۲۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۷
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۴۶۴۹۱۳
تعداد نظرات: ۵۰ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۵ - ۱۵-۰۲-۱۳۹۵
کد ۴۶۴۹۱۳
انتشار: ۱۳:۲۵ - ۱۵-۰۲-۱۳۹۵

از «انقلاب اقتصادی» در شبه جزیره حجاز تا «منازعات بی پایان» در شمال خلیج فارس

ایران و عربستان

عصر ایران؛ جعفر محمدی- رقابت ایران و عربستان در شرایطی همچنان ادامه دارد که سعودی ها برای یک انقلاب اقتصادی بزرگ همدل شده و برنامه ریزی کرده اند. این در حالی است که اردوگاه رقیب، شاهد اختلافاتی است که روز به روز هم تشدید می شود.
با این روند، بی هیچ تعارفی باید گفت که در آینده ای نه چندان دور، عربستان قدرت مطلق منطقه ای خواهد بود و ایران ناگزیر خواهد شد در دوران جدید از موضعی پایین و منفعلانه با سعودی ها تعامل کند.

سعودی ها دریافته اند که آینده اقتصادشان، برخلاف قرن اخیر، از میان چاه های نفت نخواهد گذشت. بنابر این آنها برنامه ای برای اصلاحات اقتصادی تدوین کرده و پسر پادشاه نیز به عنوان رئیس شورای اقتصادی دولت و رئیس دفتر پادشاه، شخصاً مسؤول پیگیری برنامه شده است تا عربستان در سال 2030 ، بدون اتکا به نفت، برتری مطلق اقتصادی و متعاقب آن سیاسی و نظامی اش را بر منطقه دیکته کند.

به عنوان مثال صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان که حدود 100 میلیارد دلار سهام در شرکت های مختلف دارد، در هفته های اخیر، به شدت در حال پیدا کردن و استخدام متخصصان امور سرمایه گذاری و بانکداران ارشد جهان برای ارتقا ثروت این صندوق به 2700 میلیارد دلار و تبدیل آن به یکی از بزرگ‌ترین صندوق‌های ملی جهان است.
 تحلیلگران اقتصادی برآورد کرده اند که با رسیدن ثروت این صندوق به 2700 میلیارد دلار، عربستان می تواند همه سهام چهار شرکت عظیم جهان (اپل، مایکروسافت، گوگل و هلدینگ چند ملیتی بیمه ای برکشایر هاتاوی) را خریداری کند.

در همین راستا، سرمایه گذاری خارجی عربستان به 10 برابر میزان کنونی در سال 2020 خواهد رسید. عربستان هم اکنون مالک یا سهامدار بسیاری از مجموعه های اقتصادی جهان است؛ از جمله عربستان بزرگترین پالایشگاه نفت آمریکا (پورت ارتو) را خریده است تا در سال های باقی مانده نفتی، این پالایشگاه نفت خود را از عربستان بخرد و بدین ترتیب، وابستگی آمریکا به نفت عربستان همچنان ادامه یابد. در واقع، عربستان، هم برای دوران نفتی برنامه عملیاتی دارد و هم برای عصر پسا‌نفت.

یکی از مهم ترین سیاست های عربستان در رویکرد جدید این است که صادرکنندگان خارجی عمده به عربستان، باید این کشور را در تولیدات خود سهیم کنند. پسر پادشاه عربستان -که وزیر دفاع نیز هست- در این باره اعلام کرده است که با توجه به خرید سالانه 60 میلیارد دلاری تسلیحات توسط عربستان، شرکت های تسلیحاتی طرف قرارداد باید عربستان را نیز در تولید سهیم کنند و حتی برخی از سایت های تولیدی شان را در خاک عربستان مستقر کنند. مثلاً اگر عربستان فلان تفنگ را می خرد، دستکم باید فشنگ هایش در عربستان و با نیروی کار سعودی تولید شود.

