۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۶۳۸۰۴
تعداد نظرات: ۴۶ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۳ - ۰۴-۰۲-۱۳۹۵
کد ۴۶۳۸۰۴
انتشار: ۱۴:۳۳ - ۰۴-۰۲-۱۳۹۵
مروری بر یک تجربه جهانی

با آمریکا چه باید کرد که نتواند به ما آسیب بزند؟

پاسخ روزآمد به پرسش قدیمی "با آمریکا چه باید کرد که نتواند به ما آسیب بزند؟" ،«تعامل هوشمندانه» با آن است که می تواند گزاره " آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند" را تقویت کند...
عصر ایران ؛ جعفر محمدی - با آمریکا چه باید کرد که نتواند به ما آسیب بزند؟ شاید پرسیده شود که کدام آمریکا؟ آمریکایی که دوست است؟ آمریکایی که رقیب است یا آمریکای دشمن؟!

این پرسشی است که به لحاظ ادبی و تاریخی، درست به نظر می رسد اما در دنیای مدرن و بسیار پیچیده امروز، پاسخ آن شگفت انگیز است و ای بسا برای بسیاری، غیرقابل هضم! پاسخ این است: "با آمریکا باید تعامل کرد."

***
چین بزرگ ترین رقیب اقتصادی و حتی سیاسی آمریکاست. مبادلات تجاری آنها بر 10 تریلیون دلار (10 هزار میلیارد دلار) بالغ می شود. ( این رقم در ابتدای دهه 80 میلادی زیر 100 میلیون دلار بود.)

همچنین بسیاری از تحلیلگران روابط بین الملل معتقدند قطب بندی سیاسی آینده جهان، حول دو محور آمریکا و چین خواهد بود.

چینی ها برای مهار آمریکا، با هوشمندی تمام، اقتصاد خود را توسعه داده اند و در دو دهه گذشته، آهسته و پیوسته، بخش عمده ای از سهم آمریکا در بازارهای جهانی را به خود اختصاص و حتی صاردات خود به ایالات متحده را افزایش داده اند. همچنین با گشودن بازارهای خود به روی سرمایه گذاران و صادرکنندگان آمریکایی، منافع آنها را در چین، درگیر کرده اند. بدین ترتیب، هر گونه تحریم چین یا حمله به این کشور از سوی آمریکا، تحریم خود آمریکا و حمله به منافع آمریکا محسوب می شود.

دولت چین همچنین با دوراندیشی و زیرکی تمام در طول سال های متمادی، اوراق قرضه آمریکا را خریداری کرده است و سهم خود در خزانه آمریکا را به عدد نجومی 1.25 تریلیون دلار رسانده است. این بدان معناست که درست در همین لحظه، چین یک اهرم با قدرت بالای یک تریلیون دلار در اختیار دارد که می تواند با آن به دولت آمریکا فشار وارد کند، کما این که عربستان نیز هم اکنون با همین برگ برنده بازی می کند و مانع از تصویب طرح مسؤولیت سعودی ها در حملات 11 سپتامبر در کنگره آمریکا شده است.

ماجرا از این قرار است که برخی اسناد و شواهد و قرائن حکایت از آن دارند که سعودی ها در حوادث تروریستی 11 سپتامبر دست داشته اند. هنوز سطح این مداخله برای افکار عمومی مشخص نیست ولی تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا می خواهند آن را در کنگره این کشور مطرح کنند.

اینجاست که وزیر خارجه عربستان وارد گود می شود و تهدید می کند که اگر موضوع در کنگره طرح شود، عربستان تمام اوراق قرضه آمریکا که در اختیار دارد را خواهد فروخت. اگر این تهدید عملی شود، اقتصاد آمریکا، به ناگاه با یک شوک مواجه می شود و شدیداً آسیب می بیند. این مسأله برای دمکرات های در آستانه انتخابات ریاست جمهوری نیز بسیار سنگین تمام خواهد شد.

به همین دلیل است که کاخ سفید، برغم همه ادعاهای ابرقدرتی اش، در برابر این تهدید عقب نشینی می کند و سخنگویش می گوید که رئیس جمهور اوباما مانع از این طرح خواهد شد.

دقت کنید که این عقب نشینی در برابر موضوع تاریخی و مهمی به نام "حملات تروریستی 11 سپتامبر" صورت می گیرد نه درباره یک مسأله پیش پا افتاده.

