۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۱۸۸۲۱
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۹ - ۱۵-۱۱-۱۳۹۲
کد ۳۱۸۸۲۱
انتشار: ۱۱:۳۹ - ۱۵-۱۱-۱۳۹۲

سرطان میهمان ناخوانده عصر مدرنیته

بیماری سرطان امروزه به میهمان ناخوانده عصر مدرنیته تبدیل شده و هر روز شمار زیادی از مردم جوامع مختلف به این نوع بیماری گرفتار می شوند.
 
به گزارش ایرنا، شعار امسال سازمان بهداشت جهانی(WHO) با هدف کاهش انگ و برطرف کردن باورهای نادرست در مورد سرطان تحت عنوان ˈاصلاح باورها راه مبارزه با سرطانˈ نامگذاری شده و این روز فرصتی برای افزایش دانش عمومی و کنار گذاشتن باورهای نادرست در مورد این بیماری است.
 
صاحب نظران و کارشناسان بهداشت و درمان معتقدند عوامل مختلفی در بروز بیماری سرطان دخالت دارد و آگاهی و شناخت از علایم این نوع بیماری کمک بسزایی در تشخیص و انجام درمان های به هنگام دارد.
 
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: برای اکثریت مردم تشخیص یک رویداد تغییر دهنده زندگی به طور شایع احساساتی مانند ترس، عصبانیت، ناراحتی، تنهایی و عصبانیت را ایجاد می کند.
 
محمدرضا صائینی افزود: در بسیاری از محیط ها، سرطان به عنوان یک تابو باقیمانده و کسانی که سرطان دارند مانند لکه ننگی خود مانع از انجام مراقبت ها و درمان بیماری می شوند.
 
وی اظهار کرد: سالانه 30 هزار مورد مرگ و میر ناشی از بیماری سرطان در سطح کشور گزارش می شود و این مهم در ابعاد گوناگون آثار متعددی به دنبال دارد.
 
رییس مرکز بهداشت استان زنجان گفت: بر خلاف باور عموم مردم بیماری سرطان قابل درمان بوده و این مهم در گرو تشخیص و انجام درمان های به موقع است.
 
وی یادآورشد: شناسایی و غربالگری نقش بسزایی در کنترل بیماری سرطان دارد و می تواند به انجام اقدامات مفیدی منتهی شود.
 
صائینی افزود: بر خلاف تصور مردم یک سوم سرطان ها قابل پیشگیری و 30 درصد با انجام اقدامات تشخیصی زود هنگام قابل درمان است.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: مصرف سیگار شایع ترین عامل خطر مرتبط با 71 درصد مرگ های ناشی از سرطان ریه و حداقل 22 درصد مرگ تمامی سرطان ها را شامل می شود.
 
وی یادآور شد: الکل نیز یک عامل خطر شناخته شده برای سرطان است که به طور قوی با افزایش سرطان های دهان، حنجره، مری ، روده و سینه ارتباط دارد.
 
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: بررسی ها نشان می دهد عفونت های مزمن نیز علت تقریبا 16 درصد مرگ و میرهای ناشی از بیماری سرطان است که در کشورهای در حال توسعه این روند افزایش نشان می دهد.
 
وی به وضعیت بیماری سرطان در استان زنجان اشاره کرد و گفت: سرطان های سینه و معده به ترتیب در میان زنان و مردان این استان شیوع بیشتری دارد.
 
به گفته صایینی بر اساس بررسی های انجام گرفته سرطان های سینه، معده و روده بزرگ در میان زنان و سرطان های معده، پوست و پروستات نیز در میان مردان زنجانی شیوع بیشتری دارد.
 
وی اظهار کرد: هم اکنون آمار جامع و کاملی از شمار مبتلایان به سرطان در سطح استان زنجان وجود ندارد و فقط طی سال های 84 تا سال 92 در مجموع 482 بیمار سرطانی ثبت شده است.
 
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: این دانشگاه برنامه های متعددی از قبیل برنامه جامع ثبت سرطان و سند تغذیه با هدف کاهش شمار مبتلایان بیماری سرطان در دست اجرا دارد.
 
یک فوق تخصص خون و آنکلوژی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان گفت: یکی از مسائل مورد توجه در مورد سرطان ترس از صحبت در مورد این نوع بیماری است و این موضوع به ویژه در برخی فرهنگ ها و کشورها رواج بیشتری دارد.
 
مینوش مقیمی افزود: درک عمومی منفی از سرطان، بحث در مورد این بیماری را سرکوب و سیکل معیوبی از ترس را در فرد ایجاد می کند که مانع از افزایش و آگاهی در مورد پیشگیری و تشخیص زوهنگام سرطان می شود.
 
وی اظهار کرد: مقابله با موانع فرهنگی و صحبت های مختلفی که در مورد سرطان وجود دارد بیش از گذشته ضروری به نظر می سد.
 
مقیمی افزود: یک باور دیگر نادرست در مورد سرطان این است که افراد می پندارند این بیماری هیچ نوع نشانه و علایمی ندارد این در حالی است که برای بسیاری از سرطان ها نشانه های متعدد هشدار دهنده وجود دارد و تشخیص زودرس آنها اهمیت ویژه ای دارد.
 
وی یادآوردشد: باور دیگر رایج در مورد این بیماری این است که فرد مبتلا تصور می کند چون بیمار می باشد دیگر نمی تواند کاری کند که برای رفع این مهم می توان کارهای زیادی در سطح فردی، جامعه و تدوین سیاستگزاری مناسب برای کنترل و پیشگیری این نوع بیماری انجام داد.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گفت: امروزه با رشد و گسترش فناوری های نوین پزشکی تشخیص انواع سرطان ها در کشور امکان پذیر شده و این مهم در سایه کسب اطلاعات و آگاهی جامعه هدف و گروههای در معرض خطر است.
 
