۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۶۹۸۰۸
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۲ - ۰۳-۰۳-۱۳۹۵
کد ۴۶۹۸۰۸
انتشار: ۱۰:۰۲ - ۰۳-۰۳-۱۳۹۵

عقب نشینی بورس در 95/ فقط تک سهم ها سود می دهند!

بررسی عملکرد دوماه سپری شده از سال 1395 حاکی از آن است که بازار سهام برخلاف تمام آنچه که پیش بینی می شد چهره خوبی از خود در سال جاری نشان نداده و...
عصر ایران؛ علیرضا باغانی - بازار سهام در 6 روز معاملاتی منتهی به دوم خردادماه سال جاری شاهد ضعف در حجم و ارزش معاملات بود.

ارزش معاملات این دوره در دو بازار بورس و فرابورس 2.354 میلیارد تومان رقم خورد و ارزش معاملات خرد نیز ( بدون معاملات بلوکی و اوراق مشارکت ) برابر با 1.461 میلیارد تومان ثبت شد،به این معنی که به طور میانگین روزانه 243 میلیارد تومان سهام در بازار سرمایه معامله شده است.

رشد شاخص بورس در این هفته از 75.982 تا 76.448 واحد معادل 0.61 درصد رقم خورد و شاخص فرابورس هم از ابتدای هفته تا انتهای هفته جهشی از 794 تا 812 واحد برابر با 2.27 درصد داشت. این شرایط بورس مصادف شده بود با انتشار گزارش های 12 ماهه. درخصوص گزارش های ۱۲ ماهه باید گفت ، که گزارش ها ضعیف بود و البته با توجه رکود سنگین نیمه دوم سال گذشته ، انتظار بالایی هم از گزارش ها نمی رفت. ذکر این نکته ضروری است که در تحلیل و بررسی گزارش ها نباید صرفاً به سود محقق شده توجه کرد و باید گزارش 3 ماهه پایانی سال با 3 ماهه پائیز مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد تا بتوان شرکت هایی که در 3 ماهه زمستان عملکرد بهتری داشتند را از سایر شرکت ها تمیز داد. چراکه این دست شرکت ها قطعا می توانند در دوران پساتحریم و بهبود اقتصاد کشور ، وضعیت سودآوری بهتری نسبت به سایر شرکت ها داشته باشند. لازم به ذکر است ، در بررسی صورت های مالی ، 4 آیتم رشد فروش ، کنترل هزینه ها ، رشد سود عملیاتی و کاهش هزینه های عملیاتی از اهمیت بیشتری برخوردارند.

عقب نشینی بورس در 95/ فقط تک سهم ها سود می دهند!

چهره متفاوت بورس 95!

اما بررسی عملکرد دوماه سپری شده از سال 1395 حاکی از آن است که بازار سهام برخلاف تمام آنچه که پیش بینی می شد چهره خوبی از خود در سال جاری نشان نداده و در فروردین و اردیبهشت ماه 4.7 درصد زیان به سرمایه گذاران خود رسانده است و این در حالی است که سرمایه سپرده گذاران بانکی در این مدت دست کم 3 درصد رشد کرده است.این شرایط حاکی از دوره ای بودن نوسانات بازار سهام و عمیق نبودن رشد های اخیر بورس است،چرا که اگر رشد های بورس غیرهیجانی و با تکیه بر متغیرهای بنیادی اتفاق افتاده بود،طبق پیش بینی ها باید سال 95 به مراتب متفاوت تر از حتی سه ماه پایانی سال 94 بود.حالا بیش از دو ماه از پایان دوره حدودا سه ماهه رشد بازار سهام نظریه هیجانی بودن رشد بورس و فرضیه تحریک بازار سهام به دلیل انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین نشان دادن اثر تصنعی از امضای نهایی توافق برجام در اذهان جامعه سهامداری تقویت شده است!با این حال اگر این فرضیه ها هم درست باشد نمی توان گفت که رشد بورس در زمستان 94 حبابی بوده و تنها برچسب هیجانی بودن را می توان به آن چسباند با این منطق که قیمت سهام در نقطه شروع رشد زمستانی بازار سهام فاصله زیاد و معناداری با روزهای سال 1392 داشت،حتی روزهای معمولی آن.

