۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۴۳۹۳۴
تعداد نظرات: ۱۷ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۲۴-۰۳-۱۳۹۶
کد ۵۴۳۹۳۴
انتشار: ۱۱:۳۷ - ۲۴-۰۳-۱۳۹۶
14 نکته، بعد از 7 روز

از حوادث تروریستی تهران چه آموختیم؟

احسان محمدی

عصرایران؛ احسان محمدی- یک هفته پس از حوادث تلخ تروریستی تهران شاید فرصت خوبی باشد تا سربرگردانیم و ببینیم از این ماجرا چه درس هایی گرفته ایم. آیا اصلاً درسی گرفته ایم؟

1- سخن گفتن در خصوص موضوعی تا این اندازه حساس کار هر کسی نیست. پاره ای اظهارنظرها در مورد «تعداد تروریست ها»، «چادر زنانه پوشیدن آنها»، «سرویس جنسی دادن یک زن عضو گروه به تروریست ها» و .. از سوی مسوولان مختلف که بعدها تصاویر نشان داد اشتباه بوده، به اعتماد مردم صدمه می زند. در خصوص این مسائل کم حرف بزنیم. اجازه بدهیم از طریق کانال های رسمی، به صورت مدیریت شده، قطره چکانی اما درست اطلاعات منتشر شود.

2- هنوز بسیاری از ما نمی دانیم در صورت برخورد با یک حادثه تروریستی دقیقاً باید چکار کنیم؟ فرار کنیم؟ مقاومت کنیم؟ به کجا زنگ بزنیم؟ آموزش در این خصوص یک امر کلیدی است. چرا هیچکس به فکر آموزش در خصوص لحظات بحرانی نیست؟ روزانه بیش از چند میلیون سفر درون شهری در مترو تهران، اصفهان و مشهد صورت می گیرد، چند نفر از مردم یک بروشور آموزشی از این شرکت خوانده اند که به آنها بگوید در لحظات بروز یک تصادف، تاخیر، به هم خوردن حال یک مسافر و ... دقیقاً باید چه کاری انجام دهند؟

3- اگر حقیقت داشته باشد که برخی از شهدای حادثه تروریستی تهران، تماشاگرانی بوده اند که از دور نظاره گر ماجرا بودند و در نتیجه تیراندازی تروریست ها از طبقات به سمت آنها جان باخته اند باید یک راهکار اساسی برای برخورد با پدیده تماشاگر موبایل به دست اندیشیده شود. اگر فردا یک اتفاق کوچک دیگر بیفتد باز هم این خیل عظیم سرگردان به دست و پای نیروهای امدادی می پیچند.


از حوادث تروریستی تهران چه آموختیم؟

4- «شایعه نسازیم، جوک درست نکنیم و ترس نیافرینیم». این سه جمله کلیدی در لحظات بحران را چقدر جدی گرفتیم؟ کافیست در طول یک هفته گذشته فقط شبکه های مجازی را بررسی کنیم. در یک نمونه به شخصه دیدم یک کانال تلگرامی برای افزایش تعداد اعضایش خبر انفجار انتحاری در کرمانشاه را داده بود یا موارد مشابه در شیراز و اصفهان، جوک ساختن هم.. بگذریم!

5- داعش فقط 17 جان عزیز از هموطنان ما را ندزدید، بلکه به واسطه تعلق یک یا چند نفر از تروریست ها به مناطق غرب کشور حتی باعث شد این هموطنان مورد توهین برخی قرار بگیرند. ماجرا آنقدر تلخ شد که روزنامه وقایع اتفاقیه تیتر یک خود را در روز سه شنبه به کُردی منتشر کرد، روزنامه ایران ویژه ای نامه در تحسین کُردها نوشت و ... باید بیش از هر زمان دیگری تمرین کنیم که در شرایط بحران، گناه یک یا چند نفر را به گردن میلیون ها نفر نینیدازیم. این دقیقاً چیزی است که تروریست ها به دنیال آن بودند.

