۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۱۴
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۷۲۴۵۸
تعداد نظرات: ۵۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۹ - ۰۳-۱۰-۱۳۹۳
کد ۳۷۲۴۵۸
انتشار: ۰۸:۲۹ - ۰۳-۱۰-۱۳۹۳

ایران در 11 سال بعد ...

با دعوا و حلوا به کجا می رویم؟!
عصرایران ؛ جعفر محمدی - "ایران در سال 1404 باید قدرت اقتصادی اول منطقه باشد." ایران را سند چشم انداز ایران در 1404 می گوید که مهم ترین سند قانونی ایران بعد از قانون اساسی است.

تنها 11 سال تا 1404 باقی است و این در حالی است که:
- تورم برغم کنترل نسبی آن در یک و نیم سال گذشته ، همچنان بالاست،
- اقتصاد ملی یک رکود فراگیر را تجربه می کند،
- نرخ بیکاری دو رقمی است،
- هزاران پروژه نیمه کاره مانند وزنه هایی بر پای اقتصاد، آن را از حرکت باز می دارند،
- هزاران واحد صنعتی تعطیل هستند یا با ظرفیت حداقلی کار می کنند،
- موانع ایجاد کسب و کارهای جدید، هفت خان رستم را تداعی می کنند،
- خروج سرمایه ها از کشور، یک اپیدمی شده و در مقابل، جذب سرمایه های خارجی، به ندرت اتفاق می افتد،
- میزان مصرف انرژی در داخل رو به تزاید است و دور نیست روزی که میزان تولید نفت و گاز ایران با میزان مصرف آن یکسان و سپس ایران به وارد کننده نفت و گاز تبدیل شود،
- تحریم ها همچنان اقتصاد ایران را تحت فشار قرار داده اند،
- رقبای منطقه ای ایران نیز به سرعت در مسیر توسعه قرار دارند و از جمله قطر در میدان مشترک گازی پارس جنوبی چند برابر ایران بردداشت می کند و ... .

ایران در 11 سال بعد ...

در چنین وضعیتی، که اصولاً باید یک نگرانی عمومی به ویژه در سطح نمایندگان مجلس و دولتمردان درباره روند کُند توسعه کشور شکل بگیرد -و البته با امید به آینده همراه باشد- شاهد آن هستیم که بحث های بیهوده شعاری و جناحی که با عرض معذرت بیشتر به حرف های "خاله زنکی" می مانند جای مباحث حیاتی کشور را گرفته اند. این مانند آن است که ملوانان یک کشتی که آسیب های متعددی بر بدنه اش وارد شده، به جای اصلاح آن برای جلوگیری از خطرات آتی، با یکدیگر سر این که اتاق شان چه رنگی باشد و چه کسی شب ها روی کدام تخت بخوابد، دعوای دائمی داشته باشند!

واقعیت این است که برای هر گونه رشد و توسعه ای، حتماً و الزاماً باید به منابع و توانمندی های داخلی تکیه کرد ولی این اصل اساسی، هرگز به معنای آن نیست که اقتصاد ایران می تواند در میان حصاری که آن را از دنیای خارج جدا می کند رشد جدی کند و ظرف 11 سال آینده به رتبه اول منطقه تبدیل شود.

بنابرایرن، تا وقتی تحریم های ظالمانه علیه ایران برقرار است، سخن گفتن از تحقق آرمان ایران 1404، خوش بینی صرف خواهد بود.
به عنوان مثال ، میدان پارس جنوبی که بین ایران و قطر مشترک است را در نظر بگیرید. قطری ها ، از رهگذر این میدان به ثروتی افسانه ای دست یافته اند به گونه ای که در سال های اخیر، بالاترین درآمد سرانه در جهان را به خود اختصاص داده اند ولی در این سوی خلیج فارس، بسیاری از پروژه ها متوقف اند یا به کندی پیش می روند، چرا که قطعات مربوط به آنها مشمول تحریم اند و در داخل هم امکان تولیدشان نیست.

