتی که بیشتر در مورد جایگاهش غلو می کند، عقب مانده تر است.
متاسفانه جامعه امروز ما نیز اینطور است!!!
بالواقع افرادی ندید بدید هستیم...یک نوع عطش کاذب!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
123
276
آفرین. دستتون درد نکنه. جانا سخن از زبان ما میگویی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
51
307
چه جالب است که در چند سال اخیر ما به این موضوع پی برده ایم که هر چه در مورد خودمان فکر می کردیم اشتباه بوده است...
مثلا در رابطه با سازمان ملل و منشور کوروش و بنی آدم و غیره ....
این مردم خوش خیال چه تصوراتی درباره خودشان ندارند...
خوب بود آخر مطلب می نوشتید قضاوت با خودتان تا ما مردم بدبخت خودمان قضاوت می کردیم که آیا دوست داریم متوهم بمانیم یا نه...
یوسف
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
147
353
دوبار کتاب "استاد عشق " نوشته ایرج حسابی رو خوندم احساس کردم فقط وقتم رو تلف و کلاه سرم رفته !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
58
225
با همه قسمت های حرف های ایشان موافقم غیر از "اشکالی هم ندارد،مگر چه می شود؟"
مگر چه می شود؟! اتفاقاً پر از اشکال هست. به اندازه کافی مردم در مورد مسائل تاریخی و ملی و مذهبی و خرافات تو رویا پردازی و توهم غوطه می زنند. بدون شک تریاک خوبی برای کاهش درد مردم دردمند و عقب افتاده از دنیا هست. توهم درمان نیست، توهم فقط کاهش دهنده درد هست. خوشحالم که مورد دکتر حسابی میتونه یه نقطه شروع باشه.
عصر ایران بی نهایت سپاسگزارم.
علی اصغر رسائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
254
227
با سلام بنده واقعاً نمی دانم ما تا کی به این فرهنگ تخریب دیگران ادامه خواهیم داد، آقای دکتر موحد ،در فرآیند توسعه علم و با گذر زمان، مطمئناً سطح علمی دانشمندان رو به افزایش خواهد بود و در یک مقایسه علمی، ما بایستی دانشمندان و اساتید یک نسل را با هم مقایسه کنیم و نه چند نسل مختلف را، از طرفی بماند که بسیاری از نظریات دانشمندان بنام دنیا از جمله انیشتین، توسط اساتید امروز به چالش کشیده شده است، لذا مبنای مقایسه شما از ابتدا نادرست است. مضافاً با قبول تمامی گفته های شما، با تخریب فردی که هم اکنون در قید حیات نیست و فرصت دفاع ندارد، چه منفعتی شامل حال شما خواهد شد؟ بیایید به داشته هایمان افتخار کنیم و بدانید دکتر حسابی یک سرمایه بوده ، هست و خواهد بود و این را مردم تعیین می کنند نه میزان ارجاع مطلب در یک مقاله علمی.
علی اسکندری
Netherlands
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
128
255
واقعا مصاحبه جالبی بود لذت بردم و افسوس خوردم از دورویی برخی آدم ها!!!
یکی مث شما
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
53
145
مقاله فوق العاده ای بود.وقت آن رسیده است که بدانیم از فضل پدر(اگر باشد) مارا حاصلی نیست.باید یا علی بگوییم و با سعی و تلاش از صفر شروع کنیم و خودمان را با استناد به نوابغی که شاید مردم عوام جاهل ساخته اند قول نزنیم.از عوامانی که نغبه گان علمی اش شب خوابیده و فردای آن روز یک مقاله علمی از خود به قول... درمیکند ,که هیچ دردی از درد کشورمان را حل نمیکند انتظار بیشتر از این نیست.روی سخن من دانشجویان مقاطع فوق و بالاتر است خواهش میکنم خودتان و ملت ایران را با تعداد مقالات آبکیتان قول نزنید.
سینا
Canada
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
11
141
اینم داستانی شده برای خودش!
