۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۹۶۳۵۳
تعداد نظرات: ۲۴ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۷ - ۱۲-۱۲-۱۳۹۶
کد ۵۹۶۳۵۳
انتشار: ۱۲:۰۷ - ۱۲-۱۲-۱۳۹۶

آقای شهردار! هم سبزه می‌کاریم هم درخت می‌نشانیم/ شما نیز چنین کنید!

مسؤول قتل و قطع درختان در تهران سبزه های نوروز نیست. تغییر کاربری ها و تخریب باغ‌هاست و گویا تنها جز باغ سفارت انگلستان و باغ سفارت ایتالیا و باغ زرتشتیان چندان باغی باقی نمانده ...

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- شهردار تهران از مردم خواسته است به جای آن که به مناسبت نوروز سبزه سبز کنند درخت بکارند. اما آخر این دو چه ربطی به هم دارند یا چه تناقضی دارند؟

سبزه را می‌گذاریم وسط سفره هفت‌سین و بچه‌ها با معجزه رویش و حیات آشنا می‌شوند و درخت اگر چه زیباترین جلوۀ حیات است جنبۀ نمادین ندارد و درخت‌کاری، کاری رئال است و به خاطر همین شهرداری تهران سازمان پارک‌ها و فضای سبز دارد و سازمان سبزه ندارد.

این که درخت بکاریم خیلی خوب است. خیلی خیلی خوب است اما نجات چنارهای خیابان ولی عصر که می‌توانستند چند هزار سال عمر کنند و قبل از صد سالگی از پا در می‌‌آیند کاری مهم‌تر است هر چند خوش‌بختانه اقداماتی انجام شده و از اصفهان چنار آورده‌اند.

روزگاری تهران به چنارستان شهرت داشت و همچنین با اقاقیاهای گل‌دار شناخته می‌شد و حالا چنار که به گواهی چنار بی‌گناه امام‌زاده صالح تا سه هزار سال هم عمر می‌کند گرفتار ساختمان‌های سر به فلک کشیده شده که نور را از آنها دریغ کرده‌اند و از اقاقیاهای گل‌دار خبری نیست.

آری که باید در تهران درخت کاشت اما نه هر درختی و این درخت های کج و کوله یا خشکیده که گاهی شهرداری می‌دهد تا تنها روز درخت‌کاری را پشت سر بگذاریم.

کاشت پالم یا نخل تزیینی که زمستان‌های تهران را تاب نمی‌آورد و برای حفظ آن باید چهارماه آن را نایلون پیچ کرد کاری بخردانه نیست. پالم یا نخل را در محیط‌ های رطوبی شمال و جنوب می‌کارند و مشهورترین نمونه جزیره مایورکای اسپانیاست و آن قدر با آن منطقه متناسب است که پس از حکومت مسلمانان هم علاقه به نخل کاری ادامه یافت و نماد آن جزیره است.

در تهران باید درخت کاشت اما نه هر درختی. درخت بومی تهران، کاج تهران است که نه آفت می زند نه آب زیاد می خواهد و نه عمر کمی دارد.

پنجاه سال پیش که آزاد راه پارک وی را در تهران ساختند به این نکته توجه داشتند و کاج تهران و درختچه توری کاشتند که با تهران کاملا متناسب است یا در بزرگراه سئول سرو نقره ای که مثل شتر در برابر بی آبی تاب می آورد.

درخت کاری خوب و لازم است اما به کاشتن سبزه ربطی ندارد. زیرا سبزه امری نمادین است و حتی رها کردن آن در طبیعت هم مانند کیسه های پلاستیکی زیان بار نیست چون تجزیه می شود البته به آب انداختن آن در رود ودریا منظره جالبی ترسیم نمی کند.

آقای شهردار! هم سبزه سبز می‌کنیم هم درخت می‌کاریم/ شما نیز چنین کنید

در دهه 60 در نفی عید نوروز گفته می شد عید ما روزی است که در آن گناهی انجام نشود که هر چند سخن حکیمانه ‌ای است اما در مقام نفی و انکار نوروز گفته نشده است.

نوروز، هویت ماست و شناسه هر ایرانی و قصه فراتر از سبزه و ماهی قرمز و حتی دید و بازدید است. نوروز برای این بوده و هست که ایرانی بمانیم و خوشا که مانده ایم.

نوروز عید درخت و سبزه نیست که بگوییم سبزه سبز نکنید و درخت بکارید یا جناب غلامعلی حداد عادل رهنمود بدهد و بگوید به جای سفر سنت صله ارحام را بر جای آورید.

نوروز، نوروز است. هویت ما، روح ملی ما و شناسه ما و سبزه تنها یکی از نشانه های آن است و درخت هم جای آن را نمی گیرد.

