۲۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۹
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۹۵۱۴۸
تاریخ انتشار: ۲۱:۵۳ - ۱۹-۰۶-۱۳۹۲
کد ۲۹۵۱۴۸
انتشار: ۲۱:۵۳ - ۱۹-۰۶-۱۳۹۲
نخستین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی رییس جمهور با مردم

روحانی: بودجه باید حتما اصلاح شود/ گزارش‌های ما واقعی است نه تبلیغاتی

وی خاطرنشان کرد: اولین وعده ما این بود که ظرف 100 روز اول به طور دقیق آنچه را که از شرایط کشور تحویل گرفته‌ایم به مردم گزارش دهیم.
دکتر حسن روحاني شامگاه سه شنبه  در اولين گفت‌وگوي زنده تلويزيوني با مردم با تبريک هفته کرامت و ميلاد کريمه اهل بيت و همچنين در پيش بودن ميلاد امام هشتم (ع) گفت: اين دولت، دولت پاسخگو خواهد بود و گزارش‌اش بر مبناي تبليغات نيست، بلکه بر مبناي واقعيت‌ها و تشريح آنها چه تلخ و چه شيرين است.روحانی

به گزارش عصرایران به نقل از سایت رسمی ریاست جمهوری ، دکتر روحاني تأکيد کرد: دولت هفته‌هاي اوليه کار و فعاليت خود را مي‌گذارند و خدا را شاکريم که تلاش شده در هفته‌هايي که گذشته است اقدامات و وظايفي که برعهده دولت بوده است عملي شوند.

حجت الاسلام والمسلمين افزود: وزرا به مجلس معرفي شدند، راي اعتماد گرفتند و دولت تشکيل شد و اکنون سه هفته کاري از عمر دولت مي گذرد و امشب خوشحالم که به يکي از وعده هايي که بر آن تاکيد کردم، عمل کنم و آن گزارش دهي به مردم عزيز و بزرگوار کشور است.

رييس‌جمهور در ادامه با تسليت حادثه تأسف بار تصادف، اتوبوس در آزادراه قم – تهران، اين حادثه را بسيار تأسف‌آور عنوان کرد که عده‌اي نيز در آن کشته و مجروح شدند و با تسليت به خانواده‌هاي عزادار براي جراحت‌ديدگان آرزوي سلامتي و بهبود کرد.

رييس‌جمهور اظهار داشت: دولت در اين حادثه به وظايف خود عمل کرد و دستور داد که از وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازي زمينه حادثه را بررسي کنند تا ديگر شاهد تکرار چنين حوادثي در آينده نباشيم. همچنين وزارت بهداشت و درمان نيز مسئول رسيدگي به وضعيت مجروحين شد.



حجت الاسلام والمسلمين روحاني در ادامه تصريح کرد: هدف از ارائه گزارش دولت به مردم اين است که کشور براي مردم و دولت نيز خادم مردم است.

دکتر روحاني اضافه کرد: خادم بايد در برابر اربابان خود در هر قسمتي گزارش دهد که البته گزارش دهي دولت در بخش‌‌هاي مختلف خواهد بود، دولت سخنگو دارد، بخشي از مطالب از طريق سخنگو و بخشي از اقدامات از سوي وزارتخانه‌ها، دستگاه‌هاي مربوط و مسئولان براي مردم بيان مي‌شود و بخشي از گزارش‌ها را نيز رييس‌جمهور به صورت نوبه‌اي خدمت مردم تقديم خواهد کرد.

رييس جمهور تصريح کرد: آنچه را که مي‌گذرد و آنچه به آن عمل مي‌کنيم، مردم بايد بدانند و انتظار دولت اين است که ملت ايران اظهارنظر کرده و ما را نقد و نصيحت کنند،‌ اين دولت خدمتگزار براي آنهاست، بنابر اين توقع دولت از صاحبان اصلي کشور که ملت بزرگوار ايران هستند، اين است که ضمن اينکه دولت را حمايت و ياري مي‌کند در مسيري که آنها مي‌فهمند، درک مي‌کنند و خواسته آنهاست، دولت را هدايت کنند.

دکتر روحاني در پاسخ به اين پرسش که آيا عملکرد سه هفته گذشته رضايت شما را فراهم مي‌کند يا خير؟ گفت: قضاوت آن با مردم عزيز و بزرگوار ماست، تلاش ما بر اين است که همه توان خود را براي خدمت به کار گيريم و اميدواريم اين خدمت مقبول خداوند و مردم باشد و بنده و همکارانم بتوانيم رضايت مردم را در شرايط بسيار سختي که کشور با آن مواجه است، جلب کنيم.

رئيس جمهور در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا آن مقدار که شما در معرفي و اعلام اعضاي کابينه سرعت به خرج داديد به همين سرعت هم دستور داده ايد که مسائل را مطالعه کنند و جنابعالي تصوير روشني از وضعيت کشور داريد؟ خاطرنشان کرد: اين مطالعات در سه بخش انجام شده است، يک بخش کاري در همان دوره انتخابات که وضع کشور را ارزيابي مي کردم و محصول آن برنامه دولت تدبير و اميد بود که به مردم داده شد.



