۱۲ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۸۶۸۵۲
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۷ - ۳۱-۰۴-۱۳۹۲
کد ۲۸۶۸۵۲
انتشار: ۱۶:۵۷ - ۳۱-۰۴-۱۳۹۲

آیت الله استادی: همه مراجع اخذ دیرکرد توسط بانک‌ها را حرام می‌دانند

دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با تاکید بر این که بانک ها باید معاملات خود را بر طبق احکام شرعی انجام دهند گفت: متاسفانه امروز بانک های ما مبالغی به عنوان دیر کرد می‌گیرند که همه مراجع تقلید آن را ربا و حرام می‌دانند.اگر طلبکاری، به بدهکارش بگوید طلب من را زودتر از موعد مقرر پرداخت کردی، فلان مبلغ از طلبم را می بخشم اشکالی ندارد اما عکس آن،‌ اشکال داشته و طبق احکام شرعی ربا و حرام است.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با تاکید بر این که بانک ها باید معاملات خود را بر طبق احکام شرعی انجام دهند گفت: متاسفانه امروز بانک های ما مبالغی به عنوان دیر کرد می‌گیرند که همه مراجع تقلید آن را ربا و حرام می‌دانند.

به گزارش مهر، آیت‌الله رضا استادی، بعد از ظهر دوشنبه در ادامه سلسله سخنرانی های خود در ماه رمضان در جمع نمازگزاران مسجد اعظم قم، اظهار داشت: گاهی طلبکاری به خاطر دیر شدن موعد پرداخت بدهی از سوی بدهکار،‌ مبلغ بیشتری از طلب خود را می خواهد که این کار حرام است.

وی افزود: اگر طلبکاری، به بدهکارش بگوید طلب من را زودتر از موعد مقرر پرداخت کردی، فلان مبلغ از طلبم را می بخشم اشکالی ندارد اما عکس آن،‌ اشکال داشته و طبق احکام شرعی ربا و حرام است.

امام جمعه قم،‌ گفت: متأسفانه امروز بانک‌های ما دچار این مسئله  هستند و بر اساس آن هر کس موعد پرداخت اقساط وام خود را عقب بیاندازد، باید بیشتر بدهد که خودشان اسمش را دیر کرد گذاشته اند. در این مسئله فرقی هم نمی کند که از اول قید شده باشد یا نشده باشد.

آیت الله استادی بیان داشت: بسیاری از مراجع معظم تقلید به طور قاطع گفته اند که این کارها در حکم ربا و حرام است.

عضو جامعه مدرسین حوزه گفت: فقهای شورای نگهبان گفته اند که نباید به این کار بانکها دیرکرد گفت، بلکه باید گفت هر کسی بدهی خود را سر موعد پرداخت نکند، باید جریمه اش را بپردازد.

وی خاطرنشان کرد: البته گاهی در معاملات دیگری می بینیم که برای مثال فردی از فرد دیگر چک یا به هر صورت طلبی دارد که آن فرد بدهکار نمی تواند سر موعد مقرر بدهی خود را بپردازد و از این رو طلب خود را به مبلغی کمتر به شخص سومی می فروشد و آن شخص خودش به دنبال طلب و بدهکار اصلی می رود که این کار اشکالی ندارد.

آیت الله استادی ادامه داد: اما گاهی در بازار از این کار سوء استفاده شده و شخصی یک چک صوری و ظاهری به کسی که قانونا بدهکار نیست می‌دهد تا فرد سومی که با آنها هماهنگ است، ‌چک را به مبلغ کمتر بخرد، این کارها به دلیل ظاهری و صوری بودن آن، اشکال دارد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود با اشاره به آیات ابتدایی سوره مبارکه "انسان" هدایت انسان، از سوی خدا را به دو بخش تشریعی و تکوینی تقسیم کرد و اظهار داشت: این که خداوند پیامبران،‌ امامان، ‌قرآن و عقل را در اختیار ما قرار داد، همان هدایت تشریعی است تا به این طریق انسان را هدایت کند، حالا انسان می تواند این هدایت را قبول کند یا نکند.

آیت الله استادی گفت: اما هدایت تکوینی این گونه نیست، برای مثال کودکی که تازه متولد شده می داند چگونه از شیر مادر تغذیه کند، تمام اجزای عالم خلقت از جمله ماه و خورشید و ... نیز بر اساس آن هدایت تکوینی کارهای خود را انجام می دهند.

وی با اشاره به آیه دوم از سوره مبارکه "نحل" گفت: اگر خدا می‌خواست، همه انسان ها را به سوی خوبی ها هدایت می کرد تا همه وارد بهشت شوند، اما بنا نیست اجبار باشد و انسان ها باید به اختیار خود به راه راست و راه صحیح بروند.

دبیر شورای عالی حوزه های علمیه گفت: شکر نعمت های فراوان خداوند این است که راه درست را انتخاب کنیم تا از این طریق هم به خودمان سود برسانیم و هم شکر نعمت خداوند را انجام داده باشیم و الا کسی که راه کج را انتخاب می کند در معامله با خدا ضرر می کند.
ارسال به دوستان