6- تلویزیون باید حادثه مجلس را مثل پلاسکو پوشش می داد یا خیر؟ برخی می گویند تروریسم با «دیده شدن» رابطه مستقیم دارد. آنها از مورد توجه قرار گرفتن لذت می برند و ما نباید این فرصت را با پوشش گسترده تلویزیونی به آنها بدهیم. منتقدین اما می گویند در غیاب تلویزیون، شبکه های مجازی دست به انتشار اخبارهای مبتنی بر حدس و گمان می زنند که منبع تولید شایعه و وحشت می شود. کناره گیری تلویزیون به عنوان گسترده ترین، پرامکانات ترین و وسیع ترین شبکه خبرپراکنی کشور در چنین مواردی خطاست. دقیقاً چه چیزی در این میانه درست است؟

7- از نقدهای غیرمنصفانه به نهادهای امنیتی و نظامی خودداری کنیم. یادمان نرود که «امنیت» آسان به دست نمی آید اما می تواند آسان از دست برود. این کشور همان اندازه که به «سردار قاسم سلیمانی» نیاز دارد به «دکتر جواد ظریف» هم نیاز دارد. برای حب و بغض فردی و سیاسی سرمایه های داخلی مان را مقابل هم قرار ندهیم. آنها را نسوزانیم. در دنیای سیاست آن هم وسط خاورمیانه ی خون آلود هم باید در جیب «گُل» داشت، هم «گلوله»!

8- خطر تندروی و خشونت از آنچه که فکر می کنیم به ما نزدیک تر است. زخم این ترورها وقتی دردناک تر شد که دانستیم تروریست ها زائیده و بالیده همین خاک بودند و چه بسا در کودکی و نوجوانی سرودهای حماسی در وصف ایران خوانده اند اما وقتی راه را خطا رفتند از سینه ی پرکینه داعش شیر خوردند، به روی هموطنان شان آتش گشودند. مراقب گسترش فضای تندروی در هر گوشه کشور باشیم. هر قلم، هر کلمه و حتی هر نگاه فرودستانه و تحقیرآمیز ممکن است انسانی را به سمت خشونت طلبانی که با لبخند دروغین آغوش باز کرده اند هُل بدهد. مواظب آبشخورهای فرهنگی فرزندان و عزیزان مان باشیم.

9- حتی یک زخم دردناک مانند ترور هم استعداد این را دارد که به محلی برای گرو کشی های سیاسی تبدیل شود! درست در لحظات تلاش نیروهای امنیتی برای سرکوب تروریست ها برخی از خون، کره گرفتند و به دولت تاختند. تعداد آنها بسیار قلیل اما صدایشان بلند بود. برای مقابله با دشمن بیرونی، به اتحاد در درون محتاج هستیم. انرژی مان را صرف ستیزه با همدیگر نکنیم. ما اندازه کافی در مرزها دشمن داریم!

10-
دشمنان این کشور ما را «ایرانی» می دانند و در موقع تهاجم و تحریم از گرایش سیاسی و قومی و قبیله ای ما نمی پرسند. اینکه به روحانی رای دادیم یا از رئیسی حمایت کردیم برای دشمن ما تفاوتی نمی کند. همانطور که تروریست ها از هیچکس نپرسیدند کُرد است یا لُر؟ عرب است یا بلوچ؟ ترکمن است یا گلیک؟ اصلاح طلب است یا اصولگرا؟ ... فقط شلیک کردند و خون ریختند.

11- امنیت مثل سلامتی گوهر ارزشمندی است که تا آن را از دست ندهیم قدردانش نیستیم. حفظ امنیت کار بسیار دشواری است. قدردان آنها باشیم که این کار را انجام می دهند. هر نامی که دارند عزیزند و فداکار. در مترو، خیابان یا هرکجا نیروهای نظامی و امنیتی را دیدیم به آنها لبخند بزنیم، خسته نباشید بگوییم و اگر برای بازرسی ما را متوقف کردند با آنها همکاری کنیم.

12- ما دوستان زیادی در دنیا نداریم. موج همدردی با حوادث تروریستی لندن را با حوادث تهران مقایسه کنید. تلخ است اما برخلاف برخی از تصورات که انگار ما مرکز توجه جهان هستیم و هر روز جهانیان اخبار مربوط به ایران را با دقت دنبال می کنند، این حوادث نشان داد در کنار دشمنی عامدانه برخی، اخبار مربوط به ایران در دنیا چندان مورد توجه نیست. مردم عادی دنیا دارند نان و ماست شان را می خورند و جز معدودی کسی گُل به یاد قربانیان تهران کنار هیچ میدانی نگذاشت! ما به دوستان بیشتری در دنیا نیازمندیم.

13- از ترامپ و امثال او بیش از این انتظاری نمی رفت. دولت او دولتی پر سر و صدا، کینه توز و همراه با رفتارهای خام دستانه در عرصه بین الملل است. این ماجرا یکبار دیگر نشان داد که آمریکا بیش از هر چیزی به منافع ملی خود می اندیشد و ترور را تنها وقتی محکوم می کند و مطرود می داند که در تضاد با منافعش باشد.