دکتر روحاني افزود: وعده هاي داده شده هم بر مبناي ارزيابي و هم خواست مردم بوده است، اما در بخش دوم بعد از نتيجه آراء بود که رئيس جمهور صلاح مي ديد گروههاي کاري تشکيل شود که 5 گروه در حوزه هاي سياست خارجي، سياست داخلي، اوضاع اقتصادي، مسائل فرهنگي، امنيتي و داخلي تشکيل و در حقيقت همه بخش ها مورد بررسي قرار گرفت که مجموعه ارزشمندي حاصل شد.

رئيس جمهور گفت: يک بررسي هم بعد از تشکيل دولت صورت گرفت. يکي از وعده هاي ما اين بود که در 100 روز اول دولت را آنگونه که تحويل گرفته ايم به مردم اعلام کنيم، در همه ارزيابي ها هم مشکلات را در بخش اقتصاد و روابط خارجي مورد توجه قرار مي دهيم.

دکتر روحاني با اشاره به اينکه در بخش اقتصاد، کشور در رکود تورمي است و هم بانک مرکزي و هم مرکز آمار اعلام مي کنند که رشد اقتصادي سال 91 منفي بوده است، خاطر نشان کرد: بانک مرکزي رقمي و مرکز آمار رقمي ديگر را اعلام کردند ولي هر دو منفي اعلام کردند.

رئيس جمهور اظهار داشت: مرکز آمار رقم منفي 5 و 4 دهم را اعلام کرده و بانک مرکزي که آمار شش ماهه اول بدون احتساب نفت را اعلام کرده است، رقم منفي دو و 2 دهم را اعلام مي کند که با نفت مقداري افزايش مي يابد و ما فکر مي کنيم که آمار بانک مرکزي به واقعيت نزديک تر است.

رييس جمهور در ادامه اين گفتگوي تلويزيوني به ارقام تورم در کشور اشاره کرد و گفت: ارقام تورم نقطه به نقطه حدود 44 درصد و تورم سالانه در پايان مرداد 39 درصد است. اين ارقام نشان مي دهد که کشور از نظر تورم و رکود در شرايط ويژه قرار دارد.

دکتر روحاني افزود: وقتي کشور در شرايط رکود تورمي است کار بسيار سخت مي شود زيرا اگر فقط رکود باشد با سياست انبساطي مي توان به جنگ رکود رفت و وقتي مشکل فقط تورم باشد با سياست انقباضي مي توان تورم را مهار کرد اما وقتي هر دو وجود دارد کار بسيار سخت است. البته اين به آن معنا نيست که دولت به آينده اميدوار نباشد و راه حل نداشته باشد، دولت در سرفصل هاي مختلف که مشکلات را بررسي مي کند به دنبال راه حل هاي بلند مدت و کوتاه مدت است.

رييس جمهور با بيان اينکه دولت در زمينه بودجه و يارانه اقداماتي انجام داده و مي دهد، گفت: دولت براي اقدامات فوري خود برنامه ريزي کرده و به نتايجي رسيده است که بخشي از آن را امشب براي مردم توضيح مي دهم.

دکتر روحاني در پاسخ به سوالي در خصوص تهيه طرحي براي بررسي مسئله بودجه تاکيد کرد: بودجه در 10 سال گذشته از 25 هزار ميليارد تومان به 210 هزار ميليارد تومان رسيده يعني هشت برابر شده، در حالي که قيمت اجناس پنج برابر شده است، اين يعني پيشي گرفتن هزينه دولت حتي بيش از آن چيزي که قيمت اجناس و کالاها را اعلام مي کنند. اين به آن معناست که دولت در زمينه انبساط بودجه قدم هايي برداشته است که خود به خود با مشکلاتي مواجه خواهد شد.

رييس جمهور گفت: در گذشته به دليل آنکه رقم بودجه 8 برابر و تکيه اصلي بر نفت بود، نمي‌شد ماليات اخذ کرد و لذا تکيه اصلي بر درآمد نفت بود.

وي افزود: پس از اينکه منبع نفتي به علت تحريم دچار مشکل شد، ما يا بايد ماليات ها را بالا ببريم که در اين شرايط که درآمد نفتي به اندازه کافي نيست و در شرايط رکود، بالا بردن ماليات ها بسيار سخت است و يا بايد خدمات را در زمينه هاي آموزش، بهداشت، مسائل اجتماعي، امنيت و دفاع تقليل بدهيم که اين هم شدني نيست، به همين علت نخستين بررسي دولت اين بود که آيا بودجه 210 هزار ميليارد توماني در شرايط فعلي کشور عملي هست؟ طبق برآوردها در خوشبينامه‌ترين نگاه، 130 هزار ميليارد تومان از اين رقم محقق مي‌شد، يعني 80 هزار ميليارد محقق نمي‌شد.



دکتر روحاني اظهار داشت: در آغاز کار دولت، معاونت برنامه‌ريزي در بررسي جديد به اين نتيجه رسيد که آنچه که امکان تحقق دارد، حدود 130 هزار ميليارد تومان است و براي مبارزه با رکود و اجراي برنامه‌هاي عمراني منابعي جديد پيش بيني شد.

رييس‌جمهور با بيان اينکه دولت رقم 150 هزار ميليارد توماني اصلاحيه بودجه را به مجلس ارائه کرد که اگر در مجلس تصويب شود، 60 هزار ميليارد تومان کمتر از رقم قبل خواهد بود، تأکيد کرد: بودجه بايد اصلاح شود تا بتوانيم پس از اصلاح، رقم واقعي را اعلام کنيم که نخستين قدم شفاف‌سازي است که دولت قول داده بود انجام دهد.

دکتر روحاني تصريح کرد: اين دولت، دولت راستگويان است و همه اخبار، چه اخبار خوشحال کننده و چه اخبار ناراحت کننده را به مردم ارائه مي‌کند.

رييس‌جمهور درباره اينکه بودجه جديد در بخش‌هايي مانند پرداخت‌ها، مشاغل و امور جاري ممکن است تاثيرگذار باشد، گفت: در شرايط رکود تورمي راه‌حل‌هاي اساسي ميان‌مدت و بلندمدت مطرح است و برنامه‌هاي اصلي بايد در بودجه سال 1393 ديده شود.

دکتر روحاني با اشاره به اينکه از هم‌اکنون به وزارت اقتصاد اعلام شده است تا 6 ماه برنامه‌هاي خود را براي مبارزه با رکود و تورم اعلام کند، تأکيد کرد: برنامه‌هاي کوتاه مدتي داريم که اجراي آنها از همين هفته آغاز مي‌شود و به حمايت و مشارکت مردم نياز داريم، چرا که بدون مشارکت مردم مشکلات قابل حل نيست.

رييس‌جمهور افزود: در هفته دولت به مردم اعلام شد که در اولين جلسه دولت از وزارت اقتصاد خواهم خواست در مدت 15 روز طرحي را تهيه کند تا موانع رونق اقتصادي اعلام و راه حل‌هاي کوتاه مدت در اين طرح ارائه شود؛ اسم اين طرح، طرح رونق اقتصادي براي کوتاه مدت است.

دکتر روحاني افزود: يکشنبه همين هفته طرح ستاد اقتصادي دولت در جلسه هيات وزيران مطرح شد، اين طرح در 25 بند، به صورت عمومي، 9 بند ويژه بانک مرکزي و يک بند هم براي پايش است که وزارت اقتصاد ماهانه به هيئت وزيران گزارش مي‌دهد. در اين برنامه چند مورد از اين طرح را توضيح مي‌دهيم، اساس اين کار روان سازي توليد، اشتغال زايي و کاهش تشريفات اداري است. دو تحريم خارجي و داخلي داريم، و فعلا ما با تحريم داخلي مبارزه مي‌کنيم.

رييس جمهور در ادامه گفتگوي تلويزيوني در پاسخ به سوالي در خصوص تحريم داخلي گفت: کسي که مي خواهد براي توليد، مواد اوليه و ماشين آلات وارد کند با توجه به اينکه نرخ ارز در سالهاي اخير به مرز سه برابر افزايش يافت، نقدينگي او نيز بايد سه برابر باشد و از طرف ديگر بانکها هم به علت مشکلاتي که در کشور وجود داشت و نبود ثبات اقتصادي و پيش بيني آينده، نگران بودند.

وي ادامه داد: پيش از اين توليد کننده با سپرده گذاري 10 درصد قيمت کالا در بانک، اسناد اعتباري (ال سي) گشايش و کالا را خريداري و سپس با بانک تسويه حساب مي کرد، اما به علت التهاب اقتصادي در کشور اين رقم تا 130 درصد و حتي به گفته رييس بانک مرکزي تا 135 درصد افزايش يافت و اين موضوع مانعي براي توليد شد.

رييس جمهور اظهار داشت: يکي از مصوبه هاي يکشنبه دولت اين بود که بانکها برنامه ريزي کنند تا براي گشايش اسناد اعتباري حداکثر 30 درصد از مشتري سپرده بگيرند و اين موضوع گشايش بزرگي ايجاد خواهد کرد. اين دستورالعمل به بانک مرکزي ابلاغ شده و نظام بانکي نيز براي اجراي آن آماده است.

دکتر روحاني با اشاره به اينکه مصرف کننده، هزينه نهايي مشکلات توليدکننده را مي پردازد، تصريح کرد: اين راه حل ها در حقيقت راه حلي براي رفع مشکلات مردم و مصرف کنندگان است.

