۲۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۹
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۷۰۷۶۰
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۳ - ۱۴-۰۲-۱۳۹۲
کد ۲۷۰۷۶۰
انتشار: ۱۰:۳۳ - ۱۴-۰۲-۱۳۹۲

آنچه باید درباره پاركومترها بدانید

آش آنقدر شور شد كه رئیس راهنمایی و رانندگی تهران از توقیف 70 شركت غیرمجاز پاركبان در پایتخت خبر داد، همین مشكلات باعث شد تا از ابتدای سال 90 یك بار دیگر پای پاركومترها به خیابان‌های شهر باز شود.
نسخه پاركبان‌ها تا پایان امسال پیچیده می‌شود، پاركومترها كه از دو سال پیش پایشان به خیابان‌های شهرها باز شده حالا قرار است برای همیشه جای پاركبان‌ها را بگیرند.

دستگاه‌های پاركومتر حالا نه فقط در همه كلانشهرها و مراكز استان‌ها، بلكه در خیابان‌های شهرهای كوچك‌تری مانند قم، كرمان، یزد، سمنان، همدان، گرگان و بندرانزلی هم نصب شده است‌. هم‌اكنون دستگاه‌های پاركومتر در 122 محور شهر نصب شده، با نصب پاركومترها 15 هزار فضای پارك حاشیه‌ای در تهران ساماندهی شده است، به این ترتیب پاركومترها جای یك سوم پاركبان‌های شهر را گرفته‌ است.

مسئولان معاونت حمل و نقل و ترافیك شهرداری تهران تصمیم دارند تا پایان امسال بتدریج در تمام محورهای پایتخت پاركومترها را جایگزین پاركبان‌ها كنند.

معاون اجرایی سازمان حمل و نقل و ترافیك شهرداری تهران در گفت‌وگو با جام‌جم تاكید می‌كند: در صورتی كه به دلیل محدودیت‌های موجود با مشكلی در ساخت این دستگاه‌ها در داخل كشور مواجه نشویم، تلاش می‌كنیم تا پایان امسال تمام محورهای شهر را به دستگاه‌های پاركومتر تجهیز كنیم. علی چناری با تاكید براین‌كه فقط فعالیت شركت‌های پاركبان دارای مجوز از شهرداری قانونی است، از شهروندان می‌خواهد تخلفات پاركبان‌ها را به سامانه 137 شهرداری گزارش دهند.

براساس مصوبه شورای شهر در تهران، نرخ پارك حاشیه‌ای خارج از محدوده طرح ترافیك ساعت اول 300 تومان و ساعت دوم 400 تومان است.

همچنین نرخ پارك حاشیه‌ای در داخل محدوده طرح ترافیك ساعت اول 600 تومان، ساعت دوم به بعد 800 تومان و از چهار ساعت بیشتر 1600 تومان است.

برای حل مشكل آن دسته از شهروندانی كه فقط نیم ساعت (30 دقیقه) بخواهند در محل پارك حاشیه‌ای توقف داشته باشند نیز دو پیشنهاد به معاونت حمل و نقل و ترافیك تهران ارسال شده كه در صورت تصویب اجرا خواهد شد.

پاركبان‌ها؛ تجربه نه‌چندان موفق

ورود دستگاه‌های پاركومتر به خیابان‌های شهرمان قدمتی سی و هشت ساله دارد، هرچند در طول این سال‌ها در چند نوبت دستگاه‌های پاركومتر پیشرفته‌تر شد، با این حال در هیچ دوره‌ای شهروندان آنچنان كه باید حضور آنها را به رسمیت نشناختند؛ رانندگان بی‌اعتنا به دستگاه‌های نصب‌شده كنار خیابان، ماشین شان را پارك می‌كردند و برای آنها تره هم خرد نمی‌كردند.

در این سال‌ها مشكلاتی كه شهروندان از بابت تامین پول خرد با دستگاه‌های پاركومتر (در اصطلاح پاركومترهای قلكی) داشتند از یك سو و بالا رفتن هزینه پارك حاشیه‌ای كه دیگر چند سكه ناقابل هزینه منطقی برای استفاده از پارك حاشیه‌ای نبود، موجب شد تا از حدود پنج سال پیش شهرداری عطای استفاده از تكنولوژی را به لقایش ببخشد و در خیابان‌های تهران به جای پاركومتر، از پاركبان استفاده كند. پاركبان‌ها اما برخلاف پاركومتر‌ها دستگاه نبودند، آدم بودند و بتدریج حاشیه همه خیابان‌های شهر به دست آنها سپرده شد تا پارك ماشین‌ها را در این نقاط سروسامانی بدهند و در ازای آن از صاحبان خودروها پولی بگیرند، اما لازم به گفتن نیست، همین كه ماجرای پول به میان آمد كم‌كم بازار سوءاستفاده‌ها هم داغ شد تا جایی كه هر كس با پوشیدن یك كاور و یك دسته قبض با فروش خیابان برای خود كسب و كاری به راه انداخته بود.

