۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۳۱۶۴۸
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۴ - ۳۱-۰۱-۱۳۹۳
کد ۳۳۱۶۴۸
انتشار: ۱۰:۵۴ - ۳۱-۰۱-۱۳۹۳

آثار پدر مجسمه سازی ایران در معرض تخریب! (+عکس)

اما استاد علی اکبر صنعتی که بود و چگونه به یکی از هنرمندان بزرگ ایران و جهان تبدیل شد؛ روزگاری دور یکی از خیرین کرمان به نام علی اکبر صنعتی پرورشگاهی برای تربیت کودکان کرمانی و به خصوص کودکان مستعد برپا کرد.
آثار منحصر به فرد مجسمه ساز نامی ایران استاد علی اکبر صنعتی سالهاست در وضعیت نامناسبی نگهداری می شوند و در حال تخریب هستند این درحالیست که کمیسیون فرهنگی شورای شهر کرمان بار دیگر خواستار انتقال این آثار از موزه هلال احمر تهران به موزه صنعتی کرمان و نگهداری از این گنجینه هنری شده است.

به گزارش مهر، بسیاری علی اکبر صنعتی را به عنوان پدر مجسمه سازی ایران می شناسند اما آفریده های دستان هنرمند این مجسمه ساز فقید این روزها حال و روز خوشی ندارند هر چند سالهاست نسبت به سرنوشت مجسمه های بی نظیر استاد صنعتی ابراز نگرانی می شود اما گویی کسی نگران سرنوشت این مجسمه های بی نظیر نیست.

استاد صنعتی این آثار را در روزهای پایانی عمر خود برای اینکه بتواند ماندگارشان کند وقف هلال احمر کرد و از همان آغاز آثار در موزه هلال احمر در تهران به نمایش گذاشته شدند اما این وقف هیچ گاه نتوانست عامل مناسبی برای حفظ این آثار باشند و بسیاری از آثار وی هم اکنون در وضعیت نا مناسبی نگهداری می شوند و خبرهایی نسبت به سرنوشت مبهم برخی از آثار استاد نیز به گوش می رسد.

 

صنعتی از کودکی تا فرهیختگی/ هنرمندی که در هنر مجسمه سازی ایران تحول ایجاد کرد

اما استاد علی اکبر صنعتی که بود و چگونه به یکی از هنرمندان بزرگ ایران و جهان تبدیل شد؛ روزگاری دور یکی از خیرین کرمان به نام علی اکبر صنعتی پرورشگاهی برای تربیت کودکان کرمانی و به خصوص کودکان مستعد برپا کرد.

صنعتی فامیل بسیاری از این کودکان را صنعتی گذاشت اما در میان این کودکان کودکی با استعداد وجود داشت که در روزهای اول نشان داد که در نقاشی تبحر خاصی دارد، حاج علی اکبرصنعتی نام این کودک را که پدرش را در پایان جنگ جهانی اول و به دلیل طاعون از دست داده بود علی اکبر نهاد و فامیل صنعتی را برای وی برگزید و به این ترتیب این کودک اسم و فامیل صنعتی بزرگ را پیدا کرد.

استاد علی اکبر صنعتی در 1295 در کرمان به دنیا آمده بود و پس از نشان دادن استعدادش در هنر زیر نظر استادان در کرمان آموزشهای مقدماتی را گذراند.

درنهایت به تهران فرستاده شد و دوره های تخصصی مجسمه سازی را پشت سر گذاشت این دوره ها در مدرسه صنایع مستظرفه و مدرسه صنایع قدیم زیر نظر استادان طاهرزاده، بهزاد به عنوان مینیاتوریست، ابوالحسن صدیقی استاد مجسمه‌ساز و استاد حیدریان گذرانده شد.

وی در سال 79 به عنوان منتخب فرهنگستان هنر انتخاب شد، مشخصه منحصر به فرد بسیاری از آثار استاد صنعتی این بود که تصاویر را در قالب مجسمه ها خلق می کرد و بسیاری از آثار وی از مردم عادی و مستند بوده است و نمونه ای آثار اجتماعی ایران محسوب می شود که بخشی از تاریخ، فرهنگ و هنر ایران زمین را بیان می کند.

استاد در نهایت در سال 85 و در سن 90 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد وی چند سال قبل از فوتش دچار سکته مغزی و فلج شده بود اما در این مدت نیز به شدت نگران حفاظت از آثارش بود.

آثار استاد تا کنون دو بار تخریب شده است/ دو موزه برای یک استاد

آثار وی در طول دوران عمرش نیر دو بار در معرض خطر قرار گرفتند و تعدادی از انها نابود شد یک بار در کودتای 28 مرداد که مزدوران به محل نگهداری آثارش حمله کردند و بسیاری از این آثار را در هم شکستند و بار دیگر در سال 57 تعدادی از آثارش نابود شد.

با این وجود از این استاد بزرگ هنوز دو هزار تابلوی رنگ روغن و 400 مجسمه عظیم به یادگار مانده است.