من حتی با کمپین های حذف ماهی قرمز هم میانه ای ندارم و گرچه می دانم از ابتدا در سفره هفت سین نبوده ولی حالا که هست.

اگر ماهی قرمز را باید به این خاطر حذف کنیم که در زمان جمشید نبوده و بعدتر اضافه شده پس گوجه فرنگی و سیب زمینی را هم باید از غذای ملی ایرانیان حذف کنیم چون هر دو وارداتی است و آبگوشت مادر بزرگِ مادربزرگ مان نه گوجه فرنگی داشته نه سیب زمینی! از نام اولی پیداست که از فرنگ آمده و دومی هم آن قدر ناشناس بود که مدتی به آن آلو فرنگی می گفتند ومیرزا ملکم خان در فرانسه دید به آن سیب زمینی می گویند و این نام رواج یافت. پرورش و خرید و فروش ماهی قرمز یک کسب و کار است و سفره هفت سین را هم زیبا می کند. حالا زمان جمشید نبوده، خوب نبوده باشد!

تهران، درخت می خواهد. بسیارهم. آری اما نه هر درخت و نه این که عنبه و عناب بکاریم که تهران، شهر چنار است و سرو نقره ای و کاج تهران. چنان که شیراز را با عطر نارنج می شناسیم و واشنگتن با شکوفه های گیلاس شهره است.

سال ها پیش در بزرگ ترین مجموعه گل و گیاه تهران مسؤولیتی مدیریتی بر عهده داشتم و از آن درخت و درختچه ها در باغچه خانه آقای نجفی هم در روزگاری که وزیر آموزش و پرورش بودند نیز کاشتیم. آن مجموعه را شهرداری دوران کرباسچی برای تبدیل به پارک یا باغ پرندگان خرید و شهرداری دوران قالیباف ترجیح داد به جای پارک به برج بدل کند و حالا از باغی که همه یوسف آباد می شناختندش و در فیلم دیدار محمد رضا هنرمند با بازی مهران مدیری تصاویر آن باقی مانده چه باقی مانده است؟

این قصه را گفتم تا بگویم مسئول قتل و قطع درختان در تهران سبزه های نوروز نیست. تغییر کاربری ها و تخریب باغ هاست و گویا تنها جز باغ سفارت انگلستان و باغ سفارت ایتالیا و باغ زرتشتیان چندان باغی باقی نمانده است.

آقای شهردار اگر پرونده پلاک ثبتی 70.942 را بخواهد و بخواند در می یابد که چگونه کاربری یک پارک یا فضای سبز به برج بدل می شود و مشکل هم ربطی به سبزه کاشتن یا نکاشتن مردم ندارد. قصه فراتر از دانه های عدس و گندم و ماش است که با آنها سبزه سبز می کنند.

باغچه های قدیمی خانه های تهران خرمالو داشت و خانه ما خوش بختانه هنوز دارد و طعم گس پاییز را با طعم گس خرمالو حس می کنیم ولی هر خانه را که برای ساخت آپارتمان تخریب می کنند درخت خرمالو هم از میان می رود و چون باغچه ساختمان جدید کوچک است به سدروس و شمشاد و چند بوته رز بسنده می شود و پاییز که می آید خرمالویی نیست. چندان که یاس زرد و به ژاپنی که از آمدن نوروز خبر دهند.

من اگر جای شهردار نجفی بودم به این خانه‌های نوساز پایان کار نمی‌دادم تا وقتی کنار دیوار «گلیسین» بکارند که از دیوار بالا می‌رود و می‌پیچد و می‌ریزد. آه از این گلیسین زیبا و چشم‌نواز که می‌تواند چهرۀ تهران را تغییر دهد. همان که به یاس بنفش مشهور است.

آری آری درخت باید کاشت اما این قصه با سبزه هفت سین منافات ندارد. هیچ منافاتی.

به جای این گونه توصیه، شهرداری در هر محله سفرۀ هفت‌سین بگستراند. با سبزه و حتی ماهی قرمز. اینها البته کارهایی نمادین است و درخت کاری بسا بنیادین.

سهراب سپهری هم می‌گوید جای مردان سیاست بنشانید درخت. نمی‌گوید به جای سبز کردن سبزه بنشانید درخت!

