۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۵
در حاشیه
کد خبر ۳۳۹۴۴۶
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۴ - ۱۸-۰۳-۱۳۹۳
کد ۳۳۹۴۴۶
انتشار: ۱۱:۵۴ - ۱۸-۰۳-۱۳۹۳
سلسله بحث های مدیریتی در عصر ایران آغاز می شود

مدیریت، حلقه گم شده توسعه

سعید افشار
عصرایران - پیتر دراکر، استاد نامدار مدیریت و اقتصاددان و پایه گذار مدیریت نوین، جمله در خور تاملی دارد با این مضمون که «کشور توسعه نیافته وجود ندارد، این کشورها ضعف مدیریت دارند».

مدیریت در ایران دانش تقریباً جدیدی است. شاید بتوان از میرزاتقی خان امیرکبیر و میرزا حسین خان سپهسالار بعنوان اولین کسانی نام برد که اصول علمی مدیریت را تدوین و به کار برده اند.

مدیریت مانند سایر علوم است اما با زیرساختی از انواع دانش ها که به سرعت تغییر می یابند. بدیهی است که برای راهبری و موفقیت هر سازمانی حضور مدیر راهبر الزامی است.

اگر سازمان، نظامی باشد هدفش دفاع از تمامیت ارضی کشور و تربیت سربازانی حرفه ای است.
اگر سازمان، مدرسه و دانشگاه باشد هدف آن تربیت انسان مجهز به علوم روز و دارای مهارت های بالا و متخصص در بخش های مختلف اقتصاد و صنعت است.
اگر سازمان بیمارستان باشد، هدفش رسیدگی به درمان بیماران تا حصول نتیجه مثبت و تامین روش های مختلف برای برطرف کردن مشکلات مراجعه کنندگان می باشد و اگر سازمان بازرگانی یا صنعتی باشد اهداف آنها رسیدن به برنامه های تعریف شده است.

رسیدن به بخش عمده ای از این اهداف نیازمند حضور و وجود مدیر ارشد است . مدیریت تنها به معنای اداره کردن یک سازمان نیست، مدیریت بهره گیری از فرصت ها برای موفقیت سازمان است. در دنیای به سرعت تغییر یابنده کنونی، مدیریت تبدیل به یکی از سخت ترین و پیچیده ترین تخصص ها شده و دنیای دیجیتال و فناوری اطلاعات، جهان جدیدی را برای توسعه کسب و کار معرفی کرده است، که اقتصاد شبکه نامیده می شود. مدیرانی که برای این اقتصاد آموزش داده می شوند، بایستی به مبانی این تحول و چشم انداز آینده انقلاب فن آوری دیجیتال و شبکه آشنا باشند.
به علاوه هر کسی که می خواهد مدیر شود بایستی به مبانی علم تاریخ، فلسفه، سیاست، حقوق بین الملل و جامعه شناسی آشنا باشد.

عقلانیت و تربیت قوه تفکر پی آمد چنین آموزش هایی برای مدیران خواهد بود. به قول فردریش هگل "آنکه جهان را با چشم عقل می نگرد، جهان نیز جنبه های عقلانی خود را به او می نمایاند".

از این پس در "مرکز مطالعات عصر ایران" -که در شرف تأسیس است- تلاش خواهیم کرد جنبه های مختلف مدیریت علمی و کلان توسعه با استفاده از تجارب ایران و دیگر کشورها به بحث بگذاریم.

علم مدیریت کلان به ما می آموزد که در مورد پیشگیری از حوادث مختلف با بهره گیری از عقلانیت اقدامات لازم را انجام بدهیم، مثلا اگر در کشوری سرطان رشد می کند، فوری ترین کار تاسیس بیمارستان های درمان آن بیماری یا وارد کردن داروهای ویژه اش نباشد، بلکه در کنار این قضیه باید بررسی شود که چرا یک بیماری مثلا سرطان در منطقه ای خاص رشد سریع دارد و چه راهکارهایی برای جلوگیری از شیوع بیشتر باید مد نظر و عمل قرار گیرد؟ به عنوان مثال پس از فاجعه انفجار نیروگاه اتمی چرنوبیل در شوروی سابق (بخش فعلی اوکراین) در اوایل دهه هشتاد میلادی، به دلیل آلوده شدن خاک کشورهای آن منطقه، کشاورزی و دامپروری حتی در بخشی از فنلاند تعطیل شده است و در حال حاضر هم انجام نمی شود ، یا در منطقه ای در مرز فعلی آلمان و چک، در نزدیکی شهر درسدن (واقع در آلمان شرقی سابق) صدها هکتار زمین به دلیل آزمایشات شیمیایی پیمان ورشو سابق و نیروهای شوروی آلوده شده و غیرقابل کشت و استفاده کشاورزی اعلام گردیده، چراکه در صورت استفاده، دهها نوع بیماری به انسان منتقل شده و میلیونها یورو صرف درمان آن بیماری ها از بودجه عمومی و مالیات خواهد شد.

بنابراین اگر مدیریت کلان آگاه و دوراندیش باشد، به مصداق آن ضرب المثل ژاپنی که می گوید «قبل از اینکه به فکر چگونه بردن باشید به فکر این باشید که چگونه نبازید» عمل می کند.

ما در عصر ایران تلاش می کنیم دریچه ای به روی موفقیت و توسعه پایدار و علم مدیریت باز کنیم. بدیهی است در این میان همکاری دانشگاهها تاثیرگذار است. ما می خواهیم این نگرش را در جامعه بوجود آوریم که لزوما نباید نخبه ترین دانش آموزان رشته تحصیلی شان پزشکی و مهندسی باشد. وجود تعداد زیادی پزشک الزاما به معنی توسعه یک جامعه مترقی نیست بلکه می تواند حتی عقب ماندگی بهداشت و آموزش عمومی در آن جامعه را نشان دهد. ما بر این باوریم که نخبه ترین و باهوش ترین جوانان ما حتما باید در رشته هایی مانند مدیریت بازرگانی، اقتصاد، مدیریت سرمایه گذاری، حقوق، علم سیاست و سایر علوم انسانی ادامه تحصیل دهند. در حال حاضر معتبرترین دانشگاههای جهان مانند هاروارد، کلمبیا و آکسفورد به تربیت مدیران ارشد کشوری و جهانی در آن تخصص ها مشغولند.

در کنار همه این موارد، ما در عصر ایران و مشخصاً‌ در " مرکز مطالعات"‌ می خواهیم پیام آور اراده، تلاش گری، مصمم بودن، سازنده بودن، صبور بودن و دانش مدار بودن باشیم، ما تاکید می کنیم بر پیوندمان و گشوده بودن دروازه قلب مان بر روی همه. ما دست همه علاقمندان به آینده میهن را می فشاریم.