حسن
Germany
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
127
49
ملت ایران بسیار مهربان و با سپاس است. ولی بعضی اوقات ما ممکن است با درگذشتگانش هم مهربان نباشیم . حتی اگر همه صحبتهای فرزند ایشان هم دقیق نباشد، بایستی به حرمت پدر شان با صبوری گوش فرا دهیم. در ضمن اگر بحث درستی و نادرستی تمام شود به نفع همه خواهدبود. با امید بهروزی ملت ایران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
38
226
خلاصه حرف های دکتر موحدی را به نظرم میتوان در این جمله خلاصه کرد:
در داستان نابغه تراشی از دکتر حسابی دو دسته مقصرند؛ دسته اول پسر خود دکتر و افرادی که در توصیف شخصیت دکتر اغراق میکنند و دسته دوم ماییم که به واسطه عقب ماندگی فرهنگی زمینه پذیرش حرفهای دسته اول را داریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
31
155
مرسی از شفاف سازیتون
کاشکی می شد تمام مسائل رو به نقد کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
41
234
برادر يا خواهر عزيز/رسانه محترم
اقدامات اخير شما که به زعم خويش تلاشي در به تصوير کشيدن چهره اي واقعي از مرحود دکتر حسابي است قطعاً منجر به تنوير اذهان عمومي نخواهد شد و تنها چند صباحي براي ما ايراني ها که قرن هاست بين اين سو و آن سوي پشت بام در نوسانيم اسباب سرگرمي و عقده گشايي را فراهم مي کند. در روزگاري که تلفظ پر غلط چند کلمه فرانسه، لاتين یا عربي را روشنفکري نام مي نهادند امثال دکتر حسابي، دکتر قريب و برخي ديگر چند قدمي در جهت اصلاح امور برداشتند و خود آفتاب خود بودند. قدرداني از عالم، قدرداني از علم است. دکتر حسابي در دوره ای که اکثريت غالب افراد جامعه زير صفر بودند آدم متوسطي بود.
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
37
222
با سلام
من در ارتباط با شغل خودم که تولید کننده هستم می گویم که چند هفته پیش یک شرکت تبلیغاتی به من زنگ زد و گفت اگر می خواهید شما را جزء 10 تولید کننده نمونه کشوری کنیم فر م هایی را می فرستیم پر کنید . این فرمها ارسال شد، دیدم در آن نوشته شده برای معرفی به عنوان تولید کننده نمونه 5 میلیون باید به حساب بریزید. می توانید لوح تقدیر هم از وزیر بگیرید. بنابراین آن بخش از حرف دکتر در زمینه داده پول و معرفی به عنوان دانشمند می تواند قابل قبول باشد؛ چون در کشور خودم آنرا دیده ام.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
112
103
جالب بود آقای دکتر موحد ، اما شما هم کمی زیاده روی می کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
13
149
البته که کسی ادعا نمی کند دکتر حسابی فقید یک نابغه فیزیک باشد. بلکه تمام صحبتها بر این است که ایشان در طول حیات علمی و سیاسی شان بانی و موسس نهادهای مهمی بوده اند.
همچنانکه هنوز نام خیلی از افراد خیر و ثروتمند و عالم یا کم سواد بر دهان عموم جاری است که بانی ساخت دانشگاهها و بیمارستانها و ... بوده اند.
هر کسی که در حل مساله علوم بهترین باشد لزوما نامش بزرگ نمی شود بلکه باید به پیشرفت آن علم به نحوی کمک کرده باشد.
محمد
United States of America
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
191
90
این محیط عقب مانده بدبخت ارتجاعی ماست. محصول عقب ماندگی ماست. /پیام شما القاء مطلب فوق است. واین عمل قبیحیست .شما به زبان بی زبانی و با زیرکی به ایران و ایرانی اهانت کرده اید/درود بر حسابی و هر انسان با حسابی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
48
41
خو تونم حالا !!!!
