۱۲ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۹۴۴۶۸
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۰ - ۰۳-۱۲-۱۳۹۶
کد ۵۹۴۴۶۸
انتشار: ۰۸:۴۰ - ۰۳-۱۲-۱۳۹۶
گفتمان توسعه یا ادبیات شعارمحور؟

از دراویش خیابان پاسداران تهران تا اولین ارز دیجیتال اسلامی در مالزی و مقبره ملانصرالدین در ترکیه

دو سوال محوری در جوامع توسعه محور در مواجهه با پدیده ها وجود دارد: این پدیده چه نسبتی با توسعه دارد؟ و چگونه می توان از این پدیده در جهت توسعه کشور استفاده کرد؟

عصر ایران ؛ جعفر محمدی - درست در روزی که در تهران، دعوای طریقت و شریعت بود و عده ای در خیابان پاسداران به عنوان "درویش و راهیان طریقت علوی" با پلیس و نیروهای بسیج به عنوان "مدافعان شریعت علوی" درگیر بودند، در مالزی، اتفاق دیگری در حال رقم خوردن بود: "اولین ارز رمزنگاری شده جهان که با احکام اسلامی منطبق است رونمایی شد."

از دراویش خیابان پاسداران تهران تا اولین ارز دیجیتال اسلامی در مالزی و مقبره ملانصرالدین در ترکیه

کشور مالزی، هیچ ادعایی درباره اسلام و محوریت جهان اسلام ندارد، هیچگاه هم کوآلالامپور را "ام القرای جهان اسلام" نخوانده است. با این حال، در عین حفظ فرهنگ اسلامی و بومی خود و با احترام کامل به مذاهب و فرهنگ ها، توانسته است به همسویی احکام دین و توسعه کشور نائل شود. آخرین نمونه اش، ابداع اولین ارز مجازی منطبق با احکام اسلامی است. ارز مجازی یا دیجیتال، مدرن ترین و جدیدترین نوع پول در جهان است که به باور بسیاری از اقتصاددانان، آینده اقتصاد جهان را شکل می دهد و هم اکنون نیز گردش مالی قابل توجهی در دنیا دارد. در ایران اما حتی بانک مرکزی هم این نوع ارز را نادیده می گیرد و اساساً به رسمیت نمی شناسد چه رسد به این که مسؤولان ایرانی برای بهره برداری کشور از این ارز جهانشمول و آینده محور، طرحی دراندازند و سهمی برای کشورشان ایجاد کنند.
از دراویش خیابان پاسداران تهران تا اولین ارز دیجیتال اسلامی در مالزی و مقبره ملانصرالدین در ترکیه

پیشتر نیز کشور مالزی توانسته است لیدر جریان غذای حلال در جهان باشد و بخش مهمی از گردش مالی اغذیه با نشان حلال را متوجه خود کند. همچنین اندیشمندان اقتصادی مالزی با علم به این که بسیاری از تجار ثروتمند مسلمان در جهان به دنبال مسیری حلال و غیر ربوی برای تبادلات بانکی و تجاری شان هستند، ابزارهای مالی اسلامی (صکوک) را احیا و بروز کردند و موفق به جذب سرمایه های تاجران مسلمان از سراسر جهان در سیستم خود شدند.
علت این که در مالزی، اسلام و توسعه هم مسیر می شوند ولی در ایران که بیش از مالزی ادعای اسلام دارد، مدام درگیر تنش هستیم این است که برخلاف ایران، ادبیات عمومی در مالزی - در میان حاکمان، اندیشمندان و مردم - توسعه محور است؛ بدین معنا که هر موضوعی با این 2 پرسش کلیدی و بنیادین مورد بررسی قرار می گیرد که چه نسبتی با توسعه دارد؟ و چگونه می توان از آن در جهت توسعه کشور استفاده کرد؟
از دراویش خیابان پاسداران تهران تا اولین ارز دیجیتال اسلامی در مالزی و مقبره ملانصرالدین در ترکیه
مثلاً وقتی به مفهوم ابزارهای مالی اسلامی(صکوک) رسیده اند، بررسی کرده اند که چگونه می توان از آن، ساز و کاری برای جذب منابع مالی به اقتصاد مالزی و توسعه کشور ایجاد کرد؟ یا اکنون که ارز دیجیتال در جهان به راه افتاده، این سؤال را مطرح کرده اند که چگونه می توان آن را با اسلام تلفیق کرد و در مسیر توسعه مالزی از آن بهره برد؟

ادبیات توسعه در ایران، اما سال هاست که به محاق رفته است. در کمتر سخنرانی یا رویکرد رسمی شاهد آن هستیم که حتی اشاره ای به مفهوم توسعه شود؛ به جایش، تا دل تان بخواهد شعار، ادعا، خود حق پنداری، توطئه محوری، فرافکنی، نفی دیگران و در نهایت درگیری و تنش و هدر رفت انرژی جامعه داریم.
از دراویش خیابان پاسداران تهران تا اولین ارز دیجیتال اسلامی در مالزی و مقبره ملانصرالدین در ترکیههمین موضوع دروایش را در نظر بگیرید؛ سال ها پیش در ترکیه، ابتدا با همتایان آنها برخورد کردند و حتی مقبره مولانا را بستند اما بعدها دیدند که از این ظرفیت می توان در جهت توسعه گردشگری استفاده کرد. از این رو، مقبره مولانا را بازگشایی و مرمت کردند، تعامل فرهنگی را در پیش گرفتند و مناسک صوفیان مانند رقص سماع را به یکی از ارکان گردشگری ترکیه به ویژه در قونیه تبدیل کردند.
وقتی ادبیات کشوری توسعه محور باشد، حتی از ملانصرالدین هم می توان برای کشور درآمدزایی کرد کما این که در منطقه "آک شهیر" ترکیه، مقبره ای را منتسب به وی کرده اند و از این طریق جذب توریست می کنند.
از دراویش خیابان پاسداران تهران تا اولین ارز دیجیتال اسلامی در مالزی و مقبره ملانصرالدین در ترکیه

