۰۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۷۵۱۱۲
تعداد نظرات: ۵۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۹ - ۲۹-۰۳-۱۳۹۵
کد ۴۷۵۱۱۲
انتشار: ۱۳:۴۹ - ۲۹-۰۳-۱۳۹۵
به بهانه 29 خرداد

10 اتهام به علی شریعتی

مهرداد خدیر
عصر ایران- در سال‌های اخیر این رسم در برخی رسانه‌ها و محافل درگرفته که در سالروز شخصیت‌های سیاسی که مورد تکریم همه نحله های فکری و گرایش های سیاسی هم نیستند به جای ستایش، سرزنش شوند و نقدهایی را بر آنان وارد سازند.

با این نگاه است که در سالروز درگذشت دکتر محمد مصدق گفته می‌شود «نفت، ملی نشد، دولتی شد». در حالی که منظور از ملی شدن «خلع ید» است تا همان‌گونه که بانک ایران و انگلیس به بانک ملی تبدیل شد شرکت نفت ایران و انگلیس هم شرکت ملی نفت شود و «ملی» در تقابل با «دولتی» نبود بلکه به معنی «خلع ید» بود.

 یا نوبت به دکتر حسین فاطمی که می‌رسد از او با عنوان روزنامه‌نگار – سیاستمداری رادیکال یاد می‌شود که اگر تند‌روی نمی‌کرد چه بسا کودتای 28 مرداد 1332 رخ نمی‌داد و جان خود او را نیز نمی‌ستاند. انگار مسوول کودتا و اعدام او نیز خودش بوده است.

دیگری نیز دکتر علی شریعتی است که امروز 29 خرداد سالروز کوچ اوست. 39 سال قبل در 29 خرداد 1356 خبر درگذشت شریعتی در لندن منتشر شد و نیروهای انقلابی به دیده تردید به آن نگریستند و از این رو معلم انقلاب را «شهید» خواندند و همه ساله در وصف او گفته و نوشته می شد.

در سال های اخیر اما با پاره ای اتهامات به علی شریعتی رو به روییم که 10 محور اصلی از این قرار است:

1-سلطنت طلبان او را متهم می‌کنند که به رغم عقاید سوسیالیستی برای شوراندن مردم علیه شاه، به استفاده ابزاری از مذهب روی آورد و صداقت باورها و شعارهای ایدیولوژیک او را زیر سؤال می‌برند.
    
 در این که شریعتی موتور انقلاب را دوباره روشن کرد تردیدی نیست اما به مذهب به عنوان یک امکان می‌نگریست نه این که بی صداقتی در آن مستتر باشد.

هادی غفاری در خاطره ای که در «عصر ایران» نقل کرد از حضور فرخ نگهدار از رهبران فداییان خلق در برخی از جلسات تفسیر قرآن خود در دهه 50 گفت و این که از او می‌پرسد: شما که ماتریالیست هستید. این بحث ها به چه کارتان می‌آید و پاسخ می‌شنود: مذهب است که می تواند مردم را علیه حکومت بشوراند و از این نظر برای ما اهمیت دارد.

2- پاره ای نیروهای سنتی او را حتی به رواج عقاید اهل سنت متهم می‌کردند و این اتهام را به کسی وارد می‌ساختند و بعضا هنوز وارد می کنند که شیفته امام علی و فاطمه (س) بود و «فاطمه، فاطمه است» او در اذهان مانده است. (البته منتقدان صرف علاقه را کافی نمی دانند و می‌گویند اهل سنت نیز دوستدار اهل بیت هستند و باید بر نظریه امامت در مقابل خلافت تاکید کند حال آن که درباره امامت هم کم نگفته است).

واعظ مشهور بازار – شیخ قاسم اسلامی – نماد این جریان بود. برخی از مراجع تقلید نیز باورهای شریعتی را محل مناقشه می دانستند.
  
