۰۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۵۷۳۳۳
تعداد نظرات: ۲۷ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۰۸-۰۶-۱۳۹۶
کد ۵۵۷۳۳۳
انتشار: ۱۳:۱۸ - ۰۸-۰۶-۱۳۹۶
بچه هایمان نجات می یابند؟

12 پیشنهاد کاربردی به وزیر آموزش و پرورش برای حذف حافظه محوری از مدارس

عصر ایران؛ جعفر محمدی - وزیر جدید آموزش و پرورش در یکی از اولین اظهارنظرهای خود گفته است: "توجه به انتقاد مردم و بسیاری از متخصصان از حافظه محوری و تمرکز بیش از حد نظام آموزشی بر محفوظات، باید به اصلاح این روند در برنامه های درسی بپردازیم."

در این باره نکات زیر قابل توجه است:

1 - وزیر گفته است: "با توجه به انتقاد مردم و بسیاری از متخصصان..." ؛ این که وزیر جمله خود را به انتقاد مردم و نظرات متخصصان مستند کرده است، رویکرد ارجمندی است که امیدواریم به یک روند و رویه دائمی در وزارت آموزش و پرورش و البته سایر دستگاه ها تبدیل شود.

اگر امروز ما از در همه عرصه ها، دچار فجایع مدیریتی هستیم از همین دلیل ساده نشأت می گیرد که به خواست مردم و نظرات متخصصان وقعی نهاده نمی شود.

2 - این که وزیر جدید آموزش و پرورش در همین روزهای نخستی که به وزارت رسیده است، مشکل "بنیادین" حافظه محوری در نظام آموزشی را مطرح می کند نیز امیدوار کننده است و این نوید را می دهد که احتمالاً قرار است در این دوره از وزارت آموزش و پرورش، اصلاحاتی زیر بنایی انجام شود. البته باید منتظر بود و دید که آیا این سخنان هم به جمع هزاران وعده محقق نشده مسوولان می پیوندند یا جزو معدود وعده هایی می شود که در حرف متوقف نمی شوند؟

12 پیشنهاد کاربردی به وزیر آموزش و پرورش برای حذف حافظه محوری از مدارس
3 - اما درباره عبور از حافظه محوری به سمت آموزش "سواد زندگی" می توان چند موضوع زیر را در نظر گرفت:

3-1) در سال های اخیر، تلاش های محدودی شده است تا دانش آموزان با آنچه در زندگی بدان نیاز دارند، مانند "مهارت گفت و گو" آشنا شوند. اما نکته اینجاست که همین آموزه ها نیز به محفوظات جدیدی تبدیل شده اند که مثلاً دانش آموز باید تعریف گفت و گو را حفظ و در امتحان بنویسد!

بنابراین اگر قرار است آموزش سواد زندگی تبدیل به حجم جدیدی از محفوظات شود، همان بهتر که این تحول(!) را رقم نزنند. زندگی ازبر کردنی نیست.

3-2) برای عبور از حافظه محوری، باید نظام امتحانات را دگرگون کرد؛ بدین گونه که در سال های نخست تحصیلی، برپایی امتحان به روش کنونی کلا برچیده شود و در سال های بعد، آرام آرام و به صورت هدفمند امتحانات را وارد نظام آموزشی کرد.

به علاوه، به جای تمرکز امتحانات در یک مقطع زمانی خاص، می توان کل فعالیت دانش آموز در طول سال را ( به ویژه در سال های نخست تحصیل) ملاک ارزیابی قرار داد و در نهایت هم با نمرات توصیفی داد، مانند آنچه هم اکنون در مقطع ابتدایی مرسوم است ولی به شکلی ناقص.

3-3) حذف برخی کتاب ها نیز از لوازم عبور از حافظه محوری است. باید به جای کتاب محوری، گفت و گو محوری در مدارس باب شود. در حال حاضر، مثلاً برای ارائه درس الکتریسیته، دانش آموزان فلان صفحه از کتاب درسی را باز می کنند، معلم توضیح می دهد و سپس باید همان صفحات را حفظ کنند و امتحان دهند و بعد از امتحان نیز همه چیز را فراموش کنند.
در حالی که آموزش و پرورش می تواند سرفصل درس الکتریسیته را با توضیحات جامع، در اختیار معلم قرار دهد و معلم نیز از دانش آموزان بخواهد که درباره الکتریسیته، مطالعه، پرس و جو و سرچ کنند و هفته بعد، درباره نتایج تحقیقات شان با هم حرف بزنند.
این روشی است که هم اکنون در بسیاری از کشورها اجرا می شود و طی آن دانش آموز، هم مهارت های تحقیق را می آموزد، هم دانش می اندوزد و هم گفت و گو را یاد می گیرد.

3-4) رویکرد مهم دیگر در حذف حافظه محوری، بازی سازی آموزشی است. متخصصان تعلیم تربیت در جهان، بازی های متعددی را برای آموزش مفاهیم مختلف ابداع کرده اند. بازی، همواره مطلوب کودکان و نوجوانان است و بسیاری از مفاهیم زندگی را می توان در قالب بازی های مختلف به آنها آموخت.

3-5) آموزش و پرورش باید واحد فیلمسازی و انیمشین سازی اش را برای آموزش برخی مفاهیم زندگی فعال کند و از تولید کنندگان محتواهای مفید تصویری برای دانش آموزان حمایت کند. تجهیز مدارس به وسایل کمک اموزشی نیز الزامی است تعریف شده.

3-6) باید ساعت هایی در برنامه درسی مدارس گنجانده شود و دانش آموزان در آن ساعت درباره محتوای کتاب های غیردرسی که خوانده اند با یکدیگر گفت و گو کنند. موضوعات کتاب ها نیز باید کاملاً آزاد و بر اساس علایق دانش آموز باشد. معلم می تواند در معرفی و تهیه کتاب ها کمک شان کند و مسیر بحث را هدایت نماید.

3-7) به صنوف مختلف باید اجازه داده شود با تأسیس مدارسی وارد آموزش های رسمی آموزش و پرورش شوند و به طور مشخص در مقطع دوم دبیرستان، بر اساس نیاز های واقعی جامعه به دانش آموزان آموزش های کاربردی بدهند.

3-8) یکی از خطاهای فاحش نظام آموزشی، بسنده کردن به آموزش در چهار دیواری مدرسه است؛ حال آن که زندگی در بیرون از دیوارهای مدرسه نیز جریان دارد. باید بخشی از آموزش ها به بیرون از مدرسه منتقل شود؛ از جنگل و کوه و کویر گرفته تا بناهای تاریخی  و اماکن اداری و کارخانه های صنعتی و بازار و ... . هر دانش آموز باید در طول مدت تحصیل خود، دستکم شهر خود را در قالب فعالیت های آموزشی بگردد و اگر میسر بود، نقاط فراتر را.

3-9) بخشی از آموزش ها را باید به استان ها موکول کرد تا بر اساس فرهنگ بومی خود، آنچه برای زندگی در آن منطقه لازم است را به کودکان و نوجوانان یاد دهند.

3-10)
تألیف کتب درسی کار زمان بری است و تغییر آنها نیز پروسه خاص خود را دارد. این در حالی است که سرعت تحولات و اتفاقات روز ایجاب می کند متولیان تعلیم و تربیت، ارتباط سریع تری با دانش آموزان داشته باشند.
انتشار و توزیع مجله ماهانه و راه اندازی سایتی برای هر پایه تحصیلی، می تواند این ارتباط را بروز کند. این مجله و سایت باید بخشی از برنامه درسی مدارس باشد.
با این روش می توان برخی آموزش های ضروری در تاریخ های مختلف را به دانش آموزان ارائه داد. مثلاً اگر در مقطعی یک بیماری جدید دانش اموزان را تهدید کند، می توان روش های مقابله با آن را به سرعت آموزش داد، بدین گونه که آنچه در مجله و سایت آمده در ساعاتی از هفته، بین معلمان و دانش آموزان، به گفت و گو گذاشته شود.

3-11) ساز و کاری برای بررسی نیازهای آموزشی امروز و آینده کودکان و نوجوانان تدارک شود. به عنوان مثال، یکی از مهم ترین نیازهایی که دانش آموزان امروزی از همان دوره ابتدایی دارند، دانش رایانه است که فکری جدی برای آن نشده است؛ همچنین است نیازهای دیگری مانند روش برنامه ریزی، قدرت حل مسأله، روش تحقیق، دانش تغذیه، برقراری ارتباطات اجتماعی، مدیریت مالی، اراده نه گفتن و ... .

3-12) لازمه اجرای موفق طرح عبور از حافظه محوری به زندگی محوری در مدارس نیز، تربیت معلمانی است که بتوانند از عهده این مهم برآیند. لذا باید برنامه های کوتاه، میان و بلند مدت برای آموزش و ارتقای دانش معلمان صورت گیرد و هیچ معلمی بدون سپری کردن این دوره ها و حضور در دوره های اموزشی ضمن خدمت و بروزرسانی مستمر دانش خود، حق حضور در فرایند تعلیم و تربیت فرزندان این کشور را نداشته باشد.

