۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۷۰۱۱۶
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۱ - ۱۸-۰۹-۱۳۹۳
کد ۳۷۰۱۱۶
انتشار: ۰۹:۰۱ - ۱۸-۰۹-۱۳۹۳

وزارت نفت: اگر گازهای گلخانه‌ای کنترل نشود باید جریمه سنگین بپردازیم

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط‌ زیست وزارت نفت گفت: "ممکن است در مورد نفت به ما بگویند بابت آلوده کردن جهان باید عوارض و مالیات‌ پرداخت کنید، این جرایم سنگین هستند و ما قبل از اینکه عامل پرداخت این جرایم شویم باید آلایندگی‌ها را حذف کنیم."
 محمدحسین اردشیری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس اظهار داشت: قراردادی با ژاپنی‌ها منعقد کردیم که مطالعات مفصلی روی عسلویه و خارک و جزایر و کل خلیج فارس به اضافه ماهشهر انجام دهند و یک برنامه عملیاتی برای کنترل آلودگی‌ها استخراج کنند.

وی با بیان اینکه ما در این باره قبلا کارهایی انجام داده بودیم اما منسجم نبود، اضافه کرد: ژاپنی‌ها 2 سال و 3 ماه با ما کار کردند و به اتفاق برنامه مفصلی برای کاهش آلایندگی‌های نفتی استخراج کردیم که در آن مشخص شده است برای آلودگی‌های گاز مشعل‌ها، آلودگی‌های دریا و زمین چه باید بکنیم.

 * 200 پروژه در قالب «بهبود مدیریت زیست‌محیطی خلیج‌فارس» اجرا می‌شود

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست وزارت نفت افزود: کار اصلی را خودمان انجام دادیم اما تجارب ژاپنی‌‌ها هم کمک بسیار زیادی به ما کرد و بر اساس آن برنامه مفصلی تحت عنوان «بهبود مدیریت زیست محیطی خلیج فارس» را تهیه کردیم، چرا که 70 درصد فعالیت‌های وزارت نفت در آن منطقه انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه این برنامه شامل 60 تا 70 طرح و نزدیک به 200 پروژه است که پروژه‌ها عمدتا به دست خودمان انجام خواهد شد، گفت: این برنامه شامل 3 برنامه 4 ساله، 5 ساله و 7 ساله خواهد بود تا بتوانیم تا سال 2018 آلودگی‌های نفتی در هوا، دریا و زمین را تا 70 درصد کاهش دهیم و البته یک برنامه یک ساله هم طراحی کردیم.

اردشیری ادامه داد: برای اجرای آن یک کار گروه تشکیل دادیم و آقای وزیر هم مسئولیت آن را به بنده سپرد این کارگروه 8 نفره شامل مدیران عامل همه شرکت‌های اصلی است و برنامه ما در 3 منطقه خارک و عسلویه و ماهشهر تقسیم شده است.

وی اضافه کرد: مدیران عامل مناطق ویژه عسلویه و ماهشهر و مدیرعامل شرکت پایانه‌ها در هر قسمت به عنوان مسئول اجرایی این برنامه تعیین شدند، همه برنامه‌های ما مشخص و آماده اجرا هستند و این 3 مدیرعامل ظرف چند هفته آینده باید راهکارهای عملیاتی برای اجرای این برنامه‌ها را ارائه کنند.

اردشیری افزود: بیشتر بودجه این طرح‌ها از طریق بودجه جاری خود شرکت‌های زیرمجموعه نفت تأمین می‌شود و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی هم برای فعالیت‌های سودآور مانند جمع‌آوری گازهای فلز جذب می‌شود چنانکه گاز کل مشعل‌های شرکت ملی نفت به مزایده گذاشته شده است تا از آن برق تولید کنند که احساس می‌کنیم مشتری زیادی خواهد داشت.

*کاهش 70 درصدی آلاینده‌های نفتی ایران تا سال 2018

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست وزارت نفت تصریح کرد: اگر این برنامه عملیاتی ما اجرایی شود 70 درصد گازهای گلخانه‌ای و آلودگی‌های دریا و خاک تا سال 2018 کاهش می‌یابد.

وی با بیان اینکه تا سال 2020 احتمال زیاد اجلاس APP پروتکل کیوتو را حذف می‌کند، افزود: البته تلاش ما این است که این پروتکل حذف نشود چون به نفع کشورهای در حال توسعه است اما در صورت حذف پروتکل کیوتو ADP جایگزین آن می‌شود.