باز شدن درهای عربستان سعودی برای سرمایه گذاری های خارجی در زمینه های مختلف به ویژه گردشگری با مکانیزم هایی مانند گرین کارت و معافیت مالیاتی برای سرمایه گذاران، افزایش درآمدهای غیرنفتی با تکیه بر بخش هایی مانند معدن، مبادلات مالی-بانکی، بازرگانی، گردشگری، صنایع نظامی، افزایش 100 میلیارد دلاری درآمدهای غیرنفتی، حرکت به سمت افزایش رقابتی شدن اقتصاد عربستان سعودی، شفافیت اطلاعات و دسترسی به اطلاعات آزاد، افزایش 60 درصدی میانگین درآمد هر خانواده سعودی و ... برخی از مهم ترین شاخصه های برنامه عربستان برای دوران پسانفت و سال های 2030 به بعد هستند.

مجموع این عوامل است که بلومبرگ چنین جمع بندی کرده است که عربستان سعودی در سال 2030، در میان 20 اقتصاد بزرگ جهان خواهد بود.

نکته مهم این است که یک مدیریت واحد که مستقیماً زیر نظر پادشاه سعودی و به ریاست پسر و رئیس دفترش هست، این روند را هدایت و کنترل می کند تا دولتمردانی که در سال های مختلف بر سر کار می آیند، همگی ملزم به حرکت در مسیر راهبردی 2030 باشند. این نکته ای است که در چشم انداز ایران 1404 مورد توجه قرار نگرفته است و دولت ها و دولتمردان ایرانی، هر رفتاری که بخواهند درباره این برنامه راهبردی می کنند؛ همین است که اکنون که تنها 8 سال تا 1404 فاصله داریم، چنان از اهداف آن دوریم که انگار با یک رویای دست نیافتنی مواجه هستیم.

ما، غرور ملی را با خودبرتر بینی و بعضاً با نژادپرستی اشتباه می گیریم و به دلیل اطلاعات ناقص، غلط و قدیمی، فکر می کنیم که سعودی ها، امکان پیشرفت ندارند حال آن که پیشرفت کشورها، تابعی است از برنامه ریزی درست، مدیریت صحیح با استفاده از نیروی انسانی داخلی و خارجی، به کارگیری درست منابع، جذب سرمایه های خارجی و ... که هر کشوری از این برنامه ها تبعیت کند، پیش می رود، حال نامش ژاپن باشد، یا آلمان یا عربستان و ... .

درد این نیست که چرا عربستان در مسیر پیشرفت قرار گرفته است (که اتفاقاً خوب است کشورهای منطقه پیشرفت کنند) بلکه آنچه دغدغه این نوشتار است، جایگزینی اولویت هاست که باعث می شود از رقبا و از دنیا عقب بیفتیم.
 اینجا در ایران گویا اولویت، سیاسی کاری، تخریب همدیگر، دعواهای جناحی و نظایر این هاست و گفتمان غالب، این نیست که چگونه پیشرفت کنیم، چگونه مدیریت کنیم، چگونه تولید و تجارت را رونق دهیم، چگونه توریست بیشتری بیاوریم، چگونه سرمایه های خارجی را جذب کنیم و ...؟ همین است که همواره بین سیاسیونی که در دولت و مجلس بودند و هستند، دعوا بر سر فلان اظهار نظر سیاسی بسیار بیشتر بوده تا مثلاً بحث و گفت‌و‌گو درباره این باره که چگونه موانع کسب و کار مردم را رفع کنیم؟!

تا ادبیات حاکم بر فضای عمومی کشور، توسعه محور نشود و سیاسی بازی، گفتمان غالب باشد، اوضاع همین هست که هست و صد البته دنیا، رقبا و همسایه ها منتظر نمی مانند تا ما دعواهایمان را تمام کنیم و با آنها راه بیفتیم!

 

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۵۰
در انتظار بررسی: ۱۲۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
8
285
اونوقت هر روز يكي از يك گوشه حمله ميكنه به دولت و حاشيه سازي
اونوقت نماينده هاي مجلس ما هر روز يك بازي در ميارن كه سنگ اندازي كنن جلوي دولت

اينا كين؟ چي ميخان از جون ملت و اين مملكت؟ كمر همت بستن به نابودي اين مملكت
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
پس چرا بلوک شرق از بلوک غرب عقب افتاده ترین، مگه بلوک شرق از پیشرفت بدشون میآد؟
hossein
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
4
174
عالی بود. ممنون از گوشزد به موقع تان
javad
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
167
20
باسلام

بعنوان یک ایرانی از پیشرفت ایران در زمینه های اقتصادی - تسلیحاتی - سیاسی و....خوشحال میشوم .ولی ما به آن داستان ....پند پدری به پسرانش ...شکستن چند شاخه باهم و مهم تراز آن که درقران کریم آمده است وامرهم شورا و....بایستی همه با هم زیر فرمان رهبر و رییس جمهور در ساختن ایران ابادوقوی باشیم و.....انشاله
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
دوست عزیز پیشرفت به قلمبه صحبت کردن نیست به عمله
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
353
36
عصر ايران باز جوگير شدي
اين طرح فقط در حد حرفه. حاكمان عربستان با اين رفتارهاي بچه گانه و ماجراجويانه معلوم نيست بتونن نظام خودشون را خفظ كنن چه برسه به رسيدن به قدرت بلامنازعه منطقه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
همانطور كه دبي دبي شد و خط هوايي امارات، امارات بايد منتظر عربستان باشيم
اميد
| Netherlands |
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
فرض كنيم كه عصر ايران جوگير شده
ولي مطمئنم كه شما خوابيدين
ناشناس
| Australia |
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
بله آینده قابل پیشبینی نیست ولی مغز رو به کار انداختن و دارن به اون طرف حرکت میکنن. حالا اگر زلزله بیاد ، یا سیل بیاد یا یهو بمیرن رو نمیشه پیشبینی کرد ولی ما انسانیم و باید به سمت و سوی بهتر در حرکت باشیم.
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
یک روزی ما کشور امارات رو مسخره می کردیم اما امروز مسافرت به این کشور و هزینه کردن سرمایه هامون در اونجا برامون شده مایه فخر و مباهات. دیر نیست عربستان هم برامون به رویا تبدیل بشه. اونوقت مدیران ارشد کشور ما در سخنرانی هاشون میگن اینکه پاسپورت ایران رو کشورها قبول نکنند چیز مهمی نیست!!!
با این مدیران از این بهتر نخواهیم شد
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
افق 1404 ما هم در حد حرف است. مهم این است که ما هم باید برنامه داشته باشیم نه اینکه برای خودمان مشکل بتراشیم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
118
2
با تحلیل های مسخره و آبکی سعی به انحراف اذهان جوانا نکنین. سعادت اصلی چیزی نیست که سعودی وهابیت دنبالشه. سعادت اصلی برای ماست
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
لطفا سعادت اصلي را براي ما توضيح دهيد تا ما هم به دنبال آن برويم . با تشكر يك ايراني دنبال سعادت
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
0
60
فرق ما بابقیه کشورها اینکه مدیران اصلی جای خودشان نیستند.. فقط تخریب همدیگر.. عربستان بابرنامه های که داره شک نکن میرسه و موفق خواهد شد..خودبینی و ادعا و تبعیض اینجا فراوان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
0
69
اين نظريه تحقير عرب ها خيلي در اذهان مردم و شايد مسئولان جا خوش كرده چرا نمي خواهيم باور كنيم كه پيشرفت اكتسابي است.