وي خاطرنشان کرد: يکي از مشکلات ديگر اين بود که زماني که کالاها وارد گمرک شد، وارد کننده بايد براي آن حقوق گمرکي پرداخت کند، اما نقدينگي لازم را نداشت و يکي از مصوبه ها اين بود که کالاهاي وارد کننده و توليدکننده تنها به اندازه بدهکاري به گمرک ضبط شود و بقيه کالاها آزاد شود.

رييس قوه مجريه اضافه کرد: اين موضوع گشايش در کارها ايجاد مي کند و کالاهايي را که هم اکنون در گمرک انباشته شده است وارد بازار مي کند و در رونق توليد و در نتيجه در ايجاد اشتغال مؤثر است.

رئيس جمهور با اشاره به مصوبات اخير هيات دولت براي رونق توليد و اشتغال گفت:‌ از جمله اين موارد کاهش تشريفات غير ضروري گمرکي است. گاهي اجناس وارداتي از نظر تعداد و قيمت با اسناد آن اختلافاتي دارد که اين ميزان اختلاف در گمرک تا 5 درصد قابل چشم پوشي بود که ما براي تسهيل کار توليد کنندگان اين رقم را به 10 درصد افزايش داديم.

وي گفت: گاهي کالايي که به گمرک وارد مي شد پول آن نيز داده شده بود، اما براي انتقال ارز، بانک عامل مشکل داشت بنابراين کالا در گمرک مي ماند. در مصوبه اخير مقرر شد در چنين مواردي که مشکل متوجه توليد کننده نيست بلکه بانک دچار مشکل است، کالا آزاد شود. همانطور که براي مسافر، لاين سبز وجود دارد، مقرر شد براي توليد هم يک خط ارزيابي جديد ايجاد شود تا تسهيلاتي براي توليد باشد.

رئيس جمهور گفت: قانون رونق فضاي کسب و کار که در سال 1390 در مجلس تصويب شد، قانون خوبي است، اما آيين نامه هاي آن باقي مانده که در مصوبه اخير دولت مقرر شده است در مدت دو ماه آئين نامه هاي لازم را دستگاه ها تهيه و براي تصويب نهايي به دولت ارائه کنند.

دکتر روحاني افزود: جلساتي که قرار شده بود بين بخش خصوصي، اتاق بازرگاني و مقامات دولتي تشکيل شود امروز نخستين بار در دولت تشکيل شد و ادامه خواهد يافت.

حجت الاسلام والمسلمين روحاني اظهار داشت: يکي از مصوبات يکشنبه هيات دولت مشکلي است که پيمانکاران دارند، پيمانکاري آمده سدي يا جاده اي ساخته و براساس آن از دولت طلب دارد، بخشي معوق بانکي مي شود که نمي تواند به بانک پرداخت کند، بخشي ديگر آن است که حقوق کارگر را نمي تواند پرداخت کند که اين مشکل به مردم منتقل مي شود.

رئيس جمهور گفت: در مصوبه يکشنبه هيات دولت آمده است که دولت يعني همان معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي با همکاري با دستگاههاي مربوط، همه بدهي دولت را تقويم کند زيرا ارقام متفاوتي وجود دارد، همه موارد بايد تقويم و راه تسويه حساب تعيين و مشخص و در مدت زمان دو ماه ارائه شود.

دکتر روحاني تصريح کرد: ‌اينکه پيمانکار احساس کند از دولت طلبکار است و دولت او را رها کرده است از نظر روحي بر زندگي او تاثيرگذار است و چگونه مي توان با اين وضع اشتغال و رونق توليد را درست کرد. در اين راه دستورالعملي را در اين مصوبه آورديم که همه موارد تقويم و راه تسويه حساب آن مشخص شود که البته همه اين راه حل ها در کوتاه مدت است.

رييس جمهور در پاسخ به اين پرسش که آيا براي سرمايه گذاري يا افزايش صادرات نفت و مسائلي از اين دست در اين طرح بررسي جدي صورت گرفته است، اظهار داشت: در زمينه نفت دستورالعملي قبلا به وزير داده شده است، اکنون با دو مورد بسيار فوري مواجه هستيم که نخستين آن بحث توليد گاز است که به اندازه کافي نيست. بسياري از نيروگاه هايي که بايد گاز مصرف کنند، نفت گاز يا نفت کوره مصرف مي کنند، ارزش نفت گاز و نفت کوره اي که نيروگاه ها مصرف کرده اند از ابتداي سال تاکنون هفت ميليارد دلار است که تا پايان سال با محاسبه اين وضع به 17 ميليارد دلار مي رسد.

دکتر روحاني گفت: اگر بتوانيم در زمينه گاز حرکت سريعي انجام دهيم اين 17 ميليارد دلار بار از روي دوش جامعه برداشته مي شود، علاوه بر اينکه ده ميليارد دلار هم درآمدهاي مختلف خواهد داشت و مجموعا 27 ميليارد دلار خواهد شد که رقم بسيار بالايي است.

وي با بيان اينکه دولت تلاش خواهد کرد که به ويژه در زمينه پارس جنوبي اقدامات سريعي انجام دهد، خاطر نشان کرد: فاز 12، 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبي در اولويت است و تلاش مي شود در ماههاي آينده بتوانيم کمک کنيم تا سريعا اينها به نتيجه برسد. وزير نفت نيز قول داده است که تا پايان سال روزانه 30 ميليون متر مکعب بر توليد گاز از پارس جنوبي و ديگر نقاط اضافه شود، که قدم بسيار مهمي است.

رئيس جمهور افزود: ظرفيت و توليد نفت ما پايين آمده است و تصميم دولت در اين باره آن است که در کوتاه مدت تلاش کند اين توليد را به 4 ميليون بشکه در روز برساند و در صادرات نفت هم تلاش مي شود راه حل هايي پيدا شود، زيرا ظرفيت و قدرت توليد براي کشور از نظر راهبردي و جايگاه کشور بسيار مهم است که اينها از برنامه هاي فوري است.

رييس‌ جمهور گفت: براي پالايشگاه خليج فارس برنامه‌اي داريم که هر سريع‌تر آن را توسعه دهيم تا بتوانيم از واردات بنزين بي‌نياز شويم.

دکتر روحاني با بيان اينکه اين طرح‌ها تنها چند مورد از مصوبات روز يکشنبه در هيأت دولت است، تصريح کرد: شوراي اقتصاد اين هفته در زمينه کشاورزي تصميم‌هاي مهمي خواهد گرفت، چون در توليد محصولات اساسي مثل برنج، گندم و ذرت بايد اتفاق خوبي صورت گيرد.

رييس جمهور با بيان اينکه ما امسال بايد 7.5 ميليون تن گندم وارد کنيم، اظهار داشت: وقتي موضوع را بررسي کرديم، ديديم مي‌توان دو مشکل را فوري رفع کرد و يک مورد تأمين کود داخلي و کود خارجي مثل فسفات است که بايد به سرعت تا پايان شهريور و اوايل مهر حل و فصل شود.

دکتر روحاني به ساماندهي قيمت تضميني محصولات کشاورزي اشاره و خاطرنشان کرد: محصولات کشاورزان بايد با سود قابل قبول خريداري شود.

رييس جمهور در پاسخ به اين پرسش که کشاورزان مي‌گويند قيمت محصولات وارداتي بالاتر از خريد داخلي است، گفت: قيمت خريد تضميني گندم 700 تومان بود که قرار شد دولت آن را به 800 تومان برساند و تا آخر اين هفته يا اوايل هفته آينده قيمت خريد تضميني گندم تعيين و به کشاورزان اعلام مي‌شود.

دکتر روحاني با بيان اينکه کشاورزان بايد به ميدان بيايند و توليدات را بالا ببرند، تأکيد کرد: کشاورزان و روستاييان رأي بالايي به من دادند و لطف آنها شامل حال من شد، البته رييس جمهور منتخب، رييس جمهور همه ملت است؛ اما دولت سنگيني رأي آنها را بر دوش خود حس مي‌کند.

رييس‌جمهور با بيان اينکه در شرايط تحريم دولت بايد همه حواسش را به واردات، خريد کالا،‌ حمل و نقل آن به بنادر و ذخيره‌سازي در سيلوها معطوف کند، گفت: در حالي که کشاورزان خودمان، در داخل مي‌توانند اين کالاها را توليد کنند، بايد به توسعه داخل توجه کنيم، که اين تصميم گرفته شده است.

دکتر روحاني تأمين ماشين آلات کشاورزي را از نيازهاي ضروري براي توليد دانست و خاطرنشان کرد: پول به اندازه کافي در اختيار توليدکننده نيست، ماشين‌آلات نو هم گران است، ولي دولت به واردات ماشين‌آلات با کارکرد پنج سال مجوز داده است.

رييس جمهور در پاسخ به سوالي درباره نحوه ادامه اجراي طرح هدفمندي يارانه ها تصريح کرد: يارانه نقدي تا پايان سال به همين شکل پرداخت مي‌شود، البته براي اجراي مرحله دوم آسيب‌شناسي مي‌کنيم.

دکتر روحاني ادامه داد: مجلس و دولت قبل از ابتدا نسبت به منابع درآمدي يارانه احساس مي‌کردند که مشکل وجود دارد از اين‌رو در لايحه بودجه تصويب شده بود قيمت حامل‌هاي انرژي 38 درصد افزايش يابد تا منابع يارانه تامين شود.

رييس‌جمهور افزود: دولت قبل مي‌بايستي از اول تير آن را اجرا مي‌کرد اما اجرا نکرد، اين دولت هم اولويت اول را رونق توليد قرار داد و راه حل‌هايي پيدا کرديم تا امسال منابع را تامين کنيم.

دکتر روحاني اظهار داشت: اگر اصلاحيه بودجه به همين صورت تصويب شود يا خود نمايندگان راه حل‌هايي اگر دارند پيشنهاد کنند، اين منابع تامين خواهد شد و البته ما تابع قانون هستيم. بايد بررسي مراحل بعدي اجراي هدفمندي يارانه آغاز شود و در فرصت مناسب اين کار را مي‌کنيم و به مردم اطلاع خواهيم داد.

