۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۸
فیلم بیشتر »»
کد ۲۷۵۰۶۳

روش‌های نگهداری نمک یددار

بزرگی غده تیروئید، اختلال در رشد مغزی و جسمی، کم‌شنوایی، لالی، لوچی چشم، کاهش بهره هوشی کودکان، کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی از عوارض کمبود ید است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: نمک نامی است عام که به «کلروسدیم» نسبت داده می‌شود و به ‌صورت بلورهای سفید مکعبی‌ شکل با دانه‌های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد.

لیلا شورورزی در گفت و گو با ایسنا، افزود: نمک طعام محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که از کلروسدیم تشکیل شده است.

وی ادامه داد: از آغاز تاریخ زندگی بشر کاربرد کلروسدیم به‌عنوان یک نوع چاشنی که به رژیم غذایی افزوده می‌شود، کاملا روشن است و خواص ضد میکروبی نمک و خاصیت نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فساد آنها روشی متداول در زندگی بشر بوده است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: امروزه با توجه به شیوع بالای بیماری قلبی و عروقی و پرفشاری خون، مصرف زیاد نمک به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل خطر در بروز این بیماری شناخته شده است.

شورورزی خاطرنشان کرد: از هر 800 مورد مرگ و میر در کشور 300 مورد آن ناشی از بیماری قلبی و عروقی است و سرانه مصرف نمک بنا به توصیه سازمان‌های بین‌المللی باید به حداکثر 5 گرم در روز کاهش پیدا کند و این در حالی است که این میزان در کشور ما دو تا سه برابر حداکثر میزان مجاز برآورد شده است.

وی عنوان کرد: نمک در طبیعت به دو صورت جامد(معدن نمک) و محلول در آب دریا وجود دارد.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: باید از نمک یددار استفاده کنیم زیرا یک عنصر طبیعی مورد نیاز برای بدن است که باید از طریق برنامه غذایی روزانه تامین شود.

شورورزی خاطرنشان کرد: بزرگی غده تیروئید، اختلال در رشد مغزی و جسمی، کم‌شنوایی، لالی، لوچی چشم، کاهش بهره هوشی کودکان، کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی از عوارض کمبود ید است.

وی یادآور شد: قرار ندادن نمک یددار در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت، نگهداری نمک در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی، ظرف شیشه‌ای رنگی و دربسته از روش‌های نگداری نمک یددار است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: ذخیره کردن نمک به‌مدت طولانی سبب کاهش میزان ید آن می‌شود و حداکثر تا 6 ماه پس از خرید مصرف شود.

شورورزی گفت: با مصرف نمک یددار میزان ید مورد نیاز بدن به راحتی تامین می‌شود و کسانی که پزشک مصرف نمک را برای آنها ممنوع کرده است، نباید از نمک یددار تصفیه‌(تبلور مجدد) هم استفاده کنند.

وی اظهار کرد: بعضی از افراد به‌صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به پرفشاری خون در اثر مصرف نمک هستند و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن کلیه یا دیابت، کسانی که یکی یا هر دو والدین آنها مبتلا به پرفشاری خون هستند و افراد بالای50 سال با مصرف نمک نیز شانس بیشتری برای ابتلا به پرفشاری خون دارند.

این مقام مسوول دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: وجود ناخالصی‌ها در نمک مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده و مواد محلول سختی مانند کلسیم و منیزیم، فلزات سنگین مثل سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم، علاوه بر ایجاد عوارض نامطلوب، سبب کاهش شوری نمک شده و در نتیجه افزایش مصرف نمک را به‌دنبال دارد.

شورورزی ادامه داد: این ناخالصی‌ها می‌توانند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارشی، کبد، کلیه و ریه‌ها ایجاد کنند و حتی منجر به بروز مسمومیت شوند و اختلال در جذب ریزمغذی‌هایی مانند آهن و روی از مضرات دیگر ناخالصی‌های نمک‌های خوراکی است.

وی ادامه داد: رعایت نکات بالا در سلامت تغذیه‌ای مردم اثرات جدی و همیشگی داشته و با در نظر گرفتن شیوه‌های صحیح زندگی می‌توان موجب شادابی، سلامت و بهبود تغذیه جامعه شود.

ارسال به دوستان
آمار تکان دهنده وزارت کار از رشد فقر مطلق مستاجران/ اعلام نرخ خانوارهای مستاجر درگیر فقر مطلق راهپیمایی موتوری حامیان فیلتر در مخالفت با رفع فیلتر واتس‌اپ (فیلم) استاندار دمشق : سوریه هیچ مشکلی با اسرائیل ندارد همه آنچه باید درباره خطرات پنهان چربی شکمی بدانید (فیلم) استانداری تهران : شاخص آلودگی هوا کاهش یافته ؛ فردا (شنبه) مدارس و ادارات تهران تعطیل نخواهد بود نجات های میلی متری! (فیلم) هل دادن یخ بزرگ در وسط شهر (فیلم) کاهش شدید بارش ها در سال جاری ؛ ۳۰ استان ایران تشنه است پیش‌بینی هواشناسی از ۱۰ روز بارش برف در ایران عراقچی در پکن : بحث هسته‌ای ما در سال جدید با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم بازداشت شیعیان در نیجریه توسط پلیس عراقچی: پرونده هسته‌ای نیازمند مشورت‌های بیشتر است (فیلم) علم الهدی : اگر مردم فتنه شناسی را فراموش کنند ، دشمن نظام اسلامی را براندازی می‌ کند تصاویری از حملات هوایی اسرائیل به یمن (فیلم) در باب حقوق بومی ها