۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۸۷۴۶۶
تاریخ انتشار: ۱۴:۵۴ - ۲۷-۰۵-۱۳۹۵
کد ۴۸۷۴۶۶
انتشار: ۱۴:۵۴ - ۲۷-۰۵-۱۳۹۵

کمال‌الملک کجا آرمیده است؟

در نزدیکی آرامگاه عطار نیشابوری، بنایی زیبا ساخته شده که مدفن یکی از هنرمندان بنام این سرزمین است؛ این آرامگاه هر سال در سالروز درگذشت کمال‌الملک - نقاش نامی ایران - گلباران می‌شود.

به گزارش ایسنا، در دهه‌های گذشته معماران و طراحان آرامگاه‌های زیبایی را برای مشاهیر ایران‌ ساخته‌اند که علاوه بر یادبود و بزرگداشتی برای مشاهیر، هر کدام با تلفیقی از هنرهای مختلف، یک اثر هنری به‌شمار می‌آیند. آرامگاه کمال‌الملک در نیشابور یکی از این بناهای ارزشمند است که با نمای هندسی زیبا و متفاوتش هر سال گردشگران بسیاری را برای دیدن آرامگاه این هنرمند، به یکی از محله‌های نیشابور می‌کشاند.


آرامگاه کمال‌الملک در نزدیکی آرامگاه عطار در محله شادیاخ نیشابور (عرفان کنونی) ساخته شده است. برای ساخت این بنا، از رنگ‌هایی استفاده شده که در هماهنگی با آرامگاه عطار باشد و زیبایی‌اش را به بیننده منتقل کند.

آرامگاه کمال‌الملک تداعی‌کننده‌ی تاق‌های چهاربخش است که در معماری سنتی ایران کاربرد بسیاری داشت. این تاق‌ها توسط قوس‌های متقاطع به‌وجود آمده‌اند. ترکیب المان‌هایی از معماری سنتی و مدرن، این بنا را دارای ویژگی‌های خاصی کرده و به آن زیبایی بخشیده است.

تزیینات استفاده‌شده برای این بنا نیز قابل توجه است که بیش از همه، کاشی‌های معرق آن خودنمایی می‌کنند. این کاشی‌ها به‌گونه‌ای روی سطوح منحنی کار شده‌اند که کاملا منطبق بر هندسه‌ی بنا هستند و قوس‌ها را به‌خوبی نمایان می‌کنند.

نقش‌برجسته‌ی سنگ قبر کمال‌الملک نیز یک اثر هنری است که ابوالحسن صدیقی (نقش و مجسمه‌ساز مشهور و از شاگردان کمال‌الملک) آن را تراشیده است.

کار طراحی بنای کمال‌الملک سال ۱۳۳۸ آغاز و تا پایان کار و رونمایی، چهار سال زمان برای آن صرف شد. پس از پایان ساخت بنا و دیگر قسمت‌های جانبی آن، فروردین‌ماه ۱۳۴۲ به‌طور رسمی از آرامگاه رونمایی شد.

محمد غفاری معروف به «کمال‌الملک» در سال ۱۲۲۴ در کاشان و در خانواده‌ای هنردوست به دنیا آمد. علاقه او به نقاشی از طرف پدرش که استاد کشیدن منظره و چاپ سنگی بود، با استقبال روبه‌رو شد. او در ۱۳ سالگی برای ادامه تحصیل به دارالفنون رفت. سه سال از حضور محمد در این مدرسه می‌گذشت که بازدید ناصرالدین‌شاه از دارالفنون، او را شیفته کارهای این هنرمند نوجوان کرد. او با دیدن پرتره‌ای که محمد از اعتضادالسلطنه (رییس وقت مدرسه دارالفنون) کشیده بود، کمال‌الملک را به دربار برد.

کمال‌الملک پس از مرگ ناصرالدین‌شاه به اروپا رفت و از موزه‌های فلورانس، لوور و ورسای دیدن کرد. او سال‌هایی از عمر خود را در اروپا گذراند و به مطالعه آثار معروف موزه‌های دنیا پرداخت. یکی از مهم‌ترین کارهای او تأسیس مدرسه صنایع مستظرفه بود.

کمال‌الملک سال‌های آخر عمرش را در نیشابور گذراند و در ۲۷ مردادماه ۱۳۱۹ درگذشت.
ارسال به دوستان
دستور پخت یک شام اسپانیایی خوشمزه با 6 عدد ران مرغ (فیلم) ورود بانوان به ورزشگاه دوباره ممنوع شد! کاهش دوباره نرخ بهره در بانک های ترکیه یادداشت عراقچی در روزنامه چینی: فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین ایران و چین آغاز می‌شود لحظه وقوع تصادف عجیب؛ خودروی سواری از کنترل خارج شد (فیلم) انفجار خانه‌ در یزد با سه کشته و ۶ مجروح ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم) عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود/ مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است 2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان: حکومت سوریه بعثی بود/ مردم سوریه اجازه انجام بسیاری از امور شرعی خود را نداشتند/ پشتیبان حکومت نبودند استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس) وقتی کپسول گاز تبدیل به موشک می‌شود (فیلم) ۱۲ منطقه تهران در وضعیت قرمز آلودگی هوا ادعای سعید جلیلی : توقف قانون حجاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست