۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۸۲۰۹۸
تعداد نظرات: ۱۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۰ - ۰۴-۰۵-۱۳۹۵
کد ۴۸۲۰۹۸
انتشار: ۱۴:۳۰ - ۰۴-۰۵-۱۳۹۵

چرا روحانی نباید کاری را به دوره بعد موکول کند؟

نگاهی به خاطرات سیاستمداران گذشته نشان می دهد که با چه حسرتی از کارهای نکرده و حرف های نگفته سخن به میان می آورند و صدای «کاش کاش» آن در گوش تاریخ می پیچد.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- انتخابات بعدی ریاست جمهوری در سال 1396 برگزار می شود. به قاعده خرداد، ماه انتخابات است اما این بار به خاطر تقارن ماه رمضان واپسین جمعه اردیبهشت ماه پیشنهاد شده است.

اکنون اما مرداد 1395 خورشیدی است و تابستان باید به پایان برسد و پاییز و زمستان نیز بیایند و درگذرند تا نوبت به سال جدید و آن بهاری برسد که در گذار از میانه خود آبستن تب و تاب و التهاب انتخابات ریاست جمهوری است.

هم می توان گفت تا چشم بر هم بزنی گذشته است چندان که هر یک از ما که به گذشته نگاه می کنیم انگار دیروز بود و اگر عزیزی را از دست داده باشیم گوشه چشمی هم خیس می کنیم و دستی پشت دست می زنیم که های و افسوس! چه زود گذشت و شعر ضرب المثل شده قیصر را زیر لب زمزمه می کنیم که «چقدر زود دیر می شود»!

و هم می توان گفت خیلی مانده تا آن موقع و این سیب چه چرخ ها می تواند خورد و چرخ بازیگر از این بازیچه ها بسیار دارد.

رسم این بوده که یک رییس جمهوری در پایان دوره دوم برای مرتبه بعد هم کاندیدا شده و بر این پایه هر رییس جمهوری در حال کار محتمل ترین نامزد دوره بعد بوده است و اگر اولین رییس جمهوری کاندیدا نشد به این خاطر بود که در میانه برکنار شد و دومی یک ماه بعد به شهادت رسید و گرنه همه رییسان جمهوری بعدی برای دور دوم نامزد شدند و حتی گاه با فاصله عزم آن داشتند که نوبت سوم هم بخت خود را بیازمایند.

با این وصف احتمال کاندیداتوری حسن روحانی در انتخابات آتی ریاست جمهوری به قاعده بیش از نامزد نشدن اوست مگر آن که اتفاقاتی یا مصلحت هایی او را از کاندیداتوری دوباره بازدارد.

این گفتار اما درباره آن نیست که روحانی باز هم می آید و محمود احمدی نژاد در رقابت با او وارد صحنه می شود یا نه که نکته ای دیگر انگیزه این چند سطر است.

روحانی باید چنان ریاست جمهوری کند که انگار همین دوره بیشتر نیست. مگر محمد مصدق و میرزا تقی خان فراهانی چند سال نخست وزیر و صدراعظم بودند؟ پس به گواه تاریخ در دو یا سه سال هم می توان کاری کرد کارستان. البته روحانی هم کار اصلی را در همان دو سال اول انجام داده و برجام در دومین سال ریاست جمهوری محقق شده است اما چنان که خود گفت برجام مقدمه بود و به ذی المقدمه هم می اندیشد.

ماندگاری نام یک سیاستمدار به شمار سال های صدارت او نیست. کما این که کل دوران نخست وزیری مصدق به دو سال و نیم نمی رسد اما بیش از 60 سال است که درباره او گفته و نوشته می شود. حال آن که این کشور صدر اعظم 13 ساله هم داشته است اما از هویدا جز در سالگرد اعدام او یاد نمی شود و باز او به این خاطر بخت یار است که همواره به این بهانه از او یاد می شود. از شماری اما هیچ نامی بر جای نمانده است.