3
- اتهام دیگری که به شریعتی وارد می‌شد این بود که در آموزه‌های او رگه هایی از مارکسیسم وجود دارد. یرواند آبراهیمیان (مورخ و آکادمیسین نامدار ایرانی مقیم آمریکا و نویسنده کتاب " ایران بین دو انقلاب") اما ریشه های برخورد متناقض شریعتی با مارکس را این گونه توضیح داده که او نه به «مارکس جوان» علاقه ای دارد که ضد دین بوده و نه به «مارکس پا به سن گذاشته» که مانند انگلس، سیاست مدار شده بود اما «مارکس میان‌سال» که «عالم اجتماعی و کاشف قوانین حرکت جامعه» بود و مفهوم «پراکسیس» یا «عمل انقلابی» را فراگیر ساخت مورد توجه او بود.

4 - طرفه این که به عکس مورد بالا برخی نیز او را به ضدیت با کمونیسم متهم می‌کنند و علت مماشات اولیه رژیم شاه با او و حسینیه ارشاد را به همین خاطر می‌دانستند. شاه از جانب کمونیست ها احساس خطر می‌کرد و این هراس یا توهم به یک بیماری ذهنی یا روانی دایمی برای او بدل شده بود و با این نگاه شریعتی متهم می‌شود که خواسته یا ناخواسته یک چند در خدمت هدف کمونیست‌ستیزی رژیم پهلوی بوده است. با ان حال در این که ظهور علی شریعتی موج گسترش مادی‌گرایی در ایران را در آغاز دهه 50 مهار کرد اما تردیدی نیست و نیز این که تحمل اولیه او به خاطر دور کردن جوانان از کمونیسم. اما وقتی در خانه برخی از اعضای مجاهدین خلق کتاب های شریعتی را یافتند یا ساواک چنین ادعایی داشت به او انگ رواج «مارکسیسم اسلامی» را وارد ساختند که از نگاه ساواک بدتر از مارکسیسم بود.

5-انگ دیگر را حمید زیارتی ( مشهور به سید حمید روحانی) به شریعتی زد که برای دوستداران او بسیار گران افتاد. این که با ساواک همکاری داشته است! بهانه شان هم این است که در برخی بازجویی ها بعضی از اصول انقلاب سفید را قابل قبول دانسته مانند سپاه دانش یا سپاه بهداشت و لابد انتظار داشتند شریعتی اینها را هم نفی کند.

 اتهام همکاری با ساواک اما به قدری سخیف و به تعبیر صادق هدایت «لایتچسبک» بود که خشم هواداران و دوستداران دکتر را برانگیخت. حمید زیارتی تنها هنگامی دست از این ادعا برداشت که شخص آیت الله خامنه ای در دیداری به صراحت و با عتاب گفتند: « این وصله ها به دکتر نمی چسبد.»

6- انتقاد یا اتهام دیگری که به او وارد می کنند این است که رفتار شریعتی آکادمیک نبود و بیشتر احساسی و هیجانی و شاعرانه و حتی پوپولیستی بود.
 
 اتهام اخیر را بیشتر هواداران دکتر سید جواد طباطبایی وارد می سازند و انگار نه انگار که آکادمیک ترین شخصیت ها و چهره هایی چون نوآم چامسکی نیز همواره در پوسته دانشگاهی خود نمی مانند و شریعتی مختلف الاضلاع بود و استادی دانشگاه تنها وجهه او به حساب نمی آمد.

7- تبدیل و تقلیل دین به ایدیولوژی نیز از رایج ترین انتقادات است و شاید اول بار از زبان دکتر عبدالکریم سروش مطرح شد. نظریه « دین فربه تر از ایدیولوژی» هم برای خروج روشنفکری دینی از نگاه ایدیولوژیک به دین ارایه شد. با این  نگاه شریعتی دین را که امری آسمانی بود در قالب مکتبی زمینی عرضه کرد. 

8- برخی از منتقدان نظریه ولایت فقیه نیزمعتقدند تأکید او بر ایدیولوژی به معنی نیاز حکومت به ایدیولوگ بود و با «امت و امامت» و « دموکراسی رأی ها و رأس ها» او را یکی از اولین مطرح کنندگان ولایت فقیه می دانند بی آن که این واژه ها را به کار برده باشد.