وی ادامه داد: تا 2020 همه فعالیت‌های ما برای کنترل گازهای گلخانه‌ای به صورت داوطلبانه خواهد بود اما بعد از 2020 در صورت تصویب ADP مشکلات زیادی برای ما ایجاد می‌شود و مشمول جرایمی مانند مالیات بستن به نفت و امثال آن می‌شویم که شاید مشکلات آن کمتر از مشکلات انرژی هسته‌ای نباشد.

اردشیری اضافه کرد: ما تلاش کردیم از امکانات کشورهای توسعه یافته در زمینه بهبود وضعیت محیط زیست استفاده کنیم که متاسفانه به جز موارد جزئی با ما همکاری نکردند و خودمان دست به کار شدیم.

وی افزود: با توجه به عنایت ویژه آقای وزیر و تشکیل کارگروه امیدواریم تا 2018 یا حداکثر تا 2020 این کاهش 70 درصدی آلاینده‌ها محقق شود و برای 30 درصد باقیمانده هم برنامه‌هایی طراحی شده است که حذف کامل فلرها و به روز کردن تصفیه‌خانه‌ها را شامل می‌شود.

کاهش آلودگی‌ هوا تنها با بهبود کیفیت سوخت محقق نمی‌شود

وی اضافه کرد: همچنین وزارت نفت برنامه مفصلی برای تولید سوخت یورو 4 داشته است که در 7 کلانشهر بنزین یورو 4 توزیع می‌شود و تا آخر امسال کل 8 کلانشهر کشور را شامل خواهد شد، پس از ورود ستاره خلیج فارس به تولید همه بنزین توزیعی در کشور یورو 4 خواهد شد و از نظر سوخت مشکل کشور حل خواهد شد،اما سوخت تنها یکی از فاکتورها است و اگر به یک ماشین آلاینده سوخت پاک بدهید تأثیر چندانی نخواهد داشت.

اردشیری با بیان اینکه در حال حاضر 36 میلیون لیتر بنزین یورو 4 تولید می‌شود، گفت: در مورد بنزین پتروشیمی باید بگویم ما بنزینی تحت عنوان بنزین پتروشیمی نداشتیم، از آنها ریفرمیت می‌گرفتیم که بنزن آن تا حدودی بالا بود که آن را حدف کردیم تا کیفیت سوخت افزایش بیابد و چند سال پیش هم سرب را در این راستا حذف کردیم.

وی افزود: البته در تهران و بعضی دیگر از کلانشهرها از بنزین پتروشیمی اساسا استفاده نشد اما الان بنزین تهران استاندارد یورو 4 و استاندارد ملی کشور را پاس می‌کند و مشکلی ندارد و بقیه پالایشگاه‌ها هم باید به سرعت وارد سرویس شوند تا کیفیت سوخت بهبود یابد.

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست وزارت نفت تصریح کرد: کاهش آلودگی‌های هوا و امثال آن به کنترل صنایع آلاینده و نیروگاه‌ها و امثال آن نیاز دارد و با بهبود کیفیت سوخت و خودرو به تنهایی حاصل نمی‌شود، امسال تلاش می‌کنند به نیروگاه‌ها گاز بیشتری بدهند و اگر فازهای بعدی پارس جنوبی وارد تولید شود مشکلات آلودگی نیروگاه‌ها کاهش زیادی خواهد یافت.

*استاندارد تصفیه‌خانه‌های نفتی به روز می‌شود

وی در پاسخ به پرسشی درباره برنامه‌های وزارت نفت برای کاهش آلودگی‌های نفتی در دریا اظهار داشت: الان همه تأسیسات ما اعم از پالایشگاه و پتروشیمی و امثال آنها تصفیه خانه‌های صنعتی دارد، اما بعضی از آنها به نوسازی و استانداردسازی نیاز دارد؛‌ مثلا در منطقه عسلویه تأسیسات موجود و تأسیسات در دست احداث از استانداردهای قدیمی پیروی می‌کنند و استانداردهای آنها باید بین‌المللی شوند.

وی تاکید کرد: در مورد آلودگی آب و دریا نیز برنامه‌های ما به گونه‌ای طراحی شده است که دیگر هیچ گونه آلودگی وارد دریا نشود.

اردشیری اضافه کرد: این پروژه را قطر و بعضی کشورهای حاشیه خلیج فارس عملیاتی کرده‌اند اما ما به دلیل تحریم‌ها و امثال آن از اجرای آن عقب هستیم

وی در پاسخ به پرسشی درباره سرمایه‌گذاری موردنیاز برای اجرای این طرح‌های زیست محیطی گفت: ما از شرکت‌های تابعه خواسته‌ایم پروژه‌های اولویت‌دار را با استفاده از بودجه‌های جاری آغاز کنند و پس از برآورد نهایی کمبود بودجه آنها را وزارت نفت تأمین می‌کند بودجه شرکت‌های تابعه به میزانی هست که بتوانیم فازهای اولیه را آغاز کنیم.