البته ممکن است گفته شود که هم اکنون بسیاری از مدارس ما امکانات اولیه ندارند و لذا نمی توان این طرح ها را اجرا کرد.
این سخن درستی است ولی نکته اینجاست که اولاً در بخش مهمی از مدارس کشور که تمکن دارند نیز تحول آموزشی صورت نگرفته و همان روش های منسوخ و قدیمی اجرا می شود. لذا می توان گام به گام این طرح ها را بر اساس توانمندی های موجود اجرا کرد.
ثانیاً کمبود امکانات، دلیل موجهی برای درجا زدن نیست؛ بلکه باید با محرومیت زدایی از مدارس را به عنوان اولویتی راهبردی در دستور کار عملی قرار داد. قطعاً اگر مردم ببینند که بعد از دهها سال، تحولی در تعلیم و تربیت فرزندان شان صورت می گیرد، به یاری آموزش و پرورش خواهند آمد.

البته این 12 پیشنهاد، تنها بخشی از کارهایی هستند که می توان برای عبور از حافظه محوری به زندگی محوری انجام داد و قطعاً با همفکری صاحبنظران راهکارهای متنوع تری را تدارک دید و بچه های ایران را نجات داد.

امید که در پایان وزارت بطحایی در آموزش و پرورش، در کارنامه او، این نمره توصیفی بیاید: "مردی که آموزش و پرورش ایران را متحول کرد" ، نه این:  "او فقط وعده های خوبی می داد!
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۵۲
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
31
13
این جوری هم که شما فکر می کنید نویسنده. دروسی مانند ریاضیات -فیزیک-شیمی را نمی توان با ارائه و سرچ نمودن یاد گرفت. تمرین می خواهد-تمرین تمرین........ باید فقط مسئله حل نمود. خواشه در حد تخصصت حرف بزن و نظر بده.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
تمرکز این مقاله بیشتر بر مقطع ابتدایی و راهنمایی است. هر چند معتقدم دروس ریاضی فیزیک و شیمی و ... نیز با متدهای جدید باید آموزش داده شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
اولا خیلی از درس ها اساسا به درد دانش آموزان نمی خورند. مثلا شما خودت چند بار از تانژانت و کتانژانت و اتحاد نوع اول در زندگی تان استفاده کرده اید؟
ثانیا همین درس ها نیز در دنیای امروزبا متدهای جدیدی ارائه میشوند که نویسنده اشارت وار بدانها پرداخته است.
ثالثا شما هم در حد تخصصت نقد کن و نظر بنویس
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
من با عنوان یه فرهنگی با 17 سابقه نقدی به صحبتاشون دارم
از چندین سال قبل که ساعات آموزش دروس پایه مثل ریاضی و علوم کم شد و حجم کتاب ثابت موند کیفیت آموزش افت کرد و خانواده ها ناچارا از معلم خصوصی کمک گرفتند و بازخورد آن در مسابقات بین المللی به ضرر ایران بوده است توی نظراتشون اصلا این موضوع دیده نشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
32
7
جدی؟؟؟بعد اون وقت اگه تعداد مدالهای المپیاد جهانیمون افت کرد و جلوی کشورهای دیگه ضابع شدیم شما یا هرکسی که پشتیبان این طرح باشه حاضرید خساراتش رو متقبل بشید؟؟؟دلیل اینکه این قدر علاقه به ابکی کردن دروس و حدف تمارین سخت وسطح بالا دارید چیه؟سرچ کردن وبازی کردن باعث نمی شه کسی از پس درس ریاضی بربیاد.این رو با قاطعیت عرض می کنم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
بله؛ حق باشماست ولی یه نکته رو یادتون رفته که این مدالهای جهانی تنها خاصیتش اینه که اون وری ها مغزهای نوابغ ما رو شناسایی و جذب کنند. وانگهی، قراره به بچه هامون مدال بدیم یا اونا رو برای زندگی آماده کنیم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
امثال شما باعث شدن من از ریاضی متنفر بشم در حالی که همیشه نمره ریاضیم عالی بوده.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
