۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۰۴۶۱۲
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۲ - ۲۷-۰۸-۱۳۹۲
کد ۳۰۴۶۱۲
انتشار: ۱۵:۰۲ - ۲۷-۰۸-۱۳۹۲

ایجاد نخستین پایگاه دایمی ایران در قطب جنوب

رییس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی وعلوم جوی گفت: نخستین پایگاه دایمی ایران در قطب جنوب راه اندازی می شود که این مساله به تصویب شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری ( عتف) رسیده است

به گزارش ایرنا، ˈ وحید چگینی ˈ روز دوشنبه در نشست خبری افزود: 4 سال گذشته ایجاد اولین پایگاه دایمی ایران در قطب جنوب از سوی موسسه ملی اقیانوس شناسی وقت مطرح و به وزارت علوم تحقیقات و فناوری ارایه شد که بعد از بررسی در کمیسیون عتف مورد موافقت قرار گرفت.
 
وی تاکید کرد: حضور ایران در قطب جنوب ضروری است زیرا قوانین جهانی ثابت نیست و ممکن است بعد از مدتی تغییر کند و راه برای حضور کشورها از جمله ایران در قطب جنوب محدود شود.
 
چگینی گفت: قطب جنوب منطقه وسیعی بین اروپا و آفریقاست که دارای معادن و کانی های فراوان ، نفت و گاز است ، هرچند اکنون بهره برداری از آنها ممنوع است اما ممکن است در آینده برای کشورهایی که در آنجا حضور دارند آزاد شود بنابراین حضور ایران در این منطقه و استفاده از این معادن ضروری است.
 
وی با بیان اینکه اکنون فقط امکان انجام کارهای تحقیقاتی در قطب جنوب وجود دارد افزود: می توان در مباحث ماهواره ، فیزیک و شیمی دریا، زمین شناسی دریا ، زیست شناسی دریا ، نجوم ، تحقیقات پزشکی و اقیانوس شناسی و تربیت فضا نورد در قطب جنوب کارهای تحقیقاتی انجام داد.
 
چگینی ادامه داد: بر این اساس قرار است در6 مرحله و در مدت 5 سال کار تاسیس اولین پایگاه دایمی ایران در قطب جنوب با هزینه ای حدود 300 میلیارد تومان انجام شود که برای رسیدن به این منظور مرکز ملی تحقیقات جنوبگان با تصویب وزارت علوم تحقیقات و فناوری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی راه اندازی شد.
 
وی گفت: حتی با برخی کشورها که اکنون در قطب جنوب پایگاه دارند مذاکره کردیم تا زمان راه اندازی پایگاه جمهوری اسلامی ایران در جنوبگان، با آنها همکاری کنیم که در حال بررسی است، البته استرالیا از ایران دعوت کرد تا درمذاکره ای با این هدف شرکت کند.
 
چگینی افزود: برای حضور مشترک در قطب جنوب می توانیم با کشورهای امریکای جنوبی ، روسیه ، هند ، پاکستان ، برزیل ، آرژانتین و فرانسه نیز وارد مذاکره شویم، حتی با مالزی هم که به تازگی پایگاه خود را در جنوبگان راه اندازی کرده می توانیم دراین باره مذاکره کنیم.
 
وی اظهار داشت: 71 درصد کره زمین را آب فرا گرفته است و اعتبار کنونی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی وعلوم جوی جوابگوی نیاز کارهای تحقیقاتی در جنوبگان نیست از این رو کشور به سازمان اقیانوسی نیاز دارد.
 
*** 70 درصد کشتی تحقیقاتی اقیانوس پیما ساخته شده است
 
چگینی در ادامه به روند ساخت کشتی تحقیقاتی اقیانوس پیما در کشور اشاره کرد و گفت: در برآورد های اولیه تمام اعتبار مورد نیاز برای ساخت این کشتی 9 میلیارد تومان پیش بینی شده بود که با افزایش قیمت ارز این رقم به 25 میلیارد تومان یعنی سه برابر برآورد اولیه افزایش یافت.
 
وی با بیان اینکه قرار بود این کشتی در پایان 91 به بهره برداری برسد پیش بینی کرد: کشتی در خرداد ماه سال 93 به آب انداخته شود.
 
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی وعلوم جوی با بیان اینکه تاکنون 11 میلیارد تومان از اعتبار 25 میلیارد تومانی تامین شده است ، ابراز امیدواری کرد: اعتبارات باقیمانده هم به زودی تامین شود. در این زمینه با وزارت علوم تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مکاتبات لازم انجام شده است.
 
*** محققان ایرانی به پایین ترین عمق آب اقیانوس ها فرستاده می شوند
 
چگینی اظهارداشت: پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی یک برنامه 10 ساله تعریف کرده تا در این مدت به رتبه اول در زمینه اقیانوس شناسی در منطقه دست یابد.
 
وی افزود: برای رسیدن به این هدف برنامه های متعددی را برای خود تعریف کرده که ساخت زیردریایی برای آبهای عمیق یکی از آنهاست که در مرحله اول تا عمق 2 هزار متر ، مرحله دوم 4 هزار متر و مرحله سوم 7 هزار متر پیش بینی شده است.
 
چگینی گفت: هدف از ساخت زیردریایی این است که محققان ایرانی به عمیق ترین بخش اقیانوس ها فرستاده شوند که برآوردهای اولیه اعتباری حدود 20 میلیارد تومان را پیش بینی کرده است.
 
وی ادامه داد: فعالیت هایی در زمینه داده های دریایی و اقیانوسی، پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی ، پیش بینی توفان های حاره ای ، کشند قرمز ، پیامدهای سونامی ، جریان شکافنده ، پایش و مدلسازی پدیده های جوی و تشکیل ناوگان ملی تحقیقاتی دریایی از دیگر برنامه های هدف 10 ساله پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی است.
 
چگینی گفت: ایجاد آزمایشگاه های ثابت زیر آب، سیار دریایی و راه اندازی دانشگاه شناور با کمک کشتی تحقیقاتی اقیانوس پیما از دیگر برنامه های پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی است.
 
*** اجرای گشت تحقیقاتی دریایی خلیج فارس و دریای عمان بازتاب جهانی و منطقه ای داشته است
 
وی گفت: بزرگترین گشت تحقیقاتی دریایی خلیج فارس و دریای عمان از نظر مدت زمان اجرا انعکاس جهانی و منطقه ای داشته که از یک سال گذشته آغاز شد و تاکنون در 8 مرحله اجرا شده است.
 
چگینی افزود: پارامترهایی همچون فیزیک دریا، شیمی دریا، دما، شوری، کدری، اکسیژن محلول در آب ، رسوبات بستر، نمونه گیری از پلانگتون ها و کفزیان در این گشت تحقیقاتی مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت.
 
وی اظهارداشت: برای اجرای این گشت تحقیقاتی یک میلیارد تومان اعتبار نیاز بود که از این مقدار 560 میلیارد تومان آن تامین شده است.
ارسال به دوستان