۱۲ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۰۹۶۰۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۴ - ۲۶-۰۹-۱۳۹۲
کد ۳۰۹۶۰۷
انتشار: ۰۹:۱۴ - ۲۶-۰۹-۱۳۹۲

صنعت خورشیدی نیازمند توسعه بازار ثانویه

برای انرژی خورشیدی همانند بسیاری دیگر از فناوری های سبز که از چشم انداز امیدوارکننده ای برخوردار هستند، پیشرفت فنی به استفاده گسترده تبدیل نشده است. یکی از مشکلات اساسی در ساختار بازار نهفته است.
صنعت خورشیدی نیازمند توسعه بازار ثانویه

 

مازیار دانیالی، زیست نیوز - با توجه به دامنه گسترده اقدام های صورت گرفته، انرژی خورشیدی باید یکی از موفقیت های قابل توجه در حوزه منابع انرژی تجدیدپذیر محسوب شود. پیشرفت های فنی و بهبود مستمر در بهره وری، قیمت پنل های خورشیدی را از 100 دلار در هر وات در دهه 1970 به کمتر از یک دلار در هر وات امروز رسانده است.

با این وجود، فناوری خورشیدی همچنان سهمی کمتر از یک درصد در مجموع انرژی مصرفی جهان دارد. برای انرژی خورشیدی همانند بسیاری دیگر از فناوری های سبز که از چشم انداز امیدوارکننده ای برخوردار هستند، پیشرفت فنی به استفاده گسترده تبدیل نشده است. یکی از مشکلات اساسی در ساختار بازار نهفته است. برای درک بهتر، طرفداران انرژی سبز می توانند آموزه ای از فناوری به مراتب کمتر مسحور کننده خودروهای دست دوم را فرا بگیرند.

توسعه کند و سازگاری در استفاده از انرژی خورشیدی به طور معمول با هزینه آن مرتبط است. به عنوان مثال، مجهز کردن یک خانه به پنل های خورشیدی در آمریکا می تواند هزینه ای 30 هزار دلاری به همراه داشته باشد. همچنین، به لطف پیشرفت سریع در بازار انرژی خورشیدی تجهیزات نصب شده ممکن است خیلی سریع به مدل های قدیمی مبدل شوند. اما آمریکایی ها به طور معمول در بازه های 4 تا 5 ساله هزینه ای مشابه را به واسطه وجود بازار خودروهای دست دوم در معاملات آن صرف می کنند. این بازار به مصرف کنندگان کمک می کند بخشی از هزینه خرید خودرو بعدی خود را تامین کنند. مدل های قدیمی تر و قابل استفاده نیز با تخفیف هایی مناسب ارائه می شوند.

از این رو، مانع ورود به بازار برای فناوری های نسل بعد نه هزینه اولیه، بلکه بیشتر عدم وجود بازاری برای نسل های پیشین است. بازار انرژی خورشیدی به طور قطع می تواند گسترش چشمگیری را تجربه کند اگر مصرف کنندگان گزینه ای برای خرید پنل های خورشیدی با بهره وری کمتر (به عنوان مثال مدل های سال گذشته) که هزینه ای کمتر از مدل های جدید دارند را داشته باشند.

بر همین اساس، دولت ها و سرمایه گذاران نیز به احتمال زیاد تمایل بیشتری برای تامین مالی استقرار پنل های خورشیدی در مقیاس گسترده خواهند داشت اگر نسبت به حفظ ارزش فناوری با ورود نسل آینده طراحی سلول های خورشیدی اطمینان داشته باشند. اگر تلاش می کنید تا فناوری جدید گران قیمتی را معرفی کنید باید اطمینان حاصل کنید مردم توانایی خرید و استفاده از آن را دارند.

تا پیش از این، تقاضا برای استفاده از پنل های خورشیدی دست دوم با توجه به درخواست های مکرر برای فناوری خورشیدی ارزانتر و ایده بازیافت فناوری سبز مورد توجه بوده اند. اما بازار ثانویه برای فناوری خورشیدی تا زمانی که به موضوع "سرعت به روز رسانی" رسیدگی نشود، شکل نخواهد گرفت.  

معامله یک خودرو دست دوم با یک خودرو نو به راحتی در یک نمایشگاه خودرو انجام می شود. در مقابل، به روز رسانی پنل های خورشیدی فرایندی کند محسوب می شود. همانند بسیاری دیگر از فناوری های سبز، انرژی خورشیدی نیازمند زیرساخت های اختصاصی خود بوده و محصولات هر شرکت دارای امکانات و ویژگی های منحصر به خود هستند. در نتیجه، پنل های خورشیدی قدیمی را نمی توان به راحتی با نمونه های جدید تعویض کرد. در حقیقت، مشتری های انرژی خورشیدی تنها نباید یک خودرو را خریداری کنند، بلکه باید جاده ها را نیز دوباره بسازند.

نیازی به گفتن نیست که این به روز رسانی نه تنها برای مصرف کننده، بلکه برای تولیدکنندگان پنل های خورشیدی نیز پر هزینه است زیرا آنها باید به آموزش، حفظ و تجهیز گروهی اختصاصی از کارکنان برای نصب و یا جمع کردن محصولات خود اقدام کنند. این مساله فشار مالی چشمگیری را بر هر شرکتی وارد می کند.

سرعت به روز رسانی و بازار ثانویه برای انرژی خورشیدی می تواند به وسیله کاهش هزینه های معامله مرتبط با استفاده از فناوری خورشیدی جدید بهبود یابند. این هزینه ها مانع کلیدی برای گسترش استفاده از فناوری های سبز محسوب می شوند. هرچه این هزینه ها کاهش یابند، استفاده کنندگان اولیه می توانند هرچه سریعتر تجهیزات خود را به نسل جدید ارتقا داده و توسعه و پیشرفت بازار ثانویه نیز به خوبی شکل می گیرد.  

ارسال به دوستان