نکته ی اول اینکه دلیل رفتن نخبگان ما اینه که جایگاهی شایسته ی علم ونخبگیشون براشون در نظر نمی گیریم. درحالی که می شه از نخبگان حتی در سطح وزارت ومعاونین وزارت استفاده ی بهینه کنیم حتی حاضر نیستیم در سطوح مدیریت میانی هم صندلی مدیریت رو تحویل نخبگان بدیم. بعد انتظار داریم درکشور بمونند. مورد دوم پاسخ به کامنت ساعت 15:48. عزیزم شما نمره ی ریاضیت بالا بوده درست. ولی احتمالا درامتحانی که مطالبش نهایتا درسطح کتاب بوده چنین نمره ای آوردی. باید دید اگه سوالات سنگین تر از سطح کتاب گرفته می شد با این بینشی که داری نمره ی ریاضیت بازم عالی می شد یا خیر؟ضمن اینکه اصولا دین ما تاکید داره دانش رو باید آموخت حتی اگر نیاز باشه به اون سر دنیا هم بریم. اون وقت بعضیها می گن این مطالب پیشرفته به چه درد می خوره؟انگار تمام زندگی انسان فقط مادیاته. وهرچیزی که می خونه حتما باید نفع مادی براش داشته باشه. با این طرز فکر هست که میانگین مطالعه ی اکثر ایرانیها زیر پنج دقیقه درساله. چون فقط توی فکر این هستن چی به درد جیبشون می خوره.درحالی که علم خصوصا ریاضی فی نقسه فوق العاده بارزشه. وهرچی بیشتر یادبگیری بهتره.
پدر نگران
-
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
3
27
آموزش و پرورش ایران درست شدنی نیست . جناب آقای محمدی خودت را اذیت نکن . محور آموزش و پرورش معلم است که متاسفانه مشغول مسافر کشی یا کار در مغازه یا جاهای دیگر است .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
کار سختی است ولی با همت ملی و البته آرام آرام شدنی است. باید تلاش کرد
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
4
19
این ها همه اش ارایشات آموزش و پرورش است.
اصل معلم است که هیچ توجهی به او نمی شود .
معلم ها هیچ انگیزه ای برای آموزش دادن و آنوزش دیدن ندارند.
اکثر معلم ها هم دارای شغل دوم شده اند.
خودتون رو دردسر ندهید.
هموطن
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
0
1
در رابطه با بند 5-3) مي‌توان با پخش فيلم‌هاي مستند داخلي و خارجي در هر زمينه هم به كودكان و نوجوانان آموزش داد و هم از آنها خواست كه در مورد آن موضوع به گفتگو بپردازند. همچنين در رابطه با بند 8-3) بازديد از مجالس شوراي اسلامي، خبرگان رهبري ، شوراي نگهبان و نهاد رياست جمهوري را در برنامه‌هاي آموزشي خارج از مدارس قرار داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
5
6
چی میشد بجای سرچ می نوشتید جستجو؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
2
17
اون دوستي كه درباره المپياد ميگفت
مگه ژاپن يا آمريكا يا كشور هاي ديگه كه مدال ميارن و رتبشونم از ما بالاتره مثل ما سيستم آموزش داغون دارن؟
بعدشم همه كشور شده دكتر مهندس حالا بماند از كجا و چه جوري؟
فقط آموزش و پرورش مقصر نيست اوليا هم مقصرن
از اول به بچه ميگن يا دكتر يا مهندس بقيه شغلا .....
ما مدير خوب ميخوايم
هنرمند خوب ميخوايم
مجري خوب ميخوايم
و........
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
دوست گرامی ما الان بحمدالله در زمینه های مختلف المپیاد داریم. از جمله المپیاد ادبی. المپیاد نجوم. در دانشگاه ها هم برای تمام رشته ها از جمله هنر ومدیریت المپیاد داریم. اصلا مشکل ما اینه که از مدال آوران المپیادمون در سطوح مدیریتی استفاده نمی کنیم. سوال باید این باشه چرا مدال آورندگان المپیاد دانشجویی مدیریت نباید درجایگاه تصمیم گیری کشور قرار بگیرند؟چرا مدال آوران المپیاد ادبی نباید درجایگاه های تصمیم گیری برای ادبیات قرار بگیرن. درمورد کشور آمریکا وخصوصا ژاپن هم به این نکته توجه کن که اونها مدارسی دارن که داخلش مطلب سنگین و سطح بالا هم اراعه مسی شه. به قول مععروف همه نوع سلیقه ای رو پوشش می دن. درکشور چین هم جالبه که بدونی معلمین خصوصی مخصوص تعلیم نخبگانشون دارن. به این علت اونها هم می تونند در المپیاد مدال بیران مثل ما.
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
2
9
تعطیل کردن حافظه هنرنیست بلکه بکارگرفتن آن درجهت صحیح هنراست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
1
5
تنها رسانه ای هستید که به طور جدی و دلسوزانه مسایل آموزش و پرورش و آینده نسل ایرانی رو پیگیری می کنید. خدا خیرتون بده. لطفا همین راه رو ادامه بدین تا انشاالله نظام آموزشی کشور یه تکونی بخوره
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
0
6
اینجانب به عنوان یک معلم با بیست و هفت سال سابقه و دانشجوی دکتری جامعه شناسی بنا به تجربیات و تحقیقات خود لازم است تاکید کنم ، اگر برنامه اخیر مانند عمده برنامه های قبلی بدون لحاظ عوامل انگیزشی معلم باشد بی شک ره به جایی نخواهد برد. مادامی که معلم به جایگاه شایسته خود از هر لحاظ(مادی،احتماعی، فرهنگی و اموزشی) نرسد، صحبت هایی از این دست باد هواست و یرنامه های وابسته نیز اب در هاون کوبیدن است.
mm2
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
1
0
نظرات شما خیلی خوب است ولی چند مشکل وجود دارد که دو تاش را بنده ذکر میکنم:
1- خیلی از افراد و معلمان و سازمانها از حافظه محوری منتفع هستند و در برابر تحول در نظام آموزشی سخت گیری می کنند.
2- پسر من در مدرسه ای درس می خواند که تمکن مالی خوبی دارد ولی متاسفانه مدیر این مدرسه که مشخص نیست چگونه مدیر شده، دانش آموزان را به چشم اسکناس می بیند و همه برنامه هایش در جهت نه تحول در یادگیری که چگونه منفعت بیشتری به هیئت امنا برساند است. حال این افراد را چگونه می توان تغییر داد خدا می داند.
ذکر این نکته ضروری است که گریز از حافظه محوری ، تحول به سمت یادگیری دروس کاربردی است و نه حفظ کردن آنها و همچنین بی ارزش کردن علوم پایه یا علوم اجتماعی و ... نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۸
0
2
منی که در این سیستم هستم هربار یه شعار در مورد آموزش و پرورش در سایت شما می خونم فقط می خندم یادمه سال 82 که کتاب های ریاضی دوره راهنمایی عوض شده بود می گفتن برای طراحی کتاب جدید به مولف 60 هزار تومن دادن و اون داده به یکی از دانشجوهاش انجام داده در زمان معرفی کتاب و بیان مسئله های کتاب یکی از سوالات و خود مولف نتونسته حل کنه شما هم مثل بقیه هر روز یه پیشنهاد بدید درد دولت و نظام آموزش و پرورش نیست ...
یک بیسواد
United States of America
۰۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
2
3
از آنجاییکه من یک فرد عامی و بی سواد هستم نظرم بر این است که باید درسها را تا حدی سخت کنند که کمتر کسی بتواند دیپلم بگیرد و در دوره دانشگاه هم باید آنقدری درسها و مفاد درسی و سیلابس را سخت کنند که کسی نتواند به آسانی از پس آنها برآید و فقط در اثر سختکوشی و استمرار و مرارت بتواند به مناصب بالا دست یابد بگونه ای که هرکسی نتواند به وزارت و صدارت برسد!توانا بود هر که دارا بود- ز پول زیاد همیشه برنا بود!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
گرچه شما مطالب رو به زبون طنز گفتی ولی من دقیقا با همه ی کامنتت منهای بیت شعری که گفتی موافقم. باید مطالب درسی تا حد ممکن سخت بشه. به خصوص درس ریاضی. چه معنی داره هی الکی مدرک بدیم دست همه بدون اینکه سواد بالا داشته باشن؟
داداش
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
1
1
مهمترین راهکار حذف کنکور است. دکانی شده برا عده ای و خانواده ها هم از مجرای موسسات کنکوری مورد سواستفاده مالی قرار می گیرند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
4
3
کلا مشق و درس رو تعطیل کنند بچه ها بروند مدرسه و معلم ها برایشان جک بگویندو قصه تعریف کنند. این جوری بچه ها راحت ترند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
1
4
یه بار برن از سیستم های آموزشی بلژیک و فلاند یاد بگیرین بیان پیاده سازی کنن یا ژاپن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
0
2
بابا جون یک وزیر و معاونینش هم اینا را می دونند لطفا شما پیگیر باشید کار کنند و اربا رجوع را بپگذیرند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
2
5
به معیشت و شان معلم برسید 90 درصد مشکلات حل حله.