9- احسان نراقی از این منظر انتقاد می کرد که شریعتی باب «اصلاحات» را بست و عملا به انقلاب فرامی خواند.او بر این باور بود که انقلابی شدن فضای جامعه راه را بر تأثیر نامه های نیروهایی که درصدد اصلاح بودند بست. در حالی که آن که باب هر اصلاحی را بست و چاره ای جز انقلاب باقی نگذاشت شخص شاه بود تا جایی که مهندس بازرگان می گفت رهبر «منفی» انقلاب شخص اعلیحضرت است. یعنی اگر اجازه رقابت احزاب و فعالیت سیاسی مسالمت آمیز می داد نیاز به انقلاب نبود.


 10- دیگر این که او را مسوول هر اتفاقی می دانند که بعد از وی رخ داد. در حالی که به لحاظ منطقی علی شریعتی در قبال حوادث متعدد و رنگارنگ این 39 سال مسوولیتی ندارد و اگر افراد از شخص یا صنف یا عملکردی انتقاد دارند نمی توانند به او خرده بگیرند.

 

البته سیاهه اتهامات محدود به این 10 مورد نیست و حتی می گویند چرا مرگ طبیعی یا سکته قلبی سال ها به صورت قتل و توطئه جلوه داده شده بود؟


 این در حالی است که اولا خود او در این قضیه مدخلیتی نداشته و ثانیا وقتی یک استاد دانشگاه، نویسنده و پزوهشگر را از تدریس و نطق و نوشتن محروم می کنند و به زندان می اندازند و بعد ناگزیر از دو سال خانه نشنینی می شود و سرانجام تصمیم به کوچ می گیرد و در غربت می میرد مسوولیت با حکومتی است که راه را بر او می بندد یا خود او؟


اگر اجازه داشت همچنان بنویسد و نطق کند و دیگران هم در فضایی آزاد او را نقد کنند دیگر به چنان اسطوره ای بدل نمی شد که مرگ او به مثابه شهادت جلوه کند و اسباب دردسر را برای رژیم فراهم سازد.


با این همه و با هر نقدی که بر او که همچنان برای نسل ما با واژه «دکتر» فرایاد می آید کمتر غباری بر او نشسته و همچنان محبوب است و در بیان این محبوبیت دو خاطره کفایت می کند:

- خاطره نخست از احسان فرزند دکتر شریعتی که در صفحه شخصی خود نوشته بود روزی به تاکسی می گوید «شریعتی» و سوار می شود و راننده به مسافر یادآور می شود: اسم این خیابان کورش کبیر بود ولی بعد از انقلاب نام یک معلم را روی آن گذاشتند به نام علی شریعتی و به من گفت اخر کورش کجا و یک معلم کجا؟!

احسان شریعتی اضافه کرده قبل از این که وارد گفت و گو شوم ناگهان دیدم پول همراهم نیست و نمی توانم تاکسی را برای دریافت پول از کارت معطل نگاه دارم و خواستم نگاه دارد تا پیاده شوم. وقتی دلیل را نوضیح دادم راننده گفت: نه آقا! بنشینید. به جای پول برای همان دکتر شریعتی صلوات بفرستید که ما در سال انقلاب با اسم و عکس او تظاهرات می کردیم.

خاطره دیگر نیز از احسان نراقی است که از نویسنده این سطور پرسید: چرا دوستان روزنامه نگار شما با من مشکل دارند؟ گفتم: چون شما درباره شریعتی به تندی قضاوت می‌کنید و اصرار دارید که او به مرگ طبیعی درگذشته و حتی این اتهام که می‌خواستید در دوره زندان او را برای مصاحبه تلویزیونی آماده کنید ( موضوعی که دکتر محمد مهدی جعفری مطرح کرده است).

مورد آخر را تکذیب کرد و درباره شریعتی گفت: این منصفانه نیست. چون به نظر من شریعتی بود که زن ایرانی را به جامعه آورد و در قبال دو گانه «زن عروسکی» که تبلیغ می شد و «زن سنتی یا مطبخی» این مدل جدید را ابداع کرد و شریعتی بود که زمینه حضور گسترده زنان در جامعه مسلمان را فراهم کرد.

39 سال بعد از کوچ ابدی علی شریعتی شاید وجه ایدیولوژیک و سیاسی او رنگ باخته باشد اما روح شاعرانه و در اصطلاح خود او «کویریات» - آنچه مربوط به انسان فارغ از ایدیولوژی و اجتماع است- فرو نمی‌میرد و هر باوری که درباره او داشته باشیم تردید نمی توان داشت که نامی نیست که بتوان از آن گذشت و یادمان باشد حتی روشنفکران سکولار نیز او را می ستودند و نمی توان با فاصله گرفتن از آن دوران بگوییم ما نبودیم.

