عصرایران ؛ مهدی شادمانی - صحبت های وزیر ورزش در مورد حد مدال ایران در المپیک در روزهای اخیر و البته صحبت های قبل تری که در مورد متوسط کسب مدال در المپیک طی ماه های قبل کرده بود مورد انتقاد برخی کارشناسان و اصحاب رسانه شده است. به همین دلیل با مصطفی هاشمی طبا در مورد حد ورزش ایران و صحبت های وزیر ورزش گفت و گویی داشتیم. گفت و گویی با این محور که حد ورزش ایران در المپیک چند مدال است؟
وزیر ورزش صحبت هایی در مورد حد ایران در المپیک کرده اند و این صحبت ها بازتاب غالبا منفی زیادی داشته است؟اینکه گفته اند حد ورزش ایران در المپیک 4 مدال است؟
4 مدال . نمی دانم بر آورد ایشان برچه اساسی
بوده است اما ما همین الان که 8 مدال داریم و آن چیزی که داریم واقعیت ورزش ایران
است. وقتی که ما می توانیم مدال بیشتری بیاوریم پس حد و توان ما بیش از آن چیزی است
که گفته می شود.
شاید صحبت های وزیر ورزش مبتنی بر زیرساخت های ورزشی کشور باشد...
بعید می دانم ، ایشان قبل از این هم صحبتی کرده بودند که متوسط مدال آوری ما در المپیک 2 مدال است . در حالی که متوسط گرفتن برای پیش بینی مدال یک اشتباه است. ما باید عملکرد کاروان را با دوره قبل مقایسه کنیم.
وقتی در یک المپیک موفق به کسب 12 مدال می شویم پتانسیل ورزش کشور این کار را کرده است و گفتن اینکه ما دو مدال از المپیک خواهیم گرفت دست کم گرفتن نیروی ورزش است.
البته حرف های وزیر ورزش تا حدی درست به نظر می سد به خاطر اینکه مدل ساختار سازی در ورزش کشور در سال های اخیر تغییر نکرده است.
بله ولی ما در ورزش هایی پتانسیل داریم و از آنها می توانیم استفاده کنیم. ما در کشتی آزاد و کشتی فرنگی پتانسیل داریم . مگر می شود بدون پتانسیل کسی مدال بگیرد. اصلا مدال آوردن در المپیک اتفاقی نیست . مدال نیاوردن ها بوده که اتفاقی بوده است. یعنی هرجایی که پتانسیل وجود دارد اگر مدال نگیریم یک اتفاق رخ داده. شاید چند ماه قبل از المپیک رخ دادن یک سری تغییرات خاص در شرایط تیم کشتی فرنگی مشکلات این رشته را حل می کرد و مدال می گرفتند.
من به برنامه ها و شرایط این ورزش ها دسترسی ندارم اما توانایی بچه ها در مسابقات پایین امده بود و شاید با تغییرات کوچک می شد شاهد موفقیت در کشتی فرنگی باشیم. ما در مسابقات جهانی در طول 3 سال اخیر خوب نتیجه گرفته ایم و سهمیه ها را هم کامل به دست آورده ایم وقتی روند ما خوب است و به نتیجه نرسیدیم حتما اتفاق خاصی ره داده است.
مثلا تکواندو...
ببینید روند تکواندوی ایران در 3 سال گذشته خوب بوده است شاید ما حتی بتوانیم 2 یا 3 تیم خوب و هم قدرت داشته باشیم.کشتی آزاد و فرنگی و وزنه برداری در همین حدی که مدال می آوریم هستند. ممکن است بگوییم که حد ایران بالاتر از این نیست اما نمی توانیم بگوییم حدمان از چیزی که داریم کمتر است. در همین کشتی آزاد در 4 وزن اول 3 مدال گرفتیم .
مدال آوری در مسابقات جهانی و المپیک اتفاق نیست روندمان همین است. مثلا اگر در دوی صدمتر آقای تفتیان می رفت ومدالمی گرفت اتفاق بود. این نتیجه در دوی صدمتراندازه مانیست.امادر وزنه برداری و کشتی و تکواندو مدال آوری حد ماست و باید همان 12 مدال لندن باشد. این که گفته می شود متوسط مدال گرفتن کاروان ایران 2 مدال بوده اصلا ملاک نیست. ملاک باید المپیک گذشته باشد.
به هر حال در سال های گذشته مخصوصا در دهه گذشته ما چندین بار با افزایش قابل توجه بودجه مواجه بودیم نتایج این روزها تحت تاثیر آن افزایش بودجه نیست؟
چندین بار نبوده است. فقط یک بار در روزهایی که امیرخادم در مجلس بود با تلاشی که کرد بودجه ورزش دو برابر شد. این هم به خاطر حضور و فشار اوبود. اما در تمام سال ها هیچ وقت تفاوت چندانی در شرایط مالی بوجود نیامده است.
