یکی از چالشهای بزرگ دنیای صنعتی امروز، دفع پسماندهای حاصل از ابزارهای الکترونیکی است؛ تلفنهای همراه، دستگاههای پخش دیویدی و بلو-ری و السیدیهایی که خراب شده و به عنوان زباله دور انداخته میشوند. زبالههایی که برای محیط زیست بسیار خطرناک هستند و لازم است برای دفع یا حتی بازیابی آنها راهی اصولی یافت.
محققان شرکت آیبیام ، فرایندی برای بازیافت پلیکربنات موجود در ابزارهایی نظیر تلفن همراه و لوحهای فشرده و حتی نمایشگرهای الایدی یافتهاند که با کمک آن میتوان این پلیکربنات را به پلاستیکی غیرسمی تبدیل کرد. نکته جالب این است که چنین پلاستکی در حوزه پزشکی قابل استفاده است. با رها شدن مواد حاوی پلیکربنات، بیسفنولاِی تولید میشود که تأثیرات نامطلوبی به ویژه بر مغز میگذارد. محققان آیبیام موفق شدهاند با افزودن مواد ویژهای، پلاستیک جدیدی تولید کنند که از نظر مقاومت حرارتی و شیمیایی از پلیکربنات هم بهتر عمل میکند و برای استفاده در تصفیه آب و تجهیزات پزشکی ایمنی کافی دارد. به گفته آیبیام، از این پلاستیک جدید میتوان در ساخت فیبرهای نوری نیز استفاده کرد.
از سوی دیگر این ماده در برابر تجزیه شدن و تبدیل به بیسفنولاِی مقاوم است. Jeanette Garcia، یکی از محققان آیبیام میگوید: «با این کار نه تنها پلاستیکهای بهکاررفته در تجهیزات الکترونیکی وارد محلهای دفع زباله نمیشوند، بلکه از طریق بازیافت، آن را به گونه جدیدی از پلاستیک تبدیل میکنیم که برای استفاده در تصفیه آب و تجهیزات پزشکی به حد کافی ایمن و مقاوم است و این از بسیاری جهات، یک برد در حوزه محیط زیست به حساب میآید»
منبع: شبکه