۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۰۰
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۳۹۴۸۸۸
تعداد نظرات: ۲۲ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۳ - ۱۷-۰۲-۱۳۹۴
کد ۳۹۴۸۸۸
انتشار: ۱۱:۵۳ - ۱۷-۰۲-۱۳۹۴
اندر حکایت شگفت زدگی از مواضع اخیر سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا

آلن ایر پسرخاله ما نیست!

همان گونه که هر که عربی صحبت می کند الزاما مفهوم مقدسی را نقل و حمل نمی کند هر که فارسی صحبت می کند نیز الزاما ایرانی یا حامل مفاهیم عرفانی نیست.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- نوشته (پُست) تازه آلن ایر سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه آمریکا در حمایت از حملات عربستان سعودی به یمن با واکنش های تند کاربران ایرانی رو به رو شده که بیش از آن که حاوی اعتراض باشد حاکی از ابراز شگفتی و نوعی شوکه شدن است و به بیان دیگر انگار می خواهند بگویند: «ما ز یاران چشم یاری داشتیم/ خود عبث بود آنچه می پنداشتیم!»

  آلن ایر نوشته بود:                                              

  «من امروز با یکی از خبرگزاری های ایران در مورد یمن مصاحبه کردم. نکته های اصلی این بود:

  1- ما از توان مندی های عربستان سعودی در دفاع از مرزهای جنوبی اش و نابود سازی تسلیحات سنگینی و موشک ها که تهدیدی برای عربستان سعودی هستند، دفاع می کنیم.

  2- ما از اینکه عربستان به حوثی ها و هم پیمانان شان هشدار داده است که اقدامات نظامی بی ثبات کننده حوثی ها، نه تنها تهدیدی برای یمن بلکه برای منطقه است و باید متوقف شود، حمایت می کنیم.

  3- راه حلی نظامی برای این مشکل وجود نخواهد داشت، مشکلی که تنها در میز مذاکره حل می شود.  

   4- ما منتظر آن هستیم که عملیات نظامی به از سر گیری فوری و بدون قید و شرط مذاکرات همه اطراف بدل شود، که به یمن اجازه دهد روند گذار فراگیر سیاسی را از سر بگیرد.»

آلن ایر پسرخاله ما نیست!

  این نوشته نمی خواهد به تحلیل این مواضع بپردازد که روشن است قابل دفاع و توجیه نیست چندان که حملات عربستان به یمن نیز.

  بلکه غرض، یادآوری این نکته است که مواضع سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا طبعا مواضع دستگاه دیپلماسی ایالات متحده است منتها چون به زبان فارسی صحبت می کند و می نویسد نوعی احساس صمیمیت بین کاربران فضای مجازی با او ایجاد شده یا شده بود.

  این که کاربر ایرانی به مقولات سیاسی حساس باشد و اعلام موضع کند خیلی خوب است اما این که احساس کند صرف فارسی نویسی دوستی می آورد خطاست.

  مهم تر این که نباید تصور کنیم هر که به زبان فارسی صحبت می کند ایرانی است یا با ما فامیل شده منتها چون کمتر مقام خارجی از دنیای صنعتی و سرمایه داری به فارسی صحبت می کند و این زبان به جز ایران و افغانستان و تاجیکستان در جای دیگری رسمیت ندارد این تلقی ایجاد شده   که این آقای آلن ایر با بقیه تفاوت دارد. اما واقعا چه تفاوتی دارد جز این که فارسی بلد است و این دانستن نیز بخشی از الزام کاری اوست؟

  کدام آمریکایی از انگلیسی روان آقای ظریف نتیجه می گیرد که او باید مثل آنها بیندیشد و دوست آنهاست که ما فارسی حرف زدن آلن ایر را در فضای مجازی نشانه دوستی سیاسی او تلقی کرده ایم و حالا توی ذوق مان خورده و می گوییم: آلن! تو هم؟!

  هر که می خواهد فارسی یاد بگیرد طبعا باید سری به گنجینه بی بدیل این زبان در عرفان و تصوف و ضرب المثل ها بزند و به اندازه توان و استعداد خود توشه ای بر دارد. به قول مولانا «آب دریا را اگر نتوان کشید/ هم به قدر تشنگی باید چشید».