مقیمی همچنین با اشاره به اینکه سرطان سینه از بیماری های مهم در زنان ایرانی است افزود: متاسفانه بسیاری از مبتلایان در مراحل پیشرفته تری به متخصص مربوطه مراجعه و عملا اقدامات درمانی را با مشکل مواجه می کنند.
 
وی یادآورشد: وجود هرگونه توده در ناحیه سینه از جمله نشانه های این نوع بیماری محسوب می شود.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: سن شیوع سرطان سینه در مقایسه با میانگین جهانی 10 سال کاهش یافته و این موضوع بسیار نگران کننده است.
 
وی اظهار کرد: وجود خون در ادرار، کبودی غیر طبیعی ،کاهش وزن شدید ،عدم بهبود زخم و تغییرات غیر طبیعی در بدن از علایم بیماری سرطان است.
 
عضو انجمن تغذیه ایران نیز گفت: سرطان در اثر ناهنجاری های متفاوتی ایجاد می شود که در حین فرایند تقیسم سلولی زمانی که تبدیل و تجدید سلولها از دست رفته سلولها به تومور تبدیل شده و به بافت خاصی تمایز نمی یابند.
 
پروین افشار افزود: از آنجایی که یکی از علل سرطان عوامل محیطی است با کنترل عوامل های مختلفی می توان از بروز سرطان جلوگیری کرد.
 
وی اظهار کرد: غذا و مواد مغذی را به عنوان یکی از مهمترین عوامل محیطی می توان در نظر گرفت و بر این اساس با تغییرات عادات غذایی و شیوه زندگی میزان شیوع سرطانها را کاهش و از بروز سرطان پیشگیری کرد .
 
این کارشناس تغذیه مرکز آموزشی و درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان گفت: از عوامل تغذیه ای که در پیشگیری از سرطان دخالت دارند می توان به آنتی اکسیدان ها اشاره کرد که این ماده یا مواد ضد سرطان موجود در برخی از مواد غذایی با کاهش رادیکال های آزاد در بدن، در پیشگیری از انواع سرطان ها نقش مهمی دارنــد.
 
وی یادآور شد: مواد آنتی اکسیدانی مانند کاروتنوئیدها (رنگدانه های گیاهی)، ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم که مانع از آسیب سلول ها و بافت ها می شوند، می توانند از بروز تغییرات سلول های بدخیم جلوگیری کنند.
 
افشار افزود: سبزی های برگ سبز و زرد و میوه های رنگی مانند اسفناج، هویج، مرکبات، زردآلو و طالبی (منابع کاروتنوئیدی) ، میوه ها به ویژه مرکبات و سبزی ها (منبع ویتامین C)، روغن جوانه گندم و آفتابگردان، مغزها مانند بادام و سبزی های برگ سبز (منبع ویتامین E) و غذاهای دریایی، گوشت و جگر( منبع سلنیوم) هستند.
 
وی اظهار کرد: فیبرها ترکیباتی هستند که در دیواره سلول های گیاهان مثل سبزی ها، میوه ها، سبوس، غلات کامل، حبوبات و مغزها یافت می شوند.
 
عضو انجمن تغذیه ایران گفت: فیبرها با جذب آب و افزایش حجم مدفوع کمک به تسهیل دفع و کاهش یبوست می کنند به طوری که نتایج مطالعات متعدد، نشان داده است رژیم های غذایی حاوی فیبر خطر بروز سرطان ها به ویژه سرطان معده، روده و مری را کاهش می دهند.
 
وی یادآورشد: فیبرها، با افزایش سرعت انتقال مواد غذایی از روده بزرگ موجب می شوند، باکتری های روده فرصت کمتری برای تولید مواد سرطان زا داشته باشند و همچنین دیواره روده برای مدت طولانی در معرض مواد سرطانزا قرار نگیرند.
 
افشار افزود: فیبرها علاوه بر افزایش حجم و تسهیل عمل دفع موجب رقیق شدن مواد سرطان زا و کاهش مدت زمان تماس این مواد با دیواره روده می شوند.
 
این کارشناس تغذیه مرکز آموزشی و درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان گفت: بنابراین با دریافـت کافــی و متناسبی از گروه غلات، میوه ها و سبزی ها می توان از بروز بسیاری از سرطان ها پیشگیری کرد.
 
وی یادآورشد: استفاده از مواد غذایی پروبیوتیک دار نیز از بروز سرطان های دستگاه گوارش پیشگیری می کند که هم اکنون لبنیات غنی شده با پروبیوتیک ها در بازار برای مصرف وجود دارند.
 
افشار افزود: غذاهای دریایی نیز به علت داشتن اسیدهای چرب امگا 3، سلنیوم، روی، ویتامین E و... در پیشگیری از بسیاری از سرطان ها به ویژه سرطان پستان و روده نقش مهمی دارند.
 
وی اظهار کرد: استفاده از برخی مواد غذایی مانند انواع توت ها از جمله توت فرنگی، توت سیاه به دلیل پلی فنل ها، ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین و قزل آلا و روغن زیتون (منابع غذایی حاوی امگا-3 )، انگور، پیاز، سیر، کلم بروکلی و سیببه دلیل دارا بودن فلاونوئید، پرتقال و گوجه فرنگی ( منبع ویتامین C) خاصیت ضدالتهابی دارند و مصرف میوه ها و سبزی هایی که خاصیت ضدالتهابی دارند برای پیشگیری از بیماری های مزمن مرتبط با تغذیه از جمله سرطان توصیه می شوند.
ارسال به دوستان