حال این موضوع را بگذارید در کنار اقدام آمریکا در صدور رأی مصادره 2 میلیارد دلاری اموال ایران به بهانه حمایت ایران از عاملان انفجارهای لبنان در سال 1983 و نیز مقایسه کنید واکنش دو کشور عربستان و ایران در برابر آمریکا را که اولی با برگ برنده اوراق قرضه اش بازی می کند و دومی چنین اهرمی را در اختیار ندارد.

گذشته از این، تعامل با آمریکا، فرصت لابی سازی را در درون ساختار قدرت ایالات متحده فراهم می کند. رژیم صهیونیستی، ژاپن و عربستان سعودی، دارندگان مهم ترین لابی ها را در درون آمریکا هستند و می توانند با رایزنی های غیررسمی با سرمایه داران، صنعتگران، تاجران، رسانه ها، نمایندگان مجلس، سناتورها و ... در تصمیم سازی های کلان کشور آمریکا اثر گذاری کنند. پر بیراه نیست اگر بگوییم آمریکا کشور لابی هاست و کسانی موفق تر هستند که بتوانند با کانون های اثرگذار بر تصمیمات آمریکا مرتبط شوند و بر آنها اثر بگذارند.

بنابراین پاسخ روزآمد به پرسش قدیمی "با آمریکا چه باید کرد که نتواند به ما آسیب بزند؟" ،«تعامل هوشمندانه» با آن است که می تواند گزاره " آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند" را تقویت کند.

 این راهی است که کشورهای بسیاری آن را با موفقیت پیمودند. ژاپن که قربانی تنها بمباران اتمی تاریخ است و فجیع ترین خاطره را از آمریکا دارد، بعد از چین، دومین دارنده اوراق قرضه آمریکا (1.13 تریلیون دلار) است و اقتصادش با آمریکا چنان مرتبط شده که اگر امروز آمریکا بخواهد دوباره با بمب اتم به ژاپن حمله کند، نه به خاطر حقوق بشر و ممنوعیت جهانی و ... که به خاطر خودش، این کار غلط را مرتکب نمی شود و به ژاپن آسیب نمی رساند.

توصیه این نوشتار، البته این نیست که هم اکنون که زیرساخت روابط با آمریکا مهیا نیست ریسک خرید اوراق قرضه را بپذیریم بلکه چنین اقداماتی نیاز به اصلاح تعاملات دارد و الا نتیجه اش می شود مصادره و دعوای حقوقی و نظایر آن که در ماجرای 2 میلیارد دلار اخیر شاهدش هستیم. این یادداشت، ناظر به سیاست کلان و دراز مدت ایران است.
 البته بدیهی است که تعامل با آمریکا با ذوق زدگی و اعتماد مطلق هم معنا نیست و چنان چه در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت جاری شود، همسو با منافع ملی ایران خواهد بود؛ این است راز کارشکنی های مداوم تل آویو و برخی کشورهای عربی در مسیر بهبود روابط ایران و جهان.
 
