۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد ۲۷۳۳۷۵

داروهای مسکن گاهی خطرناک می شوند!

هیچ وقت داروی آسپیرین را به كودك ندهید. مصرف آسپیرین در كودكان باعث یك عارضه نادر اما بسیار خطرناك موسوم به «سندرم ری» می‌شود كه می‌تواند باعث مرگ كودك شود.
سلامت نیوز: گروهی از شدیدترین عوارض دارویی ناشی از تداخل اثر برخی داروها با برخی مسكن‌هاست.
 
این قرص‌ها قرار است دوست شما باشند، همدم‌هایی كه درد شما را آرام كنند و نگذارند اذیت شوید، اما گاهی خود آنها باعث می‌شوند كه مشكلاتی بسیار خطرناك پیش بیایند، شما باید حتما این نكته‌ها را در مورد مسكن‌ها بدانید.

این مسكن‌ها را باید با غذا بخورید یا با شیر

سابقه زخم ‌معده یا دوازدهه و خونریزی گوارشی


خانواده داروهای موسوم به داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (موسوم به NSAIDs) كه شامل آسپیرین،‌ ایبوپروفن، ناپروكسن و نیز داروهای سلكسیب (سلبوكس) هستند می‌توانند باعث صدمه دیدن سلول‌های محافظ جدار معده و دوازدهه شوند و در نتیجه امكان بروز زخم‌های گوارشی و خونریزی‌های گوارشی را بیشتر كنند. تحقیقات نشان داده كه مصرف اینگونه داروها دومین علت بروز زخم‌‌های گوارشی است.

اگر مشكل گوارشی، ترشح افزایش اسید معده، ریفلاكس یا ترش كردن و سابقه زخم یا خونریزی گوارشی دارید؛ بهتر است از این گروه از داروها استفاده نكنید یا اگر مجبور به استفاده از آنها هستید آنها را حتما همراه با غذا یا شیر بخورید.

به فكر جگرتان باشید

مشكلات كبدی

مسكن‌های حاوی استامینوفن (قرص‌های سرماخوردگی، استامینوفن كودئین و ساده، تانینفول و...) می‌تواند باعث آسیب جدی كبدی شود. حتی دوزهای كم‌ این مسكن‌ هم می‌تواند باعث آسیب كبدی شود، برای همین حتما زیر نظر پزشك اینگونه داروها را مصرف كنید. اگر سابقه مشكل كبدی دارید حتما به پزشك‌تان این مسئله را اطلاع دهید تا از این نوع مسكن‌ها برای شما استفاده نكند، در ضمن هرگز سرخود از اینگونه داروها استفاده نكنید.

اگر نمی‌خواهید كارتان به دیالیز بكشد

مشكلات كلیوی

دفع استامینوفن از راه كبد است، اما دفع مسكن‌هایی مثل ایبوپروفن، ناپروكسن و بسیاری از مسكن‌های دیگر از راه ادرار و توسط كلیه‌هاست. در موارد معدودی این مسكن‌ها می‌توانند باعث آسیب ناگهانی یا تدریجی به كلیه‌‌ها و كاهش عملكرد آنها شوند.  اگر بیماری‌های دیابت، افزایش فشارخون یا مشكلات كلیوی (و حتی سابقه سنگ كلیه) دارید حتما باید برای مصرف اینگونه مسكن‌ها با پزشك مشورت كنید و بهتر است اصلا از این گروه داروها استفاده نكنید و اگر هم مصرف كرده‌اید تست‌های مشخص‌كننده عملكرد كلیه بدهید.

برای آنكه قلب‌تان نمیرد

سابقه بیماری افزایش فشارخون، مشكلات قلبی یا بالا بودن كلسترول خون


داروهای موسوم به NSAIDs ممكن است روی عملكرد داروهای كاهش‌دهنده فشارخون تاثیر بگذارند. حتی در مواردی دیده شده كه این داروها باعث افزایش فشارخون افراد به صورت مستقیم می‌شوند. در موارد معدودی هم گزارش‌هایی از بروز سكته یا نارسایی قلبی پس از استفاده زیاد از آنها ارائه شده است. باید بدانید كه به هر حال این گروه از مسكن‌ها می‌توانند روی سلامت قلبی شما تاثیر منفی بگذارند و برای همین باید استفاده از آنها را به حداقل برسانید.

اگر می‌خواهید به شما حمله نشود

اگر مبتلا به بیماری آسم هستید

مطالعات گسترده نشان داده كه حدود 10 تا 20 درصد از افراد آسمی با مصرف داروی آسپیرین یا سایر داروهای خانواده NSAIDs دچار حمله آسم می‌شوند. اگر مبتلا به آسم یا هر بیماری تنفسی هستید حتما با یك پزشك در مورد داروهای مسكنی كه می‌توانید مصرف كنید صحبت كنید. به طور معمول دیده شده كه مصرف استامینوفن یا داروهای كودئین‌دار، در این گروه از افراد مشكلی را رقم نمی‌زنند اما در این موارد هم بهتر است اول با یك متخصص در این مورد مشورت كنید.

اگر كودك‌تان را دوست دارید

اگر می‌خواهید به كودك‌تان مسكن بدهید

هیچ وقت داروی آسپیرین را به كودك ندهید. مصرف آسپیرین در كودكان باعث یك عارضه نادر اما بسیار خطرناك موسوم به «سندرم ری» می‌شود كه می‌تواند باعث مرگ كودك شود. مصرف خانواده NSAIDs ها در كودكان بی‌خطر و امن است اما باز هم قبل از دادن آنها به كودكان روی جعبه و بروشور آنها را مطالعه كنید و اگر می‌توانید با پزشك‌تان در مورد انتخاب بهترین مسكن برای كودك‌تان مشورت كنید.
 