آش آنقدر شور شد كه رئیس راهنمایی و رانندگی تهران از توقیف 70 شركت غیرمجاز پاركبان در پایتخت خبر داد، همین مشكلات باعث شد تا از ابتدای سال 90 یك بار دیگر پای پاركومترها به خیابان‌های شهر باز شود.

ماجرای قبض جریمه پاركومترهای شارژ شده


با جدی‌تر شدن فعالیت پاركومترها در سطح شهر، گهگاه گلایه‌هایی از شهروندان مطرح می‌شود مبنی بر این‌كه با وجود شارژ كردن دستگاه پاركومتر، باز هم از سوی پلیس جریمه می‌شوند، این موضوع این پرسش را برای شهروندان مطرح كرده كه اگر دستگاه پاركومتری به دلیل خرابی كار نكند، چه كسی پاسخگوی شهروندانی كه حقشان ضایع شده است، خواهد بود؟

مدیر پروژه پاركومترهای شهر تهران در گفت‌وگو با جام‌جم، خرابی یا هرگونه نقص فنی دستگاه‌های پاركومتر را نادر می‌داند و تاكید می‌كند: دستگاه‌های پاركومتر روزی سه بار (از سوی یك تیم 25 نفره با سركشی در سطح شهر) كنترل می‌شود تا هرگونه نقص فنی یا خرابی احتمالی آنها بموقع شناسایی و رفع شود.

به گفته فرشید باباخانی، ماموران راهنمایی و رانندگی موظف هستند روی قبض‌های جریمه پارك حاشیه‌ای، شماره پاركومتر، ساعت و شماره فضای پارك خودرو را بنویسند، این كار یك دلیل مهم دارد.

هرچند مدیر پروژه پاركومترهای شهر تهران معتقد است اگر شهروندان دستگاه پاركومتر را بدرستی و براساس مدت دقیق توقف خودرویشان شارژ كنند به هیچ وجه جریمه نخواهند شد، اما تاكید می‌كند برای جلوگیری از ضایع شدن حقوق شهروندان در این زمینه هم چاره‌ای وجود دارد.

شهروندانی كه مدعی هستند با وجود شارژ كردن جای پارك خودرو باز هم از سوی پلیس جریمه شده‌اند، می‌توانند با در دست داشتن كارت شارژ و قبض جریمه به شركت كنترل ترافیك شهرداری تهران مراجعه كنند، آنجا با اطلاعات دقیقی كه از ساعت توقف خودرو در سیستم ثبت شده است، براحتی می‌توان به صحت ادعای شهروندان پی برد و در صورت تائید قبض جریمه با هماهنگی پلیس راهور حذف می‌شود.

رئیس پلیس راهور پایتخت نیز با تاكید بر این‌كه فعال شدن پاركومترها تا حد قابل توجهی، نابسامانی پارك‌های حاشیه‌ای و پارك‌های دوبله در سطح شهر را كاهش داده است به جام‌جم می‌گوید: ماموران راهنمایی و رانندگی توجیه شده اند كه برای برخورد با تخلفات پارك حاشیه‌ای در سطح شهر فقط به چراغ قرمز دستگاه‌های پاركومتر نگاه كنند و با توجه به قرمز یا سبز بودن آنها خودروها را جریمه كنند، بنابراین اگر شهروندان دستگاه پاركومتر را براساس زمان دقیق توقف خودرویشان شارژ كنند، قطعا از جریمه پلیس خبری نخواهد بود.

سردار حسین رحیمی البته به این نكته هم اشاره می‌كند كه متاسفانه برخی شهروندان هنوز نحوه استفاده صحیح از دستگاه پاركومتر را نمی‌دانند و این موجب می‌شود به گمان این‌كه عملیات شارژ دستگاه پاركومتر را بدرستی انجام داده‌اند خودروی خود را در محل پارك كنند و پس از بازگشت با قبض جریمه مواجه شوند.

مواظب سوءاستفاده‌ها باشید


نصب دستگاه‌های پاركومتر در سطح شهر به مذاق برخی‌ها خوش نیامده، این‌ها همان افراد یا گروهی هستند كه شبانه با هر وسیله‌ای كه دم دستشان باشد به جان پاركومترها می‌افتند تا آنها را تخریب كرده و از كار بیندازند.