بنابراین باید تحریم ها را دور زد. دور زدن تحریم ها هم از یک سو، ایجاد یک رانت گسترده در داخل می کند که تبعات آن، گسترش و نهادینه شدن فساد اقتصادی عمیق در کشور است و از سوی دیگر، هزینه تمام شده پروژه ها را 3 الی 4 برابر بیشتر از حالت متعارف می کند.

 این بدان معناست که اگر تحریم ها نبود، می شد به اندازه 3 الی 4 برابر همه فازهای پارس جنوبی، تأسیسات گازی و نفتی احداث کرد. این عدد را به کل پروژه های کشور که نیاز خارجی دارند تعمیم دهید تا ببینید که چه ضرر مالی نجومی و هنگفتی به کشور وارد می شود و چه سود عجیب و غریبی از کیسه ملت ایران، به جیب دلالان می رود!

افزایش قیمت تمام شده، تنها یکی از آسیب هاست. تحریم ها باعث می شوند پروژه ها به کندی پیش بروند و دیرتر به بهره برداری برسند. از این رو، میلیادرها دلار خسارت نیز ناشی از تأخیر بر اقتصاد کشور وارد می شود و فرصت های شغلی نیز دیر به دیر به وجود می آیند.

آسیب دیگر این تأخیرها نیز این است که پروژه های تکمیل شده با تکنولوژی چند سال پیش به بهره برداری می رسند. در واقع وقتی پروژه ای در 10 سال پیش طراحی می شود، بر اساس تکنولوژی های همان زمان شکل می گیرد و ادامه می یابد، ولی هنگامی که به جای 3 سال در 10 سال یا بیشتر به بهره برداری می رسد در مقایسه با پروژه های دیگر جهان که همزمان به بهره برداری رسیده اند، عقب مانده تر است. این فاجعه ای است که کمتر بدان توجه می شود زیرا بعد از اتمام پروژه های عقب افتاده، راندمان و بهره وری شان در قیاس با رقبا کمتر است و این، یعنی عقب ماندگی مخفی در طول دهها سالی که آن پروژه در حال بهره برداری است.

آنچه در سطور فوق گذشت، تنها شمه ای از اثرات تخریبی تحریم ها در بخش تولید بود که نظیر آن کمابیش در بخش های دیگر اقتصاد کشور از کشاورزی و سلامت گرفته تا و صادرات و واردات وجود دارد.

این ها ، مسائل کلان کشور هستند که جای دلواپسی واقعی دارند. بنابراین از همه کسانی که هنوز دل در گرو آینده کشورشان دارند و هنوز می خواهند ایران در سال 1404 قدرت اول اقتصادی منطقه باشد، انتظار می رود "خردمندانه و شرافتمندانه" تیم مذاکرات هسته ای را یاری کنند تا گام اول تنش زدایی از سیاست خارجی را در پرونده هسته ای با موفقیت بردارد و بعد از آن، قدم به قدم مسیر ارتقا جایگاه بین المللی ایران طی شود زیرا تبدیل ایران به قدرت اقتصادی برتر منطقه جز با اصلاح جایگاه جهانی آن میسر نیست.

هر ایرانی میهن دوستی، حتماً آرزو دارد که ایران در سال 1404 و حتی زودتر از آن، قدرت اول اقتصادی منطقه باشد ولی چه خوش گفته اند نیاکان ما که " با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی شود"!
اینک نه وقت حلوا حلوا گفتن و نه فرصت دعواست؛ وقت به خود آمدن و جنبیدن است ، آن هم در منطقه ای که به جز چند کشور معدود، بقیه پای در مسیر توسعه گذاشته، رقابت بزرگی را آغاز کرده و بسیاری شان از ما پیشی هم گرفته اند.


ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۵۱
در انتظار بررسی: ۶۵۷
غیر قابل انتشار: ۲۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
25
1344
سلام.
پس از مدتها یک مطلب به معنای واقعی کلمه به دل نشست.
عالی بود.
عالی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
نتیجه اینهمه اعتماد سازی که هیچ، تعطیل کردن صنایع هسته‌ای تا امروز چه بوده؟!

کی میخواهید دست از ساده لوحی بردارید و چشمتان را بر روی حقیقت باز کنید؟
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
حالا نگفتید چطور تحریم های ظالمانه باید برداشته شود !!!! با دست کشیدن از دست آوردهای هسته ایی ؟؟ (نتیجه آن را دیدم ). با دست کشیدن از دستاوردهای موشکی چطور ! جدا" هنوز متوجه نشده اید که نزاع غرب با ایران بر سر امثال هسته ایی و ... نیست : تا کی می خواهید بر این طبل پاره بکوبید ؟؟؟
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
ناشناس 10:27
تا وقتی افراد کوته فکر و افراط گرایی وجود دارند که تا نوک بینی خود را می بینند وضع مملکت همین است
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
شاید شما دارید بر طبل باطل می کوبید.
این همه کشور در کنار هم و با صلح دارن پیشرفت می کنن همه دنیا بسیج شدن که مارو زمین بزنن!!!
سامان
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
7
836
کو گوش شنوا!!
صادقانه می گم که من دوستی دارم که فقط و فقط از روی حس وطن پرستی و علاقه به کشورش بعد از اتمام تحصیلاتش در کشور آمریکا به اینجا برگشت تا شاید بتونه به نحوی مثبت و اثر بخش در توسعه کشورش ایران ظاهر بشه، ولی به قدری سنگ جلو پاش انداختن که با دلی رنجور ایران رو برای همیشه ترک کرد.
به خدا وقتی می رفت من افسوس می خوردم به اینکه چرا این سرمایه ها رو قدر نمی دونیم. چرا کاری می کنیم که نخبگان ما به راحتی می رن و دیگه کسی پشت سرش رو هم نگاه نمی کنه؟!
لطفا منتشر کنید!
افشین
United States of America
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
41
902
ای کاش و ای کاش و ای کاش مسیری که در زمان دولت خاتمی برای توسعه ترسیم شد ، پی گرفته می شد و با هنر مهرورزی و عدالت دکتر همه چیز دان این همه عقب نمی رفتیم که امروز آرزو کنیم آنچه را که راحت میتوانستیم به آن برسیم
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
ای کاش
واعظی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
23
352
عوضش اون مثلث نورانی در جنوب تنگه هرمز خیلی خوشگله
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
متاسفانه اینطوره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
7
415
ممنون از این که در میان این همه هیاهوی بیهوده جناحی و سیاسی ، رسانه ای هستید که دغدغه آینده ایران رو دارید ولی ای کاش مسوولان دولت و مجلس هم مانند شما اینگونه می اندیشیدند، افسوس...
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
اگر بگذارند
آشنا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
19
498
تا زمانی که ما دنیا را دشمن خود بدانیم و درهای کشور رو بسته نگهداریم روز به روز وضع بدتر از این هم خواهد شد راه حل فقط یک چیز است جهانی شدن و به دنیا پیوستن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
11
447
دوستان دلواپس خدا نکرده دلواپس این موارد نباشید ها . پوستتون خراب می شه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
11
516
عزيز من مجلس كه اين همه به فكر مسايل مهم هست... باز هم شما اين چيزهاي پيش پا افتاده رو مطرح مي كنيد؟؟؟ پس كي به ساپورت خانمها، مدل ريش وزير امور خارجه، لجبازي با دولت، و هزار امر مهم ديگه رسيدگي كنه؟؟؟؟!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
10
142
خیلی خوب بود ولی شما بعنوان رسانه پیشنهاد ارایه نکردید .
فقط بجنبید که شعار است الان بعنوان یک رسانه موظفید راهکار های مناسب براساس انطباق با شرایط موجود در کشور ها و تصحیح رفتار های اقتصادی براساس چشم انداز کشور را ارایه دهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
729
25
جناب آقای جعفر محمدی بهتر است شما در چیزی که تخصص ندارید نظر ندهید...