جناب هاشمی طبا در مسابقات المپیک پس ازهر شکستی که در بازی های المپیک به وجود آمد موجی از ناامیدی و شوخی های مختلف با کاروان ایران وجود داشت به نظر می رسید انتظاری که مردم از ورزش دارند انتظار بسیار زیادی است.
اگر انتظار داشته باشیم که هر ورزشکارمان که داخل زمین می رود مدال بگیرد چین باید 400 مدال بگیرد ، آمریکا هم 350 مدال . مردم دوست دارند ورزشکارانشان مدال بیاورند اما این هیچ ربطی به نظر کارشناسی ندارد.اگر قرار باشد که فقط مدال بگیر ها داخل زمین بروند که برای دوی 100متر باید 3 شرکت کننده داخل زمین بروند و یکدفعه فینال والیبال را بین ایتالیا و برزیل برگزار کنند و مدال بدهند. المپیک محل مبارزه بهترین هاست. اینکه انتظار داشته باشیم هر کسی وارد زمین می شود مدال بگیردانتظار بی جایی است.
با این حساب شما پیشرفت در کسب نتایج در دوره اخیر را چطور ارزیابی می کنید. ما در المپیک قبل 12 مدال گرفتیم و این المپیک هم 8 مدال و این تعداد مدال با المپیک های قبل تر قابل مقایسه نیست...
پیشرفت در کسب مدال های المپیک کار پایه ای می خواهد چیزی نیست که از دو روز و سه روز قبل شروع شود. ما از المپیک سئول که شروع کردیم و آقای عسگری محمدی یک مدال نقره گرفت در این مدت پیشرفت کرده ایم. نتایج المپیک لندن به نظر من کاملا طبیعی بود.
و این دوره ...
این دوره ما حتما اشتباهاتی داشته ایم که نتوانسته ایم لندن را تکرار کنیم. اشتباهاتی که من نمی دانم چیست . اگر آن اشتباهات نبود به صورت طبیعی باید دوازه مدال کسب می کردیم. چون حد ورزش ماهمین است. ما در این دوره از مسابقات چهره های خوبی چون ، خانم احمدی ،خانم علیزاده ،آقای تفتیان و آقای عابدینی داشتیم که چهره های المپیکی ما هستند و در این المپیک نتایج خوبی هم به دست آوردند. این که بگوییم ورزش ما به رکود رسیده کاملا اشتباه است.
ورزش ما در روزهای خوبش قراردارد. البته ما در آن سال هایی که در ورزش بودیم یک پیش بینی داشتیم که در طی 12 سال جز ده تیم المپیک خواهیم بود اما برنامه ها اجرا نشد و برخی دیگرش به هم خورد.اما به هرحال سطح ورزش ما کمتر از12 مدال نیست.
چقدر این سطح از مدال آوری در ورزش ایران مربوط به استعدادهاست و چقدرش به خاطر ورزش گلخانه ای ایران؟
یک مساله را فراموش نکنید و آن هم این که در سطح المپیک همه تیم ها گلخانه ای کار می کنند. مثلا همین آقای محمد فرح که در المپیک 2 مدال طلا برای انگلیس آورده است سومالیایی است.
او هم تاثیر همین کار گلخانه ای در انگلیس است.آنها برای کسب مدال طلا دونده از سومالی وارد کرده اند. یا این ورزشکاران جاماییکایی که مدال می آورند در بیابان نمی دوند که. آنها مقدار زیادی امکانات در اختیار دارند برای کسب موفقیت. همان مدلی از امکانات که ما در اردوها برای تیم ها فراهم می کنیم.
خب ولی این ورزش گلخانه ای چطور منجر به موفقیت در رشته های مختلف نمی شود؟
ما اگر بخواهیم موفق شویم با ورزش را گسترش بدهیم در همه جای کشور. اگر خوب کارکنیم و به جای 2 پرتاب کننده 10 پرتاب کننده داشته باشیم سطح ورزش ایران هم بالا خواهد آمد. در اصل باید ورزش ها پتانسیل داشته باشند .
ما در برخی داریم و در برخی پتانسیل نداریم. مثلا ما شنا، دوومیدانی و ژیمناستیک عمومی نداریم و نمی شود در این حوزه پیشرفت هم کرد اما در تکواندو و کاراته و کشتی و وزنه برداری ورزش عمومی شده و می شود با کار گلخانه ای نتیجه گرفت.