۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۴۲۷۱۶
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۷ - ۱۷-۱۰-۱۳۹۴
کد ۴۴۲۷۱۶
انتشار: ۱۱:۲۷ - ۱۷-۱۰-۱۳۹۴
سی ان ان بررسی کرد

4 خطر احتمالی اقتصادی ایران در پی افزایش تنش با عربستان

تاخیر در اجرای برجام، به هم خوردن روابط اقتصادی با شرکای تجاری منطقه ای، باقی ماندن بسیاری از تحریم های آمریکا و کاهش بیشتر قیمت نفت چهار خطر در کمین اقتصاد ایران است.
وب سایت " cnnmoney" با ارایه تحلیلی، تاثیرات افزایش تنش عربستان و ایران در آستانه اجرایی شدن برجام و لغو تحریم های ایران را مورد بررسی قرار داده و احتمالاتی را مطرح کرده که هر چند قابل نقد است اما برای آگاهی از سناریوهای احتمالی نقل می شود و نشان می دهد یکی از اهداف عربستان از تنش با ایران می تواند تهدید یا تحدید برجام باشد.

به گزارش عصر ایران در این گزارش تحلیلی 4 خطر اقتصادی عمده ایران از افزایش تنش احتمالی با عربستان مورد بررسی قرار گرفته است:

1- احتمال تاخیر در لغو تحریم ها

کلید رنسانس اقتصادی در ایران لغو تحریم های غربی است. از ابتدای انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 (1357) ایران با تحریم های آمریکا در تبادلات بین المللی – اقتصادی خود با مشکلاتی مواجه بوده است. با این تحریم ها امکان فروش نفت و دیگر کالاهای ایرانی در بازارهای جهانی به راحتی میسر نبوده است.

"مجید رفیع زاده تحلیلگر مسایل خاورمیانه در دانشگاه هاروارد معتقد است:" تهران برای رسیدن به پتانسیل کامل اقتصادی خود به واشنگتن نیاز دارد و ایالات متحده آمریکا نیز برای حل و فصل مسایل و بحران های منطقه ای به ایران نیاز دارد."

توافق هسته ای (برجام) نقطه عطفی در این زمینه بود و با یک تعهد به ظاهر ساده محقق شد: ایران شفافیت بیشتر و محدود سازی فعالیت های هسته ای خود و نیز اجازه بازرسی های بیشتر از تاسیسات هسته ای خود را تعهد داده است و در مقابل طرف های گروه 1+5 (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین) تعهد داده اند تحریم های اعمال شده علیه ایران در موضوع هسته ای را بردارند.  

در این بین فقط یک مشکل برای ایران وجود دارد: تاریخ دقیق اجرای این معامله هنوز فرانرسیده است. این تاریخ در واقع همان روز برداشته شدن تحریم هاست.

بر اساس برجام این تاریخ پس از تایید آژانس بین المللی انرژی هسته ای از پذیرش بازرسی های این آژانس از سوی ایران تعیین می شود. حدس و گمان زده می شد این تاریخ از اوایل ژانویه باشد بود،اما با تنش های جدید بین عربستان و ایران آژانس ممکن است این تاریخ را کمی به عقب اندازد.

2- کاهش بیشتر قیمت نفت

ایران به شدت نوسانات قیمت نفت را از نزدیک رصد می کند. این مساله پوشیده ای نیست که ایران هرچه سریع تر تمایل دارد که با برداشته شدن تحریم ها عرضه نفت خود به بازار جهانی را از سر بگیرد.  اما با قیمت کنونی نفت که پایین ترین قیمت در 7 سال گذشته است، بهای نفت برای اقتصاد ایران آن گاو شیردهی که رهبران این کشور انتظار دارند ، نیست.

ایران و عربستان سعودی یک چهارم از ذخایر کشف شده نفت جهان را در اختیار دارند. این دو کشور دو بازیگر اصلی سازمان اوپک هستند.  اگر تهران و ریاض بتوانند با هم همکاری کرده و عرضه نفت را کاهش دهند به احتمال زیاد قیمت آن افزایش می یابد، اما در حال حاضر، دو کشور تبدیل به دشمنانی شده اند که حاضرند هر کاری کنند تا به یکدیگر ضربه بزنند.

"جورجیو کافیئرو" مدیر یک شرکت تجزیه و تحلیل بازار نفت در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس (در امارات) در این باره معتقد است:"   احتمال همکاری ایران و عربستان برای افزایش بهای نفت در شرایط کنونی بسیار پایین است از این رو احتمال کاهش بهای نفت در آینده بیشتر است. "

این خبر خوبی برای رانندگان خودرو است اما خبر بدی برای بودجه های دولتی ایران و عربستان است. عربستان سعودی با توجه به کسری بودجه خود در حال کاهش یارانه های دولتی و افزایش بهای بنزین است و ایران هم با توجه به تخمین صندوق بین المللی پول  برای تعادل در بودجه سالانه خود نیاز به بهای نفت 70 دلاری دارد.

3- ناراحتی شرکای تجاری ایران

عربستان سعودی تنها کشوری نبود که پس از حمله به اماکن دیپلماتیک خود در ایران با ایران قطع رابطه کرد برخی دولت های عربی از جمله بحرین و سودان هم روابط سیاسی خود با ایران را قطع کردند.

امارات متحده عربی نیز که یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایران است، سطح روابط دیپلماتیک خود با ایران را پس از تنش های اخیر به کاردار تنزل داد. همچنین دولت کویت نیز سفیر خود از ایران را فراخواند. 

چهار خطر اقتصادی ایران از افزایش تنش با عربستان

در بیانیه ای که دولت امارات متحده عربی پس از کاهش سطح روابط دیپلماتیک با ایران صادر کرده است، این ادعا مطرح شده که دولت ابوظبی به دلیل دخالت های مداوم ایران در امور داخلی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که به گفته آنها به سطح بی سابقه ای رسیده است، این اقدام را صورت داده است. 

ایران در حالی که در طلیعه  سال 2016 با لغو تحریم ها  امیدوار به باز کردن درهای خود به روی جهان است ، به همکاری اقتصادی با شرکای منطقه ای خود (از جمله امارات ) نیاز دارد؛ بسیاری از کشورها و شرکت های خارجی برای آمدن به بازار ایران و سرمایه گذاری در این کشور به احتمال زیاد از کشور امارات و شهر دوبی به عنوان مرکزی برای گسترش تجارت با ایران بهره خواهند برد و تیرگی روابط دو کشور از این بابت اوضاع را پیچیده تر خواهد کرد.

4- آمریکا همه تحریم ها را بر نمی دارد

در نهایت در خطرات اقتصادی متوجه ایران، عامل ایالات متحده آمریکا و تحریم های این کشور قرار دارد. بسیاری از تحریم های آمریکا علیه ایران حتی پس از اجرایی شدن برجام پابرجا خواهند ماند و بعید است دولت واشنگتن تحریم های غیر هسته ای ایران را بردارد.

با وجود این تحریم ها ، ایران همچنان در تجارت با آمریکا با موانع جدی روبرو خواهد بود. بسیاری از شرکت های آمریکایی با این تحریم ها از تجارت با ایران و باز کردن دفاتر و شعبات خود در ایران محروم اند.

در بسیاری از موارد حتی پس از اجرایی شدن برجام، با وجود تحریم ها در دیگر حوزه ها بسیاری از شرکت های آمریکایی برای ارسال و ارایه کالا به بازار ایران نیازمند صدور مجوزهای خاص از وزارت خزانه داری این کشور خواهند بود. 

دولت اوباما بعید است مادام که دولت ایران روابط متشنجی با دولت سعودی به عنوان یکی از متحدان اصلی آمریکا در منطقه دارد، اقدام به توسعه و گشایش تجارت با ایران کند.

از سوی دیگر ایران همچنان یکی از کانون ها و موضوعات اصلی بحث های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 باقی خواهد ماند و بسیاری از نامزدهای جمهوریخواه و دموکرات بر این باورند که موضعی سخت در قبال این کشور نیاز است. 

فرهاد علوی وکیل گروه حقوقی "اکریویس" که به شرکت های آمریکایی درباره تجارت با ایران مشاوره حقوقی می دهد در این باره معتقد است:" بزرگ ترین آزمون برجام این نیست که چه زمانی لغو خواهد شد، بلکه این است که موضع رییس جمهوری آینده آمریکا در زمینه توافق هسته ای با ایران چیست؛ چون این مساله می تواند تغییرات زیادی در آینده اجرایی شدن برجام داشته باشد.



ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۶۷
غیر قابل انتشار: ۰
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
96
41
حالا چرا این قدر ترسیدید؟
ناشناس
-
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
271
27
هنر کردین که نقطه ضعفها را رسانه ای میکنید تا دشمن غافل عیاش بفهمه عملی کنه
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
مرد حسابی سازمانهای اطلاعاتی سعودی اگر ده ها برابر این اطلاعات را با جزئیات کامل از بر نداشته باشند رژیمشون سقوط میکنه. کما اینکه مراکز اطلاعاتی ما به بسیاری از اطلاعات سری اونها آگاهند. اینهایی که خوندی هر کارشناس درجه چندم سیاسی هم میتونه بفهمه. این متن فقط محض تذکر به عزیزان خودسر و آگه سازی عوام بود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
عصر ایران می دونم که مثل پیام های قبلیم اینو هم نشر نمی دی. به هر حال من میگم
دوست عزیز اگه یکم وقت می ذاشتی و میخوندی می فهمیدی که تحلیل مربوط به cnn هست و نه رسانه های داخلی.
وانگهی هیچ کشوری اینقدر که نیروهای خودسر برای ما دردسر درست می کنن و دارن تیشه به ریشه مملکت میزنن, قادر به ضعیف کردن این کشور نیست.
یک بار باید برای همیشه ریشه این بی قید و بندی رو از بین برد. باید دندون خراب رو کند و انداخت دور.
عملکرد نیروهای خودسر و سهل انگاری نیروی انتظامی داره بدبینی تو عمق جامعه نسبت به خیلی چیزا ایجاد می کنه که نکنه ........
مهرداد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
واقعا این حرف جدیته؟!!!!
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
جالبه که شما دشمن را اینقدر احمق فرض می کنید.
ناشناس
| Germany |
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
یعنی استاد دیگه شما اونارو خیلی احمق فرض کردین که اینارو نمی دونن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
خخخخ بله اگه ما عین کبک سرمون رو بکنیم تو برف کسی دیگه دیگه مارو نمیبینه!!!
آرمان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
آی کیو همه مثل شما سرشون را توی برف نبردند!
همین تحلیلها رو هم که می بینی از طرف اون مخاطبی که شما دشمن فرض کردی انجام دادند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
هنر، آن کسانی کردند که به دست مفت هم آبروی ملت را بردند و هم به کشور ضربه زدند.
مصطفی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
دشمن که میدونه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
باهوش خان !!!
وب سایت " cnnmoney" با ارایه تحلیلی، تاثیرات افزایش تنش عربستان و ایران در آستانه اجرایی شدن برجام و لغو تحریم های ایران را مورد بررسی قرار داده
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
0
41
به ناشناس ۱۲:۰۳
راس میگیا ! شاهزاده عربستان و شاهشون نشستن عصرایران می خونن. حالا این مطلبو می خونن کی فهمن وااای
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
0
47
داستان ابله و چاه و صد داناست
ناشناس
Germany
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
5
48
یک دیوونه یک سنگ می ندازه تو چا که صدا عاقل نمی تونن درش بیارن.احمدی نژادیان دلواپسیان.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
2
42
تجربه نشان داده که دشمنان ما هميشه بيدار و هوشيار بوده اند ما بايد مواظب گفتار و رفتار خودمان باشيم تا در دام آنها گرفتار نشويم وسعى کنيم بجاى استفاده از زور قواعد بازى را ياد بگيريم
فامیل دور بشار اسد: او ما را فریب داد/ من کسی را شکنجه نکرده ام، فقط دو تا سیلی می زدم و رهایشان می کردم! رویای بزرگ الهلال؛ قهرمانی در جام جهانی باشگاه‌ها با فن دایک خواص شگفت‌انگیز یک میوه ناشناخته (فیلم) پرند شهرستان می‌شود مهارت آشپز چینی در برش زدن و تهیه غذا با ماهی تن غول پیکر (فیلم) توصیه هوش مصنوعی به بارسلونا؛ جذب مدافع لورکوزن برای استحکام خط دفاعی واکنش رضا کیانیان به ممنوع الپروازی ترانه علیدوستی (عکس) پیشنهاد وسوسه‌انگیز عربستان برای وینیسیوس؛ آیا رئال کوتاه می‌آید؟ بازگشت مردان آهنین به تلویزیون؛ تاثیر مثبت بر ورزش همگانی توصیه رخشان بنی‌اعتماد به دیدن فیلم «علت مرگ: نامعلوم» ؛ هوایی بس تازه در غربت سینمای اجتماعی دلیل تغییر نام بخشی از اتوبان هاشمی رفسنجانی اصفهان از زبان سخنگوی شورای شهر عیسی آل‌کثیر؛ از ناکامی تا بازگشت به گلزنی در پرسپولیس توصیه پلیس به مردم برای انجام معاملات ملکی (فیلم) ترک لیورپول به مقصد رئال؛ تصمیم شوکه کننده ترنت الکساندر آرنولد برای اولین بار بعد از 10 سال / ملاقات حزب کردها با عبدالله اوجلان