گو اینکه ممکن است به دلیل تحریمها و یا سوء مدیریتها گاهی اتفاقاتی از این دست به دلیل خریدهای قبلی بیفتد...

اما حداقل مدیریت مهندسی این است که مطابق روز برنامه ریزی و رفتار نماید که اتفاقا مینماید...

شما تا کنون از چند پروژه مهندسی و عمرانی بازدید فنی داشته و یا مشاوره رفته اید؟!!!

در اکثریت پروژه‌ها علی رغم تأخیراتی که به دلایل پیش گفته اتفاق می‌افتد.. حفظ تکنولوژی روز در اولویت است..

بیچاره خواننده بی خبر از همه جا... یک اظهار نظر غیر کارشناسی شما را چطور خردمندانه و دلسوزانه می‌پندارد...
پاسخ ها
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
آقا یا خانم ناشناس!
شما خودتان در اموری که تخصص ندارید اظهار فضل نکنید.
به عنوان یک مهندس که در پروژه های نفتی کار می کنم به اطلاع تان برسانم که مطلب آقای محمدی کاملا صحیح و منطبق بر واقعیت های جاری در پروژه های نفتی است چرا که اگر بعد از آغاز یک پروژه ، بخواهی تکنولوژی آن را تغییر دهی، مستلزم دور ریز بخشهای مهمی از کارهای انجام شده قبلی است که عمدتاً و با توجه به تحریم ها ، عملی نیست. در ضمن شمایی که ادعاتون میشه بفرمایید نیروگاه اتمی بوشهر که روس ها از 20 سال قبل دارند می سازند، آیا منطبق بر تکنولوژی روز است و مثلاً با نیروگاه های اتمی ژاپن یا آمریکا که بروز هستند، یکی است؟ یا اگر پالایشگاه های ما بروز بودند، بنزین های با کیفیت نازل کنونی تولید می شدند؟
ناشناس
| United States of America |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
دوست عزیز میشه شما که تخصص دارید - مثل دوست دکترمون - نظر تخصصی بدید لطفاً !!!!
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
شما چه تخصصی دارید؟ شاید کارشناس دلواپسی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
مشخصه كه شما در همه امور كارشناس هستيد. اون هم از نوع ارشدش. مي شه راهنمايي فرمائيد به عنوان مثال يك پروژه عمراني را چطور مي توان با پيشرفتهاي روزدنيا در امر سازه همراه كرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
البته بجز تخريب تا پي و گودبرداري مجدد، لطفاً راه ديگري بفرمائيد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
4
263
واقعا مقاله درست و بجايي بود. كساني كه بهر دليل (سودجويي يا ناآگاهي) موجب تداوم اين وضعيت شوند و به فكر اصلاح مسير وساختن ايران نباشند كاري نكرده اند جز خيانت محض و پر هزينه در حق مردم و آيندگان
صفا از اراك
Spain
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
204
47
چكاري از دست مردم جامعه برمياد؟؟؟
مردم كه كاري نميتونن بكنن...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
مگه مجلسی ها و دولتی ها از مریخ اومدن. اونا هم از همین مردم هستن. فرافکنی نکنیم