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۴۶
در انتظار بررسی: ۱۰۴
غیر قابل انتشار: ۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
32
290
بسیار متین و منطقی بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
ستیز با آمریکا صحیح نیست ولی خرید اوراق قرضه هم بسیار اشتباه است چرا که سرمایه گذاری عظیم در کشور دیگر باعث ارتقا امیت ملی نمی شود. بر عکس این هنر آمریکاست که ای حجم عظیم سرمایه رو جذب کرده نه هنر چین که خرید کرده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
عقلا دانند منطقی بودن آن را !!!!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
ههههههه... بعد از سي و هفت سال اوراق قرضه امريكايي بخريم....
میلاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
409
48
بسی خیال باطل که با شیطان بتوان تعامل هوشمندانه کرد. در برابر شیطان باید با توکل بر خدا روی پای خود محکم بایستیم و خود را از درون قوی کنیم. اتفاقا چین و ژاپن هم چنین کاری کردند. یعنی آنچنان خود را از درون تقویت کردند که آمریکا توان مقابله با آنان را ندارد.
امیدوارم که بر خلاف کامنتهای سابقم این مطلب را منتشر کنید.
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
این که مرگ بر آمریکا بگیم و پرچمش رو آتش بزنیم روابط اقتصادیمون رو محدود کنیم معنیش میشه قوی کردن درون؟؟؟؟؟؟؟؟
بهزاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
از همین جمله " ... آنچنان خود را از درون تقویت کردند ..." مشخصه که نه اقتصاد چین و ژاپن رو می شناسی و نه مناسبات اقتصادی جهان امروز رو درک کردی. با تیوریهای 1960 نمیشه در 2020 زندگی کرد عزیزم.
سجادی
Netherlands
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
12
263
امریکا به تنهایی صاحب ۲۲ درصد از کل تولید ناخالص جهانی هست، جمع سهم چین و روسیه ۱۵ درصد و سهم ایران نیم درصد هست. همچنین سهم کشورهایی که طی دوره تحریم با امریکا همراهی کردن ۸۶ درصد از کل تولید ناخالص جهانی هست. ستیز دائمی داشتن با چنین قدرتی کار عاقلانه ای نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
بنظرم اتفاقا باید ستیز باشه ولی هوشمندانه مثل همین چین و ژاپن و آلمان و... که به مرور به این نقطه رسیدند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
190
22
منتظر فروپاشی چین باشید ، اولین نشانه اش سقوط بورسش در زمانی که همه خوش و خرم بودیم در تعطیلات عید بود ... باقیش هم میرسه :)
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
تا الان سقوط سهام بورس باعث فروپاشی چه کشوری شده؟ فروپاشی اقتصادی به بازارهای مالی ربط داره که یکیش میشه بورس...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
139
31
معلومه کتابای سریع القلم رو میخونی :))
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
تو هم بخون از این بی سوادی دربیای.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
9
223
جعفرجان تمام اینها رو درست گفتی ولی در نهایت ما طبق نظر علم الهدی و احمد خاتمی عمل میکنیم...!!!
ناشناس
France
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
137
23
کشوریکه راحت دارایی های هر کشوری را به بهانه های واهی نظیر تروریست و حمایت تروریست ، عملیات تروریستی حقوق بشر و ساختن بمب و غیره بلوکه میکنه بنظر نمیرسه اینکار عقلانی باشه. همینک شاهد بخطر افتادن دارایی های عربستان در آمریکا هستیم ...
پاسخ ها
احمد جامی خواه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
سلام خدمت همه فکر کنم هممون حرف امام رو گوش بدیم ک پیرو ولایت فقیه باشید تا به این مملکت آسیبی نرسه شاید خیلی سیاسی بازی و فکرهای بعضا روشنفکرانه و حزبی لازم نباشه .... البته نطر من اینه
خبازي مقدم
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
5
70
رفتاري معقول
حسین سیف زاده
United States of America
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
6
63
جناب محمدی عزیز
به عنوان معلمی سیاسی، واشکافی اتان از روابط بین الملل در نظام بین الملل فردی-جهانی شده بسیار درست است. البته موقعیت استراتژیک ایران در فضای ملتهب و فروپاشیده خاورمیانه و جایگاه فوق قدرتی و جهانی امریکا به وضعیت ایران در مقابل آمریکا در این خصوص کمک می کند. ایران باید دو کار کند که در دام نیفتد: همپارچگی ملی را از طریق دموکراتیزه کردن و رعایت حقوق بشر بالا برد. دوم، سیاست ناموفق براندازی و ضع موجود را به سیاست اعتلاء موقعیت ایران در فضای زیستمانی موجود تغییر دهد.