 جناب آلن ایر هم فارسی یاد گرفته و فارسی حرف می زند و گاه با مناسبت یا بی مناسبت از اشعار و امثال و حکم استفاده می کند اما همچنان یک آمریکایی است و ذیل دستگاه دیپلماسی ایالات متحده قابل تعریف است. نه که از آن طرف بام بیفتیم و بگوییم جاسوس است در حالی که با دستگاه های اداری ما رابطه ندارد و نه از این طرف که مغازله کنیم. مثل بقیه است اما فارسی حرف می زند.

  نه مسلمان یا شیعه شده و نه عارف و صوفی است. فارسی حرف می زند و فارسی می نویسد ولی تنها به جنبه زبانی آن توجه می کند و به همین خاطر وقتی که از تعبیر «ان شاء الله» استفاده می کند منظور او همان معنی رایج در زبان فارسی است و گرنه هیچ غیر مسلمانی از خدای خود با لفظ «الله» یاد نمی کند که خاص مسلمانان است.

   ناخرسندی دوستداران آلن ایر به این خاطر هم هست که او قبل از این پُست بحث انگیز در وصف نمایشگاه کتاب تهران نوشته بود:
 
  «وای به حالم! داغ مرا با این اخبار تازه تر نکن. آن همه کتاب فارسی آنجا و من اینجا!»

   البته وارونه این قضیه را هم تجربه کرده ایم که خصوصا در اوایل انقلاب با القائات گروه های چپ، این تصور وجود داشت که هر که انگلیسی را روان صحبت می کند یا در ینگه دنیا اقامت داشته الزاما آمریکایی است.

  همان گونه که هر که عربی صحبت می کند الزاما مفهوم مقدسی را نقل و حمل نمی کند هر که فارسی صحبت می کند نیز با احتمال 100 در 100 و الزاما ایرانی یا حامل مفاهیم عرفانی نیست. اگر هم باشد الزاما به لحاظ سیاسی هم سو نیست.

  علاقه و اهتمام آلن ایر به زبان فارسی ستودنی است اما وقتی موضوعی سیاسی را مطرح می کند تنها در چارچوب انتظارات دیپلماتیک باید تحلیل شود نه انتظارات ناشی از فارسی نویسی در فیس بوک!  