برچسب ها: پیتر دراکر ، مدیریت
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۲۱
غیر قابل انتشار: ۶
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
55
از تاسیس مرکز مطالعات عصرایران بشدت استقبال میکنیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
امیدواریم مطالب طبقه بندی شده باشد و مثل خیلی از سایت های علمی ایرانی بمباران اطلاعات متنوع نباشه که ایجاد سردرگمی کنه
یک ارتباط دو طرفه منسجم هم برقرار باشه
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
31
سلام
این فکر عالی است زیرا مهمترین مشکل کشور ما سو مدیریت یا مدیریت غلط منابع و امکانات خصوصا نیروی انسانی است.وتا این مشکل حل نشود هر چه بیشتر تلاش کنیم وضعمان بدتر خواهد شد
موفق باشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
25
احسنت.بسیار عالی.موفق باشید...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
17
اگر مي خواهيد با نظرات مردم در مورد مديريت، اين مقاله مهم را به پيش ببريد، اجازه درج كامنت هاي خوب و مهم را فراهم نمائيد. سال گذشته سايت تابناك نيز در كار مشابهي اقدام به بحث در خصوص مديريت و در آخر جمع بندي بر اساس نظرات مردم نمود كه اقدام جالبي بود چون نتايج بدست آمده از نظرات مردم گوياي مشكلات واقعي مديريتي بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
17
ابتکار مثبتی است و امیدوارم منشاء تغییر رویکرد جامعه ما شود. یعنی بجای پرداختن به بسیاری از حاشیه های بی فایده و بحث های ناکارامد، اجتماع یا همان فروم هایی برای بیشتر دانستن و بهتر فکر کردن و بهینه زندگی کردن تشکیل دهیم. در این مسیر موفقیت شما آرزوی ماست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
42
0
دروغ می گویید و گر نه از روحانی که شاید بی برنامه ترین و دارای کارنامه مدیریتی ( تاکیید می کنم کارنامه مدیریتی اجرایی) ضعیف بود حمایت نمی کردید و به خاطر دو شخصیت سیاست باز (خاتمی و هاشمی ) شما هم مثل خیلی از مردم فریب نمی خوردید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
18
کار بسیار قشنگی هست. تا حدودی میتونه کمک کنه. ولی از اونجایی که معمولاً قسمت جامعه شناسی و روانشناسی مدیران و مردم نادیده گرفته میشه یا سانسور میشه، انرژی زیادی رو هدر میده.
yusef
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
16
عصر ایران خیلی ممنون از اطلاعات ارائه شده که واقعا چکیده یک کتاب به حساب میاد. عالی بود.
lمهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
19
واقعیت این است که در کشور ما اصولا فارغ التحصیلان رشته مدیریت در جای خود قرار ندارند ، بطور مثال در یک شرکت خودرو ساز مدیر عامل مهندس است ، در یک شرکت تولید کننده محصولات غذایی مدیر عامب مهندس و یا دکتر تغذیه است ، در صورتیکه این افراد باید در بخشهای مربوط به تولید و فنی انجام وظیفه نمایند ، متاسفانه در بخش مدیریت دولتی نیز به همین شکل است ، واقعا باید سوال شود که رشته های مدیریت در کجا باید تصدی گری نمایند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
23
کمک، ترا به خدا ما از دست این مدیرهای نالایق نجات بدید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
0
7
لازم به ذکر است که دانشگاه ها ابتدا می بایست مدیریت پرورش دانشجویان خوش فکر و با کیفیت را در خود تقویت کرده و کیفیت را به هر قیمتی فدای کمیت غیر قابل اعمال مدیریت نکنند. امید است که مرکز مطالعات را افرادی تشکیل دهند که فارغ از هر گونه مدرک گرایی به ارتقای سطح کیفی مدیریت بپردازند.
یحیی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۹
0
0
لابد در تایید این تیوریهای مدیریتی است که دولت تدبیر و امید در راستای دولت قبل یارانه ها را از کالاهای پایه و ضروری سلامت مانند شیر قطع و بودجه حاصل را صرف بیمه رایگان سلامت جهت مبارزه با بیماریهای اتی ناشی از سو تغذیه وبیماریهایی نظیر شکستگی و پوکی استخوان بواسطه کاهش یا قطع سوبسید کالاهای اساسی سلامت مینماید
معين
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
0
1
انشاالله در هدف والايي كه داريد كه همانا بالا بردن آگاهى عمومى جامعه و ايجاد حس قانون مدارى و ايران دوستى است موفق باشيد.به اميد ايران سربلند.
پيام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۲
0
1
با سلام
از ايده جالب و مفيدتون استقبال مي كنم و اعلام آمادگي جهت همكاري با آن مركز به عنوان يك كارشناس ارشد مديريت و مدير اجرايي و پژوهشي مي نمايم.
علي
Kazakhstan
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۸
0
1
حلقه مفقوده مديريت در ايران مديريت استراتژيك است كه متاسفانه ميتوان گفت اغلب مديران تمايلي به اين بخش از مديريت ندارند و فقط به مديريت بخشي و كوتاه مدت علاقمند هستند در صورتيكه ما ميبايست در مديريت نقشه راه داشته باشيم بعبارتي براي همه كارها بايد مسترپلان داشته باشيم و بر همين اساس بيزنس پلان هم در كنار آن طراحي كرد كه همه اين عوامل فعلا" در كشور ما خريداري ندارد مثالي بزنم ختم كلام مديريت استراتژيك مثل بازي شطرنج است كه ما در اين بازي به تمام صفحه بايد نگاه كنيم و بر اساس وضعيت مهره ها كه از بالا به آن نگاه مي كنيم يك حركت انجام ميدهيم كه مديرين شطرنجي و يا موزاييكي هم به آن مي گويند.
رانش زمین در برزیل ۹ کشته بر جا گذاشت (فیلم) مرگ دلخراش خلبان پس از سقوط هواپیما در تالاب پر از تمساح(+عکس) شاهکار معماری ژاپنی که بهترین خانۀ جهان در سال 2005 شد(+عکس) پزشکیان : با زیارت کردن و شعار دادن مشکلات حل نمی‌شود/ اگر بچه‌های ما طور دیگری شده‌اند، ما مقصریم که درست آموزش ندادیم تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام « غلامرضا تختی » توسط آیت‌الله خامنه‌ای دستگیری پسر ۱۳ ساله به علت رانندگی به سمت مدرسه آغاز طرح تفکیک جنسیتی در وسایل حمل و نقل عمومی در دمشق منبع انرژی بی‌پایان، نزدیک‌تر از همیشه کوشکی : عملاً قبح مذاکره و رابطه با آمریکا شکسته شده / هر نوع مذاکره در هر سطحی زیانبار خواهد بود قتل پسر خیاط در شب سال نو میلادی در ترکیه، محاکمه در ایران روده شما به این دلایل احتمالا ناسالم است زندگی لرزان و در خطر ۳۰ یوزپلنگ باقیمانده در ایران پزشکیان: اگر در تبعیض و بی‌عدالتی هستیم راست نمی‌گوییم که شیعه هستیم (فیلم) بهترین شیوه شارژ کردن موبایل خداحافظی با ترافیک/ هوش مصنوعی چینی راه حلی قطعی برای معضل ترافیک ارائه داد