باز می گردیم به دو سوال محوری در جوامع توسعه محور در مواجهه با پدیده ها:
- این پدیده چه نسبتی با توسعه دارد؟
- چگونه می توان از این پدیده در جهت توسعه کشور استفاده کرد؟

برای رسیدن به توسعه باید ابتدا عزم توسعه کشور در مردم و مسؤولان وجود داشته باشد و آنگاه همه پدیده ها از کانال این دو سؤال بگذرند:
ابتدا باید دید پدیده "الف" چه نسبتی با توسعه کشور دارد. اگر همسو، موافق و مقوّم توسعه است، باید آن را تقویت کرد. اگر نسبت پدیده با توسعه خنثی باشد، باید دید که آیا می توان آن را به خدمت توسعه در آورد و چگونه؟ و اگر مخالف توسعه است، باید دید چگونه می توان آن را خنثی یا حداقل کم هزینه کرد؟
به جای این "الف" تمام موضوعات و پدیده ها و حتی اشخاص را می توان جاگذاری کرد و با دیدگاه توسعه ای درباره شان تصمیم گرفت و برنامه ریزی کرد. این نقشه راه اصلی یک جامعه توسعه محور است.
اما اگر جامعه ای فارغ از ادبیات توسعه باشد، طبیعتاً چنین فرمولی هم ندارد و آنقدر در میان انواع شعارها و راه ها و بیراهه ها گیج و منگ می شود که قطار توسعه جهانی از رویش رد می شود، بی هیچ رحمی، بی هیچ تعارفی!

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۶۵
غیر قابل انتشار: ۱۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
5
114
حالا مونده ما بفهمیم چقدر عقب افتاده شدیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
2
148
در ایران هر موضوعی با این 2 پرسش کلیدی و بنیادین مورد بررسی قرار می گیرد که چه نسبتی با استکبارستیزی دارد و چگونه می توان از آن در جهت کوبیدن مشت محکمی بر دهان آمریکا از آن استفاده کرد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
دقیقا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
137
14
همه چیز را به همه چیز می چسبونید تا منظور و مقصود خودتون را به خورد مخاطب بدین ...

کلمه حق یُراد بها الباطل ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
واسه نونه ...
واسه پوله ...

واسه ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
118
15
هر چیزی رو به هر چیزی می چسبونید ...

بسه بابا ...

خسته کردین مردم رو با این تحلیلهای آبکی ...
مجيد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
0
97
دو‌ قشر از افراد، جامعه را تهدید می‌کنند:

دسته اول کسانی که ادعای سواد و تحصیلات دارند..!

دسته دوم افرادی که به بیشعوری افتخار می‌کنند..!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
72
13
توسعه گراها همان هایی بودند که در دوره سازندگی با سدسازی غیراصولی کشور را با بحران زیست محیطی رو به رو کردند. یک خورده در مبانی توسعه تأمل کنید. تخریب محیط زیست و فاصله طبقاتی که در کل دنیا رو به افزایش است نتیجه توسعه لیبرال است. ۳۰ سال از تاریخ ایران و ۵۰ سال از تاریخ عقاید اقتصادی عقب هستید.
خویی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
1
55
در مورد اقلیت های مذهبی واینگونه افراد تدبیر برخشونت ارجحیت دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
0
94
امام صادق فرمودند دوگروه کمر امت مرا می شکنند
عالمان فاسد و جاهلان مقدس نما
در کشور ما تا بخواهیم از این دو گروه داریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
1
101
کلام مشهوری هست: خطرناک ترین مردم دنیا کسانی هستند که *" فهمشان کم واعتقاداشان زیاد" باشد.
معماری استثنایی یک «حمام» در جنگل‌های چین (+عکس) روش جالب و سریع چینی‌ها برای پاک کردن برف درختان (فیلم) وال استریت ژورنال: مذاکرات حماس و اسرائیل به بن‌بست رسیده ارزش هر برگ سهام عدالت قوه قضاییه: با فوت وثیقه گذار، وثیقه باید رفع توقیف شود رنج آوارگان فلسطینی در هوای بارانی (فیلم) عیدی به دارندگان سهام عدالت مصوبه مجلس: هرگونه دریافت و پرداخت نقدی و غیرنقدی به شهردار ماهانه باید اطلاع رسانی و منتشر شود / دریافت هدایای شخصی توسط شهرداران و دهیاران ممنوع است توصیه آل اسحاق به مجمع تشخیص: با توجه به مصالح روز کشور، با نگاه دقیق و هوشمندانه موضوع FATF را بررسی کنید علت سرد بودن همیشگی دست و پا (فیلم) کشف ارتباط بین غذای سلول‌ها و توانایی مقابله با سرطان مثقال طلا از کانال ۲۲ میلیون تومان عبور می‌کند؟ روغن حیوانی بخورید این بلا ها سرتان می آید / مضرات روغن حیوانی را بشناسید پیامک تبریک سال نو میلادی ۲۰۲۵ فارسی و انگلیسی + استوری طرز تهیه تاوا کبابی تبریزی