۰۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۶
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۸۷۴۶۶
تاریخ انتشار: ۱۴:۵۴ - ۲۷-۰۵-۱۳۹۵
کد ۴۸۷۴۶۶
انتشار: ۱۴:۵۴ - ۲۷-۰۵-۱۳۹۵

کمال‌الملک کجا آرمیده است؟

در نزدیکی آرامگاه عطار نیشابوری، بنایی زیبا ساخته شده که مدفن یکی از هنرمندان بنام این سرزمین است؛ این آرامگاه هر سال در سالروز درگذشت کمال‌الملک - نقاش نامی ایران - گلباران می‌شود.

به گزارش ایسنا، در دهه‌های گذشته معماران و طراحان آرامگاه‌های زیبایی را برای مشاهیر ایران‌ ساخته‌اند که علاوه بر یادبود و بزرگداشتی برای مشاهیر، هر کدام با تلفیقی از هنرهای مختلف، یک اثر هنری به‌شمار می‌آیند. آرامگاه کمال‌الملک در نیشابور یکی از این بناهای ارزشمند است که با نمای هندسی زیبا و متفاوتش هر سال گردشگران بسیاری را برای دیدن آرامگاه این هنرمند، به یکی از محله‌های نیشابور می‌کشاند.


آرامگاه کمال‌الملک در نزدیکی آرامگاه عطار در محله شادیاخ نیشابور (عرفان کنونی) ساخته شده است. برای ساخت این بنا، از رنگ‌هایی استفاده شده که در هماهنگی با آرامگاه عطار باشد و زیبایی‌اش را به بیننده منتقل کند.

آرامگاه کمال‌الملک تداعی‌کننده‌ی تاق‌های چهاربخش است که در معماری سنتی ایران کاربرد بسیاری داشت. این تاق‌ها توسط قوس‌های متقاطع به‌وجود آمده‌اند. ترکیب المان‌هایی از معماری سنتی و مدرن، این بنا را دارای ویژگی‌های خاصی کرده و به آن زیبایی بخشیده است.

تزیینات استفاده‌شده برای این بنا نیز قابل توجه است که بیش از همه، کاشی‌های معرق آن خودنمایی می‌کنند. این کاشی‌ها به‌گونه‌ای روی سطوح منحنی کار شده‌اند که کاملا منطبق بر هندسه‌ی بنا هستند و قوس‌ها را به‌خوبی نمایان می‌کنند.

نقش‌برجسته‌ی سنگ قبر کمال‌الملک نیز یک اثر هنری است که ابوالحسن صدیقی (نقش و مجسمه‌ساز مشهور و از شاگردان کمال‌الملک) آن را تراشیده است.

کار طراحی بنای کمال‌الملک سال ۱۳۳۸ آغاز و تا پایان کار و رونمایی، چهار سال زمان برای آن صرف شد. پس از پایان ساخت بنا و دیگر قسمت‌های جانبی آن، فروردین‌ماه ۱۳۴۲ به‌طور رسمی از آرامگاه رونمایی شد.

محمد غفاری معروف به «کمال‌الملک» در سال ۱۲۲۴ در کاشان و در خانواده‌ای هنردوست به دنیا آمد. علاقه او به نقاشی از طرف پدرش که استاد کشیدن منظره و چاپ سنگی بود، با استقبال روبه‌رو شد. او در ۱۳ سالگی برای ادامه تحصیل به دارالفنون رفت. سه سال از حضور محمد در این مدرسه می‌گذشت که بازدید ناصرالدین‌شاه از دارالفنون، او را شیفته کارهای این هنرمند نوجوان کرد. او با دیدن پرتره‌ای که محمد از اعتضادالسلطنه (رییس وقت مدرسه دارالفنون) کشیده بود، کمال‌الملک را به دربار برد.

کمال‌الملک پس از مرگ ناصرالدین‌شاه به اروپا رفت و از موزه‌های فلورانس، لوور و ورسای دیدن کرد. او سال‌هایی از عمر خود را در اروپا گذراند و به مطالعه آثار معروف موزه‌های دنیا پرداخت. یکی از مهم‌ترین کارهای او تأسیس مدرسه صنایع مستظرفه بود.

کمال‌الملک سال‌های آخر عمرش را در نیشابور گذراند و در ۲۷ مردادماه ۱۳۱۹ درگذشت.
ارسال به دوستان
وزیر نیرو: قول می‌دهم سال آینده مشکلات برقی را رفع کنیم (فیلم) حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا؛ هدف قرار دادن بیماران و مسافران (فیلم) شاخه خراسانی تحریرالشام جولانی به رهبری «مولوی عبدالفتح» خلاصه بازی چادرملو اردکان ۰ - استقلال ۰ (فیلم) طلسم گل نزدن در لیگ برتر شکست؟ نه! چادرملو و استقلال هم صفر-صفر کردند پزشکیان: ما چه چیزی از همسایگان عرب کم داریم؟ آخر هفته‌ای بارانی و برفی در قم؛ ورود سامانه بارشی از جمعه پزشکیان: شخصاً در مدرسه‌سازی کارگری می‌کنم (فیلم) سفر مهم رئیس جمهور به روسیه؛ امضای توافقنامه همکاری با پوتین پزشکیان از تغییر شیوه آموزش در مدارس دولتی خبر داد (فیلم) رفع کمبود فضای آموزشی ظرف یک سال؛ از تغییر روش تدریس تا کارگری رئیس‌جمهور در مدرسه‌سازی نماز جمعه این هفته تهران به امامت صدیقی برگزار می‌شود تصاویری از حمله جنگنده‌های رژیم اسرائیل به پایتخت یمن (فیلم) حمله اسرائیل به صنعا و حدیده (فیلم) ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد