۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۷
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۰۳۶۴۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۶ - ۲۰-۰۸-۱۳۹۲
کد ۳۰۳۶۴۵
انتشار: ۰۹:۱۶ - ۲۰-۰۸-۱۳۹۲

عدالت اجتماعی در پرداخت یارانه ها نادیده گرفته شد

 در پرداخت یارانه ها عدالت اجتماعی در نظر گرفته نشده بود. بعضی افراد مشمول دریافت یارانه شدند که روزانه میلیونها درآمد داشتند اما هیچ وقت از دریافت یارانه انصراف ندادند و به اصطلاح غنیمت دانستند که حداقل پول سیگار آنها نمی شود. متاسفانه کارگروه پژوهشی برای برقراری یارانه نیز چندان فعالیت چشم گیری در شناسایی دهک های دریافت یارانه نکرد.
 
دکتر مجید ابهری یکی از کارشناسان برجسته مسائل اجتماعی کشور، با انتقاد از عملکرد دولت و رسانه ها در نحوه پرداخت یارانه ها گفت: در هر کشور دولت مربوطه با ابزار مختلف به کمک و حمایت از اقشار کم درآمد و ضعیف می پردازد. در کشور ما در دهه اول انقلاب برنامه کوپنی شدن کمک بزرگی بود به افراد کم در آمد و آسیب پذیر و مستضعف آن روزگار.
 
این کارشناس مسایل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار سایت «فردا» با بیان اینکه در این طرح عجولانه عدالت اجتماعی چندان مورد توجه قرار نگرفته بود افزود: بعد از شدت گرفتن تحریم ها و دشمنی امریکا و اعوان و انصارش با کشور ما موضوع قطع پشتیبانی های مالی از کالا و پرداخت یارانه نقدی مردم مطرح شد.هر چند این طرح عجولانه ای بود و در پرداخت آن عدالت اجتماعی در نظر گرفته نشده بود اما به هر حال کمکی بود به افراد کم درآمد و پرجمعیت به ویژه در شهرستان ها و مناطق محروم.
 
وی در ادامه اظهار داشت: طرح پرداخت یارانه های نقدی از نگاه آسیب شناسی دو عیب بزرگ داشت اول اینکه دیگر کسی به کارهای کارگری و کشاورزی مشغول نمی شد و خانواده های پرجمعیت روستایی وشهرهای کوچک که اغلب بیش از پنج از فرزند داشتند دارای درآمدی شدند که دیگر نیازی به کار کردن نمی دیدند. هزینه ها و برج آنها نیز مانند افراد دیگر شهری و یقه سفید شده بود. دومین عارضه ای که نصیب جامعه شد این بود که قرار بود با افزایش حامل های انرژی هزینه پرداخت یارانه ها تامین شود نه آنکه هشتادهزار تومان از صندوق ارزی برداشته شود و به حساب یارانه ها واریز گردد و دولت یازدهم با مشکلات مختلفی مواجه گردد.
 
این کارشناس مسائل اجتماعی کشور یادآور شد: در پرداخت یارانه ها عدالت اجتماعی در نظر گرفته نشده بود. بعضی افراد مشمول دریافت یارانه شدند که روزانه میلیونها درآمد داشتند اما هیچ وقت از دریافت یارانه انصراف ندادند و به اصطلاح غنیمت دانستند که حداقل پول سیگار آنها نمی شود. متاسفانه کارگروه پژوهشی برای برقراری یارانه نیز چندان فعالیت چشم گیری در شناسایی دهک های دریافت یارانه نکرد.
 
ابهری همچنین با اشاره به ضعیف بودن سرمایه اجتماعی در جامعه گفت: در جامعه ما به علت ضعیف بودن سرمایه های اجتماعی خود انصرافی در دریافت یارانه ها وجود ندارد یعنی مانند بسیاری از کشورها که افراد پردرآمد و توانمند مالی از دریافت تنخواه این چنینی داوطلبانه انصراف می دهند. در کشور ما اگر هم چنین اتفاقی افتاد بسیار محدود و انگشت شمار ماست. بنابراین کسی که این پول یارانه از پول واکس کفش او کمتر بود یارانه می گرفت و فرد بازنشسته هم یارانه می گرفت و تفاوتی میان آنها نبود.
 
این جامعه شناس کشورمان در ادامه افزود: به جای برقراری عدالت اجتماعی، ظلم اجتماعی تحقق یافت اما چون پرداخت یارانه به عنوان یک حق شناخته شده دیگر نمی توان مردم کم درآمد و اقشار آسیب پذیر را از دریافت آن محروم نمود. بهتر است ابتدا کارمندان ارشد دولت سپس بازاریان و اصناف کارخانه داران و تمام افراد ثروتمندی که شناسایی آنها نیز سخت نیست از دریافت یارانه منصرف گردند سپس دولت با تشکیل کارگروه های شناسایی در هر شهر و منطقه با شناسایی افرادی که به هیچ عنوان استحقاق دریافت یارانه را ندارند قطع نموده است.
 
دکتر مجید ابهری در پایان با انتقاد از عملکرد رسانه ها خصوصا صدا و سیما نیز گفت: متاسفانه فرهنگ سازی و بستر سازی رفتاری نیز در این زمینه ضعیف بود. رسانه ها و در صدر آنها صداوسیما باید با تشویق افراد توانمند به انصراف از دریافت یارانه ها به کمک دولت می شتافتند تا با کسری بودجه 52 درصدی و نرخ تورم 40 درصدی، جنگ روانی راه افتاده توسط دشمنان به اهداف خود نائل نمی شد.

ارسال به دوستان