اينان خوب مي خورند خوب مي پوشند به بهترين دانشگا ها مي روند. تجارت هاي بزرگ م ي كنند. اري اينان عربند و نفت دارند و ما هم فارس هستيم و نفت داريم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
2
57
"ما، غرور ملی را با خودبرتر بینی و بعضاً با نژادپرستی اشتباه می گیریم و به دلیل اطلاعات ناقص، غلط و قدیمی، فکر می کنیم که..." تفکر غالب بر کشور ما همینه و صدا و سیمای بی کفایتمان هم داره به اون دامن می زنه!! همین تفکر هم روزی ما را با کله به زمین خواهد زد مطمئن باشید. مگر اینکه طرحی نو درانداخت البته نه مانند طرح 7000 پلیس نامحسوس و امنیت اخلاقی!!! و...
ناشناس
-
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
1
30
احسنت جناب محمدي تحليلت عالي بود
ناشناس
Germany
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
2
27
میخام گریه کنم
بهمن
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
0
39
احمد جان هیچ وقت دشمنت را حقیر و کوچک نشمار در این صورت کلاهت پس معرکه است.
حال که عربستان این تصمیم را گرفته و حالا چه به اون نقطه برسند و چه نرسند ما باید فرض را بر آن بگذاریم که در آن چشم انداز موفق خواهند شد و بر اساس این پیش فرض ها مسدولین کشورمان برنامه ریزی و حرکت کنند والا با کوچک شماردن و تحقیر دیگران ما به چائی نخواهیم رسید این نظر بنده است.
امید
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
75
2
عصر ایران عزیز
رویاهای دیگران رو نکوب تو سر مملکت خودت
آخه کشور وابسته، نوکر حلقه به گوش با شاهزاده های فاسد و تن پرور و توهم زده رو با کی داری مقایسه میکنی؟
با قراینی که وجود داره سال ۲۰۳۰ عربستان سعودی بعیده عربستان "سعودی" باشه
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
اینم از اون حرفای احمدی نزادی بود
شکیب
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
سلام. پول قدرت میاره و قدرت هم امنیت . وقتی امنیت داشته باشن چرا سرمایه گذار نره عربستان و یا توریست میلیونی وارد کشورشون نشه! ارتباطشون هم که با کل کشورهای صنعتی خوبه و در برخی موردها دست اون کشورها زیر ساطور عربستانه . مثل خود آمریکا. تو منطقه هم که همه کشورها دوستشونن جز ما و یمن و سوریه .
ناشناس
United States of America
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
1
32
ایران باید ساختار بیمار دولتی را اصلاح کند و دولت باید نقش سیاست گذاری را داشته باشد
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
1
44
متاسفم که بگویم ما بازی را به عربستان باختیم در واقع به خودمون باختیم
مجید
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
1
18
کاملا درست گفتین. تا وقتی که ما مدیریت واحد و رشد متوازن نداشته باشیم همیشه همین آش و همین کاسه هست.
ناشناس
United States of America
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
0
43
آمریکا پر از دانشجویان عربستانی است که ۹۹ درصدشون بعد از پایان تحصیل بر می گردند کشورشون
حسین
Malaysia
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
35
4
فرق عمده ایست بین تئوری و عمل.
شما کافیست از ساله ۱۳۴۰ به وضعیت منطقه، مخصوصاً کشور هایی مثل، عربستان،ایران،لیبی،عراق تا کشور‌های کوچک خلیج فارس نگاه بندازین، نه به صورت جزئی، بلکه اقتصاد کلان وابسته به پیشامد‌های منطقه‌ای ،، به نتیجهٔ خوبی میرسین.
ثانیا، جدا از عملکرد بین‌المللی کشورها نسبت به خاور میانه، ساده تر بگم، چرا عربستان در اوج درامد نفتی‌ و حج، هیچوقت چشم‌اندازی نداشت و عملی‌ نکرد؟؟؟ بجز سرمایه گذاری در کشورهای غربی ، که بیشتر به منفعت غرب بود تا خودش.
از تئوری تا عمل، بلاخص در منطقهٔ بحران زایی چون خاور میان، بسیار راه. ما یه‌چیزی هم داریم به نامه مانور تبلیغاتی.