حسن روحانی برای یک دوره چهار ساله وعده هایی داده و اگر پیش‌تر مانع مجلس قبلی بود اکنون با همت مردم آن مانع برداشته شده است.

البته دو دیدگاه در این باره وجود دارد: دیدگاه نخست این که کمتر از یک سال باقی مانده را مماشات یا گردش به راست کند تا این دوران بگذرد و چهار سال دوم را به صراحت یا سرعت بیشتر شروع کند و از حمایت و هماهنگی مجلس نیز بهره برد.

دیدگاه دیگر اما که این نوشته بر آن تأکید دارد این است که او تا روز آخر دوره اول ریاست جمهوری در دوره نخست رییس جمهوری است نه کاندیدای بالقوه دوره بعد و اتفاقا بر پایه عملکرد دوره اول به او رای داده می شود یا نمی شود.

بر این اساس می توان گفت چه بخواهد کاندیدا شود و چه نخواهد باز باید یک رییس جمهوری تمام عیار باشد و کار امروز را به فردا نیفکند و آنچه را که می تواند و شایسته است که در دوره اول و تا بهار 96 انجام دهد به دوره بعد موکول نکند چرا که اگر نخواهد یا نتواند یا نشود که بیاید یا انتخاب نشود (و دلِ دلواپسان برای این دو گزینه آخر چه غنجی می‌رود!) این حسرت همواره بر دل او می ماند و تا پایان عمر رخت برنمی بندد.

به تعبیرمولانا «چون خیالی در دلت آمد نشست  / هر کجا که می گریزی با تو هست».

نگاهی به خاطرات سیاستمداران گذشته نشان می دهد که با چه حسرتی از کارهای نکرده و حرف های نگفته سخن به میان می آورند و صدای «کاش کاش» آن در گوش تاریخ می پیچد.

نمی گوییم رییس جمهور روحانی در یک سال باقی مانده در سیاست داخلی یا اقتصاد یا سیاست خارجی یا جامعه مدنی چه کاری انجام دهد یا ندهد و چه بگویدیا چه نگوید.

می‌خواهیم بگوییم اگر احساس می‌کند که باید انجام دهد یا باید بگوید به دوره بعد موکول نکند. ضمن این که همین انجام دادن ها و گفتن ها البته سرمایه و پشتوانه‌ای است برای دوره دوم ریاست جمهوری.
 