*3 راهکار وزارت نفت برای توقف سوزاندن گازهای مشعل

اردشیری در ادامه با بیان اینکه ما برای گازهای فلر عسلویه 3 راهکار پیش‌بینی کرده‌ایم، گفت: یکی از راهکارها جمع‌آوری این گازها و تزریق آن در یکی از چاه‌های نفت و گاز است که این کار استاندارد جهانی دارد و به برداشت از مخازن کمک می‌کند و ذره‌ای از گاز هم نمی‌سوزد و مشکل آلایندگی این گازها را به صفر نزدیک می‌کند.

وی افزود: دومین راهکار تعریف پروژه‌های مستقل برای تبدیل این گاز به فرآورده مانند NGL است که ترکیبات با ارزش آن جدا می‌شود و گاز شیرین آن به شبکه سراسری تزریق می‌شود.

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست وزارت نفت با تاکید بر اینکه ارزان‌ترین و راحت‌ترین راهکار همان راهکار اول است، افزود:  راهکار سوم تبدیل گاز تک تک فلرها به برق است که هزینه زیادی دارد؛ اگر مردم در این راهکار سرمایه‌گذاری کنند که چه بهتر و اگر نه به سراغ دو راهکار اول می‌رویم.

*در مقام هفتم انتشار گازهای گلخانه‌ای جهان قرار داریم

وی در پاسخ به پرسشی درباره جرایم جهانی کاهش ندادن آلودگی‌های فسیلی گفت: ممکن است در مورد نفت به ما بگویند بابت آلوده کردن جهانی باید عوارض و مالیات‌ پرداخت کنید، این جرایم سنگین هستند و ما قبل از اینکه عامل پرداخت این جرایم شویم باید آلایندگی‌ها را حذف کنیم.

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست وزارت نفت با بیان اینکه ما از نظر انتشار گازهای گلخانه‌ای در مقام هفتم جهان قرار داریم، گفت: با کمک پژوهشگاه صنعت نفت فرمولی استخراج کرده‌ایم که سازمان ملل باید آن را تایید کند تا مانند اکثر کشورهای توسعه یافته شیوه کاهش آلاینده‌ها را تعیین و محاسبه کنیم.

وی افزود: بر اساس این فرمول با توجه به برآورد اولیه ما شاید تا سال 2018 به مقام سیزدهم یا چهاردهم انتشار گازهای گلخانه‌ای جهان تا سال 2018 برسیم.

*دردسر پروتکل‌های زیست‌محیطی کمتر از انرژی هسته‌ای نیست


اردشیری در ادامه گفت: ما نزدیک 13.7 درصد گاز فلر داریم؛ در این یکی دو سال به حدی به بخش عملیات پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها و امثال آنها فشار آورده‌ایم که این عدد به 9 رسیده است که البته استاندارد آن 5 درصد است؛ در پایان 2018 به احتمال زیاد به زیر یک درصد می‌رسیم که استاندارد کشورهای پیشرفته جهان است.

وی تصریح کرد: اگر در خصوص جلوگیری از انتشار آلاینده‌های فسیلی سرمایه‌گذاری کنیم جلوی ضرر و پرداخت جریمه‌ها را در آینده می‌گیریم چرا که دردسر پروتکل‌های زیست‌محیطی در آینده شاید کمتر از دردسر‌های انرژی هسته‌ای نباشد.
 
ارسال به دوستان
یادداشت عراقچی در روزنامه چینی: فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین ایران و چین آغاز می‌شود لحظه وقوع تصادف عجیب؛ خودروی سواری از کنترل خارج شد (فیلم) انفجار خانه‌ در یزد با سه کشته و ۶ مجروح ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم) عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود/ مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است 2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان: حکومت سوریه بعثی بود/ مردم سوریه اجازه انجام بسیاری از امور شرعی خود را نداشتند/ پشتیبان حکومت نبودند استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس) وقتی کپسول گاز تبدیل به موشک می‌شود (فیلم) ۱۲ منطقه تهران در وضعیت قرمز آلودگی هوا ادعای سعید جلیلی : توقف قانون حجاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست داستان مار و ارّه ؛ آیا این قصه برایتان آشنا نیست؟ (فیلم) درباره ظاهر فرزندان تان (فیلم) ژاله علو؛ شمایل زنی با صلابت نه مستبد/ وقار نه وقاحت