برچسب ها: آلن ایر
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۶۵
غیر قابل انتشار: ۰
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
19
318
کاملاً درست و منطقی بود آقای خدیر!
موفق باشید.
پاسخ ها
مش تیمور
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
یه طوطی من دارم که به خوبی فارسی حرف میزنه حاظرم اگه وزارت امور خارجه امریکا مایل باشه ببرمش اونجا استخدامش کنن خودم هم میشم منشی و مدیر برنامه هاش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
این نوشته فقط میخواهد رفتار آمران آمریکا رو تطهیر کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
3
171
غیر از اینم نباید انتظار داشت. همه سیاستمداران به دنبال منافع مردم خودشون هستن، به جز . . .!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
دمت گرم دوست ناشناس گل گفتی
ناشناس
Germany
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
4
60
آفرین.
ناشناس
China
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
31
13
اگر نیست پس لطفا در مورد مورد مسایل حساس اینچنینی چوب در لانه ی زنبور وارد نکنن. در مورد مقایسه با ظریف هم اشتباه کردید. باید با خانوم افخم مقایسه می کردید. حتی با این حال, ظریف با مردم آمریکا مکاتبه نمیکنه یا فیسبوک بازی نمیکنه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
4
50
آقای خدیر ! آقا آلن ایر می خواهد تلاش کند خود را عاشق فرهنگ ایران و ایرانی نشان دهد حتی انگشتر عقیق بدست می کند.
البته، روش کاربران برای مخاطب قرار دادن آقای آلن ایر بسیار زیرکانه است خواه آقای آلن ایر برای فریب مردم ظاهر سازی کند یا خیر ،خواه دوستدار ایران و ایرانی باشد یا دشمن قسم خورده، یک اصل وجود دارد و آن اینکه وقتی یک انتقاد تند همراه با یک جمله یا پیام دوستانه باشد مثلا مانند این جمله که" از شما این انتظار را نداشتیم " یا همچون پیام آقای ظریف به کاتن که با جمله ی "تولد نوزادت مبارک" ،برای آقای آلن ایر این پیام را می فرست که ما دوستدار شما هستیم از شما انتظار دشمنی نداریم .
اثر گذاری پیام ارسال شده برای مخاطب بسیار بیشتر است از روشی که پایداری چی ها استفاده می کنند طرف را با انتقادات تند می کوبند و فرد را عامل استکبار و استثمار و ... می دانند .
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
60
15
جزو معدود تحلیل های درست و منطقی عصرایران بود
خوبه
پاسخ ها
ممداقا
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
منفی دادم چون واژه معدود رو قبول ندارم
ناشناس
| United States of America |
۰۳:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
معدود؟! بی انصاف
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
8
18
ظاهرا چایی نخورده پسرخاله شد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
6
16
خود عبث بود درست نیست. خود غلط بود درست است.
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
4
35
برو بابا
اگه جوابها رو ببنیم مردم منطقی گفتند که الن سیاست های شما دوگانه است.
و به طنز و هزار دستاویز دیگر خواستند بگن آلن مردم ایران مثل مردم آمریکا نیستند که ندانند عراق و ایران دو کشورند و کاملا سیاست و شرایط جهان را با خردورزی دنبال می کنند
حسین افتخاری
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
23
16
صافی نشود صوفی ، تا در نکشد جامی
بسیار سفر باید ، تا پخته شود خامی !
ایشون هم واسه پخته شدن و ایرانی شدن باید زیاد به ایران سفر کنه، نه اینکه فقط طوطی وار فارسی بلد باشه حرف بزنه !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
حالا کی خواسته ایرانی بشه!!!؟؟ توهم داری مثکه...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
0
1
حالا کی شگقت زده شده؟
ناشناس
Netherlands
۱۹:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
3
3
اتفاقا فارسی اش هم زیاد خوب نیست و بعضی جاها انگار نمی فهمه چی داره میگه. به قول ایرانی ها فارسی بلغور میکنه
ناشناس
United States of America
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
1
6
کلا برعکس انگلیسیها آمریکایی ها معمولا از روبرو بازی میکنن
مریم
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۷
1
5
نکته اینکه فیس بوک جای دپلماتیکی نیست.اکثر کسانی در مقام سیاسی هستن از طریق صفحه فیس بوک با مردم ارتباط برقرار می کنند.
به نظر من چنین خط کشی و اشلی معنی ندارند.برای نظرات متفاوت دیگران احترام قائل بشیم و هی نگیم اینو چرا گفتن ...پایین هر پستی کامنت هست برای گزاشتن نظرات گوناگون.
اگر اینو نمی نوشتن چی می نوشتن؟ تایید حرفای دپلماتیک!
Admin
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
2
4
احسنت؛ تحلیل تحسین برانگیزی بود.
الهه
United States of America
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
2
0
کاملا صحیح...
میگن حساب بازار از خونه جداست...
تعطیلی مدارس و ادارات ۲۲ شهرستان خوزستان در روز چهارشنبه محکومیت بیانیه اتحادیه اروپا درباره جزایر سه‌گانه توسط رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس رفع موانع واردات خودرو در ارس؛ از حذف کد نمایندگی تا حل مشکل کد ساتا اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در تهران؛ عدم تعطیلی مدارس در چهارشنبه انتقاد امام جمعه یاسوج از تبعیض در تخصیص منابع نفتی/ فروشگاه‌های زنجیره‌ای کسب و کارهای خرد را می‌بلعند اگر پوست شاداب می خواهید از خوردن این پروتئین غافل نشوید گیاهی که می‌تواند «رو به عقب» تکامل پیدا کند(+عکس) با روغن هسته انگور و خواص بی‌نظیر آن آشنا شوید محرمانه‌ترین مادۀ انفجاری جهان‌ که حتی سازندگانش هم فرمولش را گم کردند(+عکس) ۶ غذای دریایی سرطان‌زا(اینفوگرافی) زندگی جذاب عشایر بام جهان (+عکس) ماست با عسل چه خاصیتی دارد ؟ ؛ فواید خوردن ماست و عسل درمان کمردرد با نشاندن «خرس» روی کمر بیمار! (عکس) تویوتا روی تولید موشک سرمایه‌گذاری می‌کند! اولین دمپایی طراحی‌شده با هوش مصنوعی تولید شد(+عکس)