هدف اصلی آنها از این كار این است كه با وانمود كردن خرابی دستگاه به ازای توقف خودرو در محل پارك حاشیه خیابان از شهروندان پول دریافت كنند.

مدیر طرح پاركومترهای شهر تهران در این زمینه تاكید می‌كند: در صورت خرابی احتمالی دستگاه پاركومتر، استفاده از محل پارك حاشیه‌ای برای شهروندان رایگان است و كسی حق ندارد به بهانه خرابی دستگاه به ازای پارك خودروها در آن محل از شهروندان پول بگیرد، ضمن این‌كه پلیس نیز در صورت خرابی دستگاه، رانندگان را جریمه نخواهد كرد.

هشدار این مقام مسئول درحالی است كه بتازگی گزارش‌هایی شنیده می‌شود مبنی بر این‌كه افرادی با ایستادن در محل‌های پارك حاشیه‌ای كارت‌های اعتباری كه می‌توان از آنها برای شارژ پاركومترها استفاده كرد به شهروندان می‌فروشند، كارت‌هایی كه در برخی موارد دیده شده داخل آنها خالی و بدون مبلغ شارژ بوده است.

در مواردی حتی دیده شده این افراد همچنین با سوءاستفاده از نیاز لحظه‌ای شهروندان، كارت شارژ دستگاه پاركومتر را با قیمتی بالاتر از مبلغی كه داخل آن شارژ شده است، فروخته‌اند.

مدیر طرح پاركومترهای شهر تهران برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی از شهروندان از آنها می‌خواهد كارت‌های اعتباری شارژ دستگاه پاركومتر را فقط از مراكز مجاز تهیه كنند.

باباخانی با تاكید براین‌كه كارت شارژ دستگاه‌های پاركومتر همان كارت‌های اعتباری است كه از آنها برای سوار شدن به اتوبوس و مترو استفاده می‌شود، تصریح می‌كند: ‌اكنون فقط یك شركت پیمانكاری مسئولیت فروش كارت‌های شارژ پاركومترها در سطح شهر را بر عهده دارد، به این ترتیب كه این افراد در قالب یك گروه 40 نفره در مسیر خیابان‌های مجهز به دستگاه‌های پاركومتر در سطح شهر مستقر شده‌اند و با پوشیدن لباس فرم ویژه‌ای كه مشخصات هر كدام از آنها روی این لباس‌ها نوشته شده كارت‌های شارژ را به شهروندان می‌فروشند.

علاوه بر این، كارت‌های شارژ دستگاه پاركومتر را می‌توان از باجه‌های فروش كارت بلیت اتوبوس و ایستگاه‌های مترو نیز تهیه كرد كه این كارت‌ها به صورت مشترك برای بلیت وسایل نقلیه عمومی و پارك استفاده می‌شود. این كارت‌ها به قیمت مصوب 2000، 5000 و 10 هزار تومانی عرضه می‌شود.

مدیر طرح پاركومترهای شهر تهران از شهروندان می‌خواهد درصورت مشاهده تخلفاتی مانند فروش غیرقانونی كارت شارژ از سوی افراد سودجو یا مطالبه پول در صورت خراب بودن دستگاه پاركومتر، موضوع را به سامانه 137 شهرداری گزارش دهند.

پاركومتر قلق دارد

كار با دستگاه پاركومتر هم برای خودش قلق دارد، بسته به زمانی كه می‌خواهید توقف داشته باشید با یك بار فشار دادن دكمه، یك ساعت و اگر بار دیگر به صورت متوالی فشار دهید دو ساعت و برای ساعات بیشتر به تعداد ساعتی كه می‌خواهید توقف كنید، دكمه مورد نظر را باید به صورت متوالی فشار دهید.

سپس كارت خود را جلوی كارتخوان بگیرید تا عملیات شارژ انجام شود و مبلغ كسر شده برای جای پارك و همچنین موجودی كارت روی نمایشگر نشان داده خواهد شد و پس از آن هم چراغ نشانگر سبز جایگاه شما چشمك می‌زند.

با نصب این دستگاه‌ها كار پلیس برای برخورد با تخلفات پارك حاشیه‌ای بسیار ساده شده است؛ چراكه پلیس فقط به چراغ قرمز دستگاه‌ها مراجعه كرده و با توجه به قرمز یا سبز بودن آنها خودروها را جریمه می‌كند، پس یادتان باشد اگر خودرویتان را پارك كنید، اما به هر دلیل دستگاه پاركومتر را شارژ نكنید، پلیس شما را 20 هزار تومان جریمه خواهد كرد.

منبع: جام جم آنلاین
ارسال به دوستان