14- این سیاهه را می توان ادامه داد. یک حادثه تروریستی در 17 خرداد 96 حاوی درس های بسیاری برای نیروهای سیاسی، امنیتی، رسانه ای و حتی عامه مردم بود. اما مهمترین نکته می تواند این باشد که برای غافلگیر نشدن، همه ما نیازمند آموختن بیشتریم. همه ما. 

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۳
farshid
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
3
49
سلام .تشکر .جامع کامل و دقیق .ممنون .انشاالله همه ما در هر جا و هر ایده ای یادمان باشد که :چو ایران مباشد تن من نباشد .هوای همدیگر را و هوای مملکت را داشته باشیم .یا علی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
3
34
خیلی جالب بود . ممنون از عصر ایران عزیز.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
3
29
من شهادت میدم عصرایران خیلی آموزش های خوبی داد در مورد این حادثه. آموزش های عمومی خوبی من یاد گرفتم

دست تون درد نکنه و قلم آقای محمدی هم طلا بود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
وقتی تروریست اسلحه اش رو به طرفت بگیره و هر لحظه امکان شلیک باشه تموم این آموزشها رو فراموش می کنی
زهرا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
2
29
من نمیدونم چی باید به این اقای احسان محمدی بگم

هزار بار احسنت به قلمت و تفکرت مثل همیشه و همیشه زیبا و عالی و واقعی نوشتی

مخصوصا بند 12 را عالی گفتی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
حالا زیاد احساساتی نشو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
1
21
در مورد بند دو و اینکه در برابر تروریست ها چه کنیم باید بریم و از اون بنده خدا در حرم امام سوال کنیم که چکار کرد تروریست ها بهش شلیک نکردن بعد هم راحت راهش رو کرفت و رفت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
1
19
نیروهای مقابله با تروریست علاوه بر جلیقه ضد گلوله ، کلاه نیز داشته باشند.
آرمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
2
19
آموختیم که وجود نیروهای مخلص و بی ادعای امنیتی سپاه و نیروی انتظامی و اطلاعات و ارتش و... این کشور خار چشم دشمنان خوش خط و خال است که با داعیه های مختلف می خواهند بر ناموس این ملت مسلط شوند. درود بر غیرت جان بر کفان حافظ امنیت و ثبات این ملت شزیف
سجاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
2
28
ما به دوستان بیشتری در دنیا نیازمندیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
ما باید دوست و دشمن خود را بهتر بشناسیم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
2
27
"ما به دوستان بیشتری در دنیا نیازمندیم."
ناشناس
Germany
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
0
23
بدترین قسمت این ماجرا همون توهینهای قومیتی بود.
رشید
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
0
10
*امنیت سخت به دست می اید اما اسان از دست می رود*خیلی زیبا بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
4
2
در مورد شماره 9 کاملا حق با شماست اما خود شما رتبه اول این مشکل هستید
خبازي مقدم خويي
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
0
8
مثل اكثر امورات كشور مدتي جديت بعد دوباره فراموشي
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
0
10
"ما به دوستان بیشتری در دنیا نیازمندیم."
استاندار دمشق : سوریه هیچ مشکلی با اسرائیل ندارد همه آنچه باید درباره خطرات پنهان چربی شکمی بدانید (فیلم) استانداری تهران : شاخص آلودگی هوا کاهش یافته ؛ فردا (شنبه) مدارس و ادارات تهران تعطیل نخواهد بود نجات های میلی متری! (فیلم) هل دادن یخ بزرگ در وسط شهر (فیلم) کاهش شدید بارش ها در سال جاری ؛ ۳۰ استان ایران تشنه است پیش‌بینی هواشناسی از ۱۰ روز بارش برف در ایران عراقچی در پکن : بحث هسته‌ای ما در سال جدید با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم بازداشت شیعیان در نیجریه توسط پلیس عراقچی: پرونده هسته‌ای نیازمند مشورت‌های بیشتر است (فیلم) علم الهدی : اگر مردم فتنه شناسی را فراموش کنند ، دشمن نظام اسلامی را براندازی می‌ کند تصاویری از حملات هوایی اسرائیل به یمن (فیلم) در باب حقوق بومی ها دادستان گنبدکاووس : بزرگترین قمارخانه شرق گلستان پلمب شد امام جمعه کرج : باید بررسی شود چه کسانی دنبال این هستند که فضای مجازی بدون کنترل در اختیار همه قرار گیرد