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۲
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
United States of America
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
11
6
سبزه گذاشتن انصافا کار بی خودی به نظر میاد کلی گندم هدر میره درخت بکاریم که به یه دردی بخوره
خویی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
4
3
گسترش فضای سبز ابیاری میخواهد انهم با این کمبود اب در مسیر شهرسنان خوی به مرند 20سال قبل در کنار جاده در ابعاد وسیع درخت کاری کردند ولی ابیاری نکردند 90درصد درختان خشک شدند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
13
6
سیزده بدر خرافات است
بدترین آسیب به فضای سبز صورت میگیرد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
خرافات نیست، رسمه. رسم زیبایی هم هست ولی من و شما این رسم را همانند رسم ها و آداب دیگر به موضوعی برای تخریب ( هم طبیعت و هم فرهنگ) قرار دادیم...
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
1
11
بیسار عالی وهوشمندانه به موضوع پرداخته شده! متشکری
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
6
من سالهاست سبزه نمی‌کارم ولی اگر هموطنان چنین کاری کردند روز سیزدهم تو خیابون و کانال‌های آب رها نکنند چون یه عده باید برن کانال‌ها رو پاکسازی کنند. سپاس
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
7
حفظ سنتها رویه خوبیست و ما موظف به صیانت آن میباشیم ولیکن میتوانیم در عینحال که سنت را حفظ نمودیم نسبت به جلوگیری از هدر رفتن منابع نیز چاره ای بیادیشیم بنظرم بجای کاشت غلات در سالهای آتی کاشت سبزیجات اقدام کنیم که میتوان از برگهای آنرا مصرف و ریشه ها را دور ریخت مثلاً سبزه ریحان یا سبزی شاهی را پیشنهاد میدهم....
پاسخ ها
علی
| United States of America |
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
ما این کار رو کردیم :)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
2
7
احسنت! احسنت! احسنت! بالاخره پس از سالها دو کلمه حرف حساب در مورد فرهنگ تاریخیمان زده شد.
hadad
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
9
درخت نشاندن پیشکش!! حفظ باغ ها بماند! ساخت و ساز در بوستانهای شهری را متوقف کنید.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
5
شما بی زحمت پاساژهایی که تو هر محله کاشتین رو خراب کنید ما هم قول میدیم درخت بکاریم و در حفظ طبیعت کوشا باشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
2
ماهی قرمز را به دلیل تلثیرات مخرب بر ماهیان بومی و محیط زیست میگن حذف کنید و با سیب زمینی خیلی فرق داره !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
1
تا انحصار مدیریت سازمان پارکها شهر تهران از فرد مورد شناخته شده در نیایید درختان معابر نیز کم کم از بین خواهند رفت.
محمد آقاخانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
1
4
خوب به یاد دارم درخت های تنومندی که در برف اخیر با عدم حضور پرسنل شهرداری یکی یکی شکستند. من حد اقل صد ها درخت رو به چشم در منطقه 5 و 21 و 2 دیدم که چطور زیر بار بی مسئولیتی شهرداری شکستند. و امروز از پول بیت المال مجبوریم دوباره آنها را بکاریم و سالها نگهداری و آبیاری کنیم تا بشود به اندازه دیروز.
پاسخ ها
علی
| United States of America |
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
دوست عزیز به نظرت شهرداری چقدر باید نیرو داشته باشه تا تک‌تک درخت‌ها رو از زیر برف بکشه بیرون؟ کمی واقع‌بین باشیم...
ناشناس
Iraq
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
1
تو این جمله اخر سهراب خیلی حرف زدی با زبان بیز بانی و البته صحیح :بجای سیاستمداران باید درخت کاشت واقعا که لااقل حرف نزنند و خیری هم داشته باشند
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
0
سلام
من یک محصولی دارم که تا ۹۰درصد در مصرف آب درختان صرفه جویی میکنه و آب رو ذخیره میکنه و در تمام مناطق قابل استفاده هست
کپسول ارگانیک جنگل
T.me/compostir
ناشناس
Switzerland
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
0
تهران دوسه تا باغ انگوری داشت و سمت دارآباد باغ انار و هلو و نارنج هم بود سمت ونک هم زالزالک و توت و گردو و زردآلو بود سمت تهرانپارس هم درخت کاج و سرو وافرا بود سمت ولیعصر و تا شریعتی درخت چنار و کاج و شمشاد بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
0
خیلی خوب و بجا بود ممنون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
0
0
مثل اینکه آقایان شهردارونگارنده مطالب فوق یا حقیقتا خوابند ویا خودرابه خواب زده اند.
بابا کشور در بی آبی بسر میبرد میفهمید بی آبی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۳
0
0
سلام اقای خدیر با این مقاله روحمو جلا دادی، هنوز تحت تاثیرشم، همش خوب بود تاریخ ، فرهنگ ، هنر ، اطلاعات عمومی ، مطالب احساسی مخصوصا آخرین بندش که از نیش قلمهای زهردار شیرینت استفاده کردی، خوشبخت باشی و عاقبت بخیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۳
0
0
بسیار ممنونم که با مقاله ات جواب دشمنان سنن ایرانی را دادی. و همچنین آدمای عقده ای .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۳
0
1
احسنت. من هم با شما موافقم. هر سال یک چیز را به هر بهانه ای می خواهند از سفره هفت سین حذف کنند. این که این سفره مزاحم چه چیزی است که باید حذف شود، این را نمی دانم!