اما در دوماه نخست سال جاری صنعت کاغذ که سهامی همچون کاغذ سازی کاوه (پدیده اردیبهشت ماه) را در دل خود جای داده است رتبه اول بیشترین بازدهی مثبت را با ثبت رکورد 45 درصد کسب نموده است.گروه چاپ و انتشار نیز با حضور تک سهم افست با 43 درصد بازدهی سودده ترین صنعت بورس در سال 95 تا این لحظه شناخته شده است.در نهایت اما گروه کانی های غیر فلزی با 21 درصد رشد سومین صنعت پربازده بورس 95 لقب گرفته است.

در این بین بیشترین زیان نیز نصیب گروه ابزار پزشکی به واسطه ریزش سنگین تک سهم این گروه یعنی کنتورسازی شده است.این صنعت در دوماهه نخست سال 27 درصد منفی بوده است.

جدول زیر نمایانگر بازدهی صنایع بورسی در دو ماه سپری شده از سال 1395 است:

عقب نشینی بورس در 95/ فقط تک سهم ها سود می دهند!

کدال ،گورستان شده...!؟

اما در شبکه های اجتماعی به مطلب خوبی برخورد کردیم راجع به رسانه های مجازی و عمیق نبودن بازار سهام... «قدرت رسانه هاي جديد را شوخي نگيريد ، بسيار تاثيرگذار هستند و دولت و نهادهاي تصميم گيري هم به اين امر واقفند به اين نمونه ها توجه بكنيد:

پيام چند دقيقه اي رئیس دولت اصلاحات و موجي كه شبكه هاي موبايلي راه انداختند و نتيجه اش را همه مي دانيد، بحث فيش حقوقي مديران بيمه و استعفاي پشت سر آن يا همين داستان فرزاد حسني و عكس العمل هاي منفعلانه بعد از آن، نمونه هايي از تاثيرگذاري و اهميت شبكه هاي موبايلي است، شبكه هايي كه بهترين ابزار هست براي احقاق برخي حقوق مدني و صنفي .اگر كانال ها و اتاق هاي بورسي در زمينه شفافيت بورس و اصلاح رويه هاي غلط و خطرناك اقدام نمايند ، قطعا نتيجه خواهيم گرفت.شفافيت و سلامت اساس هر كسب و كاري است ، هر كسي نگاه پايدار به بورس دارد بايد در جهت سلامت بازار بورس تلاش كند ، اين كه در هر دوره اي عده اي از اطلاعات نهاني با خبر باشند و از اين رانت سوء استفاده كنند براي آينده بورس زهر هست.

ماهيت و فلسفه وجودي كدال(شبکه ای که اطلاعات مالی شرکت ها در آن منتشر می شود) چيست؟ آيا به اين موضوع تا حالا فكر كرده ايد ؟ بررسي بكنيد و ببينيد در يك سال اخير چند اطلاعيه با اهميت خيلي زودتر از انتشارش در كدال ، دست به دست در كانال ها و اتاق ها چرخيده است؟ نشت اطلاعات در بورس جرم است ، جرمي كه متاسفانه به يك عادت رسمي تبديل شده و ديگر هيچ كسي به آن حساس نيست . كدال به گورستان اطلاعيه ها تبديل شده است ، اخبار با اهميت شركت ها درز مي كند ، دست به دست مي چرخد ، تاثيرش را بر روي سهم ها مي گذارد و نهايتا در كدال بايگاني مي شود و آن قدر اين چرخه عادي شده است كه ديگر كسي به اين روال غلط و خطرناك حساس نيست.

افكار عمومي از بورس مي ترسد و اين بزرگترين مانع توسعه بورس در ايران هست ، اگر ضريب نفوذ بورس در ايران فاصله معني داري با ساير كشورها دارد دليلش همين ترس هست ، هر سال شاهديم كه بخش عمده اي از افرادي كه وارد بورس مي شوند با ضررهاي عجيب و غريب از اين بازار خارج شده و به جمع بدگويان بازار مي پيوندند .بورس بايد توسعه پيدا كند ، عمق بيابد و ضريب نفوذش در جامعه افزايش يابد تا به بازاري پويا و بلندمدت تبديل شود و مهمترين ركن اين امر شفافيت و سلامت آن هست ، سلامتي كه همه ما بايد در مقابلش احساس وظيفه نموده و براي تحققش تلاش نمائیم.»

کارشناس بازار سهام

ارسال به دوستان