اگر می‌خواهید سردردتان را تشدید كنید

اگر سردرد میگرنی مزمن دارید

میگرن بیماری آزاردهنده‌ای است. سردردهای میگرنی به شدت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و طبیعی است كه افرادی كه سابقه میگرن دارند در زمان حملات سردرد یا حتی وقتی احساس می‌كنند دچار سردرد خواهند شد مسكن مصرف كنند اما باید این را بدانید كه اگر این نوع سردرد را دارید و بیشتر از 3 بار در هفته برای آن مسكن مصرف می‌كنید ممكن است دچار حملات سردردی موسوم به حمله‌های ناشی از مصرف زیاد دارو شوید. در این حالت با مصرف مسكن‌های زیاد سردرد آرام می‌شود اما بلافاصله پس از پایان تاثیر مسكن‌ها با شدتی بیشتر برمی‌گردد. برای رهایی از میگرن باید از داروهای تخصصی و توصیه‌‌های مربوط به سبك زندگی و پیشگیری‌هایی كه توسط متخصصان ارائه می‌شود سود ببرید.

اگر می‌خواهید معتاد نشوید

اگر دردتان شدید است و برطرف نمی‌شود

برای دردهای بسیار شدید و مزمن گاه داروهایی موسوم به اوپیویید (مخدر) تجویز می‌‌شوند كه از خانواده داروهای نشات گرفته از مخدرهای طبیعی یا شیمیایی هستند. اینگونه مسكن‌ها بسیار قوی هستند و در ضمن احتمال بروز خونریزی با آنها بسیار كمتر از داروهای NSAIDs است، اما باید به این نكته توجه داشته باشید كه این داروها باعث وابستگی ذهنی و اعتیاد می‌شوند و این می‌تواند تاثیرات منفی زیادی روی بدن داشته باشد. در ضمن اینگونه داروها عموما خواب‌‌‌آور و بی‌حس‌كننده هستند و باعث كاهش سطح هوشیاری و حس بینایی و توان انجام فعالیت‌های جسمی و ذهنی می‌شوند و حس قضاوت را هم مختل می‌كنند و حتی  ممكن است باعث بروز توهمات شنوایی یا بینایی هم شوند.

شدیدترین عوارض دارویی مسكن‌ها ناشی از تداخلات

مصرف همزمان داروهای دیگر

شاید در مورد تداخلات دارویی چیزهایی شنیده باشید اگر در این مورد اطلاعی ندارید باید به شما بگوییم كه گروهی از شدیدترین عوارض دارویی ناشی از تداخل اثر برخی داروها با برخی مسكن‌هاست. در واقع در این زمان‌ها بعضی داروها تأثیر برخی دیگر را تشدید یا تضعیف می‌كنند یا این داروها همراه هم باعث بروز عوارض ناخواسته و ناگوار می‌شوند.

یك مثال خیلی ساده این است كه قرص وارفارین برای كاهش زمان لخته شدن خون (اصطلاحا رقیق‌كنندگی خون) مصرف می‌شود، اما این دارو اگر همزمان با داروی استامینوفن مصرف شود ممكن است باعث خونریزی وسیع داخلی شود. در ضمن خطر آسیب‌های كلیوی شدید در صورت مصرف همزمان داروهای NSAIDs با داروهای مدر به شدت افزایش می‌یابد.  شما حتما باید پزشك‌تان را در جریان داروهایی كه مصرف می‌‌كنید بگذارید و اگر هم خواستید مسكنی مصرف كنید و در حال مصرف داروی دیگری هستید حتما با پزشك مشورت كنید.
ارسال به دوستان
واکنش جالب رضا رشیدپور به راهپیمایی موتوری علیه رفع فیلترینگ واتس‌اپ و گوگل وزیر خارجه ایتالیا: پرونده خبرنگار ایتالیایی بازداشت شده در ایران «پیچیده» است/ دلیل رسمی بازداشت «سیسیلیا سالا» هنوز مشخص نیست ورود عجیب یک خودرو به جواهرفروشی برای سرقت (فیلم) سرمربی استقلال به همراه خانواده‌اش در چالوس (+عکس) سنجاقک پا سفید در ژیتومیر اوکراین (فیلم) واکنش جالب رنگ‌ جادویی ترموکرومیک روی خودرو (فیلم) قدرت عجیب این مرد جوان(فیلم) جدال لفظی رونالدو و لیگ ۱ فرانسه؛ از ادعای برتری تا طعنه با تصویر مسی عکس جالب: تکامل شخصیت GTA از پی اس1 تا پی اس5 روشن کردن جالب خودرو مسابقه‌ای ناپیر ال48(فیلم) لحظه سرنگونی هلی کوپتر ارتش پاکستان با شلیک دوش پرتاب طالبان (فیلم) پرنده کمیاب در کاخ پکن (فیلم) گربه‌هایی که عاشق گرما هستند! (فیلم) بازگشایی تاریخی ورزشگاه آزادی؛ مسابقه خیریه ستارگان ۹۸ و پیشکسوتان سرخابی گردان مقاومت جنین: سلاحمان را تحویل نخواهیم داد