پاسخ ها
حامی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
من که نفهمیدم چی گفت؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
9
63
سپاس عصر ايران.متين وبدون هيچ بى منطقى
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
95
24
(دولت چین همچنین با دوراندیشی و زیرکی تمام در طول سال های متمادی، اوراق قرضه آمریکا را خریداری کرده است و سهم خود در خزانه آمریکا را به عدد نجومی 1.25 تریلیون دلار رسانده است. ) (ژاپن هم ...دومین دارنده اوراق قرضه آمریکا (1.13 تریلیون دلار) است ) مخاطبین عزیز به این دو جمله خوب دقت کنید ، حالا ما که این پولهای نجومی و تاثیر گذار را که نداریم اما به فرض که داشتیم ، آیا قراردادن این همه پول یک ملت در خزانه داری قلدری مثل آمریکا که براحتی هر قول و قراری را زیر پا میگذاره ، اسمش گرو کشی است یا گرو دادن ؟؟؟؟؟؟، نویسنده محترم مقاله آیا رفتار آمریکا را ( نه طی 38 سال گذشته ، ) که همین چند ماهه بعد از را برجام ندیده ؟؟؟ واقعا که !!!! عصر ایران امیدوارم علی رغم اینکه این نظر مخالف مرامت هست اما براساس همان آزادی فکر واندیشه که شعارش رو میدی ، منتشرش کنی حداقل به خاطر اینکه مشتری هر روزتون هستم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
اتفاقا این نکته ای که شما بهش اشاره کردی، درستی مقاله فوق رو نشون می ده چرا که امریکا تا کنون حتی یک دلار هم از اموال چین، ژاپن ، عربستان و ... رو مصادره نکرده و برنداشته چون باهاشون تعامل داره ولی علیه ایران اقدام می کنه چون بده بستانی نداره که به خطر بیفته
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
35
12
دولت صدام هم روابط خوبی در زمان جنگ 8 ساله با آمریکا و ابر قدرتها داشت ولی آمریکا و متحدانش با یک بهانه عراق را نابود کرد و همه اقتصادش را نابود و تاراج کرد
پاسخ ها
ناشناس
| China |
۰۶:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
برای اینکه امریکا گروگان صدام نبود اما اینجا امریکا گروگان سعودی است.
ناشناس
Netherlands
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
33
1
خوب ایران می تونه از تهدید آمریکا به وسیله عربستان بهترین بهره رو ببره، همان اوراق قرضه را که عربستان می فروشد را بخرد...
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
3
35
به نظرم مطلب فوق قدری ساده انگارانه است. امریکا هیچ وقت اجازه نخواهد داد شرکت های ایرانی به اندازه شرکت های چینی یا عربستانی با اقتصاد ان کشور پیوند بخورند چون بین ایران و امریکا موضوع مهمی به نام موجودیت اسراییل وجود دارد و تا این اختلاف نظر راهبردی حل نشود امکان همکاری شرکت های اقتصادی و بازرگانی دو کشور میسر نخواهد بود. چین یا عربستان روابط بازرگانی گشترده با امریکا دارند چون اختلاف نظرهای عمیق با این کشور ندارند.
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
3
23
باید با امریکا مثل چرچیل رفتار کرد یعنی با دوست دوست باش و دشمن را نزدیک خودت نگهدار...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
14
15
فروش اوراق عرضه آمریکا توسط عربستان همانطور که خودشون هم گفتند به آن علت است که اگر اون قانون تصویب بشه، اون اوراق عرضه توقیف میشه و عربستان کاملا دستش خالی میشه!
نه به خاطر اون توهمی که تو داری جناب آقای محمدی! توصیه می کنم یه خورده زبانتون رو قوی کنید و اخبار دست اول رو بخونید که چرا عربستان این پیام رو داده بود!
تحلیل های این چنینی به درد همان مجلس می خورد و ربطی به واقعیت ندارد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
6
13
عالی بود عزیزم تعامل هوشمندانه احسنت به این قلم دقیق وتوانا.تقریبا ده سال است سایت عصر ایران را هر شب مطالعه میکنم واولین سایت خبری مورد علاقه ام میباشد ارادتمند شما.فرهنگی شاغل
ناشناس
United States of America
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
6
12
سخن درستی است.
نیکنام
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
7
10
همین چنددوقت پیش امریکاییهابه عربهاگفتنداگردرمورددارایی هاحرف بزنیدبرسرقدرت نیستید رفتندسرجاشان نشستند
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
16
4
آنچه مشهود است این است که رفتار دولت با آمریکا نتیحه معکوس داده هر رفتاری بغیر این رفتار دولت میتونه مثمر ثمر باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