رييس‌جمهور در ادامه اين گفتگوي تلويزيوني با اشاره به اينکه دولت اعتدال را در همه بخش‌ها و زمينه‌ها اعلام و در زمينه سياست خارجي تعامل سازنده را مطرح کرده است، خاطرنشان کرد: شيوه و منطق ما در سياست خارجي ممکن است مقداري فرق کند، به تعبير مقام معظم رهبري نرمش، انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه هم مورد قبول و هم مطلوب است؛ ‌ البته اصول و آرمان‌ها بايد مد نظر باشد و حفظ شود.

دکتر روحاني افزود: سياست خارجي اين دولت آغاز خوبي داشت و آن اينکه در مراسم تحليف از کشورهاي دوست دعوت شد و بيش از 50 کشور در مراسم تحليف شرکت کردند و اين نخستين بار بود که 50 هيات و 11 هيات سطح بالا در مراسم تحليف شرکت کردند. برخي از هيات‌ها در سطح عالي و بقيه هم در سطح وزير امورخارجه و يا نمايندگان ويژه حضور داشتند.

رييس‌جمهور با اشاره به اينکه فضايي را که در کشور ايجاد شد، مردم خلق کردند و فضاي جديدي را در داخل و خارج با حضور و نشاط خود آفريدند، تأکيد کرد: مردم با حضورشان پيام مهمي را به جهان دادند و بسياري در جهان اين پيام را شنيدند و اگر کشوري يا قدرتي هم باشد که اين پيام را نشنيده باشد بايد بداند که اين پيام ملت بزرگ ايران است و همه ناچار هستند اين پيام را بشنوند.

دکتر روحاني درباره ارزيابي‌ پيام‌هايي که پس از مراسم تحليف به دستش رسيد، گفت: تقريبا اگر چند کشور را استثنا کنيم همه کشورها پيام تبريک فرستادند، برخي تماس تلفني گرفتند و همه آنها پيام کتبي فرستادند، به استثناي چند کشور که ما نيز به همه آنها پاسخ داديم.

رييس‌جمهور گفت: ‌تقريبا همه کشورهاي مهم اروپايي پيام فرستادند و به همه آنها پاسخ داده شد و خود تحليف و پيام‌ها، فضاي جديدي بود در روابط جمهوري اسلامي ايران با کشورهاي دنيا.

دکتر روحاني افزود: دو سفر مهم پيش رو است که اهميت فراواني دارد. نخستين سفر خارجي، شرکت در سازمان همکاري‌هاي شانگهاي در قرقيزستان است که پنجشنبه عازم اين سفر هستم و با روساي چند کشور ملاقات خواهم داشت.

رييس جمهور با اشاره به اينکه ‌دو ملاقات مهم در اين سفر انجام خواهد گرفت که از اهميت فراواني نيز برخوردار است، گفت: يک از ملاقات‌ها با رييس جمهور روسيه که در مورد روابط ايران و روسيه است و اهميت فراواني براي آن قايل هستيم و در بسياري از زمينه‌ها در مسائل منطقه‌اي و جهاني اشتراک نظر داريم، همکاري هاي متعددي داشته‌ايم و تلاش اين دولت اين است که روابط با کشور همسايه روسيه را توسعه دهد و نخستين گام در اين زمينه برداشته خواهد شد.

دکتر روحاني با بيان اينکه ملاقات دوم با رييس جمهور چين است که روابط با اين کشور نيز اهميت ويژه‌اي دارد و ما همکاري‌هاي متعددي با اين کشور داريم، اظهار داشت: چيني‌ها آمادگي دارند در بخش‌هايي سرمايه‌گذاري را در ايران آغاز کنند و اتفاقا يکي از مصوبات روز يکشنبه موضوع بهره‌برداري از حساب‌هايي است که از فروش نفت در خارج از کشور داريم و بايد ببينيم چگونه اينها فاينانس شود تا با اعتماد به آن حساب‌ها در ايران سرمايه‌گذاري صورت گيرد.

رييس‌جمهور در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چرا نيويورک به عنوان سفر بعدي رييس جمهور انتخاب شده است، افزود: ما اين سفر را انتخاب نکرده‌ايم، بلکه اجلاس سالانه و مجمع عمومي و دعوت دبيرکل از من براي حضور در اين اجلاس علت سفر بنده است. حضور در اين اجلاس و سخراني‌ام و همچنين اعلام مواضع دولت جديد اهميت دارد و در اجلاس ديگري با عنوان خلع سلاح حضور خواهم داشت و سخنراني نيز خواهم کرد.