یعنی‌ الان غرب و روسیه هم میان کارخونهٔ تسلیحاتی برای عربستان میزنن :) بچگانه و خنده‌دار بود.
خوبه یه مروری به بازی کردن‌های اروپا با عربستان سر فروش تسلیحات بندازین ، چه برسه به تولید :)
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
0
25
آقای محمدی گرامی، با سپاس و قدر دانی از نوشته بسیار آموزنده و ژرف نگریتان. ما نیز امیدواریم که سرانجام برخی ها از نیروی خرد بهره گیری نموده و به جای پرداختن به جیب خود، و زدن سنگ دیگران بر سینه، کمی در عمل کمی به رشد دانش، تکتولوژی، صنعت، همکاری و بردباری با جهان ... و بپردازند. امیدواریم که روزی برخی "دوستان عرب"، دست از کیسۀ مردم ما بیرون بکشند و از خوان نعمت سعودیها بهره مند گردند. چند شب پیش به مناظره داوطلبین پست ریاست فدارسیون فوتبال در برنامۀ نود نگاه میکردم، اگر دیگر "مدیران" ما در اقتصاد و بازرگانی، دانش و صنعت و ... از این دست هستند، باید هم بنشینیم و شاهد پیشرفت کره جنوبی، سنگاپور، عربستان و ... باشیم.
یاسین
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
43
0
همه این داستان هایی که نوشتی با یه قطع نامه توسط آمریکا رویه هوا میره و عربستان صفر میشه. اونم عربستانی که برای امریکا الان شاخ شده و میبینم اون روزیرو که مثل صدام از دور خارج میشه
seyed
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
43
2
نویسنده خوش خیال است ، از قدیم گفته اند چاه که آب از خودش نجوشد چاه نیست . اقتصاد عربستان بر پایه نفت است . وقتی نفت تمام شود ،قیمتش کم شود . وقتی مردمش کار نمیکنند ، اهل علم و دانش هم نیستند این موجودی ارزی روزی تمام می شود . این عوامل را نویسنده نادیده گرفته ۱. سرمایه گذاری در کشور های خارجی است و آنها برایش تصمیم میگیرند . یک روزه می توانند یک شرکت را ورشکسته اش کنند . ۲. هزینه های پسر حاجی زیاد است و هزینه خاندان سلطنتی ۳. دولت های سلطه مثل آمریکا وقتی ورق برگردد و نفعی در رابطه عربستان نداشته باشند ، تمام دارائی عربستان رایکروزه بلوکه میکنند ، ۴. احتمال کودتا و بر اندازی سلطنت در عربستان هست .۵. کدام کشور در دنیا صرفا با ذخیره ارزی و سرمایه گذاری خارجی بدون کار توانسته زندگی کند . فقط فکر کنیدژاپن بعد از جنگ دوم چه داشت ؟
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
1
29
حقیقت تلخ است روزی هم ما به اماراتی ها می خندیدیم ولی اکنون چه؟
مادر برج اج نشسته ایم و منتظر چند سالدیگر هم به افقانستان میخندیم و یک روز همه به ما با افکار ایده الیستی هیچی درست نمی شود وبه قول معلم شهید دکتر شریعتی ایده الیست انسان را از گرسنگی می کشد
یوسف
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
3
13
از مطالب پرمحتوای عصر ایران کمال تشکر را دارم. اما اگر درست یادم بیاد کتابی هست تحت عنوان علل عقب ماندگی ما ایرانیان. که یکی از مهمترین این عوامل، ضعف گرایش به کار در عموم و تمایل بیشتر به تنبلی و به اصطلاح راههای میانبر است. به نظرم می آید مردمان کشور عربستان نیز بهتر از ما نیستند. و چنین می نماید که استراتژی خرید پالایشگاه در امریکا بهتر باشد تا ایجادواحدهای تولیدی در داخل عربستان، چرا که ضعف "عامل فرهنگ انسانی" در پارامترهای تولید حتما مانع رسیدن به اهداف ایده ال خواهد بود.
حسنی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
1
18
شیر مادرت حلالت جعفر آقا. حرف دلم رو زدی
محسن از بوشهر
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
2
33
تا وقتی امثال احمدی نژاد هر بلایی می خواهند سر کشور می آورند و محاکمه نمی شوند، اوضاع به همین منوال است!
صالح
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
12
6