نه دیگه تا این حد خب!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
41
76
واقعا راست میگه
یک عضو هیات علمی پردیس علوم دانشگاه تهران
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
94
191
به عنوان یک عضو هیات علمی پردیس علوم باید بگویم متاسفانه فقر فرهنگی و نیاز کشور ما به قهرمان موجب پذیرش اعمال و گفتاری است که متاسفانه توسط فرزند آن مرحوم ایجاد شده است. اینجانب در دو سال گذشته دو جلسه با آقای ایرج حسابی داشته ام. متاسفانه گفتار سخیف و عوامانه ایشان بشدت با رویه پدر بزرگوار ایشان متفاوت است. البته من اعتقادی به واگویه کردن هر چه که بر دکتر جسابی گذشته است، در کوچه و حیابان ندارم. زیرا گر جکم شوند که مست گیرند در شهر هر آن چه هست، گیرند. پرونده هر دانشمند و عالمی را که بررسی کنید، در آن مسائل شخصی و نکاتی را خواهید یافت که جار زدن آن در کوی و برزن از جنس اعمالی است که ایرج جسابی می کند و با ابروی پدرش کاسبی می کند. ولی نوشتن چنین مقالاتی نیز از رویه خداپسندانه به دور بوده و با توجه به صفت ستارالعیوبی باریتعالی مورد رضای ایشان نیست.
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
8
81
درست تر آنست که بجای " اهمیت نامه راسل در ایران، " از عبارت " اهمیت دادن به نامه راسل در ایران،" استفاده می شد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
226
222
الان این چه معنایی جز خراب کردن دکتر حسابی می تونه داشته باشه؟
الان دیگه راضی هستین که شخصیت قهرمان گونه ما رو که بهش افتخار می کردیمو (درست یا اشتباه) خراب کردین؟!!
واقعا نتاسفم براتون آقای دکتر موحد
از شما هم انتظار نداشتم عصر ایران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
61
32
چقدر متحول شدم!
ناشناس
Sweden
۲۰:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
74
116
از سایتتون خوشم اومد، چون اهل ریسرچ و ارائه رفرنس هستید. اینجوری آدم میتونه به اخبار درج شده اعتماد کنه.. به امید روزی که مردم ایران بجای احساس و جو، دنبال حقیقت باشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
37
51
ایول
حسین
Malaysia
۲۱:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
184
154
از شما دیگه توقع نداشتم عصر ایران
در کنار این همه دزدی فرهنگی و علمی از ایران توسط کشورها و اشخاص مختلف , حالا از داخل باید خودمون , به خودمون ضربه بزنیم و هیزم به آتیش زیر ایران بزنیم ؟؟!!!!
نام پروفسور حسابی همیشه برای ایران اعتبار و گوهری با ارزش بوده و هست و خواهد بود...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
71
74
وقتی دکتر حسابی فوت کرد کسی او را نمی شناخت رادیو های خارجی آن زمان مثل بی بی سی شروع به تبلیغ کردن بعدها ایرانی ها او را شناختن و ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
105
181
این شد یه اظهار نظر بی طرفانه و روشن کننده
درود بر حضرت استاد موحد
ardashir
United Arab Emirates
۲۲:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
50
132
من با نظر شما موافقم زیرا ذر طول تاریخ گذشته و حال از این موارد زیاد داریم
reza
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
26
83
قابل تامل است...
آرام
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
85
133
ممنون که به این موضوع پرداختید.متاسفانه سیما و عادت مردم به اسطوره سازی باعث شد فرزند ایشان استفاده نامناسبی از چهره پدر برای مطرح شدن خودش بکند و چون صد را هزار نشان دادی همان صد هم مخدوش می شود.
الف
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
80
178
آن همه تطهیر و این همه تخریب از دکتر حسابی تآمل برانگیز است. واقعا چرا؟
این روند ممکن است برای دیگران هم به وجود آید. آنوقت سنگ روب سنگ بند نمی آید و ...............