دکتر روحاني گفت:‌ در افتتاحيه اجلاس ديگري که در سطح وزراي خارجه کشورهاي غير متعهد برگزار مي‌شود حضور خواهم داشت و سخنراني خواهم کرد، سه سخنراني مهم و جلسات متعدد در نيويورک خواهم داشت. ‌همچنين چند مصاحبه و برنامه ديدار با ايرانيان از جمله برنامه هاي من در اين سفر خواهد بود که اهميت خاصي خواهد داشت به ويژه گفتگويي که با نخبگان سياسي و فرهنگي در آنجا خواهم داشت.

دکتر روحاني در ادامه اين گفتگو در خصوص مذاکرات ايران با گروه 1+5 گفت : البته آنها خواسته اند که مذاکرات با آنها آغاز شود و مقدمات کار هم از طرف ما آغاز شده است و قدم اول اين بود که مذاکره کننده را تعيين کنم که مثل گذشته دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي مسئوليت خواهد داشت يا نهاد ديگري ،که مشخص و اعلام کردم وزارت امور خارجه مسئول مذاکرات هسته اي خواهد بود.

رييس جمهور افزود: قدم هاي ديگري هم در زمينه هسته اي برداشته شده است و کاملاً براي گفتگوي جدي با 1+5 و آژانس بين المللي انرژي اتمي آماده ايم.

دکتر روحاني در پاسخ به اين پرسش که اين مذاکرات در چه چارچوبي انجام مي شود؟ گفت: آنچه مد نظر جمهوري اسلامي ايران است حفظ همه حقوقي است که طبق مقررات بين المللي و معاهده ان پي تي دارد و هيچ کس نمي تواند ملت ايران را از حق مسلم خود محروم کند.

وي افزود: يکي از حقوق مسلم ملت ، غني سازي در خاک خودش است البته در چارچوب مقررات بين المللي با نظارت آژانس و صلح آميز بودن آن و از طرف ديگر اگر کشورهايي نگراني هايي دارند مي توانيم نگراني آنها را مرتفع کنيم. در اين زمينه دنبال اعتماد و احترام متقابل و حقوق برابر هستيم و چارچوب ما مقررات بين المللي و ان پي تي است.

دکتر روحاني افزود: مقررات بين المللي مي تواند مبناي ما باشد مخصوصاً ان پي تي و اگر طرف مقابل اراده جدي داشته باشد مسئله هسته اي در يک زمان نه چندان بلندمدت قابل حل و فصل خواهد بود.

رييس جمهور در پاسخ به اين پرسش که آيا اکنون اين اراده جدي وجود دارد چون خبرهايي است که بعضي از کشورهاي 1+5 اعلام کردند که احياناً پيشنهادها و طرح هاي جديدي در نيويورک مطرح خواهد شد ، گفت: البته هيچ وقت بدبين نبودم و شرايط دولت جديد طوري است که حتماً نبايد بدبين باشيم ،چون اراده کافي وجود دارد ، شيوه و منطق قوي را داريم و در طرف آنها نيز بايد ببينيم آيا اراده جدي وجود دارد.

دکترروحاني با بيان اينکه در مسئله هسته اي بايد پايان بازي، نتيجه هم برد ـ برد باشد و نتيجه برد ـ باخت معنا ندارد، گفت: وقتي کسي بازنده است ، تحمل نخواهد کرد و ادامه نخواهد داد. براي ادامه کار مي توانيم بازي برد ـ برد داشته باشيم و ما براي بازي برد ـ برد آماده هستيم. فکر مي کنم اين کار در نيويورک آغاز مي شود حالا با ملاقات وزير خارجه ما با وزراي مربوطه و بنده هم ملاقاتهايي دارم ، برخي از وزراي خارجه کشورهاي عضو 1+5 از حالا درخواست ملاقات کرده اند ، بنا بر اين، اين کار آغاز مي شود و براي هر سطحي آمادگي داريم تا مسئله را حل کنيم.

وي گفت: دنيا کاملاً بايد بداند اين دوره زماني براي حل و فصل مسائل هسته اي نامحدود نخواهد بود ما يک دوره زماني مشخصي داريم از اين دوره زماني و از اين فرصتي که ملت ما در اين انتخابات بوجود آورده اند ، دنيا هم بايد استفاده کند ، ما هم از اين فرصت استفاده مي کنيم و ان شا‌ء الله اميدوارم بتوانيم قدم به قدم اين مشکلات را حل بکنيم.

رئيس جمهور در ادامه گفتگوي تلويزيوني با اشاره به تحولات اخير در منطقه خاورميانه به ويژه سوريه گفت : منطقه خاورميانه هميشه حساس بوده و هم اکنون حساس تر است.‌ اين منطقه با دو مشکلي که دشمنان آن آفريده اند مواجه شده است که يکي اختلافات طايفه گري و ديگري تروريزم است.