این انقلاب اقتصادی که بیان کردید همیشه جواب مثبت نداده و در بعضی موارد در دراز مدت به شکست انجامیده... ترکیه نمونه بارز اونه که بعد از چند سال اوج گرفتن، افول کرده... اقتصادی که مبتنی بر دستورات صندوق بین المللی پول هست و بر طبق اون فاصله طبقاتی روز به روز بیشتر میشه مانند یک انسانی است که سر بزرگ و تنه کوچک دارد... ما باید الگوی اقتصادی کشورهای اسکاندیناوی رو مدنر قرار بدیم و با بسط دادن عدالت و برابری اقتصادی و لااقل مهیا کردن حداقل های یک زندگی انسانی برای همه اقشار، مردم سالاری و قانون مداری رو به مردم کشور تقدیم کنیم... اینجوری کشوری یکدست خواهیم داشت که مردم در آن احساس میکنند از نظر حاکمیت مورد توجه هستند... و این یعنی قدرت واقعی یک کشور...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
29
1
البته فراموش نکنیم همه این اصلاحات بلند پروازانه اقتصادی، طرح محمد بن سلمان فرزند پادشاه عربستان است. همان کسی که طی یک سال اخیر طرح بلند پروازانه ای برای افزایش تسلط نظامی عربستان در منطقه و انزوای ایران داشت که اکثر ایده های خام و بچه گانه اش با شکست مواجه شد.
MOJTABA
Romania
۰۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
31
1
اين طرح فقط در حد حرفه. حاكمان عربستان با اين رفتارهاي بچه گانه و ماجراجويانه معلوم نيست بتونن نظام خودشون را خفظ كنن چه برسه به رسيدن به قدرت بلامنازعه منطقه.
سلام
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
0
31
بله عصر ایران عزیز ما مدتهاست که خوابیم یا بهتر بگویم خود را به خواب زده ایم. هر وقت که صحبتی از وضعیت اقتصادی عربستان میشود متفق القول میگوییم همگی ظاهر است واعراب در باطن هیچ اند اما خوابیم. زیر سر ما عربستان سعودی بیشترین ذخیره ارزی وبیشترین ذخیره طلا را دارد .بغل گوش ما امارات بزرگترین شهر های تجاری منطقه ودنیا را ساخته است به روزترین خطوط هوایی از آن کشورهای قطر و امارات است واینها مثالهای کوچکی از پیشرفتهایی است که این کشورها به دست آورده اند .آنوقت ما به تاریخ وتمدن سه هزار ساله می بالیم وهنوز هم درخواب همان تاریخ هستیم.
ایرانی
Canada
۰۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
2
14
چیزی که برای پیشرفت اقتصادی لازمه در مرحله اول حاکمیت قانونه بعد سایر عوامل وقتی عملا هیچ قانونی تو مملکت وجود نداره راه به هیچ حایی نمی بریم عربستان هم تقریبا مشابه خودمونه با این تفاوت که از قبل رابطه با غرب راه براش آسونتره اما با یه حکومت دیکتاتور اون ها هم به توسعه پایدار نمیرسن.
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
31
2
اصلا آل سعود مال این حرفها نیستند این هم یه چور کلک اینها همش نقش آمریکا و صهیونیستهاست آل سعود هیچ وقت از ول خرجیها و مطالبی که نمی تونم بنوسیم دست بردارند . چون اینها قدرت تفکر ندارند که بخواهند به فکر این کارها باشند قفط می خورند و ........ همین
رامین
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
4
7
سلام
متأسفانه، هماهنگی منسجم بین دولتهای روی کار آمده وجود نداشته و عملاً بیشتر سیاسی کاری بوده و کارها لنگ لنگان و بدون برنامه جامع مناسب انجام شده ولی با هوش و درایت ایرانی و مدیریت صحیح این امکان وجود داره ایران نیز جزو کشورهای پیشرفته جهان باشه.
بابک
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
1
12
تا در ایران اقتصاد ، حکومتی و دولتی باشد هیچگونه پیشرفتی د ر کار نخواهد بود و کشور در فساد غوطه ور میماند.اقتصاد را باید به خود مردم واگذار کرد و نترسید از قدرت گرفتن مردم.
از سایت عصر ایران خواهش میکنم این کامنت مرا منتشر کند تا روشنگری شود
ناشناس
Netherlands
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
0
34
عربستان حالا هم ۱۷مین اقتصاد جهان است، ما ایرانیها عادت کرده ایم برای بزرگ کردن خودمان این و آن را کوچک بکنیم