کما این که دکتر رضا براهنی درباره او چنین سروده بود:

«وقتی تمام مردم عالم را
مثل بُراده از تن آهن بریده اند

او سرفراز باد که آهن رباست او
وقتی که گاو طعنه به بلبل زند، خموش!

گل آن که گفت هیچ نپرسم چراست او
با هم غریبه ایم که ناساز می زنیم

آن نغمه زن کجاست؟ غمش آشناست او...»

غم علی شریعتی هم‌چنان آشناست. هر دیدگاهی درباره او و نقش او داشته باشیم از آشنایی این غم نمی کاهد...
برچسب ها: علی شریعتی ، 29 خرداد
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۵۱
در انتظار بررسی: ۱۵۷
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
449
122
کلا شریعتی خوب بود ما همه بد بودیم. داداش ایشون در خیل مردم بی سواد اندکی سواد داشت. همین. قلم زیباش بی سوادیش رو غالبا می پوشوند. خدا بیامرزدش
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
تو مريضي جدا ميگم
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
آقاي ناشناس حتمن با سواده تويي اطلاعات كافي نداري مجبور نيستي سوادتو به رخ ملت بكشي خموشي براي امثال تو بهترين نعمته
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
نظرش رو گفته به جای توهین نقضش کنید ..
آرش
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
بر بساط نکته دانان خودفروشی شرط نیست.
یا سخن دانسته گو ای مرد عاقل یا خموش
raul
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
فقط متاسفم از این نظرت.
پیشنهاد می کنم چند تا کتابهای دکتر را بخوانی البته اگه اهل خواندن هستی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
47
180
عالی بود... روحش شاد..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
23
140
احسنت به صداقت قلم جناب خدیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
18
77
آقاي خدير مواردي را که از جنس نقد و انتقاد است با تيتر «اتهام» ياد کرده‌اند که به نظرم نادرست است.
رحمت اله
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
43
123
سلام : روحش شاد .
اگر جرات داشتند و يا اگر شهامت داشتند در زمان حيات او در موردش قضاوت ميكردند .
هر چند كه او نياز به دفاع امثال من ندارد كه او علي وار زيست و ابوذر را معرفي كرد و خود ابوذر زمانش بود .
جوانان با هر ايده و مسلكي شيفته او بودند و....
برويد و بفكر خودتان باشيد كه وقتي قراراست در مورد دكتر فقيد شريعتي چنين بگوئيد .منتظر باشيد كه در مورد شما چه ها خواهند گفت ؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
40
109
به فرموده امام معصوم ،انسان های بزرگ را از تعداد دشمنانشان بشناسید، پس غرض ورزی عده ای علیه شریعتی از بزرگی و محبوبیت او نمی کاهد، سپاس بابت نوشتار بجایتان.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
28
108
روحشان قرین رحمت...
رامین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
203
71
شریعتی مثل سیستم عامل داس به عهد باستان پیوسته است چه اهمیت دارد با ساواک همکاری کرد یا نه یا ایدئولوژی و چرت و پرتهای دیگر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
سیستم عامل داس رو خوب اومدی، لایک
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
13
96
خوب شد فوت کردن والا اگر الان زنده بود می گفتن شما با بیگانگان در ارتباط هستین.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
22
129
در حیرتم که چرا با بزرگمردان وطن چنین می کنیم ، چه بسیار اماکن و خیابانها که نام شریعتی بر آنها نهاده ایم لیک اجازه دفن استخوان هایش را در ایران نمی دهیم. و آن سو بزرگ مرد دیگری در همین خاک آرمیده و مانده ایم اگر نام خیابانی را مصدق گذاشتیم ایران کلا از دست میرود ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
شریعتی عوام فریب بزرگی بود
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
111
20
بنده مطالب آقای خدیر را میخوانم و بعضا در جاهایی باز نشر میدهم اما اگر مطالب او مثل جملات بند 5 در مورد نظر دکتر سید حمید روحانی در مورد دکتر شریعتی باشد باید گفت متاسفم .