وي با بيان اينکه اين دو مشکل به تدريج دامن بسياري از کشورها را فرا گرفته است ،افزود: سوريه براي منطقه اهميت ويژه اي دارد و در خط مقدم مقاومت است.هم اکنون شرايط در اين کشور به جنگ داخلي تبديل شده است و طايفه گري، افراط گري، تروريزم و مداخله خارجي در آن وجود دارد که همه اينها ، مشکلات را دو چندان کرده است به ويژه بهانه گيري اخيري که امريکايي ها و حاميان آنها درباره مسئله شيميايي آغاز کرده اند.

رئيس جمهور تاکيد کرد: استفاده از سلاح شيميايي را در هر کشور، منطقه و با هر شرايطي باشد به طور قاطع محکوم مي کنيم اما آنها به اين بهانه مي خواستند مداخله خارجي را آغاز کنند.

دکتر روحاني گفت: جمهوري اسلامي ايران و دولت در اين زمينه بسيار فعال بود و علاوه بر اينکه بنده مذاکرات و پيام هايي را براي سران برخي کشورها داشتم ، وزارت امور خارجه نيز با بيش از 35 وزير خارجه و همچنين با سازمان هاي بين المللي مذاکره و گفتگوي تلفني کرد.

رييس شوراي امنيت ملي افزود: اميد ما اين است که جنگي آغاز نشود و علائمي را در اين زمينه مشاهده مي کنيم و اگر موفق شويم منطقه و سوريه را از يک حمله نظامي دور کنيم ، قدم مهمي براي ثبات منطقه برداشته ايم.

رئيس جمهور در پاسخ به پرسش مجري مبني بر اينکه آيا با پيشنهاد اخير روسيه و موضع گيري برخي از کشورهاي اروپايي خطر جنگ رفع شده است، گفت: احتمال کم شدن اين خطر خيلي زياد است اما هنوز صد درصد نمي توان در اين زمينه اعلام نظر کرد.اما از هر اقدام و ابتکاري که در سطح بين المللي براي جلوگيري از جنگ و در چارچوب مقررات بين المللي باشد حمايت مي کنيم.

دکتر روحاني با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران به طور کلي با سلاح شيميايي مخالف است و نظرمان اين است که همه منطقه از سلاح کشتار جمعي از جمله سلاح شيميايي عاري باشد، تصريح کرد: جمهوري اسلامي ايران به معاهده منع سلاح هاي شيميايي پيوسته است و همه کشورهاي منطقه بايد به اين معاهده بپيوندند.

وي ادامه داد:بنابراين جمهوري اسلامي ايران هر تلاشي را که از جنگ جلوگيري کند انجام خواهد داد.اگر خداي ناکرده جنگي آغاز شود براي منطقه بسيار خطرناک است و آثار بسيار مخربي خواهد داشت.اين جنگ ابتدا دامن آنهايي را فرا مي گيرد که شروع کننده آن خواهند بود.

دکتر روحاني تاکيد کرد: همانطور که قبلا اعلام کرده ام حمايت هاي نوع دوستانه خود را به مردم سوريه انجام خواهيم داد.

رئيس جمهور در پايان گفتگوي زنده تلويزيوني از شبکه اول سيما گفت: دو تشکر دارم و يک قول ، تشکر اول از ملت براي همه حمايت ها و تشکر دوم هم از رسانه ملي است که در مقاطع مختلف قبل و بعد از انتخابات تلاش کرد و تشکر براي برنامه امشب.

دکتر روحاني افزود : قول هم مي دهم که اين برنامه در فاصله هاي نه چندان دور باز هم تکرار و گزارش هاي لازم خدمت مردم داده شود.
ارسال به دوستان
بازیکنان نام‌آشنای بدون تیم در بازار زمستانی لیگ برتر نشست خبری انجمن واردکنندگان برنج پیرامون التهاب و ناترازی بازار خاطرات خبرنگار ایتالیایی از بازداشت در تهران / دیدار با زینب موسوی / مشکل غذا نداشتم مشکل خواب داشتم الهلال آماده پرداخت ۴ برابر ارزش کل لیگ ایران برای وینیسیوس! خسارت آتش‌سوزی، برگزاری المپیک ۲۰۲۸ لس‌آنجلس را با مشکل مواجه کرد امارات / بزرگترین پروژه انرژی‌ تجدیدپذیر ۲۴ ساعته جهان اخبار ضد و نقیض درباره آتش‌ بس غزه/ المیادین: توافق، امشب امضا می‌شود بی تی 5 ؛ یکی از زیباترین ویلاهای سال 2024(+تصاویر) تلاش مهدی تارتار برای جذب سعید صادقی به گل گهر سیرجان بازدید رایگان آتش نشان‌ها از برج میلاد بنیادی‌فر: اگر داور فاسد هست، اسمش را بگویند پزشکیان در دوشنبه/ احمدی‌نژاد؛ رکورددار سفر رییسان جمهوری ایران به تاجیکستان سفر پادشاه بحرین به عمان و استقبال سلطان (عکس) قالیباف پنجشنبه به کشور اتیوپی سفر می‌کند جان لنون و همسرش این رولز-رویس عجیب را بخشیدند تا از شر مالیات نجات یابند!(+فیلم و عکس)