نظر شخصی من
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
4
10
عصرایران عزیز تنها راه پیشرفت صنعتی در عصر حاضر شریک شدن و شراکت با کمپانی های بزرگ است الان منطقه خاورمیانه یک بازار متمول و ثروتمند عربی-ایرانی است که پتانسیل صادرات خودرو , دخانیات , لوازم خانگی , خدمات فنی مهندسی , برندهای معتبر پوشاک و... است من شنیدم که برندهای گرانقیمت ایتالیایی میخواهند در نساجی ما سرمایه گذاری کنند همین رویکرد هم باید برای تولید و صادرات سایر اقلام انجامشود سیر مراحل اداری و بروکراتیک باید بسیار کاهش یابد سرمایه گزاران از مالیات معاف شوند اگر فقط دولت شرایط سرمایه گزاری خارجی را تسهیل کند مطمعنا سرمایه گزار بین ایران و عربستان , ایران را انتخاب خواهد کرد چون ما امن ترین کشور منطقه و جهان هستیم.
morteza
Australia
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
0
24
در حد برنامه ریزی هم از عربستان که کم آوردیم ...
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
26
1
اونوقت ، دولت محترم و حامیانشون هنوز به فکر توسعه سیاسی در داخل هستن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
27
1
سلام
اشاره نکرده اید با چه سرمایه انسانی می خواهد این کارها را انجام دهد
احتمالا مستشاران آمریکایی واروپایی مثل زمان شاه با گرفتن حق توحش از ایشان به ارایه خدمت به آنها خواهند پرداخت ومثل زمان شاه حداکثر یک سری مونتاژ کار روی دستشان خواهد ماند
باباعلی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
0
27
مقاله بسیار درست و بجایی بود و دقیقا ما از قافله جهانی و حتی همسایگان خود عقب افتاده ایم و مشکل فقط بر سر خود خواهی است ، چرا جناح اصولگرا که انتخابات را با رای مردم واگذار کرده دست از لجاجت بر نمیدارند و در کار دولت که برای توسعه و پیشرفت است سنگ اندازی میکنند بخدا دارد دیر میشود و وقتی نمانده است.
Hidden
United States of America
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
30
3
نهایت عمر پادشاهیه سعودی سه چهار سال بیشتر نیس
به خاطر خون های بیگاناهانی که در سوریه و عراق و بحرین و خود عربستان ریخته شده
اینا اول باید برنامه ای برای حفظ پادشاهی شون تدوین کنند
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
1
12
افرین به شما جناب محمدی که با قلم شیوا و ادبیات در خور توجه بسیار زیبا می نویسید.
احسنت .
وظیفه خود می دانم این نوع نوشته های ارزشمند را در هر گروه مجازی نشر دهم .
امیدوارم با دوری فزاینده از ریا وشعار و با شعورو صداقت به اینده بهتری برسیم .
مصاحبه امشب پزشکیان با رسانۀ آمریکایی/ در آستانۀ توافق 20 ساله با مسکو و بازگشت ترامپ/ زمان، مهم‌تر از محتوا؟ کی راضی است؟/ روزنامه هم‌میهن: تندروها به خواست مردم پایبند نیستند/ از شعار تا اتلاف منابع جنگ از سر گرفته می‌شود؟! پیش‌بینی دلار ۹۰ هزار تومانی با تورم ۴۰ درصدی/ کارشناس: به جای سرکوب قیمت، نرخ تورم را کاهش دهید شبکه سی بی اس آمریکا: توافق حماس و تل آویو بر سر پیش نویس آتش بس در غزه لغو امتحانات مدارس اردبیل تا پنجشنبه عراقچی: مذاکره با آمریکا تنها در صورت بازگشت به برجام سعید احمد عباسی در جمع ۱۰ بازیکن برتر فوتسال جهان در سال ۲۰۲۴ تعطیلی مدارس اراک و برخی روستاها به دلیل آلودگی هوا رحیم چمران، پسر شهید چمران، در لباس آتش‌نشانی در کالیفرنیا (عکس) ادعای عجیب نماینده عضو جبهه پایداری: پذیرش FATF یعنی دادن اطلاعات مالی مردم ایران به آمریکا و انگلیس! اندونزی حداقل سن استفاده از شبکه‌های اجتماعی را تعیین می‌کند امتحانات مدارس کرمانشاه در روز چهارشنبه لغو شد حمله پهپادی و موشکی یمن به تل‌آویو و ایلات تخلفات جدی در یک داروخانه کنگاور؛ پلمب با دستور دادستان