برادر عزیز آیا شما کتاب نهضت امام خمینی را که مفصل در مورد شریعتی و نامه 40 صفحه ای به ساواک و ... را خوانده اید؟ مقالات شریعتی در کیهان را که به بهانه تقدیس انقلاب شاهنشاهی به تقدیس شاه و حکومتش پرداخته را به " در برخی بازجویی ها بعضی از اصول انقلاب سفید را قابل قبول دانسته مانند سپاه دانش یا سپاه بهداشت" تقلیل دادند یا نشان از بی سوادی تاریخی شماست یا عناد ناشی از تعصب به ایشان. ضمنا آفای روحانی هیچ جایی ندیدم که گفته باشد شریعتی ساواکی (مواجب بگیر ساواک ) بوده بلکه میگوید با ساواک در راستای جلوگیری یا تعدیل حرکت انقلابیون مسلمان هماهنگی داشته و مستندات فراوانی هم چاپ می آورد . ضمنا پیشنهاد میکنم کتاب 3 جلدی شریعتی به روایت اسناد ساواک را که اتفاقا شایع میکنند آقای روحانی مخالف چاپش بوده اما کمتر کسی میداند وقتی با چاپ آن موافقت کردند مورد چاپ همه اسناد مصر بودند. صحبت آقای خامنه ای هم در جواب کسانی بوده که میگفتند شریعتی ساواکی بوده و ایشان گفته اند این وصله ها به او نمی چسبد که درست است او ساواکی نبوده اما آیا آن نامه کذایی 40صفحه ای به ثابتی را ننئشته ف آیا میتوانید انکار کنید که مقالات تقدیس رژیم شاه را در کیهان (احتمالا سالهای 53 یا1354 او ننوشته است ؟ انصاف داشته باشید.
پاسخ ها
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
عصر ایران بیا جوابشو بده اگر جوابی داری
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
9
30
انتقاد اشکال نداره از هرکی باشه ولی ازحمیدروحانی باور کردنی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
10
18
درود به جناب خدیر عزیز
آیا میتوان دکتر شریعتی رو با دکتر سروش مقایسه کرد؟ آیا این دو عزیز وجوه اشتراکی با هم دارند؟
عصر ایران از این منظر که بحث آنها درون دینی است و مانند روشنفکران سکولار برون دینی نیست بله
پاسخ ها
سندباد
| United States of America |
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
مرحمت بفرمایید بگویید کجای بحث دکتر سروش درون دینی است؟
محمد فراهانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
20
59
متاسفم برای کسانی که علم شریعتی رو به عنوان یک نقطه ضعف مطرح میکنند ، بله ایشون عالم نبود ولی خیلی حرفه ای نگریستن رو به جامعه آموخت و با عینک ایشان بود که مرزها مشخص شد
ما عالم زیاد داشتیم ،گفتنی ها کم نبوده ولی به پدیده درست دیدن هم احتیاج داریم
خدا رحمت کند شریعتی را
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
23
5
باشه تو حالیته
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
109
23
این که شریعتی با ساواک ارتباط داشت اثبات شدست
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
حتما اسنادش هم در بانک مرکزی موجوده
علي
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
هيچ ميدوني چي داري ميگي واقعا برات متاسفم كسي كه زندگيشو در مبارزه گذروند و تو و امثال تو را آگاه كرد الان شد ساواكي
سیدعباس خاتمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
17
47
خدا رحمت کند مرحوم دکتر علی شریعتی ا
روحش شاد و یادش گرامی باد...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
64
49
یکی از عوامل بدبختی ایران شریعتی است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
دقيقا
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
پس من و شما کجای این داستانیم؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
4
36
چرا صدا و سیما کاملا ساکت بود در 29 خرداد و ذکری نیاورد
ابراهیم رحیمیان
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
5
22
آقای خدیر شما یک بی انصافی در کل مطلبتان بود !
اینکه مرگ شریعتی را سکته و ناراحتی قلبی نشان داده اید !
اینهمه دشمن برای شریعتی در سطور بالا بود و خودتان به انها اعتراف کرده اید که تازه باید به لیستش توده ایها و ان دسته از مبارزانی که از افراد برجسته ی انقلابی و مستقل هراس داشتند را باید اضافه کرد .
ضمنا همه میدانند شریعتی در توطئه ی مبارزان انقلابی نماها به شهادت رسید تا به گردن حکومت شاه بیافتد و بتوانند از قبالش به اهداف خود برای براندازی حکومت پهلوی استفاده کنند .
میدانم که مثل همیشه چاپ نمیشود ولی من حرفم را زدم !!
ناشناس
Germany
۲۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
2
13
صحبت‌های دکتر سید حسین نصر درباره‌ی ایشان را هم خوب بود می‌آوردید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
18
34
روحش شاد .نوشته هایش بر تک تک سلولهای انسان مینشیند
mehdi
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
12
33
اگه هر ایرانی کتاب "حسین وارث ادم" رو میخوند این همه دزذی و ظلم و حقارت تو جامعه نبود
اسفندیار
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
18
9
انسان حیوانی هوشمند است
انسان حیوانی متفکر است
انسان حیوانی ناطق است
انسان حیوانی متعصب است