در ضمن اگه هر کدوم از ما مردم در محل کار خودمون درست کار کنیم ، اوضاع بهتر میشه ولی همیشه منتظر این و اونیم
ناشناس
| United States of America |
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
برادر عزیز . مردم دقیقاً اون موقعی که رای میدن آدمایی رو انتخاب میکنن که مسیر آینده رو تعیین میکنن یا خراب میکنن . یا وقتی رای نمیدن بدتر از اون راه رو واسه کسایی که مسیر آینده رو خراب می کنن باز میگذارن .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
2
170
جناب محمدی خوشحالم افرادفهیم ,مطلع ودلسوزی مثل جنابعالی رادراین کشور داریم به نکات خوبی اشاره فرمودید متاسفانه سیاست بازی های گرو های کوچک مانع ازاجرای کارها میشوند وبودجه عمرانی رادرجهات دیگرسوق میدهند که نتیجه اش این تأخیرات و.... میشود.
حکیم
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
1
125
در دنیای پر رقابت کنونی اگر همه امکانات را داشته باشید و شرایط بازی و رقابت صنعتی فراهم باشد باز هم مانند یونان و بخشی از اروپا بازنده هستید در مقابل چین و تایوان که بخش بزرگی از نیروی کار در محل کار خود میخوابند و سخت کوشند
حال چه برسد که با فراهم آوردی شرایطی مانند تحریم و سو مدیریت گل به خودی هم بزنیم.
حسین شجاعی
United States of America
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
1
111
آفرین واقعا این دیدگاه کاملا مهندسی است ایکاش مسئولان واقعا مهندسی فکر میکردند....
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
4
195
ماشالله نماینده های این دوره که بعضا با کارت هدیه 5 ملیونی احمدی نژاد راضی میشن ،خیلی امیدوار نباشین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
5 ميليون كجا بود برادر من. اكثرشون 500 هزار تومني گرفته بودن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
1
86
جانا سخن از دل ما می‌گوئی,اما هزار دریغ و صد ها افسوس که گوش شنوائی نیست. وکلا و مسئولین ذیربط به دل مشغولی های خویش سرگرمند برادر...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
5
152
سلام چه فایده داره مذاکرات به نتیجه برسه تحریمها برداشته بشه و روحانی کارهایی در مدت 8سالی انجام بده دوباره مثل زمان بعد از خاتمی کسی بیاد که تمام رشته هارا پنبه می کنه.
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
2
116
مخ آدم سوت میکشه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
4
113
البته تحریم رو بزرگ کردید اینها کاغذ پاره ای بیش نیستن و گرنه دولت هزاره حتما به اونها رسیدگی می کرد
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
8
102
تحریم کاغذ پاره است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
0
84
بارهاا و بارهااا از این متن هاا در جا های مختلف نوشته شده..