وی اما تنها فردی است که دو موزه به نامش بنا شده است یکی موزه صنعتی در خیابان شریعتی کرمان و دیگری موزه هلال احمر در تهران اما این روزها هنرمندان، اعضای شورای شهر کرمان و مجسمه سازان از نحوه نگهداری آثار استاد در موزه هلال احمر ابزار نگرانی می کنند و می گویند این آثار در معرض تخریب هستند.

رئیس کمیسیون اجتماعی، ورزش و جوانان شورای اسلامی شهر کرمان چند روز قبل در بازدیدی که از موزه صنعتی کرمان کرد گفت: بازدید از موزه‌ هنرهای معاصر صنعتی به دلیل وظیفه‌ای که در قبال مردم، هنرمندان و اساتید برجسته‌ کرمان بر عهده‌ شورای شهر است، انجام شد.


خواستار انتقال آثار استاد صنعتی به کرمان هستیم/ استاندار کرمان وارد عمل شود

زهرا لری افزود: یکی از مسایل مهم، انتقال آثار ارزشمند زنده‌یاد استاد علی‌اکبر صنعتی به کرمان است که متاسفانه هم‌اکنون این آثار در فضای بسیار نامناسب در تهران نگهداری می‌شوند.

وی ادامه داد: در خصوص انتقال این آثار پیگیری‌های متعدد انجام و در یک ماه اخیر با استاندار کرمان مکاتبه‌ای شده است و در همین جا نیز بار دیگر عاجزانه از استاندار کرمان درخواست دارم باتوجه به اینکه ایشان توجه خاصی به کرمان و هنرمندان برجسته‌ این دیار دارد، این آثار که ارزش‌های معنوی زیادی دارند و برای مردم گران‌قدر محسوب می‌شوند، به کرمان منتقل شوند.

زهرا لری خاطرنشان کرد: خانواده‌ استاد صنعتی هم تمایل زیادی دارند تا این آثار به شهر کرمان منتقل شوند؛ چراکه آثار استاد علی‌اکبر صنعتی، جایگاه بین‌المللی دارد و باید در خور شان این استاد فرهیخته نگهداری شوند.

وی اظهار داشت: به زودی با مدیران اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این خصوص مذاکرات و پی‌گیری‌های لازم انجام خواهد شد تا این آثار از جمله مجسمه‌های بسیار ارزشمند و تابلوهای نقاشی نفیسی که از این استاد فقید به جا مانده است را به استان منتقل و نگهداری کنیم و امانت‌دار خوبی برای این آثار ارزشمند باشیم.

اما از جمله تابلوهای آبرنگ استاد صنعتی می‌توان به آقا سید حسن، به شوق پرواز، یک جهان رنـگ و نقش، زنـدگی بـا آبرنگ، شبان و موسی کوه و دشت، می‌شود دوست داشت، زندگی در مرداب، اسب تنها در دشت، عاشقان گل، آن یادها که رفت، سپیده دم دهکده، یاد ایام کودکی، باغ بی حصار، پناه ، جمعه سبز اشاره کرد.

اما مجسمه های استاد صنعتی که ساختشان را در مدرسه صنایع مستظرفه یاد گرفته بود از بی نظیر ترین گنجینه های هنری جهان است وی این مجسمه ها را اکثرا در کارگاهش در تهران ساخت.

در کنار موزه صنعتی کرمان و موزه هلال احمر تهران برخی از آثار این استاد بزرگ در نزد مجموعه داران خصوصی نگهداری می شود.

موزه هلال احمر از سال 89 تعطیل است/ موزه در احاطه دست فروشان

متاسفانه موزه هلال احمر تهران نیز سالهاست که تعطیل است دلیل این مسئله هم وضعیت نامناسب ساختمان محل نگهداری آثار و همچنین وضعیت نا مناسب آثار عنوان شده است و عملا مردم تنها در موزه صنعتی کرمان می توانند از آثار استاد بازدید کنند.

هر چند کمیسیون فرهنگی شورای شهر کرمان مصوبه ای در راستای استرداد این آثار تصویب کرده و خواستار بازگرداندن آثار استاد به کرمان شده و حتی فاز دوم موزه صنعتی کرمان نیز در همین راستا احداث شده است اما هنوز خبری از انتقال این آثار به کرمان نیست و به خصوص مجسمه ها همچنان در معرض تخریب و نابودی قرار دارند.

دلیل عدم انتقال این آثار از سوی هلال احمر وقف این آثار به هلال احمر عنوان می شود و از سوی دیگر گفته می شود چون مجسمه ها گچی و بزرگ هستند احتمال تخریب آنها در مسیر انتقال به کرمان وجود دارد اما به هر روی این آثار در حال تخریب هستند و درب موزه هلال احمر نیز به روی علاقمندان بسته است.

هم اکنون مردم کرمان امیدوارند آثار این موزه که از سال 89 تعطیل شده است و اطرافش نیز مملو از دست فروشان شده است به موزه صنعتی کرمان منتقل شود. موزه ای که با اجرای فاز دوم توسعه ای خود، هم اکنون مکان لازم برای نگهداری این آثار را نیز در اختیار دارد.

ارسال به دوستان