6
18
اصولا"‌امريكا يك كشور نيست ، دنياي كوچكي است آن سوي اقيانوس كه از همه ملتهاي جهان مردمي به آنجا مهاجرت كرده و يك كشور تشكيل داده اند ؛
بايد امريكا را به چشم يك شركت تجاري ديد .
دوستي و دشمني آن هم مرتبط با منافعش است ، اگر بتوانيم بخشي سرمايگذاران ، تجار و بازار امريكا را به سمت خود جلب كنيم موفق خواهيم بود
علی
Seychelles
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
22
13
سلام بنظرم خیلی بچه گانه و سطحی بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
5
25
یک چینی در یکی ازصحبت هاش می گفت فرق ما با شما در مواجه با آمریکا در این است که اگر امریکا را یک گاو فرض کنیم ما در حال دوشیدن آنیم و شما با شاخ گاو در افتاده اید
پاسخ ها
ناشناس
| China |
۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
عبارت بهتر این است که ما با شاخهای این گاو درگیر هستیم تا چین و غیره این گاو را بدوشند و بما بخندند.
امید
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
31
13
عجب نسخه جالبی! تعامل با کشوری که به عراق در هشت سال جنگ مستقیم و غیر مستقیم کمک کرد! هواپیمای مسافربری ایران رو با بیش از سیصد مسافر بیگناه هدف قرار داد!، ظالمانه ترین تحریم ها رو علیه کشور اجرا کرده!، هر روز عنوان میکنه که به کشورتون حمله میکنم!، تعهدات حداقلی برجام رو انجام نداده، شصت سال قبل زمانی که هیچکس مرگ بر آمریکا نمیگفت دولت مصدق رو با کودتا سرنگون کرد و ....
اما نویسنده محترم چین با خطرات بسیار بزرگ اقتصادی مواجه شده که بدون شک این کشور ظرف سال های نه چندان دور تجزیه میشه، ژاپن هم که بدهکارترین کشور دنیا نسبت به تولید ناخالص داخلی هست یعنی حتی بالاتر از یونان، اطلاعات لازم رو از سایت های جهانی اقتصاد می تونید ملاحظه بفرمایید.
یعنی واقعا با تمام این واقعیات آمریکا هیچ غلطی نمیتونه بکنه هم معنی با تعامل با آمریکاست؟!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
دیگه از بمب اتم که بدتر نبوده !!!
حتما ژاپن و چین و امثالهم جیگرن و فقط امثال تو درک میکنن که چطور باید با آمریکا رفتار کرد !
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
استدلالت خيلي آبدوغ خياريه
يه جوري ميگه انگار همه شر مطلقند و شما حق مطلق!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۴
7
4
احسنت گل گفتی عصرایران.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
1
8
همه اشتباه برداشت کردن منظور مقاله این بود که اقتصاد ما طوری پیشرفت بکنه که اگه امریکا خواست با ما در بیفته اقتصاد خودش ضربه ببینه یا همون قفل کردن اقتصاد نه سرمایه گذاری عربستانی که بتونه همه را بالا بکشه
ناشناس
Australia
۰۴:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
3
12
من متوجه نشدم، اينكه امريكا ٢ ميليارد دلار از اوراق خريدازي شده توسط ايران را مصادره كرده است ايا زنگ خريدي براي جلوگيري از خريد بيشتر نيست، متن با واقعيات كمي منافات دارد
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
12
9
سلام به همه عزیزان؛ تعامل با آمریکا!!!!!!!
واقعا نویسنده محترم به این متنی نوشته از درون اعتقاد دارند. بعید میدانم تاریخ 50 سال اخیر ایران را بدانی و این حرف مفت رو بزنی....
تمام بدبختی های ما از این دشمن خونی ماست. حال شما با خیال راحت پشت میز نشستی و قلم میزنی که چاره کار در تعامل با آمریکاست... متاسفم برای شما عزیز... جاییکه رهبری مذاکره با آمریکا را ممنوع می کند شما نسخه تعامل برای خوانندگانت می پیچی!!!!!!
امیدوارم یکبار هم که شده تاریخ را از سال 1320 تا کنون مطالعه کنی....
بابك
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
7
13
ژاپن پس از 8 سال بمباران اتمي با امريكا رابطه برقرار كرد و سبب شكوفايي اقتصادش شد البته تلاش و جديت جوانانش در دانش اندوزي را نبايد فراموش كرد
نتيجه دشمني با بزرگترين ابر قدرت جهان ( براي مردم )جز زيان چيزي ندارد كره شمالي و جنوبي را مقايسه كنيد....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
4
11
به دوست نزدیک و به دشمن نزدیکتر.
با دوستان مروت با دشمنان مدارا.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۵
3
10
امریکا با انگلستان همچنین با ژاپن درچند سال پیش نزدیک به یک قرن پیش در جنگ بود اما حالا منافع دو ملت حکم میکنه که تعامل داشته باشن.