این آخرین را دکتر شریعتی گفته
ولی چرا انسان را با حیوان مقایسه کرده اند
چرا با خدا مقایسه نمی کنند
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
30
26
تفکرات علی شریعتی به تاریخ پیوست و کارگشای زندگی مدرن وانسان مدرن نیست. رضی الله عنه.
ناشناس
Seychelles
۲۳:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
6
31
سن شریعتی به نظرم 39 سال بود .من نمی دانم ایا با این سن هنوز انسانی هست اینطور سخنرانی نماید. اندیشه لازم است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
4
45
احتمالا مطهری نیز با ساواک در ارتباط بود چون بهش اجازه می دادند در دانشگاه تدریس کند!!
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
به دور از هر تعصبی باید گفت ما ملت راحت اظهار نظر می کنیم کمتر پژوهش و مطالعه !!! پیام همه بزرگان دین و نخبگان اجتماع هم همیشه برای رفع همین نقص بوده است کمی تأمل کنیم !!!
رجبی
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
12
28
شریعتی تنهازیست وتنهابارآگاهی جامعه رادرعصریخبندان به دوش کشیدوتنهاازدنیارفت.یرغم این ،نقدعلمی وعالمانه وی نیزامری پسندیده است .لیکن کینه ورزی شرورانه مثل اتهام همکاری باساواک به او!بی نهایت رذیلانه است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
25
35
برای علی شریعتی مفاهیمی مثل منافع ملی ، پیشرفت ملی ، توسعه ایران ، رفاه شهروندان ایران ، ارتقا جایگاه ایران در دنیا اصلا و مطلقا مطرح نبود .من نمی دانم چرا هنوز عده ای از وی طرفداری می کنند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
22
9
آقای خدیر عزیز بسه دیگه. چرا تو هر نوشته تون می نویسین " به قول هدایت لایتچسبک"؟ واقعا بی مزه شد!
ممنونم ازتون.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
22
34
شریعتی اعجوبه ای بود و از سر این ملت و مملکت زیاد بود
نبود ببیند که در تلاش برای آگاهی موجی که ناخواسته به راه انداخت به چه جاهایی ختم شد.
در هر حال مسئول برداشتها و سواستفاده ها او نیست. کاش باز هم چون اویی میامد
اینهمه تاثیرگذار و اینهمه صریح و اینهمه عمیق
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
20
30
دکتر شریعتی جوان ایرانی را که از دین گریزان شده بود به دین برگرداند . روحش شاد
کاوه
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
2
14
شما نوشته من را درج نکردین؛ دیگه سایت تون را نمیخونم.
کاوه
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
3
11
شما نوشته من را درج نکردید؛ ازتون انتظار نداشتم. دیگه سایت تون را نمیخونم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
11
29
جلال ال احمد نیززمانی بت بود . حالا معلوم میشه زیاد با سواد نبوده
جمشيد
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
2
12
چرا در دانشگاه تهران به ايشان كرسي ندادند!؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
25
22
دکتر شریعتی رو به ایختن سیانور در کفشهایشان به شهادت رساندند ایشان انقدر بزرگ بودندند وانیشمندان و دانشگاهیان پشتیبان شان بودند که شاه جرات تعرض اشکار را نداشتند ودر غربت اورا به شهادت رساندند روحش شاد یادش گرامی باد