کوو گوش شنواا کی اصلاا به فکر هست اصلا کسی هست که حتی یک ذره کوچیک دلش بسوزه
یا اینکه خواسته باشه ایران به رتبه اقتصادی اول خاورمیانه تبدیل بشه
تا زمانی که خیلی از آدم ها دنبال قدرت طلبی و به فکر جبیب خودشون باشن و از تحریم هاا بهره ببرند بقول شما دلال هاای فعلی همین روند ادامه خواهد
فقط دلسوزی داره که جوون هاا این کشور کسایی که استعداد دارن توو خیلی چیزاا سوختن و حتی معنی زندگی به معنای واقعی رو نفهمیدن.

به امید اون روزی که تمام مشکلات حل بشه. به امید اون روز
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
6
148
ماکه کاملا نا امید شدیم
داریم دنبال یه کشوری می گردیم که بتونیم راحت تر اقامت بگیریم
دیگه تحمل این همه نابسامانی و بیکاری واین گرونیهای سر سام اور رو نداریم
مگه چن سال عمر میکنیم که همش منتظر باشیم که این اوضاع یه روزی شاید درسته بشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
فکر کنم بری یونان یا اکراین یا پرتغال بهترین جا واست باشه البته بلژیک تازگی ها خوب شده !!!
خخخخخخ
باکری
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
4
84
حرف های زیبا ولی کو گوش شنوا ، رییس اطاق بازرگانی ایران آقای نهاوندیان شده همه کاره دولت ودائما می فرماید باید آزادسازی اقتصادی داشته باشیم باید خصوصی سازی کرد مثلا مخابرات را آن طور باید واگذار کرد. این می شود خصوصی سازی ! آقایان، همه شعار های دهان پر کن برای مبارزه با فساد می دهند ولی اصلاً جراتش ندارند؟
در حالی که کشور در تحریم است اتومبیل های چند میلیاردی در خیابانهای تهران جولان می دهند وکاخ های آنچنانی ساخته می شود. درزمان جنگ واردات کشور 8میلیارددلار بود الان 80میلیارد دلار در حالی که جمعیت سه برابر شده ،واردات ده برابر شده است، دسته بیل هم از خارج وارد می کنیم . مطمئن باشید باید با این وضعیت چند سال دیگر وضعیت ما از بنگلادش امروز هم بد تر خواهد بود .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۴
شما که خبر نداری حقوق من و شما از سود تعرفه همین وارداته !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
2
70
با اين سياست كار بجاي نمي بريم در نفت از دوم به هفتم رسيديم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
4
137
همه یدنیا بد هستن همه دنیا دروغ میگن همه دنیا میرن جهندم
تنها شما دلواپسان خوبید به بهشت میرید
فشار اقتصادی هم مردم تحمل میکنن
چقدر خوب
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
4
92
فقط باید بگم افسوس و افسوس ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
5
160
امروزه ملاك قدرت يك كشور در تعداد موشك و غني سازي اورانيوم نيست بلكه در كيف پول مردم آن كشور نهفته است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
3
195
در سال ۱۴۰۴ چنان مدارکی جور میشه که نشون میده همه چیز چشم انداز ۲۰ساله به وقوع پیوسته!! مثل سایر آمارها و اسناد!
بينا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
2
80
كارخانه هاي فولادي اي كه سالهاست كلنگ آن زده شده نمونه بارز اين امر است. كه متاسفانه در سايه عدم برنامه ريزي تبديل به انباري از كالا شده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
5
139
سلام. یک کلام ختم کلام. تا وقتی دلواپسی و دلواپسان هستند، منتظر پیشرفت و خوشبختی ایران و ایرانی نباشید. والسلام.
روستای گلویک
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
2
85
دل نوشته اقای جعفر محمدی بسیار منطقی و واقعی و اساسی میباشد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
18
129
به همین دلیل است که بنده 3 سال دیگه تو این مملکت نیستم...پذیرش در مقطع دکترا اونهم با فاند خوب...بعدش هم شغل خوب...زندگی آرام و بی دردسر...
یک ایرانی دلسوز
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۴
1
67
حالم به هم میخوره ازهرچه درگیری ودعوای خطی وجناحیه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۴
3
70
واقعا مطلب خوب و به جایی بود
خطاب به تندروهای داخلی
طرز تهیه کباب زغالی دنده و استیک گوشت در سئول (فیلم) زنان و VAR همچنان در انتظار؛ لیگ برتر و ناکامی در تحقق وعده‌ها جنگ غول‌های اروپا برای تورام / پاسخ ستاره اینتر چیست؟ فورد آرورا کانتری اسکایر؛ از منظره کابین این خودرو هم شگفت زده شوید و هم لذت ببرید! (عکس) رئیس اسبق بانک مرکزی: حذف چهار صفر کارساز نیست، حداقل باید شش صفر حذف کنیم یامال از امباپه سبقت گرفت! / رقابت پدیده بارسا با وینیسیوس و بلینگام پیام های مردم : از ادارات کل بانک های دولتی تا سکوهای فیلم و سریال / آیا چنین فاجعه ای در برخی بیمارستان های چشم پزشکی در حال وقوع است؟ آیفون جدید که همه منتظر آن هستند (فیلم) تختی آماده میزبانی لیگ برتر؛ ایرادات برطرف شد خنثی سازی نقشه ترور یک افسر عالی‌رتبه روس (فیلم) هشدار زرد وقوع طوفان به ۴ استان درگذشت دانیله بانیولی، سرمربی پرافتخار والیبال در ۷۱ سالگی بازگشت حجاب بان ها به شهرداری تهران ضرب‌وشتم عجیب و شدید ماموران زندان در مرکز درمانی زندان نیویورک که منجر به مرگ زندانی شده است (فیلم) آذربایجان رسما اعلام کرد: برخورد خارجی عامل سقوط هواپیما بود