 
برچسب ها: حسن روحانی
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۳۱
غیر قابل انتشار: ۰
صالح
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
71
68
من واقعا فکر نمیکنم دولت کار اجاریی چندان زیادی کرده باشه که نیاز انتقال به دوره بعد رو داشته باشه... می تونید ناراحت بشید یا خوشحال، اما دولت یازدهم یکی از منفعل ترین دولتها بوده...
برنامه ریز
Japan
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
27
26
به نظرم این دولت جزء شعاری ترین دولت ها بوده یعنی بیشتر شعار داده تا عمل کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
19
26
هرچند طبیعیه تو سایت هایی که اکثر مخاطباش اصلاح طلبن طرفدارای روحانی زیاد باشه اما من و امثال من هم اصلاح طلبیم. روحانی خیلی ضعیف عمل کرد به خصوص برای اشتغال و آینده جوانان هیچ کاری نکرد و همه راه ها رو خراب کرد. امیدوارم حتی فکر رئیس شدن واسه دور دوم رو از سرش بیرون کنه.
خدا کنه عارف کاندید بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
7
12
دولت با اجرای مصوبه حذف یارانه می تواند برای رقابت سالم تر انتخابات 96، راه را هموار تر سازد تا دیگر انتخابات فدای تبلیغات بعضی کاندیداها در ارایه ارقام بیش تر و بالاتر مبلغ یارانه نشود و انتخابات قربانی موضوع یارانه نگردد و اصلا بحث یارانه از موضوعیت انتخاباتی حذف گردد. همان طور که با اجرای برجام بحث هسته ای در انتخابات 96 حذف گردید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
16
22
اصلا مگه این دولت کاری هم کرده که بخواد به دوره بعد موکول نکنه،
اصلا مگه دوره بعد رای هم میاره؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
20
22
خدا نکند که این دولت چهار سال دیگر بماند که قطعا مملکت را به ورطه ی نابودی می کشاند!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
16
11
صالح خان اگرانصاف ومنطق رعایت شود مادر دوره ای منفعل بودیم که به دلیل برخی ندانم کاریهاوسوء مدیریت چندین قطعنامه خطرناک بین المللی برعلیه مابودومفت ومجانی میلیاردهادلارسرمایه کشورنابودشدو.......
میدانم براساس تفکرقابل احترمی که دارید ناراحت میشویداماچه کنم که ناگزیرم
جواد
United Arab Emirates
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
2
14
اونوقت همه ی تقصیرها رو گردن دولت یازدهم (که خودش باشه ) میاندازه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
7
15
حیف فرصت سوزی کرد انتخاب هم بشه نمیتونه کاری بکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
1
13
شما نگران نباشد اگر کاش کاش راه افتاد این مردم هستند که تاوان آنرا پس خواهد داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
8
15
از آنجا که معلوم شده که رئیس جمهور بعدی روحانی نیست من به ایشان توصیه می کنم در این مدت باقی مانده ، یک جمع بندی از همه جوانب عملکرد اقتصادی دولت خود (خوب یا بد) ایجاد کنند تا دولت های بعد مثل خودشان مدام هر چیزی را به گردن دولت قبلی نیاندازند و کمی هم کار کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
4
18
حقوق هاي نجومي كار را خراب كرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
6
17
دقیقا روحانی چیکار کرده که موندش رو منتقل کنه به دوره بعد اصن روحانی برنامه ایی داشته ؟؟؟؟؟؟؟ والا کنترل تورم با رکود رو به من هم رای بدید میتونم واستون ایجاد کنم کار شاقی نیست . حدس میزنم جرات کار ندارند چون الان نقدینگی به شدت افزایش پیدا کرده هر کاری بخان بکنن لااقل تورم رو نمیتونن کنترل کنن و حداقل بالای 20 درصد تورم ایجاد میشه که واسه دور بعد هم که شده نمیخان تنها کاری که کردن یعنی کنترل تورم رو زیر سوال ببرن
کامرام
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
13
11
سلام
به غیر از رفع حصر، ارامش تصمیم گیری، حسن اخلاق، ارامش اقتصادی، کاهش تورم، شروع رشد از مهمترین اقدامات این دولت است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
2
7
یا اباالفضل
برجام تازه مقدمه بوده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
5
18
میدونم حذف میشه. من به دولت رای دادم ولی
متاسفانه حرفهای زیبایی میزدند ولی عمل مایوس کننده.
برای دو جناح اصلی کشور متاسفم که بعضا بزرگانشان در مورد حمایت از این دولت برای انتخابات بعدی حرف میزنن. نهایت عملکرد نزدیکان این دولت را در مجلس میتوان دید که با ریاکاری آمدند مجلس و سپس یک مدتی آمدند در گروه اصولگراها و درنهایت که با تذویر تمام جایگاههای حساس را گرفتند درنهایت فراکسیون خودشان را تشکیل دادند.
عملا یاد گرفتن میان اصلاحات و اصولگرایی دعوا راه بیندازند و حکومت کنند. از بزرگان بعید بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
11
15
کی تحریم رو اورد سر کاز؟ از چه دولتی بیکاری و گرونی شروع شد؟ کی یارانه رو آورد؟ کی بود میگفت تحریمها کاغذ پارس؟ ........... همون اغا کاری کرد که ده تا رییس جمهور بعدی هم نتونه جمعش کنه.. حالا جالب اینجاست هنوز عده ای میخوان به دوران قبل بازگردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
4
5
از آقاي خدير انتظار نداشتم چنين در مورد بعضي ها قضاوت كند.